Su değişiminden sonra oluşan hastalıklar


emrecocoÇevrim Dışı

Kayıt: 19/02/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 80
emrecocoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2015 02:55
Arkadaslar 3 ay önce dayımdan almıs oldugum 450lt lik akvaryum ile balık beslemeye basladim.


8 Yunus
4 Sp
3 Paslı
2 Mpanga
2 Flavus
2 Iceman
2 Beyaz kuyruk Iceman
90 Adet felanda yavrum var. Hepsi SP.
1 Çöpçü balık. Türünü bilmiyorum. Bu nedir acaba ?


Gözüm gibi bakıyorum ama acemi olduğum için komple su değişimi bana mantıklı geldi. Balıklarım için daha temiz bir ortam oluştururum diye su değişimini ilk ay komple yaptım ve hata yaptığımı anladım 2 kayıp verdikten sonra. 2.Ay yüzde %50 yaptım bir problem olmadi ama içime sinmedi. 3.ay yani dün yine bir hata yapıp komple yaptım balıklar şoka girdi ama sürekli su kaynatarak sıcaklığı 1 saate eşitledim ve 1 saat sonra balıklarım kendine geldi çok sükür. 
Bugün dikkat ettiğimde 2 paslı cikletimin ağız kısmında beyaz lekeler ve şişme gördüm. Diğer balıklarımı kontrol ettimde birşeyleri yok. Resimdeki gibi.



Yunuslarımdan bir tanesinin gözü 3 gündür şiş ve kırmızı. Resimdeki gibi.
 

Bunlar ne olabilir ve ne gibi önlemler alabilirim yardımcı olurmusunuz arkadaşlar. Zarar görsünler istemiyorum gözüm gibi bakarken bu şekilde olmaları üzüyor beni.

Birde akvaryumun reisi altta paylaştığım yunusken köprüye yaklaşanın canına okurken mpangayı koyduğumdan beri süt dökmüs kediye döndü :) Mpanga diğer tüm balıklara karşı agresifken yunusla birbirlerine dokunmuyorlar. Eski reis acaba baskın bir dişimi diye şüphelendim :) resimlerinden cinsiyetini söylermisiniz ?


Agresif olan Mpangada bu. Mpangalar google görsellerde baktığımda sarı tonları felanda bulunuyor. Acaba bu balık saf değil mi ?


Son 2-3 gündür hangilerinin yaptığını tam hatırlamıyorum. Kumlara sürtünme olayını fark ettim. Oyun oynadıklarını sandım ama buda hastalık olabilirmiş. Kene diye bir hastalık. Bunların önüne nasıl geçebilirim arkadaşlar. Balıklarımı sorunsuz yaşatmak istiyorum. Şimdiye kadar hiç yavru kaybı yaşamadım bu su değişimlerinde herhangi bir hastalık izinede rastlamadım yavrularda. Benimle aynı problemi yaşayan arkadaşlar tecrübelerini paylaşırlarsa sevinirim. Herkese sağlıklı balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

savasdursunÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 385
savasdursunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2015 09:28
Biraz acı da olsa suyun hiçbir zaman boşaltılmayacağını öğrenmiş bulundun en azından. Haftalık %20 - %30 arası su değişimleri idealdir. Bunu düzenli yapabilirsen akvaryumun temiz kalır. 
Bu balıklar konusunda tecrübem yok. o konuda yardımcı olamayacağım. 
Umarım diğer balıklarına birşey olmaz. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yolların SonuÇevrim Dışı

Kayıt: 21/12/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 138
Yolların SonuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2015 15:57
Suyun tamamını değişmedeki amaç nedir bir türlü çözemem bende ilk başta bir kere yapmıştım ilk su değişimimdi fakat siz baya aşmışsınız benim az çok tahminime göre suda nitrat patlıyor bulanık görünüyor size suyu komple değiştirme gereği duyuyursunuz ama bu çözüm değil komple değişmek hele hiç değil filmi başa sarıp izlemekten farkı yok :) dış filtreniz var gördüğüm kadarıyla bakteri kültürü barındırıcak malzemeleri varsa bakteri kültürü alıp ekleyiniz yoksa ve yetersiz kalıyorsa üstününü alınız 450Lt değişmek bence daha pahalıya denk gelir :) Siz su değişimini haftada %15 yapın gözü tok hobicisiniz nasılsa şeytan dürtükler 15 30 olur :))

Sağlıklı hobiler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aykut-24Çevrim Dışı

Kayıt: 17/12/2014
İl: Erzincan
Mesaj: 315
aykut-24Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2015 16:13
Arkadaşım o balığın Türü ALBİNO FRENATUS ciklet çöpcüsü olarak tanınır. benim akvaryumumda normal olanı var. faydalı kendi haline yasar. büyüdükten sonra belki sorun çıkarır. şimdilik kalsın. kuma sürtünme dış parazitten olabilir. bendede vardı. dereceyi 30 a aldım. metilen mavisi ve bol kaya tuzu ekledim akvaryuma 2 günde bir de % 20 oranında su değiştim sorun düzeldi. denemeni tavsiye ederim. 3 avuc kadar kaya tuzunu eritip su değişimide metilen mavisi ile beraber tanka boşalt. benim tank 2 gün mavi renkte kaldı ama balıklar düzeldi. ilk etapta standart bir kaşınma gibi devam eder ama tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilir. bu tedavi yöntemi düzeltmez ise mikofish diye bir ilaç var onu denersin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2015 16:14
Komple klorlu ve hele şu karlı günlerdeki sıfır derece ve içinde ağır metallerin yoğun olduğu çeşme suyuna maruz kalınca balıkların mukoza çatlamıştır bir şekilde yine iyi yaşıyorlar, ağızda fungal hastalıklar gelişmiş olabilir, amonyak artmasıyla nitrit artıncada yeni suda balıklar ayrıca sürtüne bilir, ani ısı değişimine maruz kalan balık yine beyaz benek paraziti gibi rahatsızlıklar parazitler kapabilir vücuda yerleşebilir. Su değişmi vakit gelince en fazla büyük akvaryumlada nüfusta çok fazla değilse balıklarda aşırı bir sürtünme ani ölümler toplu ölümler yoksa yüzde 50 den fazla su değişimi yapmaya gerek yok haricinde 1/4- 1/3 su değişimi bile yeterli fitreleride bakımlı tutmak şartıyla. Ağızdaki beyaz oluşan tabaka için ne yapabiliriz basitten, eczaneden terramycin deri melhemi alın 1 TL. Yahut terramycin göz melhemi kuru yemine pirinç tanesi kadar sürün ilgili balıkların yemine günde bir kez atın yesin hatta ilgili balığın o ağzındaki beyaz tabakayada kremden sürmeye çalışabilirsin bastırmadan ilgili yere dokundurun sürmeye çalışın biraz yeterli günde birkez, bu geçirir inşaallah, onun haricinde umarım ölümler yaşamazsınız. Çünkü dengeyi yüzde yüz bozunca heleki ani ısı değişimleriyle bunu yapınca ölümcül sorunlar ortaya çıkabilir diye düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emrecocoÇevrim Dışı

Kayıt: 19/02/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 80
emrecocoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2015 17:05
Mesajlariniz için çok teşekkürler arkadaşlar.
Evet emirhan o şeytan benim başımdan hiç eksik olmuyor :) Yok ben dersimi aldım %30 aşmam bundan sonra su değişimlerinde :) Evet bulanık olması beni %100 değistirmeye yöneltti. Simdi bir dip temizleme zımbırtısından alıp haftada 1 temizleme yapacağım.
Derece zaten sürekli 28-30 arasında. Çöpçüyü annem çok istedi bende hiç sormadan direk aldım garip ve hoş bir balık :) Su değişimlerinde metilen mavisini hep kullanırımda kaya tuzunuda deneyeceğim. ilaç kullanmaktan pek yana değilim dengeyi bozup yararlı bakterileri yok ediyormuş. Ayrı bir tankımda olmadığı için bir süre iyileşmesini bekleyeceğim. sizin önericeğiniz dengeyi bozmayan zararsız bir ilaç varsa ağızdaki yaralar için deneyebilirim. Kendiliğinden gećermi acaba ?
Teşekkür ederim söylediğin tedaviyi deneyip burdan gelişmeleri yazacağım.
Ben delimiyim hepsini çeşme suyu koyayım :)
Dinlenmis 150lt felan suyum vardı üzerine çesme suyu ekledim ama bir yandanda sürekli ısı eşitlemek için su kaynattım 1 saat şokun ardından 10ltye yakın su daha kaynattım en sonunda kendilerine geldiler :)
O bir saat neler çektim internetten heryeri araştırdim herkes beklemeniz gerekicek büyük ihtimal ölümle sonuçlanır felan yazmıs.Mecburen su değistiren arkadaslar olursa mutlaka ısıyı hemen eşitlesin su kaynatarak tek yolu bu heralde :)
Ya bu mpanga saf mı değilmi ?
Yunusda bi cinsiyet saptaması yapabilirmiyiz ?
Gözdeki kanlanma için ne yapmalıyım ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2015 17:10
Sağlıklı zamanda metilen mavisi kullanmanıza hiç gerek yok su değişimlerinden sonra bile, Ayda bir önlem amaçlı su değişiminden sonra varla yok arası kullanabilirsiniz, çokta gerekli değil sağlıklı dönemde, Ağızdaki mantarlaşmalara iyi gelir o ilaç diye düşünüyorum.

Örnek Link:

mesutok2015-02-19 17:12:17

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yolların SonuÇevrim Dışı

Kayıt: 21/12/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 138
Yolların SonuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2015 18:27
Ben de metalin mavisi falan önermiyorum hatta hiçbir ilacı önermiyorum akvaryumda denge kurarken ki zamanı bırakın dengesi kurulu akvaryumu bile allak bullak ediyor ilaç yerine su düzenleyicileri var hazır bakteri kültürü falan eklicekseniz eğer bir kaç ürün tavsiyesinde bulunucam bunlar ilaç değil hastalıkları düzeltmez ama hastalığın kaynağını kurutmuş olursunuz, 

1-Sera aquatan- su düzenleyicidir akvaryum su değişimleri sırasında dinlenmiş suyu eklemeden 1 saat önce ölçüsünce katarsanız kalan kloru çinko bakır kursun ve bunun gibi zararlı mineralleri arındırır bu tip hastalıkların birnevi önüne geçmiş olurusunuz ama dikkat edilmesi gereken değişim su sıcaklığıyla akvaryum sıcaklığı aynı olmalıdır
http://www.sera.de/tr/ueruenler/in_category/wasser-pflegen-5584/product/sera-aquatan.html



2-Sera Toxivec-  quantan danki değerlerin çoğunu barındırır ve nitrata karşı savaşıcıdır bu ürünüde araştırıp kullanabilirsin 
http://www.sera.de/tr/ueruenler/in_category/schritt-1-schadstoffe-entfernen-5599/product/sera-toxivec.html

3-Sera Nitrivec (bakteri kültürü)- Bir damlasında milyonlarca yararlı bakteri ve elementlerin olduğu bilinen bir ürün azot döngüsünün kurulumunda büyük ölçüde yardımcı olan bir üründür.
http://www.sera.de/tr/ueruenler/in_category/weiches-wasser-pflegen-5585/product/sera-bio-nitrivec.html




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir