su köpürüyor anlam veremiyorum
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2014 16:42
Olmaması lazım bunun suda bir şekilde bir yağlanma oluyor belliki. İsterseniz su değişimlerinde bir süre mümkünse sera aqutan su düzenleyici ve sera nitrivec gibi bakteri kültürü alın kullanın ikisi toplamda 25 Tl falan eder 50 ml lik paketleri. Az azda su değişimen devam edin bence kendiliğinden geçecektir diye düşünüyorum zamanla, çokto büyük bir problem değil.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 01 Aralık 2014 17:54
Hafta sonu filtre malzemelerini değiştireyim birde su düzenleyici ekliyim birde öyle deneyelim bakalım
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2014 13:44
Mesut bey sanirim dediginiz gibi yem kaynakli dün iyice gozlemledim yemi attiktan hemen sonra yuzeyde yag birikiyor ve aninda filtreden kopuk cikiyor bugun baska bir akvaryumcudan baska yem aldim birde onu denicem ama onceki yemdeki yaglanmanin ve kopurmenin baliklara zarari olurmu.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2014 15:13
Bu bir arkadaşta daha olmuştu o yemi bırakmıştı sorun ortadan kalkmıştı yem çok yağlıydı. Başka bir tür yem deneyim olmazsa marka.mesutok 2014-12-03 15:13:36
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2014 23:05
Mesut bey 2 gündür bakıyorum da bir sorun yok ALLAHA şükür yemden olduğunu kesinleştirdim sorun çözüldü şimdi birde yeni kurduğum 150 lt lik yavru tankımımın suyunuda oturtursam birde demasonilerimden yavru alırsam tam süper olucak :D. Bu arada içinde balık olan tankımdan 20-30 lt su alıp diğer yeni kurduğum tanka koysam yeni tanktaki bakteri oluşumunu hızlandırmış olurmuyum yaklaşık 3 hafta oldu halen daha suyun üstünde köpük var içinde sadece iç filtre,ısıtıcı ve 1 adet japon var kum vs hiç bişey yok.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Aralık 2014 10:05
Size bir link ekleyeceğim o konuda size uygun olanı yapabilirsiniz. Yeni kurulumunuzda.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2014 11:58
mesut bey bana kizacaksiniz artik biliyorum ama vallahi şaka gibi yine kopume basladi bu kullandigim 3. Yem ilk 3 gun bisey yoktu simdi yine basladi yem atinca kopurme yapiyor arkadaslar valla cildiricam duzenli dip cekimi yapiyorum filtremi yeni temizledim gecen hafta elyaflari degistim baska ne yapmam lazim? Akvaryumda hava motoru kullanmiyorum sadece dis filtre var onunla alakasi olabilirmi acaba.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2014 12:23
Aynı sorun bendede mevcuttun öncesinde ben su dinlendişrdiğim kovaya su düzenleyici ekliyordum ve su değişimlerinde köpükleroluyordu tankımda daha sonra baktım geçmiyor ilk yaptıgım iş dinlendirirken su düzenliyiciyi kesmek oldu ikinci filtremin içinden zeolit seramik ve fazla elyafı cıkartmak oldu. Seramik yerine Seri Siporax, Zeolitvekarbon yerine substrat pro ve sonrasında biyolojik sünger süngerin altınada ince katman elyaf koyun vedaha sonrasında 2 gün bekleyin. Bunu yaptıktan 4 gün sonra köpükten eser kalmadı ve suan suyum kristal beyazlığında. Malzemeler pahalı diye birçok arkadas kullanmıyor lakin bunlar ömürlük malzemeler 1 yılda karbona falan filan ödediğiniz paranın ücte birini 1 kere veriyorsunuz ve tertemiz bir akvaryum oluyor. Bu arada bir arkadas dip çekimi gereksiz demiş yurtdışında profesyonel akvaryumcular ozaman bu işten anlamıyorlar çünkü hergun az az su çekip taze su koyuyolar ama işteacemiler onlar ondan heralde böyle yapıolar :) Kesinlikle 1 haftada en az 2 kere toplamda yuzde 30 olacak şekilde dip çekimi yapıp su ekleyin ben yeni kurdugumda bunu geçiktirdiğim için bütün balıklarımın kuyrukları yandı ve azot patlıyodu nerdeyse ama haftada 2 veya 3 kere su değişimi yaptım ve suan azottan eser yok ve suyum pırıl pırıl balıklarımda mutlu. Yuzde 30u neden haftaya bölünüyor sorusunun cevabı bı anda su çekip aynı oranda su koymak hem balıkları ablaklastırıyor hemde duzenı şaşırtıyor ama haftaya bolersenız hem balıklar bundan etkılenmıyor hemde yenı su akvaryuma daha kolay karısıyor ısı farkı falan olmuyor devamlı oksijen ve yeni mineraller tankta dolaşmış oluyor. Umarım bilgiler işinize yarar.
theolympos 2014-12-06 12:39:43
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2014 12:46
Oncelikle ilginiz icin tesekkur ederim sabah yem vermistim simdi baktim kopurme azalmis yem atinca cogaliyor yarin filtre malzemelerini degistirmeyi dusunuyorum yeni seramik ve karbon siparisi verdim p.tesi gelicekler onlari degistireyim diyorum bu k9pürmenin zarari olurmu yoksa sadece gorsellikmi yillardir balik baktigimi zannediyordum son 3 haftadir resmen form bagimlisi oldum artik rüyalarima giriyor vallahi onceden sp yunus baktim hic boyle biseyle karsilasmadim demasonileri aldigimdan beri akvaryum suyu degisti kopurmeler basladi onceden ayni suda ayni filtrede melek ve japon bakiyordum onlari verip demasoni aldim sistem cöktü.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2014 12:56
Kesinlikle şunu söyleyebilrim eğer iptal edebiliyorsanız ikisinideiptaledin ve dediğim malzemleri alın çünkü karbonun sadece 3 4 gun ilaç tedavisinden sonra kullanımında işe yaradıgı ve sonrasında hiç birşeye yaramdığı gereksiz oldugu bir çok alanda kanıtlanmış. Ben karbon kullandım zeolit kullandım ve hiçbiri kaydadeğer birbaşarısağlamadı ama bu dediğim 2malzemeyi koyduktan sonra tankta başka bi dünya oluştu diyebilirim tabi karar sizindir ben sadece size önerebilirim uygulaması size kalmış.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2014 13:26
Malesef iptal etme gibi bi secenegim yok demasonileri ilk defa bakiyorum cok guzel baliklar bu kopurmenin baliklara zarari olmiyacagini bilsem kafam daha rahat edicek.Pazar gunu %50 oraninda su degisimi yapip p.tesi veya salida filtre malzemelerini degismeyi dusunuyorum hem dip hem filtre malzemeleri ayni anda degismez diye biliyorum .
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2014 15:39
Osman bey,
Köpürme olayı, yeni kurulan akvaryumlarda sıkça rastlanan bir durum, asıl sebebi ise biyolojik filtrasyonunuzun etkin bir şekilde çalışmaya başlamamış olmasından veya akvaryumun henüz belli bir ölçüde de olsa oturmamış olmasından kaynaklanıyor.
Ne yapmanız lazım, cevap basit yaptıklarınızı yapmamanız gerekiyor,
1-filtre içinde karbon kullanmamalısınız, karbon kimyasal bir filtrasyon aracı olup, suda bakterilerin de kullanacağı kimi şeyleri tuttuğu gibi, bakterilerin üreyip gelişebilmeleri ve kolonişebilmelerine olumsuz etkide bulunuyor. Yani filtre içinde aktif karbon kullanılmaz.
2-Yaptığınız gibi sık sık filtre temizlenmez, zaten oturmamış bir akvaryum 3-5(mecazi) yararlı bakteri üreyecek, filtreyi temizleyip onları da kaybediyorsunuz.
3-o kadar sık su değiştirmenize gerek yok, suyu çok iyi dinlendirip (en az üç gün hava taşı ile hava vererek) veya klor giderici kullanmazsanız suda kalan kloramin yeni gelişmeye başlayan 3-5 bakterinizi tekrar öldürür. Üstelik kloramin gitmeye başladıkça yanında akvaryumunuza amonyak hediye eder. Bu amonyağı dönüştürecek bakterileriniz de olmadığından bu ikinci bir risk olur.
4-Bunun gibi akvaryumunuzun dibini yani kumu vesair havanlandırarak dibi çekerseniz, 3. maddede yazılı hususlar aynen geçerli olur. Yani biyolojik filtrasyonunuz çok daha zor oluşur, oluştuğunda ise bahsedilen uygulamaya devam ederseniz eksik bir bio filtrasyonunuz olur.
Kısaca yapmanız gereken şu; filtrenizde sadece biyolojik malzeme kullanacaksınız, yani elyaf sünger ve biyolojik seramikler vesair gibi.
Sonra akvaryumun oturması için biraz sabredeceksiniz.
Ancak oturma oluşana kadar, amonyak ve nitritin balıklarınıza zarar vermemesi için bu süreç zarfında normale göre biraz fazla su değişimi iyi olur.
Ayrıca bu konuyu okuyunca şaşırdım doğrusu. Şu konuya tek bir kişi esasen doğru bir cevap yazmış onu da kimse kaale almamış. Üstelik bir de, filtresinden kimyasal filtrasyon malzemelerini çıkarıp yerine, yanlışlıkla doğru yaparak yani şans eseri biyolojik filtre malzemesi koymuş birisi bu doğru cevaba eleştiri getirmiş. Kısaca bir daha belirteyim, filtrenizde elyaf sünger ve bioseramik kullanmanız fazlası ile yeterlidir. Yok öbür malzemeyi kullanınca su gözükmüyor vesair gibi bir yaklaşım içinde olan varsa, onlar plastik bir balık kullanıp, çeşitli kimyasal filtrasyon araçları (substratları) ve bazı kimyasallar da kullanarak cam gibi suda bu balığa bakabilirler.
Bir husus daha ekleyeyim, normalde su değişimi için, akvaryumunuzda birikecek nitrat ve fosfat miktarı belirleyicidir. Yani mesela balıklarınızın sağlıkla tolere edebileceği nitrat değerini baz alarak nitratı istenilen düzeyde tutacak kadar su değiştirmek gerekir ve bu değişim de bir seferde %25-30 aşmaması iyi olur.
Ancak kurulum henüz oturmadığı için bu süreçte, az yem kullanıp tedbir amaçlı 2veya 3 günde bir su değişimi ile bir müddet devam etmeniz isabetli olur.
Sonuç akvaryumla fazla uğraşmayın.
Son bir tavsiye de şu, forumda çok daha fazla konuyu okumanız iyi olur.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2014 17:18
İlyas bey dediklerinizi uygulayacağım yarın ilk işim karbonu filtreden çıkartmak olucak ama dediğiniz gibi formda çok fazla konu okudum kimileri karbon olmazsa olmaz diyor. Ben filtremi şu şekilde sıralamayı düşünüyorum en alta 1-seramik 2-hortum parçaları 3-biyolojik sünger 4-elyaf karbon kullanmıyacağım ve 3 günde 1 %25 su değişimi yapacağım bakalım sonuç ne olucak umarım düzelir ama mesut beyin dediği gibi yem değişimi yaptım 3 gün köpürme olmadı suda problem varsa ilk 3 gün niye böyle bişey olmadı.Sorularımla sizleri bunalttıysam gerçekten kusura bakmayın yardımlarınız ve ilginiz için teşekkür ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2014 17:54
Osman bey karbon olmazsa olmaz dıyen arkadaşlar neden böyle düşünüyorlar bır sorun bakalım cevap verebıleceklermı veya demıs olduğum malzemelerı hayatlarında kac kere kullanıpta tecrübe edinmişler. Artı ben size cok açık bir şey söylüyorum ama halen sorgulamaya devam ediyorsunuz bende aynı şeyi yaşadım tecrübe ettim ve bu yolla tanktaki herşeyi çözdüm. Yazanlar zaten size demişler karbonun falan gereksız bısey olduğunu ama ısrarla kullanmak istiyorsanız tabiki sizin tercihiniz. Bu akdar sorgulamanıza gerek yok arkadaşlar ve ben zaten size bilgi verdik ve çözümü söyledik sadece dediklerimizi ya yapın yada kendinize göre biçare arayıp bulun diyebilirim sadece.theolympos 2014-12-06 17:55:42
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir