Su kaplumbağaları neden kara kap.larından küçük?


ferplexÇevrim Dışı

Kayıt: 07/03/2009
İl: Aydin
Mesaj: 4
ferplexÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2009 11:13
Neden kara kaplumbağaları büyük oluyor da su kaplumbağaları küçük oluyor?

Aslına bakarsanız kara kaplumbağaları daima tatlı su, bataklık ve deniz kaplumbağalarından oransal olarak daha küçük vücut boyutlarına sahiptir. Bu durumun belki de tek istinaları, Galapagos adalarında yaşayan devasa boyuttaki kara kaplumbağaları (Geochelone elephantopus) ve Aldabra’da yaşayan dev kaplumbağalardır (Geochelone gigantea). Bu türlerin adalarda yaşamaları nedeniyle kısmen de olsa izole türler halinde süregelmeleri, vücut boyutlarını küçültmeleri için birazdan sayacağımız çevresel faktörlerden de bağımsız kalmalarına neden olmuş olabilir.

Ancak bahsettikleriniz, yavru su kaplumbağaları veya evcil hayvan satan dükkanlarda yaygın olarak bulunan küçük boyutlu süs kaplumbağaları (Trachemys scripta elegans) olabilir. Bu kaplumbağalar da aslında doğal koşullarda, kara kaplumbağalarının boyutlarına veya onlardan daha büyük bir vücut boyutuna rahatlıkla ulaşabilirler.

Su sistemlerinde yaşayan kaplumbağaların neden daha iri vücutları olduklarına gelince.. bu konuda birden fazla sebep düşünebiliriz. Kaplumbağalar, değişken vücut sıcaklıklı canlılar. Bu nedenle de, vücutlarındaki temel metabolik olayları sürdürebilmek için güneşten aldıkları ısı enerjisine ihtiyaç duyarlar. Çoğu sürüngen türü, günün belli zamanlarında açık alanlara çıkarak özel bir güneşlenme davranışı sergiler. Ancak özellikle deniz kaplumbağalarında aktif bir güneşlenme davranışı görülmez. Oransal olarak büyük bir bağa, suyun içerisinde güneşin ısı enerjisinden mümkün olduğunca etkin bir şekilde yararlanabilmeyi sağlayan bir özellik olarak kalmış olabilir.
Su içerisinde hareket, suyun kaldırma kuvveti nedeniyle zorlaşır. İri ve ağır bir vücut, özellikle besin arama veya çiftleşme gibi eylemler için dibe inmeyi kolaylaştırıcı bir etkiye sahip kabul edilebilir. Karada ise çok daha fazla avcı ile karşılaşma ihtimali olduğu için; bağaya yapışık iskelet sistemi nedeniyle zaten yavaş olan hareket kabiliyetinin, vücut boyutunun oransal olarak küçültülmesiyle bir miktar da olsa telafi edildiğini düşünebiliriz.
Kara yaşamı, beslenme ve savunmanın yanında bir diğer zorunluluğu da beraberinde getiriyor: Barınma. İri vücutlu bir hayvan, barınma ve gizlenme açısından her zaman bir dezavantaja sahiptir diyebiliriz. Bu nedenle de, yaşamını tamamen karaya geçirmiş olan kaplumbağalarda vücut boyutunun küçülmüş olması, önemli bir avantaj sağlayacaktır. Kısacası karada yaşam, besin-barınak ve korunma için daima hesaplı olmayı gerektirir. Bunun en akıllıca çözümü ise oldukça basit: “sadece gereği kadar büyük bir vücut”.

Kaynak
TÜBİTAK
ferplex2009-03-12 11:33:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir