sudaki arsenik problemi


ConvictÇevrim Dışı

Kayıt: 07/08/2008
İl: Izmir
Mesaj: 53
ConvictÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2008 19:00
Herkese iyi günler. Sizlere bir kaç sorum olacak; hepimiz biliyoruz ki artık musluk suyu kullanmak çok tehlikeli. İçerdiği yüksek arsenik oranı yüzünden kansere yol açıyor. Suyu dinlendirmek te sudaki klorun uçmasını sağlıyor. Acaba suyu dinlendirip kullanırsak içindeki arsenik balıklara zarar verir mi ? Saygılar. ...
özkoçak2008-09-08 19:05:00

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2008 19:03
Dinlendirmek ile sudaki ağır metalleri uzaklaştırmak gibi bir şansımız yok malesef.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ConvictÇevrim Dışı

Kayıt: 07/08/2008
İl: Izmir
Mesaj: 53
ConvictÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2008 19:09
Biliyorum. Ama arseniğin balıklara zarar vermemesi için tek çözüm ro(reverse osmosis) suyu  veya şaşal su mu ???
 
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2008 19:10
Hayır,su düzenleyicileri kullanarak da sudaki ağır metallerin oranını aşağı seviyelere çekebilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ConvictÇevrim Dışı

Kayıt: 07/08/2008
İl: Izmir
Mesaj: 53
ConvictÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2008 19:19
Cevabınız için teşekkür ederim. Gerekli bilgileri edindim. Mesaj gereksiz ise silinebilir.
 
Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

wizardmonÇevrim Dışı

Kayıt: 29/10/2007
İl: Nevsehir
Mesaj: 138
wizardmonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2008 20:00
İşte bende bu yüzden akvaryumuma bizim köyün suyunu koyuyorum buğün su getirdim köyden.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2008 18:47
Hiçbir şekilde kimyasal kullanmayınız. Suyu 1 hafta dinlendirip veriniz arsenik balıklara pek öyle aşırı bir zarar vermez. Hele sazansı balıklara hiç bir zarar vermez. Contradan başka bir ilaç tevsiye etmem.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2008 08:46
[QUOTE=saleen]Hiçbir şekilde kimyasal kullanmayınız. Suyu 1 hafta dinlendirip veriniz arsenik balıklara pek öyle aşırı bir zarar vermez. Hele sazansı balıklara hiç bir zarar vermez. Contradan başka bir ilaç tevsiye etmem.[/QUOTE]
 
Malesef günümüzde kullanılan hormon vb.tipteki kimyasallar insanlarda kimyasallara karşı direkt bir tepki halini oluşturdu.Halbuki bu genelleme kesinlikle yanlıştır.Kimyasalların girdiği reaksiyonlar sonucu oluşan maddelerin canlıyı ne ölçüde etkilediği önemlidir.Su düzenleyicilerindeki etken maddeler ağır metallere bağlanarak nötralize olurlar.Bu şekilde nötralize olmuş bir birleşik de sadece suda kalmakla yetinir ve canlıya zarar vermekten uzaktır.Ayrıca ağır metal iyonları gibi vücuda zarar getiren iyonları bağladığı için de balığa faydalıdır.
 
Mesela yapısına baktığımızda zeolit de bir kimyasaldır.Ve suya koyduğumuzda ağır metal iyonlarıyla yer değiştirme reaksiyonu sonucunda suya yapısındaki sodyumu verir ve zararlı iyonu da kendine bağlar.Bu şekilde daha kararlı bir yapıya ulaşan zeolit molekülü bağladığı iyonu sadece tuzla belirli şartlarda yıkandığında suya geri verir.Bu işlemin de zaten akvaryumda kendiliğinden olması mümkün değildir.Ayrıca zeolit Avrupada arsenik seviyelerinin ciddi oranda düşürülmesinde çokça kullanılmaktadır.
 
Burdan çıkaracağımız sonuç her kimyasalın zarar verdiği kanısının yanlış olduğudur.Zira reaksiyonlar sonucunda ortada kalan maddelerin canlıya etkisi önemlidir.
 
Ancak yine de önünüze gelen her su düzenleyicisini almaktansa kaliteli su düzenleyicilerini kullanmak daha mantıklıdır.
 
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cakilajansÇevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2007
İl: Izmir
Mesaj: 90
cakilajansÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2008 17:35
Küçük bir gazete haber arkadaşlar,fikir oluşturabilir diye.
Kolay gelsin.
 
 
Nesrin COŞKUN/İZMİR, (DHA)
Arsenikli%20suda%20büyük%20iddia
ABD'de sudaki arseniği yok etmek üzere geliştirilen ve dünyayı değiştirecek 6 buluştan biri olarak gösterilen 'kir mıknatısı' projesinde yer alan 6 bilim adamından biri olan ODTÜ mezunu Kimya Doktoru Cafer Yavuz, ülkesinden binlerce kilometre uzaktan 'İzmir'deki arsenikli su' tartışmalarına, "Bu suyu 6 yıl içmiş biri olarak" katıldı.

"Kıyamet koparılarak" arsenik üzerinden politika yapılıp halka eziyet çektirildiğini iddia eden Yavuz, "Günde bir litre su içiyorsanız minimum 77 yıl bu sudan içmeniz gerekli ki arsenik sizi öldürebilecek duruma gelsin. Belki hiç öldürücü duruma gelmeyebilir. Yaşanan polemiklere bakılınca birkaç politikacının çıkar sağlamak uğruna halka eziyet çektirmesi çok üzüntü verici. Hele bazı rektörlerin de buna alet olup yangını körüklemeleri açıkçası utanç verici" dedi.

Dr. Yavuz, ABD'nin Teksas eyaletindeki Houston'da Rice Üniversitesi Biyolojik ve Çevresel Nanoteknoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Vicki Colvin liderliğindeki ekipte yer almış, ekip sudaki arseniği yok etmek üzere geliştirdiği 'Kir Mıknatısı' projesiyle geçen yıl dünya gündemine gelmişti. Bu proje ABD'de yayımlanan Esquire Dergisi'nin geçen Kasım sayısında 'dünyayı değiştirecek altı buluştan biri' olarak gösterilirken, Yavuz ortaokul ve lise öğrenimi gördüğü İzmir'de yaşanan 'Arsenikli su' tartışmalarına seyirci kalamadı.

Arseniğin ucuz ve basit bir yöntemle ayrıştırılmasını öngören, sudaki arseniğin demir oksit parçacıkları ile temizlenmesine dayanan 'Kir mıknatısı' projesi ile Türkiye'nin adını duyduğu ODTÜ mezunu Yavuz, "Her gıdanın öldürme gücü vardır" dedi. Türk bilim adamı, bu konuda yapılan polemiklerin, arsenikli su içmekten daha tehlikeli olduğuna dikkat çekerken, görüşlerini kamuoyuna sundu. Sudaki arseniği temizleyecek projenin mimarlarından biri olan Yavuz, ortaokul ve liseyi İzmir'de okuduğunu, 6 yıl boyunca bu suyu tükettiğini söyledi.

77 YIL ARSENİKLİ SU İÇMENİZ LAZIM Kİ...

Arsenik tartışmalarını internetten izlediğini kaydeden Yavuz, şöyle konuştu:
"Arsenik, elementler arasında canlı hayatın olmazsa olmazları olan azot ve fosforla kardeş ve şaşırtıcı olarak da zehirliliği buradan gelmekte. Arsenik vücutta çoğaldığı zaman fosforla yarışmaya başlıyor ve işe yaramayacak moleküllere sebebiyet vererek vücudun enerjisiz ve gıdasız kalmasına, tümörlere sebebiyet veriyor. Bu hastalığa Arsenikosis deniyor ve uzun vadede (10-20 yıl gibi) hastayı öldürüyor. Tarihte de Napolyon ve birkaç İtalyan dükü bu yavaş yavaş öldüren zehirle gitmişler. Bu gerçekler onlardan kalma saç kıllarının analizinde çıkıyor. Her gıdanın öldürme gücü vardır. Örneğin; su çok fazla içilirse ozmotik basıncı dolayısıyla hücrelerinizi patlatır ve sizi öldürür. Tuz aşırı oranda yenilirse vücudunuzdan suyu çeker ve susuzluktan ölürsünüz. Şeker de diyabetik yoldan götürür fazla alındığında. Az alındıklarında da problemler çıkıyor. Her doğal elementten vücudumuzda az çok bulunduğu gözönüne alınırsa vücudumuzun bunları bir şekilde alması gerektiğini görüyoruz. Sorun bu alınımların belirli değerleri aştığında ya da yeterli olmadığında ortaya çıkıyor. Peki, bizi öldürmesi için arsenikten ne kadar zehirlenmemiz gerekiyor? Günde 1 litre su içiyorsanız minimum 77 yıl bu sudan içmeniz gerekli ki arsenik sizi öldürebilecek duruma gelsin. Tabi içilen sudaki tüm arseniğin vücutta kaldığını varsayıyoruz. Belki hiç öldürücü duruma gelmeyedebilir. Çünkü sürekli belli bir dozun altında kalacak ve vücut buna karşı bir direnç mekanizması geliştirecek. Yaşanan polemiklere bakılınca da birkaç politikacının çıkar sağlamak uğruna halka eziyet çektirmesi de çok üzüntü verici. Hele bazı rektörlerin de buna alet olup yangını körüklemeleri açıkçası utanç verici. Bangladeş'teki insanlar için öldürücü değere ulaşmak çok daha kısa sürede gerçekleşiyor, sadece 3 yıl. Çünkü onlar, her gün içinde 500-1000 mikrogram (ppb) arsenik olan sudan içiyorlar."


NEDEN KIYAMET KOPARILIYOR

Yavuz, gelişmiş ülkelerde arseniğin bir problem olmamasının tamamen ekonomik güçle ilintili olduğunu kaydetti. Yavuz, bir su kaynağındaki arseniği hiç kalmayıncaya kadar temizlemenin ucuz olmadığını, suyun su kadar ucuz kalabilmesi için büyük çapta ve ekonomik filtreleme gerektiğini söyledi. Yavuz, şunları söyledi:

"Bu yüzden belirli bir miktarın altına indirmek hesaplı oluyor. Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) suda bulunabilecek arsenik için maksimum seviyeyi belirliyor ve buna içme suyu üreten şehir ve şirketlerin uyması gerekiyor. Eskiden bu rakam litrede 50 mikrogram idi ve birkaç yıl öncesinde 10 mikrograma çekildi. Bu geçiş mesela ABD'de Ocak 2006'da oldu. Yeni limit uygulaması beraberinde yatırım gerekliliği getiriyor. Yani o zamana kadar 50 mikrogramın altına inmesi yeterli iken bir anda yetersiz hale gelmiş oluyor. Belediyeler için ise buna uymak için yeni alet ve sistem kurmaları gerekli oluyor. Bu yatırımı yapmamış olan belediyeler ise sorumlu tutulması gerekiyor. Ama şu da unutulmamalıdı r ki geçiş oluncaya kadar içildiğinde sorun çıkmamış iken bir anda kıyamet koparılması da çok akla yatmıyor aslında. Dünyada çoğu ülkenin hala 50 mikrogramı limit kabul etmesi de onun altındaki miktarların hala bir sorun olmadığı şeklinde algılanabilir. "

ÜÇ ALTERNATİF ÖNERDİ

Yavuz, belediyenin halka belirlenen limitlerin altında arsenikli su sunmaması halinde yapılabilecek üç şey olduğunu söyledi. Yavuz, "Eğer belediye işini yapmamış ve size eski arsenik seviyelerinde içme suyu veriyorsa üç alternatifiniz var. Birincisi, olanlara aldırmayıp şu zamana kadar birşey olmamış, şimdiden sonra mı olacak deyip içmeye devam etmek. İkincisi, uyarıları dikkate alıp şişe suyu satın alıp içmek. Üçüncüsü ise filtre alarak ya da filtreyi yaparak suyunu kendin temizlemek. Mevcut filtrelerin bazıları (reverse osmosis kullananlar özellikle) arseniği de temizliyor ama genelde çoğunun temizlemediğini görüyoruz. Bir sürü para harcayıp arsenik temizleyen filtre almak yerine eski filtrenize demir tozu veya toz haline getirilmiş demir pası eklerseniz büyük ölçüde arsenikten kurtulursunuz. Suya geçebilecek demir iyonlarını da normal filtreniz temizlemiş olur. Bu şekilde güvenle içebileceğiniz ve bütçenizi zorlamayacak filtre yapmış olursunuz" dedi.

cakilajans2008-09-08 17:36:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

escaglayanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/07/2006
İl: Ankara
Mesaj: 420
escaglayanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2008 17:40
Ben akvaryum hazırlar iken suyu dinlendiriyorum(1 hafta 10gün arası)  su değişimlerinde 10 günde 15 günde  %20 değişim   bu değişiminde bir kısmını  kaynak içme sularından dolduruyorum.Ve balıklarımda akvaryuma alışmış hale geldiği zaman hiç bir sorun ile karşılaşmıyorum.Nuri abi yaptığın bilgilendirme için teşekkürler.
 
Saygılar..
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2008 17:56
Sanırım Arseniğin yararlı bir iyon olmadığı konusunda hem fikiriz.Enzimlerin çalışma hızını yavaşlatan boş yere vücut fonksiyonlarının tam verimle çalışmasını engelleyen bir iyonu engellemek elimizdeyken aman 77 yılda bir şey olmuyor diyip de köşeye çekilmememiz lazım bence.
Her canlı bizim kadar ağır metallere toleranslı değildir.Özellikle amerikadaki nehirlerde yaşayan balıkların doğal ortamında bu tip ağır metal iyonları yok denecek kadar azdır ve bu tip balıklarda o ağır metallerin birikmesi daha kötü sonuçlara yol açabilmektedir.Aynı şekilde birçok bitki türü de arsenikçe yoğun topraklarda yaşayamaz.Ancak bir eğrelti otu türü bu ortamda acayip hızlı gelişir ve yapısında bolca arsenik bulunur.Öyle ki topraktaki arsenikten 200 kat daha fazla yoğun arsenik bulundurur bünyesinde.
 
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

programmerÇevrim Dışı

Kayıt: 01/09/2008
İl: Içel
Mesaj: 992
programmerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2008 18:16
Ben akvaryumcuda tankların dibinde tülden  yapılmış küçük torbacıklar içinde beyaz/ lacivert çakılımsı şeyler gördüm. Galiba zeolit denen şeydi o.
Yararı olmasa üretimhanede kullanmazlar sanıyorum. Zeoliti nereden bulabiliriz ?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RüzgardegirmeniÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 12/04/2006
İl: Manisa
Mesaj: 5919
RüzgardegirmeniÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2008 18:18
Zeolit paketler halinde akvaryumcularda bulunur. Yalnız sahip olduğunuz balığa göre kullanmanız gerekir.Hangi balıkları besliyorsunuz acaba?unotim1232008-09-08 18:18:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

programmerÇevrim Dışı

Kayıt: 01/09/2008
İl: Içel
Mesaj: 992
programmerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2008 18:25
6 tane genç Malawi cichlid 2 tane genç makrakanta besliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir