Sürtünme sorunu


Yolların SonuÇevrim Dışı

Kayıt: 21/12/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 138
Yolların SonuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2014 12:56
[QUOTE=Rhayader] Emirhan Bey, öncelikle bir test kiti alın bence, belki ilaçları kullandınız ama değerler hala yüksek olabilir, balık yükü fazlaysa özellikle çok hızlı yükselebiliyor akvaryum oturmadan.

Sürtünme ancak dış parazitte olur diye biliyorum, dış paraziti de dışardan dikkatli bakarak görebilirsiniz. Tek bir sefer su değişimi yetersiz gelmiş olabilir. Mesela 10 ppm nitrit varsa %70 değişimle 3 ppm'e iner en fazla, daha sonra da artmaya devam edecektir. Sürtünmeye neden olan iç parazitler var mı bir araştırın bence, yoksa su değerlerini mutlaka ölçün. İlaçları da hasta balıkları ayrı bir yere alıp uygularsanız daha sağlıklı olur. Nitrivec mucizevi bir ilaç değildir, sadece hazır bakteri kültürüdür, ama bunların çoğalmasını hızlandırmaz, yine de zaman gerekecektir.

Sürtünme dışında, balıklar sürekli üstte toplanmaya başladı mı, nefes alıp vermeleri nasıl, bir de solungaçlarında kızarıklık oluşmaya başladı mı?[/QUOTE]






Oncelikle ilgilendigin icin cok ama cok tesekkur ederim.

Onerdiginiz bi test kiti varmidir? Aksam isten cikinca tegmin etmeye calisacagim.baliklarim ustte toplanmiyorlar beni gorunce tarafima dogru geliyorlar akvaryumun ustunu actigimda sadece ust tarafa toplaniyor hepsi saniyorumki yem gelicek saniyolar. Solungaclarin ic kismi biraz kirmizimsiydi saniyorum birinde dikkatimi cekmisti dun gayri ihtiyari gordum bunun bi isaret oldugu bilmiyordum aksam gidince dikkatli bakicam, hizli solunma sekli portakalda gormustum yine goze carpma olarak ama yem verdikten 2 3 dakika sonra kadar aksam onada bakarim bu belirtiler ic parazitmi dis parazittenmi kaynaklidir, yavru tankim yok malesef , eger soylediklerini dis parazit belirtileri degilse dis parazitleri gozle gorursunuz derken nasil farkeserim belirtileri nelerdir?




Cok tesekkur ederim aksam test kitini alip degerleri paylasacagim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2014 14:21
Masaf etmenize gerek yok aslında test kitleriyle uğraşmayın çokta para, yeni kurulan akvaryumda amonyak, nitrit artışı ilk günler fazla olur bu balıkları rahatsız edebilir ölümler bile yaşanabilir yüzgeç erimeleri gibi hele birde nüfus fazlaysa faydalı bakteriler olmadığı için kolonileşmediği için sudaki amonyak çok yükselecektir, nitrit artışındada balıklar sürtünebiliyorlar, faydalı bakteriler oturdukça balıklar rahatlayacaktır. Az az su değişimi yapın vakti gelince, yine vakti gelince filtre bakımını, yeterki balıkların dışında bir dış parazit olmasın gerisi hallolur. Dış parazit varsada balıklar sürtünebiliyor, beyaz benek gibi tuz tanesi gibi beyaz olur nokta nokta bu parazitler kuyrukta daha belirgin olur, dış böyle durumdada metilen mavisinden faydalanabilirsiniz.


Balıkları iyi beslemezseniz vitamin, haşlanmış sebze, ve yem açısından yetersiz beslerseniz. O balıkların mukoza zayıf olur her tür hastalığı rahatlıkla kapar. Tesk kiti olan arkadaşım vardı sürekli balıkları ölürdü bütün değerler düzgün çıksada. Önemli olan önce sağlıklı balık seçmek sonra onu iyi beslemek. 

Örneğin: Balıklar çok cılızsa biraz yem oranını arttırın, iki günde bir haşlanmış ıspanak yaprağı verin, haşlanmış bezelyenin kabuğunu soyun atın yesinler balık başına birtane, balık vitamini sıvısı alın kuru yemlerini vermeden önce bir yemek kaşığına koyun yemlerin üzerine balık vitamini sıvısı damlatın yeteri kadar 3-5 damla gibi yem oranına göre değişir damla sayısı atın yesinler gibi, canlı bitki yoksa kapakta ışık kullanmanıza gerek yok aydınlık bir odadaysa akvaryum çünkü yüksek ışığı sevmez balıklar neden göz kapakları yoktur rahatsız stres olurlar gibi.
Debisi çok yüksek aşarı akıntı yapan bir filtre kullanıp akıntıyıda direk balıklara vermeyin çünkü sürekli akıntıyla mücadele edecek balıklar aşırı efor sarfedip yorulacaktır, akıntıyı yüzeye verebilirsiniz, çok derinlere vurdurmayın üstten akan akıntıyı gibi. Böylece balıklar daha akıntısız bölgelerde daha rahat dinleyip barınabilecektir.
mesutok2014-12-23 14:28:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RhayaderÇevrim Dışı

Kayıt: 31/10/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 254
RhayaderÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2014 14:44
Bu konuda Mesut Bey'e katılmıyorum. Sera veya Tetra'nın 5in1 testleri o kadar pahalı sayılmaz ve fena da ölçmüyorlar. Tamam belki 50-60 TL fiyatları var ancak paketlerden epey test kağıdı çıkıyor. Örnek vermek gerekirse Sera'nın test kitini 60-70 TL civarına aldım, içinde 50 tane vardı, epey kullanmama rağmen hala duruyor, haftada bir ölçüyorum. Daha önce almış olsaydım, belki nitrit seviyesinin bu denli yükselebileceğini fark edecek ve 4-5 balığımı kaybetmeyecektim.

Canlı doğuranlar besliyorsanız belki balık fiyatları ucuz, tabii çok sevdiğiniz bir balığınız da ölebileceği için para konuşmak yersiz, ancak cichlid balıklarının fiyatları nispeten daha fazla ve 4-5 balık ölmesi test kitinden bile fazla paraya sebep olabilir.

Ayrıca test kiti olmadan nitrit yükseldi demek çok doğru değil, biz şu anda tahminde bulunuyoruz, sorun başka da olabilir, nitrit yükselmesi mi acaba derken başka bir sorun alıp başını gidebilir. Sadece deneyimle konuşuyoruz, aramızda veteriner veya konusunda uzmanlaşmış biri olduğunu, olsa bile sadece resim ve yazılara bakarak teşhis koyabileceğini sanmıyorum. Nasıl hastayken doktora gittiğimizde kan testi veya boğaz kültürü alınır, bu testler de teşhisi kolaylaştırıyor.

Azar azar su değişimi ise etkisiz kalıyor, eğer nitrit değeri 10 ppm gibi değerlere çıktıysa. 2-3 gün üst üste %50'lik su değişimiyle en fazla 2 ppm civarına çekmeyi başarabildim, ki biliyorsunuz nitritin kabul edilebilir değeri 0 ppm. Eğer nitrit yüksek çıkarsa dinlenmiş su ile akvaryum sıcaklığına uygun bir şekilde %50 su değişimleri şart, hatta bana sorarsanız dinlenmiş suyunuz yoksa bile yapın, su düzenleyici kullanarak suyu hazırlayın, en kötü şekilde bile nitrit kadar zarar vermez.

Ayrıca filtre bakımını da 3-4 geçmeden yapmayın, bana göre burası akvaryumda en az kurcalanması gereken yerlerin başında gelir. Bırakın bakteriler karanlık ortamda rahat rahat çoğalsın ve sakın musluk suyuyla yıkamayın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yolların SonuÇevrim Dışı

Kayıt: 21/12/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 138
Yolların SonuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2014 20:05
herkeze paylaşımları yardımları için ayrı ayrı teşekkür ederim.


ilaçları kullanırken 30 dereceye almamı söylemişti bende hızlı ısınsın diye sona almıştım 32 son fakat dahada döçnüyodu :) sona aldım, sabah kalktığımda akvaryumda balıklar pek bi hareketliydi harici dereceye baktım 30 un biraz üstündeydi akvaryumun kapağını açtığında bi sıcaklık geldi su duş kıvamındaydı :) 28 e aldım sabah. şuan yarım saattir bakıyorum sürekli sürtünen balıklar daha sürtünmediler sarım yaptığım işe yaradı 1 adette tuz topu attım ( dünde 2 tane atmıştım) bugün ilaç sıkmıcam 3. ve 4. gün sıkıcam suyu değişicem sanırım işe yaradı bu parazitte sanıyorumki derz dolgusundan meydana geldi. 

bu sayede bişeler bilgi edinmiş oldum test kiti her zaman lazım olacak bir ürün bugün teğmin edemedim stokunda yoktu. solungaçlarında kırmızılık görünmüyor nefes alıp vermeleride normal görünüyor.alvaryumun ön köşelerinde aşağı yukarı sağa sola şeklinde yüzüyolar eş seçiyo olabilirler ikili ikili takılıyolar :)




Şuan tek sorunum çöpçüler anlaşılan sp ler yedi kuyruğunu yüzceçlerini biraz önce vatoza vurduğunu gördüm , yavrulukta çok hareketsiz duruyolar hiperaktif gibiydiler normalde bir hafta kadar gözlem sürecince yavrulukta kalması ciddi sıkıntı çıkarırmı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GoksenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1039
GoksenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2014 09:14
Çöpçüleri ne kadar erken çıkarırsanız o kadar iyi olur o akvaryumdan çünkü sizde gözlemlemişsiniz ve görmüşsünüz. Yavruluktan çıkarırsanız bi kaç güne çöpçüleri götürürler. Sonuç olarak çöpçüler gezmeyi didiklemeyi seven hayvanlar, dar bir alanda biraz zor olacaktır onlar için, ama şartlar bunu gerektiriyorsa 3-4 günden bir şey olmaz gibi, günlük gözlem yapın derim. Ve en kısa zamanda vermenizi tavsiye ederim. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yolların SonuÇevrim Dışı

Kayıt: 21/12/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 138
Yolların SonuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2014 13:23
çöpçüler gayet normal şuana kadar durgunluk yada hiperaktiflik yok boş yavruluğu didiklemeye calısıyolar koparılan yüzgeçleri ve kuyrugu tekrardan çıkmaya bile başladı kısa zamanda, sürtünme neredeyse ortadan kalktı fakat balıkların bazılarının karınlarında çöküntü oluşmaya başaladı iç parazit belirtilerini göstermeye basladı yemden kesilme yok fakat en büyük ve çukuru net belli olan turuncu biraz iştahtan kesilme ve durgunluk sahibi olmaya başladı resimdende anlaşılacağı üzre çöküntü belirgin düzeye geldi turuncuda, 

o ilaçları akvaryumuma dökmüyorm bugünden itibaren iyice su döngüsünü bozmamak adına kova ayarladım ısıınıda ayarlamak için kalerüferin üstüne sabitledim karnı çukurlaşmaya başlayanları 1 saat kovada bekletiyorum sarımlak özlü yemden atıyorum sabah akşam,


yapılabilicek başka bişe varmı (yavru tankım yok) yanlış yaptığım husus varmı ?




AdamHakliBeyler2014-12-26 13:24:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

RhayaderÇevrim Dışı

Kayıt: 31/10/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 254
RhayaderÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2014 14:13
Öncelikle geçmiş olsun, kayıp vermemeniz sevindirici. Ayrı yere aldığınız balıklara iç parazit için ilaç verebilirsiniz, tam olarak ben de bilmiyorum hangisi daha etkilidir. Metilen mavisi uygulaması yapabilirsiniz, zamanında kullanmıştım ama hata edip akvaryuma damlatmıştım epeyce, sonra bütün denge bozulmuştu. O zaman bilmiyorduk tabii, akvaryumcuları dinliyorduk.

Sarımsağı da ezip suyunu çıkarıp toz yemleri bunla ıslatırsanız, sarımsak katkılı yemden daha faydalı olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir