Sumpta Farklı Yaklaşımlar ( Resimli )
SUMP SİSTEMLİ TANK ÇALIŞMASI
( 120 x 60 x 50 /
Uzunca bir zamandır yaptığım araştırmalarım sonucunda en ekonomik ve en kullanışlı ( taşma sorunu olmayan ) sistem olduğu kanaatine vardığım yeni tankımı görüş öneri ve tüm eleştirilerinize sunuyorum.
Yeni evimde yeni bir tank ve sump kurma düşüncesi ile en ekonomik ve sorunsuz sump sistemi araştırmaya başladım. Bunun neticesinde mevcut tüm örnekleri araştırdım. Özellikle bu sitede çok yararlı bilgilere ulaştım. Öncelikle sumpta ne aramam gerektiklerini belirledim.
- Öncelikle kullanışlı olmalı,
- İç filtre, ısıtıcı vb. görüntü kirliliklerinden kurtarmalı,
- Güvenli olmalı ( evden ayrıldığım zamanlarda aklım onda kalmamalı ),
- Dekoratif olmalı,
- Ekonomik olmalı,
- Başarılı olmalı,
Bu ve benzeri sorular neticesinde ulaştığım sonuca göre yapmak istediğim yeni sumplu tankım ve sistemim şu şekildedir.
- Tank içerisinde bir sistem olması sebebiyle taşma riski yoktur ve güvenlidir. ( Elektirik kesintileri arız vb. durumlarda tankımızdaki su sumptaki su seviyesi ile dengelenecek ancak kesinlikle taşmayacaktır. )
- Üstten yükleme yapıldığı için kullanım kolaylığı vardır.
- İç filtre kullanılmayacak ve ısıtıcı sump içerisine yerleştirilecektir. Görüntü açıktır ve tank içerisinde daha fazla alan vardır.
- Renkli cam kullanılarak, mobilya vb. aksesuarlar kullanılarak dekoratif bir şekil verilebilir. ( Bu uygulamada tam bölme yapılmıştır. İstenilirse koyu renkli cam ile ‘L’ bölme uygulanarak tank içerisinde yapılan sump görüntü açısından kirlilik oluşturmayacaktır. )
- Sump içerisinde düşük tüketimli bir kafa motoru kullanılacağından kullanılan ekstra cam maliyeti en az olduğundan son derece ekonomiktir.
- Üstten su toplaması nedeniyle ( tatlı su tanklarında da oluşan protein birikmesini önleyecektir. ) başarılıdır. Şelale sistemli su toplama sonucu filtre döngüsünde daha fazla oksijen kullanılmaktadır. Buda doğal olarak sağlıklı su şartları için gereklidir.
NOT : Sistem düzenli olarak dip çekimi ile birlikte oldukça iyi sonuçlar verecektir. Sistem alttan üflemeli olması sebebiyle suda ağır metaller, amonyak, nitrit gibi birikintileri önleyecektir. Ayrıca tankımda biyolojik filtrasyon etkisini artırmak için bir dış filtre kullanmayı da düşünmekteyim. En doğal yollardan tanka oksijen sağlanmaktadır.
Sistem Resim Linkleri
Link 01 : http://img410.imageshack.us/img410/4507/sump001qi9.jpg
Link 02 : http://img300.imageshack.us/img300/1484/sump002uq7.jpg
Link 03 : http://img300.imageshack.us/img300/5531/sump003ya6.jpg
Link 04 : http://img300.imageshack.us/img300/3180/sump004oz1.jpg
Link 05 : http://img410.imageshack.us/img410/4581/sump005cm1.jpg
Link 06 : http://img410.imageshack.us/img410/2887/sump006jn2.jpg
Link 07 : http://img300.imageshack.us/img300/4611/sump007aa8.jpg
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Diğer Yazılarım
Dış Filtre Örnek Sistemlerim
( Sistem I )
( Sistem II )
Tüm Filtre Sistemleri
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Teşekkür Edenler: [T]21364,umitlee[/T]
+1: [T]21364,umitlee[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Sevgili Ceylan, öncelikle düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkürü borç bilirim.
Isıtıcıyı sumptaki su seviyesine uygun yere koyarsak bir problem olmayacak diye düşünmüyorum. Elbette bu sistem denendiği zaman daha net ortaya çıkacaktır.
Alttan su çıkışını üste boru ile verirsek akvaryum içerisinde görünecektir düşüncesindeyim. Zaten projemde birde dış filtre kullanacağım. Dolayısıyla suyun üstten verilmesi bu şekilde sağlanacaktır. Bunlar tamamen düşüncemdir ve yapılacak sistemin hemen hemen tamamıdır. Elbette ilaveler yapılabilir ve herkes kullanımına uygun geliştirebilir. Bahsettiğiniz gibi üstten verme durumu bitkili akvaryumlarda daha doğru olacaktır. ( Dipte gübre oluşturacak maddelerin dağıtılmaması amacıyla)
Tankımda kayaların arasından çıkmış şekliyle sert yapraklı birkaç tür düşünmekteyim. Dolayısıyla tankımda fazla bir bitki olmayacaktır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir