Strafor Arka Fon, Rtv2 Silikon, Polyester Çalışma.


ByWhiteÇevrim Dışı

Kayıt: 19/07/2015
İl: Antalya
Mesaj: 64
ByWhiteÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2015 07:25
[B][K]Akvaryum arka fon, Strafor çalışmaları, RTV2 Silikon kalıp çıkarma, Model Hamuru, Polyester, Likit Kauçuk, Likit Poliüretan ve farklı yöntemlerle modelcilik teknikleri.[/K]
Akvaryum 3D arka fonlar her akvaristin hayallerini süsler. Kimi eline straforu, testereyi, maket bıçağını alıp gördüğü resimleri taklitle kendi fonunu yapmaya çalışır, kimi de 100 TL ile 350 - 400 TL arasında yapanlardan parasıyla alıp kullanır.

Arka fonlarda birinci öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken ve bence en önemli konu olan beslediğiniz balıkların türüdür. Onların doğal ortamlarını su ve bitki olarak nasıl taklit etmeye, canlılarımızı daha mutlu etmeye çalışıyorsak, arka fon seçerken de canlılarımızın doğal ortamını araştırıp ona uygun fonlar tercih etmeliyiz. Bu en önemli önceliğimiz olmalı.

3D fonlardan konuşurken, dikkat ederseniz artık 5D ve hatta 7D boyutlardan bahseder olduk.

Evet; 5 eksenli ve hatta 7 eksenli CNC tezgâhlarından bahsediyorum.

Polyesterden kalıp çıkarılabileceği gibi fonun tamamen polyesterden yapılabilmesi de söz konusu. Ancak birincisi, polyester, doğada hangi halde bulunursa bulunsun kanserojendir ve suya salınım yapacağı inkâr edilemez bir gerçektir. Sayın yöneticimiz Volkan beye bu mükemmel arşiv için teşekkür ediyorum ancak, gerek polyesterden kalıp çıkarıp cam elyafı ile fon yapmak ve gerekse fonun kendisini tamamen polyesterden yapmak hem çok büyük zahmet ve uğraş gerektirdiği gibi aynı zamanda da ciddi bir el becerisi, bilgi birikimi ve tecrübe de gerektirmektedir. Ve tabii ciddi maliyetlere de ulaşabilmektedir. Yine tekrar etmek isterim ki polyesterden kalıp çıkarmak tamam ama fonu polyesterden düşünmek hobi için kelimenin tam anlamıyla intihar demek olacaktır. Kanserojen olduğunu ve suya salınım yapacağını, bu işten biraz anlayan herhangi biri açıkça söyleyecektir.

Şimdi bu kadar zahmet ve maliyetten bahsettikten sonra bu işin kolayı nedir ona bakalım.

Tabii ki doğal olarak gülü seven dikenine katlanacak ve belli maliyetlerle karşılaşılacak. Ancak; katlandığımız külfet ve maliyetin sonunda huzurla seyrine dalabileceğimiz bir akvaryumumuz olmalı!.. Haksız mıyım?!..

Şimdi anlatacağımız teknikler, 3D akvaryum fonları özelinde değil, modelcilik alanında kullanılan genel tekniklerdir. Ancak, herhangi bir nesnenin 3 boyutlu negatif ve pozitif kalıplarını çıkarmak için kullanılan bu tekniklerle, akvaryumlarımız için 3 boyutlu arka fon modellerini de evimizde kendimiz yapabiliriz.

Akvaryumlarımıza 3D arka fon (background) hazırlamak için birkaç farklı teknik ve yöntem kullanılabilir. Biz öncelikle en basitinden, strafor üzerine çalışılan modellerden bahsedeceğiz.

[K]Arka fon yapımında kullanılan malzemeler:

Strafor:[/K]
Arka fon yapımında olmazsa olmaz ilk malzemedir. Piyasada çok farklı çeşitleri mevcuttur. Televizyon kutularının içinden çıkan ambalaj köpüklerine benzer straforlardan tutun, ısı yalıtımında kullanılan straforlara kadar birçok çeşidi mevcuttur. Farklı kalınlıklarda, renklerde ve yoğunlukta bulma şansınız var. İnşaat ve ısı yalıtım malzemeleri satan dükkânlardan ya da büyük yapı marketlerinden kolaylıkla temin edilebilir. Size tavsiyem, akvaryum içinde fon malzemesi olarak kullanmak için ısı yalıtım levhasını tercih edin. Daha yoğun ve ona göre görünümün daha gerçekçi olması için yoğunluğu fazla olan işlemesi kolay bir üründür.

[IMG]http://www.aygulyapi.com.tr/Images/urun/strafor.jpg[/IMG]

[IMG]http://malzeme.sermimar.net/wp-content/uploads/xps-sert-strafor-levha-1-750x500.jpg[/IMG]

[IMG]http://malzeme.sermimar.net/wp-content/uploads/eps-strafor-mantolama-fiyatlari-750x493.png[/IMG]

[IMG]http://www.trnizolasyon.com/images/mantolama-urunleri/eps-mantolama/eps-mantolama.jpg[/IMG]

[IMG]http://www.aygulyapi.com.tr/Images/urun/strafor.jpg[/IMG]

[IMG]http://ustagel.net/resimler/strafor/strafor-yalitim.png[/IMG]

[IMG]http://www.parkeci.net/upload/resimler/haber/_5mm_kapron.jpg[/IMG]

[IMG]http://www.insaatcilarcarsisi.com/pagefile/31_Birikim_AS.jpg[/IMG]

[IMG]http://www.akvaryum.org/Forum/dosyalar/142286/29_6_2013_22_36_37_1.jpg[/IMG]

[IMG]http://www.strafor.org/images/xps3.jpg[/IMG]

[IMG] http://www.strafor.org/images/neopor3.jpg[/IMG]

[K]Silikon:[/K]

[IMG]http://mcdn01.gittigidiyor.net/18502/tn30/185021973_tn30_0.jpg[/IMG]

Straforları yapıştırmada ve hazırladığınız fonu dilerseniz akvaryuma yapıştırmada kullanmak için gereklidir. Özellikle akvaryum yapımı için üretilmiş olan akvaryum silikonlarından kullanmanızı tavsiye ederim.

[K]Silikon tabancası:[/K]

[IMG]http://www.formtrade.com.tr/upload/80340926Plastik02.JPG[/IMG]

Silikonu kolay sıkmanıza yardımcı bir araçtır.

[K]Derz dolgu harcı:[/K]

[IMG]http://www.hatiboglu.com.tr/urunresim/-338201097.jpg[/IMG]

[IMG]http://piy10.net/wp-content/uploads/2011/03/29001.jpg[/IMG]

[IMG]http://piy10.net/wp-content/uploads/2011/03/22001.jpg[/IMG]

[IMG]http://www.vizyonyapi.com.tr/public/files/big/6b1122e4afaea09d5163491609b8baef.jpg[/IMG]

Arka fonunuzu hazırladıktan sonra daha doğal bir görünüm kazandırmak için straforun üzerine süreceğimiz dolgu malzemesidir. Özellikle fuga 2900 en çok ve rahat kullanılan, kullananlar tarafından onaylanmış bir üründür. Farklı markaların ürünleri mevcuttur. Çimento esaslı, anti bakteriyel, esnek, yüksek performanslı derz dolgu malzemesidir. Suya dayanıklıdır. Çok farklı renlerde bulunuyor.

[K]Renklendirici:[/K]

[IMG]http://www.boyasatismerkezi.com/FB,1845,59,alpina-renklendirme-sistemi-pro-ars-01-lt.jpg[/IMG]

[IMG]http://1.bp.blogspot.com/-eKmbTfWoR5I/S32N2CrTsYI/AAAAAAAABtI/0CWC6DpXwTM/s1600/renk+t%25C3%25BCp%25C3%25BC.jpg[/IMG]

Derz dolgu harcı olarak genelde çimento rengi olan kullanılır. Her yerde de rahatlıkla bulabileceğiniz renk budur. Yapacağınız fona daha gerçekçi bir görünüm kazandırmak için bu harcı renklendirmeniz gerekebilir. Bu amaçla filli boyanın renklendirici tüplerini kullanabilirsiniz. Bu şeklide renk skalanız çok geniş olacaktır. Bu renk tüpleri ile yapılmış fonlar ilk aşamada suya biraz renk verebilirler ama daha sonra sorun olmayacaktır. Bu aşamayı atlatmak için de yaptığınız fonu akvaryumun son suyuna koymadan önce bir kaç gün ayrı bir yerde suda bekleterek halledebilirsiniz. Ya da akvaryuma koyduktan sonra ilk bir kaç hafta sık su değişimi yaparak sorunu atlatabilirsiniz.

[K]Maket bıçağı:[/K]

[IMG]http://i2.wp.com/www.evdeustavar.com/wp-content/uploads/2014/07/maketbicagi.jpg[/IMG]

Staraforu şekillendirmek için kullanacağınız farklı boyutlarda bıçaklardır. Bunun yanında standart bıçakları da kullanabilirsiniz. Keskin olmasının faydası, straforu keserken fazla zedelemezsiniz, ufalanıp dökülmemesini sağlamış olursunuz.

[K]Poliüretan köpük:[/K]

[IMG] http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQnEhtgzFh-PRmYZX3hmhwVc9TdjWkjyI9754CeY68-egXJKdjO[/IMG]

[IMG]http://images.hepsiburada.net/assets/Hirdavat/500/hrceresit980497.jpg[/IMG]

[IMG]http://www.mastikcim.com/image/cache/data/urunlerimiz/ABC%20860%20SPRAY-500x500.jpg[/IMG]

Strafor yerine yada strafor ile birlikte kullanabileceğiniz bir köpüktür. Kullanmak zorunda değilsiniz. Straforu yapıştırmak içinde kullanabilirsiniz. Özellikle kapı kasası gibi ev dekorasyonunda yapıştırma amaçlı kullanılan bir köpüktür. Hava ile temas ettikten sonra genleşerek sertleşir ve kurur. Kuruma süresi 24 saattir. Ancak kuruduktan sonra gerekirse keserek şekillendirilebilir.

[K]Poliüretan Köpük Tabancası:[/K]

[IMG]http://www.e-hirdavat.com/modules/catalog/products/pr_01_18806_max.jpg[/IMG]

Poliüretan köpüğün daha rahat ve kolay kullanımı için sista firması tarafından üretilmiş köpük tabancası. Sanırım 50TL civarında. Alınması şart değil zevk meselesi.

[K]Fırça:[/K]

[IMG]http://www.istanbulfirca.com/uploads/images/07e30342021154684cbf59eb0da10ac6.jpg[/IMG]

[IMG]http://ataksanplastik.net/Upload/Products/437E4E81-1193-4DB6-AB66-5C5ED5EE00A1/Images/_w/lux-yagli-ahsap.jpg[/IMG]

[IMG]http://ataksanplastik.net/Upload/Products/437E4E81-1193-4DB6-AB66-5C5ED5EE00A1/Images/_w/standart-yagli-boya.jpg[/IMG]

[IMG]http://www.temizlikreyonu.com/image/cache/data/Luna%20black%20ya%C4%9Fl%C4%B1%20boya_merge%20copy-500x500.jpg[/IMG]

Boya yapmak için kullanılan fırçalardan. Çok büyük ya da çok küçük olmamalıdır. Orta ayar bir plastik boya fırçası yeterli olacaktır. Bir ya da iki boy fırça olursa işiniz daha kolaylaşır. İşlem sonunda yıkayarak temizleyebilir ve daha sonra tekrar kullanabilirsiniz.

[K]Çıta:[/K]

[IMG]http://cinarkereste.com/urunresimleri/cita.jpg[/IMG]

Bir kaç boy çıta ya da çevreden bulacağınız dal parçaları, fonu akvaryuma sabitlemek için kullanabileceğiniz yardımcı araçlardır. Fonu tamamladıktan sonra akvaryum içine yerleştirip arkasını silikonlayarak arka cama sabitlemeniz gerekecek. Sıkıştırma işlemini bu çıta ya da dal parçaları ile yapabilirsiniz. Eğer arka cama yapıştırmayı istemiyorsanız fonu akvaryuma çok sıkı bir biçimde girecek şekilde ölçülendirerek yapmanız gerekir. Unutmayın kullandığınız strafor suda yüzen bir malzemedir. Üzerine süreceğiniz derz dolgu malzemesi onun suya batması için yeterli olmayacaktır. En kötü ihtimal ile akvaryum tabanına fonunuzu silikon ile yapıştırmanızı tavsiye ederim. İleride yüzmeye kalkıp görünümü bozmasını önlersiniz. Yapıştırma işini yapmazsanız ileride içi su dolu olduğu için buna fırsat bulamazsınız. Tüm suyu boşatmanız, hem akvaryumun hem de fonun iyice kurumasını bekledikten sonra yapıştırmanız gerekecektir.

[K]Havya:[/K]

[IMG]http://aytekis.com/wp-content/uploads/2014/02/weller-tb100eu-lehim-havya-15311.jpg[/IMG]

[IMG]http://10marifet.org/imaj/Sersoy/havya5.jpg[/IMG]

Straforu detaylı şekillendirme amacı ile kullanacağınız bir araçtır. İhtiyacınız olup olmadığını kendiniz karar vereceksiniz. Yalnız havya evin içinde çalışmayın. Çünkü straforu yakarak şekillendireceği için duman ve koku çıkmasına neden olur. Açık havada, balkon ya da bahçede kullanmanızı tavsiye ederim.

[K]Zımpara:[/K]

[IMG]http://gulmezoglu.com/img_external/zimpara/plaka-zimpara.jpg[/IMG]

[IMG]http://www.seronyapi.com/images/z11.jpg[/IMG]

Benim genellikle daha hassas ve ince detayları şekillendirmekte kullandığım, inçlik ve kalınlıklarına göre numara numara satılan, bildiğiniz zımpara kâğıtları. Ben daha çok kalın dişli veya yüzeyli, büyük numaralı birkaç çeşidini tercih ediyorum. Daha doğal görünüm elde ediyorum.

[K]Fonun Hazırlanması:[/K]
Malzemelerimizi temin ettikten sonra yapım işlemine başlamadan önce nasıl bir fon hazırlayacağımıza karar vermeliyiz. Bu amaçla aşağıda sizlere farklı fon örnekleri sunuyorum. Bunlara benzer kendi hayal dünyanızda geliştireceğiniz şekiller ve dizaynlar da gerçekleştirebilirsiniz.

[IMG]http://i.imgur.com/RSQyi.jpg[/IMG]

[IMG]http://i.imgur.com/89iP6.jpg[/IMG]

[IMG]http://i.imgur.com/gBsWk.jpg[/IMG]

[IMG]http://i.imgur.com/frXI0.jpg[/IMG]

[IMG]http://i.imgur.com/b1IbE.jpg[/IMG]

[IMG]http://i.imgur.com/nltsN.jpg[/IMG]

[IMG]http://i.imgur.com/nSvMu.jpg[/IMG]

[IMG]http://i.imgur.com/DCb0x.jpg[/IMG]

[IMG]http://i.imgur.com/JUEDT.jpg[/IMG]

[IMG]http://i.imgur.com/jfCAC.jpg[/IMG]

[IMG]http://i.imgur.com/5sPsk.jpg[/IMG]

[IMG]http://i.imgur.com/HStpB.jpg[/IMG]

[IMG]http://i.imgur.com/4NR2g.jpg[/IMG]

[IMG]http://i.imgur.com/eG5Tt.jpg[/IMG]

[IMG]http://i.imgur.com/o7JCg.jpg[/IMG]

[IMG]http://i.imgur.com/K8whn.jpg[/IMG]

[IMG]http://i.imgur.com/cXEQS.jpg[/IMG]

[IMG]http://i151.photobucket.com/albums/s131/twosmokingit/Copyof4F3E1725.jpg[/IMG]

[IMG]http://www.akvaryumworld.com/yahoo_site_admin/assets/images/Tanganyika_Rock.9264939_std.jpg[/IMG]

Akvaryum ebatlarınıza uygun arka fon boyutlarını belirleyin. Straforlar genellikle 125 x 60 cm genişliğindedir. Bu ölçüler tek parça olarak akvaryumunuza küçük geliyor ise iki parçadan hatta üç parçadan da fonunuzu oluşturabilirsiniz. Parçalı fonlarda birleşim yerlerini çok iyi saklamayı unutmayın. Bu nedenle önce akvaryumunuzun ebatlarında gerekirse birbirine ekleyerek arka fon tabanını oluşturun. İstediğiniz kalınlığa göre ayarlamalarınızı yapın. Şekillendirmenizi tamamlayın ve ondan sonra fonunuzu parçalara ayarın.

Tam bu noktada dikkatinizi çekmek istediğim bir nokta var. Konunun en başında strafor çeşitlerinden örnekler verdim. Benim tercihim ve size de şekillendirmede çok büyük kolaylık sağlayacak, mavi renkli XPS (sert) strafor kullanmanızı tavsiye ederim.

[IMG]http://www.ihsanyapi.center/wp-content/uploads/2015/04/XPS-Strafor.jpg[/IMG]

[IMG]http://www.insaatmalzemeleriburada.com/include/3rdparty/PHPThumb/phpThumb.php?src=images/urunler/xps-5015.png&w=&h[/IMG]

Şekillendirme yaparken, genelde kullanılan beyaz renkli yumuşak (EPS) straforlara oranla ne kadar kolaylık sağladığını ve detayları çok daha hassas çalışabildiğinizi göreceksiniz.

Akvaryum ebatlarınıza göre arka fonunuzun zemininizi oluşturduktan sonra ne kadar derinlik vereceğinize bağlı olarak bir kaç kat straforu üst üste silikon veya şimdilerde benim de kullandığım, silikondan çok daha sağlam ve kullanışlı olduğuna inandığım (ilerleyen satırlarda tanıtımını yapacağım) Scalica Strafor köpük yapıştırıcısı ile yapıştırarak kullanabilirsiniz. Kesme işlemine başlamadan önce silikonların veya Scalica yapıştırıcının kurumasını en az 24 saat beklemeniz gerekecek.

Burada sabır çok önemli;

Arka fon hazırlamak, bir günde yapılıp bitirilebilecek bir uğraş değildir. Silikonların kuruması, üzerine süreceğiniz derz dolgu malzemesiniz kuruması ve strafora vereceğiniz şekil de göz önünde tutulursa yaklaşık 2-3 haftalık sabır gerektiren bir iştir. Daha kısa sürede yaparım diyen çıkabilir. Yeterince kurumamış bir fon su içine girdiği zaman çok kötü sonuçlarla karşılaşmanıza neden olabilir. Bu nedenle lütfen sabır diyorum.
Sabrın sonunda oluşan harika görüntü tüm yorgunluğunuzu ve sıkıntılarınızı sona erdirecektir.

Şekillendirme işlemini anlatmadan önce, straforu istediğimiz şekillerde ve pürüzsüz kesebilmemize imkân veren ve kolaylaştıran, strafor kesme aletleri ile bilgi alabileceğiniz adresleri vermek istiyorum:

[URL]http://turkish.alibaba.com/p-detail/electrical-heating-cutter-heat-cutting-tool-1305291424.html[/URL]

[URL]http://www.hizlial.com/proxxon-27082-12e-strafor-kesici/10418608?gclid=Cj0KEQjwjrqvBRD6wf2fy-C61PIBEiQAUzKQTv7fiCvjSqOk08YyNW5j_UtRD2w3ZsizMmR8hao7IkAaAuu28P8HAQ[/URL]

Bu gördüğünüz cihazlar, teknoloji ürünleri olup, bu işi profesyonellerin ve ticari anlamda yapanların kullandığı el aletleridir. Yalnızca fikir vermesi açısından paylaştım.

Şimdi de bu cihazlardan fikir ve ilham alarak evinizde kendi imkânlarınızla hatta atık malzemelerden yapabileceğiniz alternatif ürünler göstermek istiyorum:

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=799loBPfRQc[/VID]

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=DmGNF4eHgks[/VID]

Satır satır anlatmadan önce hem izleyerek daha kolay öğrenebileceğinizi düşündüğüm için, biraz da ilginç modellerin nasıl yapıldığını anlatan birkaç video ile hem ilginizi biraz daha artırmak hem de okuma zahmetinden az da olsa kurtarmak istiyorum;

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=xDUH5B7I790[/VID]

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=Lbl7SvTzM60[/VID]

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=JUwZGfHMALM[/VID]

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=3vNetXDXZ7w[/VID]

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=QXgvRTp1GkM[/VID]

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=LIU7NtObuiA&feature=youtu.be[/VID]

Buraya kadar EPS strafor kullanılarak yapılan fonlardan ve kullanılan ekipmanlardan az da olsa fikir edindiğinizi düşünüyorum. Hemen belirteyim ki ben, EPS (Beyaz yumuşak) strafor yerine XPS (mavi renkli sert) straforu tercih ediyorum. İlerleyen satırlarda tercih sebebimi ve işin inceliklerini göreceksiniz.

Şimdi de elinizde bulunan veya sağdan soldan bulabileceğiniz hurda strafor atıklarını, strafordan yapılmış çeşitli kutu ve koli şeklindeki straforları geri dönüştürerek, yeni ve işinize yarayacak şekilde plastiğe nasıl dönüştürebileceğinizi, daha açık konuşmak gerekirse biyo-plastik üretimine dair fikir vermesi açısından bir bağlantı vermek istiyorum. Hem yazılı anlatım hem de görsel video olarak izleyebilirsiniz.

[URL]https://yesilintakipcisi.wordpress.com/2010/11/10/plastik-nasil-uretilir/[/URL]

Dürüst olmakta fayda var. Her ne kadar size fikir vermesi açısından bu bağlantıyı paylaştıysam da, bilmenizi isterim ki benim hiçbir zaman tercihim olmamıştır. Geri dönüşümde kullanılan aseton ve tiner, biyo-plastiğin içeriğine solvent katacağından, bana göre suya salınım yapması kesindir. Ama yine de belki başka alanlarda da işinize yarar.

Nasıl? Alternatif yöntemler ve teknikler kullanarak, alternatif ekipmanlar ile farklı şeyler yapılabileceğini anlatmaya çalışırken umarım sizleri sıkmıyorumdur. Daha konumuz bayağı uzun. Biraz da sohbet havasında anlatım yapabilirsem, umarım daha eğlenceli ve zihinlerde daha kalıcı olmasını sağlayabilirim diye düşünüyorum.

Buraya kadar olan anlatımlarımızda ve videolarda gördüğünüz ve genel olarak herkesin aynı şekilde bilip uyguladığı bir malzememize de farklı bir alternatif sunalım. Şimdi izleyeceğiniz malzeme, piyasaya yeni çıkmış ve benim de çok memnun kaldığım bir ürün. Şimdi isterseniz önce videoyu izleyelim arkasından da ürün ve uygulama alternatifleri hakkında konuşalım.

Buyurun bakalım;

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=fz7zaAMqZX8[/VID]

İzlediğiniz ürün piyasaya yeni sürülmüş, teknolojinin nimetlerinden biri olan, yalnızca yapıştırıcı olarak değil, çok farklı uygulama alanlarına sahip ve her şeyden önemlisi de her yerde çok ucuza bulabileceğiniz bir ürün. Bu yüzden benim favorim olmuş durumda.

Farklı uygulama alanları dedik ya; İsterseniz farklı uygulama alanlarına örnek olarak gösterebileceğimiz, sizlere de hem fikir vermesi açısından hem de ufkunuzu genişletmesi açısından bir video daha izleyelim. (İtiraf edeyim bu ürünle eğlenceli bir şeyler de yapılabileceğini göreceğiniz bu video, kafanızın da biraz olsun dağılmasına, hatta fon işine biraz ara verip, göreceğiniz şeyi yapmaya yönlendirecek. Ama siz bence işinizi yarım bırakmayın. Arka fon tamamlanmadan başka işe yönelmeyin… )

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=gw1qfKhsOxw[/VID]

Hem biraz alternatif ve atık, hurda ürünlerden neler yapılabileceğine dair bir fikir vermesi ve hem de biraz daha eğlence boyutundan bakabilirsek, zihinlerde daha kalıcı olması açısından bu ikinci videoyu paylaştım. Aman sakın ha siz bunların yaptığını yapmayın. Hem sorumluluk kabul etmem hem de kimsenin günahına sokmayın beni…

Videolarını paylaştığım ürünle uzaktan yakından hiçbir şekilde kesinlikle alâkam yoktur. Reklam amaçlı paylaştığımı düşünmesin kimse. Kendi alternatif arayışlarım sırasında keşfettiğim, kullanıp memnun kaldığım ürünleri, bu hobiye gönül vermiş başka insanların da bilgisine sunmak, işlerini kolaylaştırabilmek ve emek verilen şeylerin daha kaliteli, sağlam, sağlıklı ve uzun ömürlü olmasını sağlayabilmek adına paylaşıyorum. Lütfen kimse reklam kokusu almasın. Ha farklı firma ve markaların benzer ürünleri olabilir ama ben bildiğimi, tecrübe ettiğimi paylaşıyorum yalnızca!..

Bu kadar açıklamadan sonra işimizi yapmaya devam edelim. Neden Scalica ürünlerini seçtim? Çünkü en başta solvent içermiyor. Kullanım ve uygulama alanları çok geniş. Ucuz ve kaliteli. Fiyatları hakkında bilgi vermek istemiyorum. Fiyat da verirsem işte o zaman reklam kokuyor diye mırıldananlar olabilir!.. Kendiniz araştırır bulursunuz.

Scalica strafor yapıştırıcıyı, yapacağımız fonun et kalınlığını sağlamak için birkaç kat kullanılması gereken straforları birbirlerine ve akvaryumumuza yapıştırmakta silikona alternatif ve daha güçlü bir yapıştırıcı olarak kullanabileceğimiz gibi, yine strafor yapıştırıcısını veya epoksi laminasyon macununu ya da epoksi ürünlerinden birkaçını, bütçemize göre tercih ederek, fonumuzun şekillendirme işlemi bittiğinde, güçlendirici olarak kullanacağız.

Şekillendirme işlemi bittiğinde, fonumuzun ön yüzüne bir kat strafor yapıştırıcı ya da epoksi laminasyon macunu çekip, videoda gördüğünüz elyaf ürünle birlikte bir kat daha kullanırsak, fonumuzu uzun yıllar kullanılabilecek sağlamlığa kavuşturmuş oluruz.

Benim tercihimi sorarsanız, şekillendirme işleminin tamamlandığına karar verdikten sonra epoksi laminasyon macunu ile bir kat geçip, ikinci katı elyafla birlikte geçtikten sonra son ve üçüncü katı da sıfır numara kum veya çok ince elekten geçirilmiş deniz kumuyla karıştırıp, yaklaşık 2 – 3 milim kalınlığında son katı çekiyorum. Böyle yapmamın sebebi, ilk ve elyaf üzerine çektiğim ikinci ince katlar, fonumun sağlamlığını ve sağladıktan sonra, son ve üçüncü katta macuna karıştırdığım sıfır numara kum, özellikle kayalık taklidinde doğala çok yakın görüntü sağlaması. Üçüncü katı 2-3 milim kalınlığında, yani biraz kalın çekmemin sebebi ise, tam kuruma sağlandıktan sonra birkaç farklı zımpara ile kayalık yüzeyleri ve yarıklar gibi ince detay çalışabilmemi sağlaması ve gerçeğe çok yakın görüntü vermesi.

Tabi tercih sizin ama ben bu ürünleri hem silikon hem de derz yerine alternatif olarak kullanıyorum. Benim gördüğüm, hem sağlam, hem sağlıklı (anti bakteriyel), hem uzun ömürlü, hem de gerçeğe en yakın görüntüyü veren fon yüzeyine sahip oluyorum.

Fon yüzeyini şekillendirirken, yanlış veya derin, hatalı kesimler yapabilirsiniz. Hemen üzülmeyin. Böyle durumlarda konumuzun başında malzemeler listesinde saydığımız Poliüretan köpükten yararlanabilirsiniz. Yalnız dikkat etmeniz gereken şey, köpük tam kuruyup iyice sertleşmeden, yeniden şekil dermeye çalışmayın.

Kullandığımız yapıştırıcı, dolgu macunu ve elyaf, derz dolguyla kıyaslandığında, fonun akvaryuma yerleştirilmesi, gerektiğinde yeniden çıkarılması ve hatta belki bir süre açıkta, dışarıda kalması gerektiğinde, straforda veya dolguda çatlama, dökülme vb. olumsuzlukların önüne geçerek bizi sıkıntılı durumlardan ve yeni zahmetlerden kurtaracak, fonumuzu yıllarca, güven ve keyifle kullanmamızı sağlayacaktır.

Ha yok ben illa da bildiğimden şaşmam, derz dolgu kullanmak istiyorum diyorsanız o halde onun da püf noktaları ile ilgili bilgi verelim:
Derz dolgusu hazırlanırken kıvamı önemlidir. Bir kaba önce suyu koyun. Daha sonra üzerine un eler gibi derz dolgu malzemesini yavaş yavaş serpin. Bir yandan da suyu karıştırın. Harcın kıvamı ayran kıvamında olmalıdır. Ama sulu ayran değil. İçinde topaklanmış parça kalmamalıdır. Eğer elinizin altında ince sinek teli benzeri bir tel varsa onunla süzerek tortuların elenmesini sağlamalıyız. Ya da tortu oluşmasını önlemek için çaktırmadan annemizim mikserini de kullanabiliriz. Çakarsa başımız kesinlikle belaya girecektir. Elinizin altında matkap varsa onun ucuna takacağımız ve karıştırma işine yarayacak bir parça ile de karıştırma yapabiliriz.

Bu aşamada renk istiyorsak onu da ekleme zamanı. Hatta farklı tonlarda renkler için, hazırladığımız harç karışımını ikiye, üçe hatta dörde bölebilir ve her birine farklı tonlarda renkler katabiliriz. Harcımızı hazırladıktan sonra 5-10 dakika kadar bekleyip iyice kıvamına gelmesini ve su ile dolgu malzemesinin tam karışmasını sağlamalıyız. Bu beklemeden sonra son bir kez daha karıştırarak sürme işlemine başlayabiliriz.

Derz dolgusu sürme işlemini yapmadan önce fonumuzu bir gazete ya da en iyisi bir naylon üzerine yerleştirelim. Gölge bir yerde olmasına dikkat edelim. Yoksa üzerine süreceğimiz dolgu hızlı kuruyacağı için çatlayabilir. Evin içinde ise de özellikle kışın ısı kaynaklarında uzak bir köşede olmasına dikkat edelim. Derz dolgusunu en az iki kat olacak şekilde süreceğimizi dikkate alırsak, katmanların ince olmasına da dikkat etmeliyiz. Duruma göre 3 ya da 4 kat bile uygulama yapabiliriz. Katmanlar arasında dolgunun tam olarak kurumasını sağlamalıyız. Bu nedenle en az 1 gün katmanlar arasında kurumanın tam gerçekleşmesi için beklemeliyiz. [K](En başta sabır demiştim. İşte sabır göstermenin zamanı şimdi geldi.) [/K]Katmanları fırça ile çok ince bir şekilde sürmeliyiz. Fon yüzeyinde boşluk kalmayacak fakat akmasına da neden olmayacak şekilde uygulama yapmalıyız. Fırça ile sürme işleminden sonra kuruyana kadar fonumuzu oynatmamalıyız. İlk kat kuruduktan sonra ikinci katı, o da kuruduktan sonra gerekiyorsa 3 ya da 4. Katı sürmeliyiz.

Buradaki kat sayısı arka fonda kullandığımız straforun görünmesini önlememiz açısından önemlidir. Farklı renklerde hazırladığımız dolgu malzemesini birbiri ile kaynaşacak şekilde fırça ile iyice yaymalıyız. Gerekli yerlerde renklerle oynayarak gölgeler vermeliyiz.

Dolgu sürme işimiz tamamlandığı zaman fonumuz hazır demektir. Son kat dolgu malzemesi sürdükten sonra 2-3 gün beklememizde fayda var. Kurumanın tam gerçekleştiğinden emin olmalıyız. Daha sonra akvaryuma yerleştirmeden önce su ile fonu iyice yıkayarak derz dolgu tozlarından arınmasını sağlamalıyız. Yıkadıktan sonra da kurumasını beklememizde fayda var. Bu kuruma sırasında fonda herhangi bir çatlama olursa yine dolgu malzemesi hazırlayarak bu çatlakları kapatabiliriz. Fon tamamen temizlendikten ve kuruduktan sonra akvaryum içine yerleştirebiliriz. Arka cama içten silikon sıkarak fonu bunun üzerine yapıştırmalıyız. Fonu yerleştirdikten sonra ya akvaryumu fon tarafında yere yan yatırarak kurutabiliriz. Ya da fon üzerine ahşap parçalar ile destek yaparak bu parçalar ile cam arasına sıkıştıracağımız çıtalar ya da dal parçaları ile kımıldamadan kurumasını sağlayabiliriz. İkinci yöntemde fonu aşırı sıkıştırarak ezilmemesine veya sıkışmadan dolayı dolgu malzemesinin çatlamamasına dikkat etmek gerekir. Tavsiyem ve en kolayı mümkün ise yan yatırın derim.

Fonu akvaryuma yerleştirdik ve silikon ile yapıştırdık. En az 24 saat kurumasını bekledik. Geldi sıra su doldurmaya. İlk su doldurduktan sonra fon bir miktar renk ya da dolgu malzemesinden kaynaklı bulanıklığa sebep olacaktır. Akvaryum içine suyun hareketlenmesini sağlayacak küçük bir kafa motoru, dalga motoru ya da iç filtre (filtresi çıkartılmış) koyabiliriz. Bu sayede fon daha kısa zamanda temizlenir. Her gün akvaryum suyunu değiştirerek bulanıklığın gitmesi sağlanır. 2-3 gün su değişikliğinden sonra (en fazla bir hafta) akvaryum suyunun oturduğu ve artık bulanıklaşmadığı görüldüğü zaman işlem tamam demektir. Normal filtrelerimizi ve ısıtıcımızı artık devreye alabiliriz. Ekleyeceğimiz başka dekorlar ve kum ya da çakıl gibi malzemeleri ekleyebiliriz. Tüm bunları ekleyip akvaryum dizaynımızı tamamladıktan sonra suyun bakteri dengesinin kurulmasını bekleyip (gerekiyorsa akvaryuma bakteri kültürü ekleyerek) sonunda balıklarımızı akvaryum içine bırakabiliriz.
Buraya kadar strafor üzerine çeşitli yöntem ve tekniklerle ve farklı ekipmanlarla çalışarak, akvaryumumuz için üç boyutlu arka fon çalışması yaptık. Yaptığımız çalışmayı daha da sağlamlaştırmak hatta ömürlük olmasını sağlamak adına, internetteki araştırmalarım sırasında karşılaştığım iki farklı ürünü daha sizlere tanıtmak istiyorum.

Bu ürünler, yaptığımız çalışmaların sağlamlığını kesinlikle artıracaktır ancak dürüst konuşayım içeriğini ve kimyasını bilmiyorum. Yani salınım yapıp yapmayacağı konusunda bilgim yok. Yalnızca fikir vermesi açısından bağlantılarını paylaşıyorum. Bundan ötesini araştırmayı da size bırakıyorum.

Buyursunlar efendim;

[URL]http://delledekor.com/poldell.asp[/URL]

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=AzYxw_h-n_s[/VID]

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=R4v4R8LIOVU[/VID]

Sevgili dostlar; Sevgili Hobi dostları;

Konumuz aslında daha çok uzun. Konumuzun devamında daha farklı yöntem ve tekniklerden, daha farklı malzeme ve ekipmanlardan, RTV2 Silikon ve Polyesterden pozitif veya negatif kalıplar ve hatta objeler dökmekten bahsedeceğiz.

Konuyu, şimdiye kadar vermeye çalıştığımız bilgiler bir an önce paylaşılsın diye hemen yayınladım. Ama okumaya, takip etmeye devam edin lütfen. Her fırsatta konuyu güncelleyerek, kendi bilgi birikimimiz, tecrübelerimiz ve araştırmalarımızdan, mümkün olduğu kadar çok sayıda arkadaşımızın yararlanmasını sağlamaya çalışacağım.

Şimdilik sevgi ve dostlukla…

Herkese sağlıklı, mutlu akvaryumlar, hobiler dilerim.[/B]

[B][K]Devam – Konu Güncelleme 1[/K]
[K]Model Macunu, RTV2 Silikon Kauçuk, Silikon ek ürünleri, Silikon Kalıp Ayırıcılar (Sprey, Yağ Vazelin), Alçı, Likit Kauçuk ve Likit Poliüretan ürünleri ile negatif ve pozitif kalıplar çıkarmak, Likit Kauçuk ve Likit Poliüretan dolgu ile 3D ürünler elde etmek.[/K]

Konumuzun bu bölümüne başlamadan önce önemli bir noktayı dikkatlerinize sunmak istiyorum;

Bir önceki bölümde, klasik yöntem ve teknikler kullanarak, strafordan 3D arka fon yapımını anlatmaya çalıştık. Bilmenizi isterim ki, en ucuz ve en düşük maliyetli 3D üretim şekli, bu bilindik, klasik üretim şeklidir. Tabi bu söylediğimiz tek üretim için geçerli bir kural. Bundan böyle anlatmaya çalışacağımız malzeme ve teknikler, maliyet açısından, tek kullanımlık üretimler için pek de uygun değil. Birazdan giriş yapacağımız malzeme ve teknikler, yalnızca akvaryum üç boyutlu arka fon üretimi değil, modelcilik sektöründe ve dünya genelinde kullanılan genel geçerli malzeme ve teknikler olduğu gibi, maliyet açısından da seri üretim için kullanılabilecek en geçerli teknikler olacak.

Şimdi, konumuzun bu bölümünde kullanacağımız malzemeleri kısaca tanıtmaya çalışalım;

[K]Alçı:[/K]
[IMG]http://okaninsaat.com.tr/alciana_dosyalar/alci.jpg[/IMG]

[K]Her yerde kolayca bulabileceğiniz bildiğimiz toz alçı ve alçıyı yüzeylere yaymakta kullanılan küçük dar ağızlı spatula.[/K]
[IMG]http://www.hu-friedy.com/products/media/catalog/product/cache/1/image/800x800/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/L/S/LS7_h1_rgb.jpg[/IMG]
Mümkünse böyle bir şey.

[K]Model Macunu:[/K]
[IMG]http://www.rtv2.com/image/urun/2014/01/20/Resim_1390234404.jpg[/IMG]

Kolaylıkla şekil alabilen, oda sıcaklığında sert hamur kıvamında, plastik esaslı bir form macunudur. Model macunu, polyester kalıp elde etmek için, özellikle belli bir geometrik şekli olmayan, alçı ve ahşaptan daha net detaylar gereken modeller (örneğin sacın görülebileceği üstler) yapımında, elle çok kolay şekillendirilebildiğinden kullanılır. Kış aylarında bir süre elde tutularak, istenen formun verilebilmesi için yumuşaması sağlanır. Üzerine kalıp ayırıcı veya vaks sürülmesine gerek yoktur. Polyester, model macuna yapışmaz. Kirleninceye kadar birçok kez kullanılabilir. Model macunun diğer kullanım yerinde ayrıca polyester kalıpların birbirlerine birleştirilmesidir.
(Model macununa alternatif olarak, diş hekimlerinin ağızdan son kalıp almak için kullandıkları, puti adı verilen kalıp hamurunu da kullanabilirsiniz.)
Birçok firmanın farklı markalarla satışa sunduğu model macunlarının Kilogram fiyatı, firma ve markalara göre 20TL ile 35 TL arasında değişmektedir.

[K]RTV 2 Silikon Kauçuk[/K]
[URL]http://www.rtv2.com/Urunler/Kalip-Silikonu-Ensil-625-5-kg-KG-FIYATI-3185TL-11.html[/URL]
[URL]http://www.rtv2.com/Urunler/Kalip-Silikonu-Ensil-625-1-kg-10.html[/URL]

RTV 2 kalıp silikonu çift kompenentli silikon elastomerlerdir. Kullanıcılarına geniş bir uygulama alanları sunan rtv2 kalıp silikonu; poliüretan elastomerler, sıva, alçı, polyester, tampon baskı prototip dizayn, ayakkabı taban kalıp alma ile kalıp imalatında kullanılır.

RTV 2 kalıp silikonu çok esnek kalıp silikonu alma tekniklerinin geliştirilmesi ve poliüretan, polyester, epoxi, epoksi gibi dinamik kimyasal reçinelerin kalıp uygulamalarında kullanılabilmesini sağladığı gibi uygulamaya alanlarına göre şeffaf, yarı şeffaf ve gerekli mekanik özelliklere sahip ürün çeşitlerinin oluşmasını sağlar. Kalıp silikonu alma uygulamaları dekoratif kalıplardan, endüstriyel kalıplara kadar çok farklı sektörlerde uygulama alanı bulur. RTV 2 kalıp silikonunun ürün yelpazesi, bütün bu farklı sektörlerin ihtiyaçlarının karşılanabilmesi dikkate alınarak geliştirilmiştir. Rtv 2 kalıp silikonu kullanıcıya önemli avantajlar sağlayan çok çeşitli özelliklere sahiptir.

Sertleştirici (katalizör) ile birlikte geliyor. Piyasada çok çeşitli firmaların farklı markalarıyla bulabileceğiniz RTV 2 kalıp silikonu kilogram fiyatları, 35TL ile 55TL arasında değişmektedir.

[IMG]http://www.baranboya.com/resimler/urunler/Rtv_2_Kalp_SilikonU.jpg[/IMG]

[IMG]http://www.baranboya.com/resimler/urunler/Baran_Kalp_Silikonu.jpg[/IMG]

[IMG]http://www.baranboya.com/resimler/urunler/Kalp_Silikonu.gif[/IMG]

[IMG]https://scontent.cdninstagram.com/hphotos-xaf1/t51.2885-15/s320x320/e15/11849184_724336277670750_330881283_n.jpg[/IMG]

[IMG]http://image5.sahibinden.com/photos/56/65/86/229566586116.jpg[/IMG]

[IMG]http://img.webme.com/pic/k/kalipsilikonu/demold.gif[/IMG]

[IMG]http://shop.seronyapi.com/images/products/391871309_55011111111.jpg?eticaret24_sID=ihwmtfbj[/IMG]

[IMG]http://g01.s.alicdn.com/kf/HTB1ig8wIFXXXXaIXVXXq6xXFXXXj/t-m-renkleri-s-v-RTV-kal.jpg[/IMG]

[IMG]http://img.tradeindia.com/fp/2/001/788/014.jpg[/IMG]

RTV2 silikon kauçuklar yüksek teknoloji ürünü malzemeler olup, seçilen tiplerin performanslarından maksimum ölçüde yararlanmak ve temel bazı kullanım hatalarını engellemek için uygulama detaylarına iyi şekilde hâkim olmak gereklidir. İşlemeye başlamadan önce tüm ürün bilgilerinin elinizin altında olduğuna kesinlikle emin olunuz. Bu bilgiler gerekli olduğunda ürün teknik spesifikasyonlarından veya güvenlik veri sertifikalarından alınabilirler. Eğer bu dökümanlar elinizin altında değil ise, ilgili satış ekibimizden talep edebilirsiniz. Büyük miktarlarda RTV2 silikon kauçuk karışımı için çeşitli üreticiler tarafından otomatik çift komponent karışım ve dozaj ekipmanları sunulmaktadır.

[K]Komponentlerin Hazırlanması [/K]

Dökülebilir kauçuklar ve komponentler (cam şeffaflığında özel tipler hariç) orjinal ambalajından her alınacakları zaman tercihan mekanik bir karıştırıcı yardımı ile iyice karıştırılmalıdır. Depolama sırasında üründe bulunan maddelerin zamanla çökmesi söz konusu olabileceği için bu karıştırma işlemi homojen bir karışım elde etmek için gereklidir. Yırtılma mukavemeti yüksek olan tipler için ise uzun süreli depolama sırasında belirli ölçüde akışkanlıkla kalınlaşma oluşabileceği için tekrar karıştırma ile optimum akışkanlığı sağlanması gerekir.

[K]Komponentlerin Dozajlanması[/K]

Komponentlerin hassas şekilde dozajlanması önemli tavsiye edilir, çünkü ancak doğru dozajlama ile tekrarlanabilir çalışma süreleri ve vulkanizasyon süreleri elde edilir ve daha da önemlisi spesifikasyonlara uygun vulkanize olmuş parça özellikleri sağlanabilir.

Dozajlama islemi agırlık üzerinden (tartı ile) veya havim üzerinden (ölçek, pipet veya tek seferlik enjektör) yapılabilir. Kullanım bilgilerinde genelde ağırlık üzerinden yüzdeler verildiği için, eğer hacim üzerinden dozajlama yapılacak ise ürün teknik spesifikasyonlarında veya güvenlik veri sertifikalarında verilen yoğunluk değeri üzerinden hacimsel oranın hesaplanması gerekecektir. Bu aynı zamanda otomatik dozaj ve karıştırma ekipmanları kullanıldığında da geçerli olacaktır.

Kondenzasyon tipi RTV2 silikon kauçuklarında sertleştiricinin yanlış dozajlanması asağıdaki problemlere sebep olacaktır:

[K]Fazla Dozajlanma: [/K]

• Kısalmış çalışma süresi (normalin çok fazla üzerinde dozajlamada vulkanizasyon gerçekleşmemesi söz konusu olur!)

• Kontak malzemelere yapışma etkisi (astarlama etkisi!)

• Ciddi şekilde artmış kimyasal çekme

• Havadaki bağıl nemin etkisi ile beraber vulkanize olmuş parçanın sonradan sertleşmesi (‚kırılganlık’)

• Yüksek yırtılma ve yırtık ilerleme özelliği olan tiplerde yırtılma mukavemetinin çok kısa süre içerisinde geriye gitmesi

[K]Düşük Dozajlama: [/K]

• Gecikmiş çapraz bağlanma reaksiyonu (extrem durumlarda hiç veya tam olmayan vulkanizasyon!)

• Kontak malzemelere yapışma etkisi (yapışkanlık etkisi!)

• Yumuşak, „gevsek“, mekanik mukavemeti düşük ve şişme yatkınlığı yüksek vulkanize olmuş parça özellikleri

[K]Uygulama: [/K]

Dökülebilir RTV2 silikon kauçuklar vakum yardımı ile havası alındıktan sonra mümkün olduğunda alçak seviyeden ince bir şerit halinde dökülmelidir.

Eğer hava alma işleminin uygulanması mümkün değil ise o zaman döküm sırasında belirli bir hava alma etkisinin elde edilmesi için malzeme mümkün olduğunca yüksek bir seviyeden ince bir şerit halinde dökülmelidir.

Eğer tamamen kabarcıksız kontak yüzeyleri elde edilmek isteniyorsa veya sürülebilir bir tip kullanılıyorsa, önce ince bir tabaka halinde katalize edilmiş döküm malzemesi kısa fırça yardımı ile hava kabarcıksız şekilde yüzeye sürülmelidir.

Bu tabaka vulkanize olmaya baslar başlamaz, henüz yapışkan halde iken, döküm sisteminde yukarda anlatıldığı gibi döküm gerçekleştirilir, sürülebilir tiplerde ise bir spatula yardımı ile sürülür. Yoğurulabilir tipler elle veya bir merdane yardımı ile uygulanırlar.

[K]Çalışma Süresi ve Vulkanizasyon Süresi [/K]

Çalışma süresi veya kap süresi, yani katalize edilmiş (katalizör karıştırılmış) kauçuk malzemenin henüz islenebilir kıvamda olduğu süre, hem kondenzasyon tipi ürünlerde hem de adisyon tipi ürünlerde sıcaklığa çok bağlıdır.

Malzemenin ısınması ile bu süre ciddi oranda kısalır, soğuması ile de uzar. Genel kural olarak her 7 °C için bu sürenin iki katına çıkacağı veya yarıya ineceği düşünülebilir. Vulkanizasyonun başladığı kendisini viskositenin artması ile(kalınlaşma, akışkanlığın veya plastikliğin azalması) gösterir. Bu sebeple toplam çalımsa süresi tamamen kullanılabilir şekilde görülmemelidir

Mümkün olduğunca katalize edilmiş karışım en düşük viskozitede olduğu hali ile yani ince akışkan şekilde veya yumuşak pasta seklindeki halde kullanılmalıdır. Aynı zamanda vulkanizasyon süresi de kondenzasyon tiplerinde daha düşük oranda, adisyon tiplerinde ise çok daha önemli oranda sıcaklığa bağlıdır.

Vulkanize olmuş parçanın yapışkanlıktan çıktığı süre, dökülmüş veya kaplanmış parçanın zarar görmeden kalıptan çıkarılabildiği veya durumunun değiştirilebildiği süredir.

Tam olarak vulkanizsayonun bittiği süre ise adsiyon tipi sistemler için bir kaç dakikadan kondenzasyon tipi sistemleri için bir kaç aya kadar değişebilir. Vulkanizasyonun tam olarak sona ermediği durumlar, uzun süreli veya devamlı kalıp alma işlemleri ile beraber vulkanize olmuş parçanın sonradan vulkanizasyonun devam etmesi ile kalıcı form değişikliklerine sebep olabilir!

Vulkanizasyonun yüksek sıcaklıklar uygulanarak hızlandırılması durumunda (Dikkat! Kondenzasyon tipi sistemlerde 70 °C üzerine çapraz bağlanma prosesinin geri dönüş riski dolayısı ile (reversiyon) çıkılmamalıdır) soğuma sırasında kauçuğun ısısal genleşme katsayısı dolayısı ile vulkanize olmuş parçada ısıl hacimsel çekme oluşacaktır. Kauçuk malzemenin ısıl genleşmesinin vulkanize olmuş ve vulkanize olmamış durumda gerçekleşmesine bağlı olarak kap süresinin etkisine göre, oda sıcaklığına soğuma sırasında vulkanize olmuş parçanın geometrisinde çarpılmalar oluşabilir. Bu durum hem kondenzasyon tipi sistemlerde (burada ayrıca kimyasal çekme de ek olarak gelecektir) hem de adisyon tipi sistemlerde geçerlidir. Maksimum ölçü hassasiyetinin gerekli olduğu şartlarda vulkanizasyon daha sonra kauçuğun kullanılacağı sıcaklıkta gerçekleştirilmeli veya ölçü değişiklikleri hesaplama veya deneme yolu ile tespit edilmeli ve dikkate alınmalıdır.

Sıcaklık altındaki ısıl genleşmenin kapalı bir sistemde, mesela bir gövde içerisinde vulkanizasyonda da dikkate alınması gerekir. Silikon kauçuklar kullanım sırasında ancak çok yüksek basınç altında sıkıştırılabildikleri için, kauçuğun genleşmesine müsaade edecek hacmin olmadığı ortamlarda ısıl genleşmeleri çok büyük basınçların oluşmasına ve kuvvetli şekilde zarar verecek kuvvetlere sebep olacaktır.

Çalışma süresi ve vulkanizasyon süresi, çalışma sıcaklığı ile ayarlanmalarının dışında ayrıca İnhibitor PT 88 veya ek katalizör EP kullanımı ile belirli limitlerde değiştirilebilirler.

[K]Vulkanizasyonu Engelleyici Durumlar[/K]

[K]Kondenzasyon Tipi RTV2 Silikon Kauçuk Tipleri[/K]

Bu tür silikon kauçuklar hızla ve eksiksiz vulkanizasyon için düşük oranda da olsa neme ihtiyaç duyarlar. Çevredeki havanın %40’ın altında bağıl neme sahip olası durumunda, vulkanize edilen parçanın havaya bakan yüzeyleri yapışkan hatta sıvı şekilde kalabilirler. Bu durumda odadaki havanın neminin uygun yöntemlerle (nemlendirici, ıslak bezler vs.) artırılması gereklidir. Bu durum basit bir nem ölçer ile kontrol edilebilir. Böyle bir problemle karşılaşıldığında malzeme içerisine su katılması uygun bir çözüm oluşturmaz.

Adisyon tipi RTV2 silikon kauçuklarda ise bir kısım malzemeler, vulkanize olmamış karışımla kontak kurduklarında inhibitasyon’ denilen durumu oluşturarak platin komplex katalizörün fonksiyonunu etkilerler. Bu malzemeler kauçuk ile kontak haline geçen ürünlerin (model, karışım aletleri vs.) yüzeyinden veya çevredeki havada bulunabilirler, örneğin inhibitasyona sebep olan malzemeleri salgılayan döküm reçinelerinin sertleştirildiği temperleme fırını veya etüv fırını gibi.

[K]İnhibitasyona neden olan önemli malzemeler şunlardır: [/K]

• Kükürt, polisülfidler ve polisülfonlar gibi belirli kükürt bileşenleri veya sülfür içeren diğer malzemeler, tabii veya bazı sentetik kauçuklar gibi (mesela EPDM)

• Aminler, üretanlar ve amin içeren amin sertleştiricili epoxi reçineler, belirli poliüretanlar gibi

• Organo metaller, özel organo kalay bileşenleri ve bunları içeren diğer malzemeler, mesela kondenzasyon tipi RTV2 silikon kauçuklardan vulkanize olmuş parçalar ve bunların sertleştiricileri.

• Farklı tabii ve sentetik yağlar, mumlar ve reçineler ve buna benzer maddeleri içeren malzemeler, birçok kalıp ayırıcı ve hemen hemen tüm plastinil tipleri Bu sebeple ön denemelerle vulkanize olmamış adisyon tipi silikon kauçukların, kontak halinde bulunacakları malzemeler inhibitasyona uğramayacaklarına emin olunması tavsiye edilir. Uçucu madde kısımları, vulkanize olmuş parçada kontak kısımlarında yapışkan veya gözle görülür şekilde yumuşak kalmış yüzeyler veya bariz şekilde gecikmiş vulkanizasyon bu tür bir inhibitasyonun göstergeleridir.

[K]Karışım hazırlamak için gerekli ekipman:[/K]
• Tartı (Ölçüm hassasiyeti 0,1 gr) veya ölçek veya pipet veya tek kullanımlık enjektör
• Metal veya plastikten (en iyisi polietilen), temiz ölçek
• Metal, ahsap veya plastikten spatula
• Sert, kısa uçlu fırça
• Kalıp ayırıcı sprey, kalıp ayırıcı vakslar
• Mekanik karıştırıcı (mesela yaprak kanatlı matkap; yoğurulabilir malzemeler için silindir veya hamur makinası)
• Vakum pompası (Yağ veya su fıskiyesi pompası) ve Vakum kabı (mesela cam veya plastik eksikatör)
• Yağ çözücü solvent (mesela benzin, aseton, MEK)

Kalıp silikonunu renklendirmek, hassasiyet ve sertlik derecesini sağlamak için kullanılan çeşitli yardımcı ürünler de bulunmakta. Bu ürünlere de yine piyasada ve internet alış veriş sitelerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bu ürünlere çok fazla ihtiyaç duyulmadığı için ve ekstra maliyet getireceği için, detaylarına burada girmedim. Ancak, merak edip incelemek isteyenler için bağlantılarını paylaşıyorum.

[K]Silikon Renklendirici Boyalar:[/K]
[URL]http://www.rtv2.com/Urunler/YARDIMCI-URUNLER/KALIP-SILIKONU-BOYALARI/[/URL]

[K]Silikon için hassasiyet kazandırıcı, kıvam artırıcı ve çabuk kurumasını sağlayan yardımcı ek ürünler:[/K]
[URL]http://www.rtv2.com/Urunler/YARDIMCI-URUNLER/Kalip-Silikonu-Ek-Urunleri/[/URL]

[K]LİKİT (Sıvı) POLİÜRETAN[/K]
[IMG]http://g01.s.alicdn.com/kf/HTB1Q4ZxHFXXXXa9XpXXq6xXFXXXt/Concrete-Stamp-Molds-Raw-Material-Liquid-Urethane.jpg[/IMG]

[IMG]http://g04.s.alicdn.com/kf/HTB1EqgFHFXXXXcGXXXXq6xXFXXXN/Concrete-Stamp-Molds-Raw-Material-Liquid-Urethane.jpg[/IMG]

[IMG]http://files.yapikatalogu.com/Files/Products/4349/4349.jpg[/IMG]

[IMG]http://www.emulzer.com.tr/upload/k_88831_img-3379-purwet.jpg[/IMG]

[IMG]http://www.celikcati.com.tr/urunresim/1a_mariseal-250.jpg[/IMG]

[IMG]http://www.innovapolimer.com/wp-content/uploads/su-yal%C4%B1t%C4%B1m%C4%B1-su-izolasyonu-%C3%A7at%C4%B1-izolasyonu-tek-komponentli-900x380.jpg[/IMG]

Poliüretanlar, tüm polimer kimyası içinde en çok çeşitliliğe sahip polimerlerdendir.

Esnek süngerlerin yapımından rijit köpüklere, kapla¬malardan boyalara, elastomerlerden lastiklere, otomo¬bil direksiyonlarından yapıştırıcılara, ambalaj malzemele¬rinden yataklara, halılardan ayakkabı tabanlarına, izolas¬yon malzemelerinden giysilere (deri kıyafetlere), buzdo¬laplarından çeşitli araba parçalarına, tahta taklidi dekora¬tif ürünlerden kompozitlere, elektrik elektronik sanayisin¬den kablolara, kateterlerden yara örtücülere, kendi ken¬dini tamir edebilen sistemlerden ışık ile sertleşebilen mal¬zemelere kadar oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olan poliüretanlar, modern dünya için vazgeçilemez poli¬merlerdendir.

[K]Esnek-Rijit Köpükler:[/K]

Poliüretan köpükler, iki komponentli sıvı karışımlar olup, genellikle "A” ve "B” komponenti olarak adlandırılırlar. “A” bileşeni genellikle sadece izosiyanattan oluşurken, "B” komponenti, poliol veya poliol karışımı, katalizör veya ka¬talizör karışımı, stabilizatör, şişirme ajanı, yanma geciktirici ve diğer bazı katkılarla formüle edilir. Poliüretanların kul¬lanım alanları içinde büyük bir pazar payına sahip sektör¬lerden biri yastık, yatak, koltuk gibi ürünlerin üretiminde kullanılan esnek köpük üretimidir.
Rijit köpükler, kapalı hücrelere sahip olduklarından dola¬yı daha çok ısı izolasyonu amacıyla buzdolaplarından don¬duruculara, çeşitli depolama tanklarının ve binaların ısı ya¬lıtımında kullanılmaktadır. Çift komponentli olarak satılan izolasyon köpükleri spreylenerek boşlukların doldurulma¬sı şeklinde uygulanmaktadır.

(Ne yazık ki bu ürün hakkında fiyat bilgim yoktur. Koçtaş, Banio, gibi büyük alış veriş merkezleri ve özellikle inşaat ısı ve su yalıtım sistemleri satan yapı marketler ve mağazalarda çok rahatlıkla bulabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken, köpük değil likit yani sıvı poliüretan almanızdır. Satıcıya kalıp çıkarmak için kullanacağınızı söylemelisiniz.)

[URL]http://turkish.alibaba.com/product-gs/polyurethane-mold-rubber-liquid-rubber-urethane-mold-rubber-liquid-polyurethane-rubber-1938641541.html[/URL]
[URL]http://www.putechmagazine.com/Haber/Poliuretan-Kimyasi-Son-Gelismeler.html[/URL]
[URL]http://www.politekpoliuretan.com/[/URL]

[K]KA 2000 BEST SİLİKON KALIP AYIRICI SPREY:[/K]
[IMG]http://www.pratikkimya.com/documents/W164_pasted_0.jpeg[/IMG]

Yanıcıdır, Silikon İçeriklidir, Kaydırıcı ve Yağlayıcıdır, Renksiz ve Kokusuzdur. Kalıplamalarda yağlayıcı özellik taşır. Silikon kalıbın modele yapışmasını engeller.

Marka, boyut ve gramajına göre fiyatları, 7,5 TL ile 25 TL arasında değişmektedir.

[K]Alternatif:[/K] Çok pahalı olmasa da, bütçenizin zorlandığı durumlarda bu ürüne alternatif olarak yerine, makine yağı (bol miktarda) veya her evde bulunan vazelin sürebilirsiniz.

[K]Hassas Terazi[/K]
[IMG]http://www.sanayimalzemeleri.com/images/products/00/02/75/275_buyuk_zoom.jpg[/IMG]

Şu ana kadar tanıtmaya çalıştığımız, bundan sonra da malzeme listemize eklenecek olan çeşitli silikon, ayrıştırıcı, poliüretan vb. gibi, modelcilik ve kalıp yapımında kullanılan birçok malzemelerimizin, hassas biçimde karışımlarını sağlayabilmek için kullanmamız gereken önemli bir ekipman.

Çok çeşitli firma ve markaların, sayısız model, boyut, tür ve hassasiyet ölçülerinde ürettikleri hassas terazilerimizin fiyatları 50TL ile 1000 TL arasında geniş bir fiyat aralığında bulunuyor.

Yukarıda saydığımız ürün ve malzemeler ile birkaç farklı teknik kullanılarak negatif ve pozitif kalıplar çıkarmak, çıkardığımız negatif kalıplara likit (sıvı) poliüretan, polyester ve fiberglas gibi çeşitli kimyasal ürünler dökülerek pozitif veya son ürün elde etmek mümkün.

Kullanacağımız malzeme ve teknikler, istediğimiz herhangi bir şeyin negatif ve pozitif kalıplarını çıkarmak, son ürünlerini elde etmek yani istediğimiz herhangi bir nesneyi birebir kopyalamak için modelcilik alanında kullanılan malzeme ve tekniklerdir. Biz, akvaryumlarımıza arka fon (background) üretebilmek için, birkaç farklı teknik kullanarak, bahsettiğimiz malzemelerden farklı yöntemlerle nasıl yapabileceğimizi anlatmaya çalışacağız.

Çalışmaya başlamadan önce, giriş yapacağımız malzeme ve teknikler hakkında fikir vermesi açısından, kullanacağımız malzeme ve tekniklerin temelini oluşturan, çok basit şekilde, puti, silikon ve silikon renklendirici kullanılarak elde edilmiş bir ürüne ait videoyu paylaşıyorum.

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=J9OT3uBP5xk[/VID]

Evet; Videodaki arkadaş, çok basit bir şekilde, puti ve sertleştiricisini homojen olacak şekilde yoğurduktan sonra arasına koyduğu nesne ile birlikte işkenceye alarak önce negatif kalıbını çıkarmış oldu. Ardından da, çıkardığı bu negatif kalıp içerisine, renklendirici karıştırılmış rigid (geri dönüştürülmüş) plastic dökerek, bir önceki işlemde negatif kalıbını elde ettiği nesnenin birebir kopyasını elde etmiş oldu.

Yalnız, sizin de gördüğünüz gibi, bu arkadaş, negatif kalıp olarak kullandığı putiye ve kopyaladığı nesneye kalıp ayırıcı kullanmadığı için, nesneyi kalıptan ayırmakta zorlandı. Hatta negatif kalıp aldığı putiye, rigid (geri dönüştürülmüş) plastic dökmeden önce de tekrar kalıp ayırıcı kullanmadığı için, yine son ürünü elde ettiği rigid (geri dönüştürülmüş) plastiği kalıptan ayırırken, son ürün olan plastiğe zarar verme riski oluştu.

Yeri gelmişken hemen söyleyelim;

Plastiğin geri dönüştürülmesi sırasında, aseton hatta benzin gibi petrol türevi malzemeler kullanıldığından, bol miktarda solvent içerdiğinden ve toksik oluşundan dolayı, akvaryumlarınız için yapacağınız bu tür ürünlerde likit strafor ve bulabilirseniz solvent içermeyen bazı reçine türleri haricinde, kullanabileceğiniz malzemeler sınırlıdır. Bizim bilmediğimiz, sizlerin keşfettiğiniz alternatif olarak kullanılabilecek ürünlerin de kimyasal içeriği ve salınım yapıp yapmayacağı konusunda mutlaka kesin bilgi sahibi olun.

Şimdi isterseniz, silikon kullanılarak çıkarılan negatif ürün kalıbı içerisine, reçine dökülerek, ürün kopyasının (ya da son ürün) nasıl elde edildiğini anlatan kısa bir video daha izleyelim.

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=zsuqB_dkqD0[/VID]

Şimdi izleyeceğiniz video ise, modelcilikte kullanılan genel geçerli tekniği, model macununun hazırlanmasından, kopyası çıkarılacak objenin model macununa yerleştirilmesine, silikonun hazırlanıp çift taraflı negatif kalıbın dökülmesine ve son olarak elde edilmek istenen son ürün olan, objemizin pozitif kopyasının polyester dökümünden, kalıbın sökülmesine kadar, başından sonuna tüm süreci ve mantığını, tüm detayları ile anlatıyor.

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=DEVi0mEaJJQ[/VID]

Biraz karmaşık gibi görünse de aslında hiç de karmaşık değil. Öncelikle yapmamız gereken ilk şey, kopyasını almayı düşündüğümüz objenin içine sığabileceği ölçülerde kutu şeklinde bir platform hazırlamak. Ahşap, cam, pleksiglas veya yerine geçebilecek herhangi bir malzeme olabilir. Dikkat edilmesi gereken şey, kopyasını alacağımız objemizin içine sığması, objemizin ölçülerinden dört bir taraflı daha büyük olacak şekilde ve sızdırmazlığını da sağlayabileceğimiz kutu şeklinde bir platform hazırlamamız gerekiyor.

Unutmamamız gereken önemli nokta:
Hazırladığımız platformumuzun altına ahşap, cam, pleksiglas veya benzeri bir maddeden zemin yerleştirilmeli ve platformumuz ile zemin malzemesi sıcak silikon yapıştırıcı veya model macunu ile birleştirilmeli. Platformumuzun içine dökeceğimiz silikon (sıvı) akışkan olduğundan, platformumuzun altından sızmasını engellemeliyiz.

Objemizin ölçülerinden büyük ve içine sığdırabileceğimiz şekilde hazırladığımız platformumuzun, sızdırmazlığını da sağladıktan sonra, içine kalıp ayırıcı sprey veya alternatifleri olan vaks veya makine yağı veya vazelini yedirerek sürüp, yarı seviyeye kadar model macunu ya da putiyi yoğun bir şekilde basıp üst yüzeyini düzeltiyoruz. (Model macunu yerine puti kullanıyorsak, puti çift komponentli olduğundan, her iki komponenti tamamen homojen hale gelinceye kadar yoğurmak gerekiyor. Model macunlarında ise böyle bir sıkıntı yoktur.)

Modelcilik ve maketçilik meslek ya da hobilerinin en can alıcı, en vazgeçilmez ürünlerinden bir tanesi kalıp ayırıcılardır. Kullandığımız tüm ürünler yapışkan yüzey veya yüzeye yapışan ürünler olduğundan, yaptığımız her kat işlemin öncesinde ve sonrasında, mutlaka kalıp ayırıcı kullanmalıyız. Kalıp ayırıcı kullanılmayan yüzeylerde yapışma olacağından, objemize zarar verebileceğimiz gibi, çıkaracağımız kalıplarda da bozulma ya da detay hataları oluşacaktır.

Macunumuzu platformumuza yarı seviyeye kadar bastıktan sonra da bu kez macunumuzun, düzelttiğimiz yüzeyine de kalıp ayırıcı sürüp, kopyasını almak istediğimiz objeyi model macunu içine yarıya kadar girecek şekilde, objemize zarar vermeden ve macunumuzun da seviye ve düzgünlüğüne dikkat ederek yerleştiriyoruz.

(Objemiz ile platformumuz arasında kalan boşluklarda, model hamurumuza herhangi bir kalem ya da benzer bir şey yardımıyla 1 veya 1.5cm derinliğinde oyuklar açıyoruz. Çünkü ilk negatif kalıbımız da bu oyuklar silikonla dolacağından, pin yerine geçecek ve ikinci negatif kalıbımızı yaptığımızda, birbiriyle daha düzgün ve sağlam yüzey birleşmesi elde etmiş olacağız!)

Bu kez objemizin üstüne de gelecek şekilde, macunumuzu ve platformumuzun içine de kalıp ayırıcı sürdükten sonra ilk negatif kalıbımızı oluşturacağımız RTV2 silikonumuzu hazırlamaya başlayabiliriz.

RTV 2 Silikonu hazırlamadan önce bilmemiz gereken önemli bir konu var;

Silikonumuzu fazla hazırlarsak, fazlası işimize yaramayacağı ve tekrar kullanma şansı olmadığından çöpe gidecektir. Bu lüzumsuz masraf demektir. Az hazırlamamız durumunda da kalıbımıza yetmeyeceğinden istediğimiz sonucu elde edemeyiz. O halde ne kadar silikon hazırlamamız gerektiğini bilmemiz gerekiyor.

[IMG]http://tahtakalem.net/resimler/2010/04/dikdortgenler-pirizmasi-acilimi.gif[/IMG]

Gördünüz mü? Arka fon yapacağız diye işe başladık ama hacim hesabıyla karşılaştık. Öyleyse hacim hesabını da çok basit bir şekilde hatırlayalım;

[K]Hacim hesabı formülümüz neydi? [/K]
Hacim=a x b x c yani Hacim=Yükseklik x Genişlik x Derinlik
Yani Platformumuzun boyunu 30cm, genişliğini 15cm ve derinliğini de 10cm varsayarsak, yalnız derinliğin her defasında yarısını kullanacağımızı unutmadan (çünkü yarısında model macunumuz ve objemiz basılı), 10 cm yerine 5cm olarak hesaplarsak;

Bu da şu demektir;

Hacim=30 x 15 x 5=2250 cm3

yani;

2,250 (Litre ya da Kilogram) Silikon hazırlamamız gerektiğini öğrenmiş oluyoruz.

İsterseniz bu bilgiyi kısa ve eğlenceli bir video ile pekiştirelim;

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=Iqs3n94SHd4[/VID]

(Umarım bir şeyler anlatmaya çalışırken, eğlendirmeyi de başarabiliyorumdur!..)

Evet; Ne demiştik?

Kopyasını çıkarmayı düşündüğümüz objemizi içine yerleştirdiğimiz platformumuzun, varsaydığımız ölçüleri ile hacim hesabını yaptığımızda, 2,250 kilogram RTV 2 silikon hazırlamamız gerektiği sonucuna ulaşmıştık. (Tabi ben bu ölçüleri rastgele koydum. Siz kullanacağınız platformun ölçülerini net olarak hesaplamak durumundasınız!..)

Başta da söylediğimiz gibi, RTV2 kalıp silikonları çift komponentlidir. Yani silikonumuzun kuruyup sertleşmesini sağlamak için katalizör (sertleştirici ya da dondurucu olarak da bilinir!) ekleyip, en az 5 dakika yoğun bir şekilde karıştırmamız gerekir.

Katalizör ya da bilinen diğer adlarıyla sertleştirici ya da dondurucunun silikona karıştırılma oranı %5’dir. Yani 1 litre/kilogram silikona 50cc/gram şeklindedir. Zaten katalizör, kendi ambalajı olan küçük şişede 50cc/gram olarak satılmaktadır. Bu oranı iyi bilip, kullanacağınız silikon miktarına göre de katalizör eklemeniz gerekiyor.

Az önce verdiğimiz örnekte, kullanacağımız silikon miktarını 2,250 kilogram olarak hesaplayıp varsaymıştık. Öyleyse 2,250 Kilogram silikon için kullanmamız gereken katalizör miktarı da 2250 / 100 x 5=112,5 gram katalizör kullanmamız gerekiyor demektir. (Bu rakamlar tamamen rastgele rakamlarla hesap edilmiştir. Çalıştığınız objenin hesabını yapmanız gerektiğini unutmayın!)

Karıştırma işlemine çok dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü silikonumuz ve katalizör tamamen homojen bir şekilde karışmazsa silikonumuzun bazı bölgeleri kuruyup sertleşecek, katalizörün nüfuz etmediği bölgeleri ise sıvı olarak kalacaktır.

Tempolu bir şekilde karıştırdığımız silikonumuzun içinde karıştırmaya bağlı hava kabarcıkları oluşacağından, dökmeden önce 5 – 10 dakika bekletmemiz hatta bu bekleme sırasında silikonumuzun içinde olduğu kaba kenarlarından küçük tıklatmalarla, hava kabarcıklarının çıkmasına da yardımcı olabiliriz. Silikonumuzun içinde hava kabarcığı kalırsa, çıkaracağımız negatif kalıbımızda da hava kabarcıkları olacak ve bunlar da doğal olarak elde etmek istediğimiz pozitif yani son ürüne kadar ulaşıp, istenmeyen görüntülere neden olacaktır.

Aslında, silikon içindeki hava kabarcıklarını almak için üretilmiş profesyonel vakum makinaları bulunmakta ama bu tür makinalar, maliyet açısından işin hobi boyutunu çok çok aşar. Tabi eğer bu işi profesyonel anlamda seri üretime geçirip, ticari olarak para kazanmayı düşünürseniz, o zaman bir tane edinmenizi kesinlikle tavsiye ederim.

Evet;
Silikonumuzu hazırladıktan sonra, içine, yarıya kadar model macunu doldurduğumuz, dört taraftan eşit boşluklar kalacak şekilde üstüne yarısını gömdüğümüz objemizin üstünü ve döküm platformumuzun iç kenarlarını kayıp ayırıcı ile tekrar yağlıyoruz. Silikonumuzu, objemizin bir kenarından, tek bir noktadan, gayet alçaktan ve çok yavaş bir şekilde dökerek, silikonumuzun, platformumuzun içini yayılarak doldurmasını sağlıyoruz.

Bu noktadan sonra, donması için silikonumuzu oda sıcaklığında 24 saat beklemeye bırakmamız gerekiyor.

Silikonumuzu beklemeye bırakmışken, biz de anlattıklarımızı görsel olarak destekleyip özetleyecek birkaç video izleyelim ne dersiniz?

Buyurun bakalım;
[VID]https://www.youtube.com/watch?v=9JP-1VAgtOU[/VID]

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=8AyuY4aoGHU[/VID]

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=oC27WGF3zQM[/VID]

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=QfSPEaRqaDA[/VID]

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=xJXsCxRmpPA[/VID]

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=d7VhYejevvk[/VID]

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=9tUFIJ_PP-4[/VID]

Buraya kadar anlattıklarımız doğru anlaşıldıysa, videolarla anlattıklarımızı destekleyebildiysek ve görsel olarak zihinlerinizde daha iyi yer etmesini sağlayabildiysek ve en önemlisi de her şey yolunda gittiyse, şimdi elimizde, kopyasını almak istediğimiz objenin tek taraflı yarım silikon negatif kalıbı duruyor olmalı!.. Bu önemli!.. Çünkü işimizin bundan sonraki kısmı, elimizdeki bu tek taraflı yarım silikon negatif kalıp üzerine devam edecek. İstediğimiz negatif kalıbı alamadıysak, muhakkak bir yerde hata yaptık demektir ve en başa dönüp her şeyi en baştan tekrar yapmamız gerekecek.

Umarım iyi gidiyoruzdur. Sizleri sıkmadan bir şeyler anlatmaya, uygulamalarını da görsel olarak desteklemeye çalışıyorum. İnşallah birilerine yararlı olabiliyorumdur.

İşimize devam edelim;
Şimdi aynı işlemi birkaç farkla tekrar edeceğiz fakat bu kez model macununa ihtiyacımız olmayacak.

Objemizin yarısının negatif silikon kalıbını almış olduk. Şimdi de objemizin diğer yarısının aynı şekilde negatif silikon kalıbını alalım;

Öncelikle platformumuzu söküp silikon kalıbımızı ve model macunumuzu birbirinden ayırıyoruz. (Model macunumuzu bir poşete sarıp başka bir kalıp çıkarma işinde tekrar kullanmak üzere uygun bir yere kaldırıyoruz.) Objemizi negatif silikon kalıbımızdan hiç ayırmadan platformumuzu tekrar toplayıp, bu kez negatif silikon kalıbımız altta kalacak şekilde içine yerleştiriyoruz. Silikonumuzu ve katalizörümüzü aynı şekilde hazırlayıp iyice karıştırdıktan sonra, kalıp ayırıcımızı kullanmayı da unutmadan, ikinci kat silikonumuzu yine yavaş yavaş ve tek noktadan dökerek dağılmasını sağlıyoruz. Yine bir 24 saat daha kuruyup donması için beklemeye bırakıyoruz.

Kalıbımızın kurumasını beklerken gelin biz yine birkaç video daha izleyelim;
[VID]https://www.youtube.com/watch?v=Yj6T6tTWrpI[/VID]

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=MFf1US-JUfo[/VID]

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=BLU21YMxsKE[/VID]

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=gujoMRqc0Ps[/VID]

Elimizdeki bir objenin kopyasını çıkarabilmek öncelikle objemizin negatif kalıbını çıkarmamız gerekiyor ki bu noktaya kadar negatif kalıp çıkarmayı anlatmaya çalıştık. Şimdi de, çıkardığımız negatif kalıbın içine tercihe göre polyester ya da reçine dökerek, son ürün dediğimiz, objemizin kopyasını nasıl elde edebileceğimizi anlatmaya çalışacağız. Ama isterseniz anlatacaklarımızın zihninizde daha iyi yer etmesi ve yapacağımız uygulamaları görsel olarak da hatırlamanız için anlatmadan önce, polyester veya reçine dökümünü de görebileceğiniz birkaç video daha izleyelim.

Buyurun efendim;
[VID]https://www.youtube.com/watch?v=VPLWBoiduo0[/VID]

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=2FOGFn3XzHk[/VID]

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=TbUqqbK1m0s[/VID]

Evet; Görüldüğü gibi, sabır ve ilgi gerektiren akvaristlik gibi, maketçilik ve modelcilik mesleği ya da hobisi de, ciddi bir ilgi ve sabır gerektiriyor. Bunu her zaman aklımızda bulundurmamız gerekiyor.

Videolarımızda anlatım yapan arkadaş, döküm için polyester kullanmış. En başından beri ısrar ve inatla söylediğim gibi, polyester toksiktir, kanserojendir, solvent içerir. Videoda da gördüğünüz gibi polyester dökümü sırasında mutlaka ama mutlaka kaliteli bir maske kullanmak şarttır. Nefes yolu ile solunması durumunda, akciğer kanseri gibi çok ciddi hastalıklara sebep olabilir. Bu açıdan tekrar tekrar, ısrar ve inatla bir kez daha vurgulamak istiyorum. Polyester dökümü veya polyester içeren hiçbir maddeyi akvaryumunuza, hatta evinize sokmayın. Çocuklarınıza oyuncak alırken polyester içerip içermediğine dikkat edin.

Pekiyi döküm için ne kullanacağız diye sorduğunuzu duyar gibiyim. İlk alternatif olarak reçine kullanmanızı tavsiye edebilirim. Başta da söylediğim gibi konumuz daha çoooooook uzun. Yeri ve zamanı geldikçe döküm için kullanılabilecek ve benim de döküm için tercih ettiğim ürünleri de tanıtmaya, anlatmaya çalışacağım.

Polyester kullanmamanızı, polyester yerine ilk alternatif olarak reçine kullanmanızı tavsiye ettim ama ben yine de her iki ürünün de kullanım şekli hakkında bilgi vermek istiyorum;

[K]Polyester:[/K]
Herhangi bir model ya da objeden kalıp çıkartılması işleminde kullanılan polyester çeşididir.
Dolgu içeriğinden dolayı kullanmadan önce reçine ve dolgu homojen bir yapı oluşturması için mutlaka yavaşça karıştırılmalıdır.
Uygulama yapılacak olan ortamda sıcaklık 18 C' nin altında olmamalıdır.
Kürleşme tamamlandığında ürünün rengi kahverengiden beyaza doğru dönecektir.
Renk değişimi kürleşmenin tamamlandığının göstergesidir.
Polyester, bir tür kürleşme hızlandırıcı ve elde edilmek istenen son ürünün şeffaf renkte çıkmasına katkıda bulunan Kobalt mavisi ve sertleştirici ya da dondurucu diye adlandırılan ikinci bir sıvıya daha ihtiyaç duyar. Karışım hazırlanırken, polyestere önce %1 veya 2 oranında kobalt mavisi damlatılıp bir miktar karıştırıldıktan sonra %5 oranında da sertleştirici ya da dondurucu katılarak karıştırılır. Karıştırma işlemi sırasında polyesterin önce dumanlı bir görüntü aldığı daha sonra karıştırdıkça netleşip berraklaştığı görülecektir. Tamamen berraklaştığı ve homojen şekilde karıştığından emin olunduğunda döküme hazır demektir. Döküm sonrasında oda sıcaklığında 24 saat bekletilmesi gerekir.

[K]Epoksi Reçine:[/K]
Kristal berraklığında, UV dayanımlı, sararma yapmayan, su bazlı, solventsiz ve yüksek dayanım gücüne sahip, yüksek kaliteli reçinelerdir. Çeşitli renkleri mevcut olmakla birlikte birçok renkte renklendiricileri de bulunmaktadır. Reçineler de yine %5 oranında sertleştirici ya da dondurucu karıştırılarak kullanılır. Silikon ve Polyester gibi, döküm sonrası oda sıcaklığında 24 saat bekletilmesi gerekir.

[K]Polyester veya Reçine ile elde edilebilecek bazı ürünler:[/K]
[IMG]http://i01.i.aliimg.com/photo/v1/1986129617_2/Plastic_Scale_Model_Plastic_Scale_Model_Human.jpg[/IMG]

[IMG]http://i00.i.aliimg.com/photo/v0/1931171238/YL478_hand_made_resin_aircraft_model_airplane.jpg[/IMG]

[IMG]http://g01.a.alicdn.com/kf/HTB1DAM.HVXXXXarXVXXq6xXFXXXD/model-model-Avustralya-b747-32cm-re%C3%A7ine.jpg_350x350.jpg[/IMG]

[IMG]http://i00.i.aliimg.com/wsphoto/v0/1762193514_1/sinolink-Lovers-font-b-Car-b-font-font-b-Model-b-font-SAN-MAO-Baby-Centerpiece.jpg[/IMG]

[IMG]http://i01.i.aliimg.com/photo/v2/1808119141/YL090_DHL_resin_plane_model_resin_scale.jpg[/IMG]

[IMG]http://i01.i.aliimg.com/wsphoto/v1/1730741607/45cm-re%C3%A7ine-hava-Katar-havayollar%C4%B1-airbus-a380-hava-yollar%C4%B1-u%C3%A7ak-modeli-u%C3%A7ak-model-oyuncak-koleksiyonlar%C4%B1-dekorasyon.jpg_350x350.jpg[/IMG]

[IMG]http://g04.s.alicdn.com/kf/HTB1gWhkGFXXXXbmXXXXq6xXFXXXF/20333/HTB1gWhkGFXXXXbmXXXXq6xXFXXXF.jpg[/IMG]

[IMG]http://g01.a.alicdn.com/kf/HTB1KL5tHVXXXXcHXFXXq6xXFXXXi/1-22-Scale-80mm-poker-girl-sexy-figure-font-b-Resin-b-font-font-b-Model.jpg[/IMG]

[IMG]http://g04.s.alicdn.com/kf/HTB1WY4RGXXXXXcKXpXXq6xXFXXXN/221537608/HTB1WY4RGXXXXXcKXpXXq6xXFXXXN.jpg[/IMG]

[IMG]http://i00.i.aliimg.com/photo/v4/978144838/Famous_Hulk_Captain_America_Batman_Spider_Man.jpg[/IMG]

[IMG]http://g02.a.alicdn.com/kf/HTB1qeBnIpXXXXX1aXXXq6xXFXXXB/1-35-Scale-WW2-German-military-police-and-dog-WWii-Figure-font-b-Resin-b-font.jpg[/IMG]

[IMG]http://g04.a.alicdn.com/kf/HTB1UkfnHVXXXXa4XXXXq6xXFXXXz/Golden-retriever-resin-craft-dog-model-car-decoration-small-gift-table-decoration-toy-2pcs-set-.jpg[/IMG]

[IMG]http://g03.a.alicdn.com/kf/HTB1kS2ZIVXXXXcuaXXXq6xXFXXXm/If-European-home-accessories-statue-sculpture-portrait-creative-decoration-ornaments-resin-model-room-Club-Bar.jpg[/IMG]

Sevgili akvaristler, hobi dostları;
Şu noktaya kadar model macunu ve RTV2 Silikon ile elimizdeki bir objenin negatif tam kalıbını çıkarmayı elimizden geldiğince, dilimizin döndüğünce anlatmaya, akvaryum hobisinde de farklı amaçlar için kullanılabilecek maketçilik ve modelcilik mesleği veya hobisinin temellerini atmaya çalıştık. Maketçilik ve modelcilik de akvaristlik ve akvaryum hobisi kadar inceliklere ve detaylara sahip bir meslek ya da hobi.

Akvaryumlarımız için üç boyutlu arka fon yapımı diye çıktık yola. Öncelikli amacımız buydu fakat maketçilik ve modelcilik mesleği ya da hobisinin malzeme ve teknikleri kullanılarak yapılabilecek şeylerin sayısı hayli fazla. Evinizde, çocuğunuzun plastik oyuncağının kırılan bir parçasının kopyasını imal edip, kırılan oyuncağı yeniden kullanılabilir duruma getirmekten tutun da, akvaryumlarınız içine çeşitli dekorlar yapmak, evinizde kullandığınız alçı bazlı duvar panolarından yine alçıdan yapılmış tavan göbeklerine kadar çok geniş bir yelpazedeki ürünlerin kalıbını çıkararak, zarar gören, kırılan parçalarını yapıştırmak yerine, ürünün tamamının kopyasını kendiniz imal edip sağlam bir şekilde kullanabilirsiniz.

Eveeeeeeeet; Geldik konumuzun ilk güncelleme bölümünün sonuna. Daha önce de söyledik. Konumuz daha çooook uzun. Sanırım birkaç güncelleme daha yapacağız. Böyle bir konu açılmışken, tanıtmamız gereken çok farklı teknik ve yöntemler, çok farklı malzeme ve ürünler var. Umarım buraya kadar kimseyi sıkmadan bir şeyler anlatabilmiş, birilerine faydalı olabilmişimdir. Bir daha ki güncellememizde görüşmek üzere şimdilik bana müsaade. Dostlukla…[/B][EDIT]Nuada,2015-09-26 05:50:13[/EDIT]

Beğenenler: [T]174652,Katastrophe[/T][T]149403,efqale[/T][T]109923,Tamer Şehitoğlu[/T][T]56992,Nuada[/T][T]180997,ibanez130[/T][T]178434,Angelfish[/T]
Teşekkür Edenler: [T]178434,Angelfish[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

invulnerableÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 09/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3575
invulnerableÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2015 20:15
Çok ilginç bir konu olmuş. Tanıttığınız ürünler insana vay be dedirtecek cinsten. Arka fon konusunda birkaç şey eklemek istiyorum.

Forumda yapılan arka fonlara bakıyorum da hemen hemen hepsi açık konuşmak gerekirse çirkinlik abidesi. Konuya başlarken Paylaştığınız resimlerdeki arka fonlar muhteşem. Sanırım havyayla, kaşıkla, straforla yani klasik yöntemlerle falan yapılmış şeyler değil bunlar her halinden belli. Ya 3D yazıcı kullanılmış, yada belli bir kalıba malzeme dökülmüş diye düşünüyorum. Yoksa havyayı ısıtıp strafora şekil vererek fazla gerçekçi, doğal şeyler yapılacağını düşünmüyorum.
[IMG]http://i.imgur.com/JUEDT.jpg[/IMG]
İşte bu fonları yapan beylerin bayanların nasıl yaptıklarını, nasıl yaptırdıklarını öğrenmemiz lazım galiba. Bilmiyorum fazla mı mükemmelliyetçiyim ama galiba böylesi daha güzel olur.

Beğenenler: [T]174750,Batuhan.05[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ByWhiteÇevrim Dışı

Kayıt: 19/07/2015
İl: Antalya
Mesaj: 64
ByWhiteÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2015 01:11
[EDIT]ByWhite,2015-09-23 15:39:29[/EDIT]

Beğenenler: [T]109923,Tamer Şehitoğlu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

invulnerableÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 09/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3575
invulnerableÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2015 01:17
Merakla bekliyorum hocam.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TcRasimKaya38Çevrim Dışı

Kayıt: 09/09/2015
İl: Kayseri
Mesaj: 18
TcRasimKaya38Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2015 01:25
Maşallah hocam çok güzel olmuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NehirCanavariÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 22/07/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 62
NehirCanavariÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2015 01:25
Bi böyle çalışmalara bakıp bir de salonda duran akvaryuma bakınca insanın canı sıkılıyor [:)]

Beğenenler: [T]109923,Tamer Şehitoğlu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

devrim72Çevrim Dışı

[B]12415,2[/B]
Kayıt: 07/06/2014
İl: Trabzon
Mesaj: 128
devrim72Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2015 23:11
[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/162922/Tanganyika_Rock.9264939_std.jpg[/IMG]

Bu akvaryumda kullanılan fon tarafıma aittir strafordan yapılma değildir.

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=c9MUj3sWvHw[/VID]
Akvaryumun görüntüleri arka fon akvaryumworld Alparslan özfiliz beyden alınmıştır

Beğenenler: [T]176238,NehirCanavari[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ByWhiteÇevrim Dışı

Kayıt: 19/07/2015
İl: Antalya
Mesaj: 64
ByWhiteÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2015 23:55
[EDIT]ByWhite,2015-09-23 15:39:51[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NehirCanavariÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 22/07/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 62
NehirCanavariÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2015 00:32
[QUOTE=devrim72][IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/162922/Tanganyika_Rock.9264939_std.jpg[/IMG]

Bu akvaryumda kullanılan fon tarafıma aittir strafordan yapılma değildir.

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=c9MUj3sWvHw[/VID]
Akvaryumun görüntüleri arka fon akvaryumworld Alparslan özfiliz beyden alınmıştır[/QUOTE]
Çok iyi bir çalışma.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

trasbÇevrim Dışı

Kayıt: 12/08/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 62
trasbÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Eylül 2015 14:14
Harika bilgiler . Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NuadaÇevrimiçi

Özel Üye
[C]2,3,56992[/C]
Kayıt: 09/09/2008
İl: Balikesir
Mesaj: 1919
NuadaÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2015 01:26
[QUOTE=ByWhite][B]Bu akvaryum sizin mi yoksa başkasının akvaryumundan mı görüntü verdiniz anlayamadım. Bu akvaryumda kullanılan fon tarafıma aittir demişsiniz ama görüntüleri başkasından aldığınızı söylemişsiniz. Ha bir de strafordan yapılma değildir dediğiniz fonun malzemesi likit poliüretandır. Bunu sır gibi saklamanın anlamı yok. Özel üretim olabildiği gibi piyasada tüplerde satılan köpük diye bilinen malzemedir. Likit Poliüretanın kalıba dökülmesi ile elde edilmiş bir fondur. Ve unutmayınız; Poliüretan da neticede bir tür strafordur. Bir de rica etsem kendi akvaryumunuzdan görüntü ekler misiniz? Sizin akvaryumunuzu çok merak ettim doğrusu. [/B][/QUOTE]

Sizin paylaştığınız resim o üyenin akvaryumu [:)]. Alparslan bey'e yapırdım demek istemiş. Siz o resmi örnek gösterdiniz ama o fon strafor değil demiş [:)] Zaten Alparslan bey'de ithal fonlar silikon kalı ile kalıplarını alıp poliüretan ile kopyasını yapıyor.

Yani dediğiniz gibi poliüretan da bir nevi strafordur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akyamanerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/04/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 555
akyamanerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2015 09:06
"Poliüretan Köpük Tabancası:
Poliüretan köpüğün daha rahat ve kolay kullanımı için sista firması tarafından üretilmiş köpük tabancası. Sanırım 50TL civarında. Alınması şart değil zevk meselesi."

Bu konuda bir düzeltme yapayım,kapı pencere montajında kullanılan tek kompenantli PU köpükler 3 tip, hortumlu, tabancalı ve emniyet valfli.Resimlerdeki köpükler hortumlu denilen cinsten, bunlara tabanca takılamaz. Bu iş için kullanılabilecek en uygun köpük hortumlu yada emniyet valfli olan türdür. Hortumlu köpükler bir kere kullanıldımı sonuna kadar kullanmakta fayda var, valf teki köpük kuruduktan sonra köpük tekrar kullanılamaz, eğer çalışmaya ertesigün - ertesi hafta vs. devam edilecekse emniyet valfli PU köpük kullanılmalı. [:$]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

invulnerableÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 09/04/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 3575
invulnerableÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2015 10:24
"Candır" kelimesinden nefret ederim ama poliüretan köpük harbiden candır. kokusu bile beni benden alıyor[:)][:)][:)][:)][:)]

Hocam konuyu ihmal etmeyin, güncelleme bekliyoruz.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ByWhiteÇevrim Dışı

Kayıt: 19/07/2015
İl: Antalya
Mesaj: 64
ByWhiteÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Eylül 2015 11:24
[EDIT]ByWhite,2015-09-23 15:40:25[/EDIT]

Beğenenler: [T]160184,akyamaner[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir