Suluktan dış filtre yapımı
Hobi olunca insan fantaziler yapıyor. Hele bide boş zaman ve can sıkıntısı olmasın...
Çalışma prensibi:
Gelelim malzeme listemize ve bunların kullanıldıkları yerlere:
1 adet öğrenci suluğu (Dış plastiği sağlam olanlardan olursa iyi olur)
2 adet uydu kablosu birleştirme aparatı( Buna benzer)
2 metre 13.5 mm çapında şeffaf silikon boru(Boru ebatı ve cinsi değişebilir)
1 adet güçlü kafa motoru
2 adet boru kelepçesi
Tangit pvc boru yapıştırıcısı (deliklere conta vazifesi görmesi için kullanıldı)
4 adet vantuz (Boruları akvaryum içine sabitlemek için kullanıldı)
Saatçi tornası (uydu kablosu birleştirme aparatının ortasını delmek için kullanıldı, matkap da kullanılabilir)
Tezgah matkap ve uçları
Japon yapıştırıcısı (Uydu kablosu birleştirme aparatlarının bağlantı kısmının dış yüzeyine sürüldüğ. Böylece demir olan somunun paslanması önlendi)
Tornavida (Kelepçeleri sıkmak için)
Silikonlu elyaf
Parçalanmış ince gözlü sünger
1 adet plastik bulaşık teli
Zeolit (Aktif karbon da konabilir)
Gerekli olan malzemelerden de anlaşılacağı gibi suluğu bir alttan ve bir üstten deliyoruz. Uydu kablosu birleştirme aparatlarını somunları dışarı gelecek şekilde bağlıyoruz. Bağlantıda arasına tangit sürerek conta vazifesi yapmasını sağlıyoruz. Somunu sıkarak sağlam bir bağlantı elde ediyoruz. Sulukta bulunan su çıkışına bir adet hava vanası bağlayarak filtrenin havasını alma işlemini kolaylıkla gerçekleştiriyoruz. Daha sonra boruları aparatlara geçirerek kelepçeliyoruz. Kafa motoruna ben alttaki boruyu bağladım ve su alttan girerek üstten çıkıyor, istenirse tersite yapılabilir ancak pislikler dibe gitme eğiliminde olduğundan en doğrusu bu şekilde olacaktır. Kafa motorunu da akvaryumda zemine yakın bir yere yerleştiriyoruz. Filtre malzemelerini en üstte elyaf sonra karbon, sonra gene elyaf,zeolit, sünger parçaları ve en alta plastik bulaşık telini koyuyoruz ve daha sonra motoru çalıştırıp havasını aldıktan sonra keyifle kullanıyoruz.
Aşağıda filtrenin resimleri:
Akvaryumun durumu:
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=2o-QvYXSp24[/VID]
Not: Akvaryumda pipo filtre ve iç filtre de var ancak dış filtre olmadan kristal gibi bir suyu elde etmek imkansız. İçerdeki filtreleride tepe filtresi yapıyorum bittikten sonra çıkaracağım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Sanırım bir yeri yanlış anladınız hava motoru değil kafa motoru olacaktı.
Orayı belirtmeyi unutmuşum sanırım pardon. Kafa motoru akvaryumun içinde ve suyu bu filtreye basıyor oradan da basınç ile akvaryuma geri basıyor. Yanlız şu var kafa motorunun gücü (Debisi değil) biraz yüksek olmalı yoksa filtre malzemelerinde istediğiniz herşeyi kullanamazsınız. O basıncı sağlayacak düzeyde olmalı.
Dediğiniz gibi suyu gene motor basıyor akvaryuma filtreyi istediğiniz her yere koyabilirsiniz. Çok aşağıda olması halinde tek yapmanız gereken diğer dış filtrelerde olduğu gibi borudaki havayı ağzınızla çekmek.
Akvaryuma kafa motorunu koyup görüntü kirliliği yapmak istemezseniz, hava almayan yiyecek kapları var onlardan alarak kapı filtre haznesi olarak kullanıp motoru onun içine yerleştirebilirsiniz. Bu kaplar 12 tl ve üzeri olduğundan ben maliyeti oldukça düşürmek istedim. Kafa motoru, karbon ve zeolit haric 7 tl tutuyor malzemeler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Valla helal olsun bi suluk kalmıştı akvaryuma girmeyen.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Çalışma yapısının anlaşılması için konuya birde şema ekledim. Sırada tepe filtresi var:) Onuda bu sitede gördükten sonra yapma kararı aldım. 36lt akvaryuma bunca şey yapılır mı demeyin herşey balıklar için:) Tepe filtresini saklamak için kapak ve ledlerin tepe filtresinin altına yerleştirmek için kabinli cam raf yaptım. Akvaryumun yapısı kadar kapak hacmi oldu :P
Yarın tepe filtresini yerleştirdikten sonra bir video çekerim suyun debisini görmeniz için.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Çok güçlü bir kafa motoru ile iyi bir temizlik sağlanabilir ama.
Veya sizinki gibi bir 50x24x30 36lt Japon Akvaryumu için olumlu sonuç vericektir ama 200 litre üstünde hiç bir verim alınıcağını sanmıyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Öncelikle adım cihan :)
Hacim genişletilirse gerçekten daha güzel olacak (Benim şimdiki akvaryum için yeterli). Yorumlarından birinde dediğim gibi çok çok ucuza temin edilebilecek malzemeleri seçtim. Genç yaşta akvaryum kurmaya hevesli bir çok arkadaşımız var (benim önceki halim gibi) ancak maddiyat çok önemli o yaşlarda kimse bir dış filtre alamıyor denebilir. Bu nedenle harçlıklar ile yapılabilecek bir sistem.
Not: Yarın çıkışını video olarak eklerim ve debisini görebilirsiniz.
Yazları 1 tonluk akvaryuma bile bakım yapıyorum ona bağlı olan dış filtre çok eski içinde koi ve sazanlar var debisi akvaryuma göre düşük olmasına ragmen bir iç filtre ile yeterli hale geliyordu. Bu projede mekanik temizlik yanında biyolojik temizlik yapmak için kullanılabilir.
Videoları ekledim debisini görebilirsiniz:
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=f3Qh1xV93sc[/VID]
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=PKcOGJ7k_hM[/VID]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
ancak 200 lt bir tanka saatte 1200 lt devir dayim yapmasına özen gösterilerek dış filtre alınıyor.
çünkü bir dış filtre hacimin 4 katı suyu devir dayim yapması gerekiyor en az.
200 lt akvaryuma bu sistemi yapıcaksakda zaten hava hortumundan çıkan su yine yeterli olmuyucaktır kafa motoru ne kadar güçlü olsada bahçe hortumu ile kurulması gerekiyor.
ama yine tekrarlıyorum 50 lt altı için iyi bir çalışma ama 50 lt altına zaten dış filtre ve bu gibi şeylere gerek yok bir iç filtre yeterli.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bir yeri yanlış anlamışsınız hava hortumu değil bu 13,5mm yakşalık 1,5 cm içi olan bir boru. Bahçe hortumunun içi 1,4 ile 1,8 cm arasında değişir. Ayrıca akan su çok az da değil benim 36 lt akvaryumu 13 dakikada tam olarak boşaltıyor. Bu da saatte 4 kezden fazla eder benim akvaryumum için. Kafa motorunun debisini bilmediğim için balıkları çıkarıp suyu boşalttırdım ve böyle bir sonuç aldım. Daha büyük kap kalın hortum ve güçlü kafa motoru ile 500lt de temizlene bilir zaten dış filtrelerin yapısı bu.
50lt altına neden böyle şeylere gerek olmadığını anlamış değilim. Tertemiz kristal gibi bir su sağlanamaz iç filtre ile vede ikide bir temizlenecek. Ayrıca bu bir hobi el emeği olmayacaksa sadece para konuşacaksa ne anlamı var ki. Balığa emek verdiğiniz için güzel olur akvaryuma da verelim ki oda güzelleşsin.
Zaten buradaki amaç yeni bir şey bulmak ve mümkün olduğunca ucuz olmasıydı. Gerek yok kelimesini üzgünüm ki kınıyorum, böyle cümleler beni olmasa da yeni başlayan hobicileri kıracaktır.
Yorumu yazdıktan sonra dikkat ettim videoyu izlemeden mi yorum yaptınız bilemiyorum. Yorumunuzun hemen üstünde hava hortumu ve benim filtre için kullandığım şeffaf boru mevcut ne kadar farklı olduğu video da bellidir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Eski hobicilerin hepsinin elinde kafa motorları mevcuttur zaten bende para verip almadım sonuçta.
Ayrıca benim filtrelerimin hiç birinde siyah sünger yok. Suyu ışıl ışıl yapar karbon veya zeolittir. Sünger sadece mekanik temizlik yapar tam bir kristal görünümü veremez. Karbon bazı iç filtrelerde mevcut ancak bu filtreyide haftada bir demizlemeliyiz o durumda da filtrenin içindeki pislikler (her ne kadar altına kap koyarak çıkarsakta) akvaryuma geri bulaşıyor.
Benim sistemin veya bu forumdaki diğer arkadaşların sistemleri hepsi aynı işi yapar. Ben benim filtrem şu kadar litreyi temizler demedim zaten. Elimde olan parçalardan yaptığım bir filtre bu burada kimse ben en iyi filtreyi yaptım diyemez iyinin iyisi var.
Siz 30-50 litre akvaryumlarda sadece iç filtre ile idare edilir diyorsanız diyecek bir şeyim yok. Japon balıkları çok kirletiyor ve akvaryumum şu an için onlara göre küçük ve su çok kirleniyor bu nedenle her türlü filtre ihtiyacı doğuyor. İç filtre istediğim ışıltıyı hiç bir zaman veremez.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir