taban filtresi yapimi


ergin sarıÇevrim Dışı

Kayıt: 15/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 170
ergin sarıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2013 17:57
Arkadaşlar hepinize sonsuz tesekkurlerimi sunuyorum.bu şekilde tartışmaya gerek yok.tabiki akıl akıldan üstündür.benim bu konuyla ilgili bir tecrübem olmadı.bana mantıksız gelen tek şey madem kumda bakteri varsa.mesela diskus akvaryumlarinda kum olmuyor.ordada bakteri yok.anlamına geliyor.işte burayı anlamadım.mesela dip çekimine gelelim.dip çekiminde hiç kimse sadece kumun üstündeki partikulleri almıyor.kumun içine kadar girip pislikleri alıyor.bununla ilgili bit sürü video izledim.o zaman neden bakteriler yok olmuyor.bu konuyu kırıcı olmadan tartisirsak daha iyi sonuçlara varabiliriz.belkide akvaryum hobisinde yeni bir filtreleme olayına adım atmış oluruz.benim projemd. Kumda hiç bir pislik yem atıkları vs kalmayacak şekilde filtreleme olucakti.ama sanırım olumsuz bir sonuç olucakti.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2013 00:44
Simdi iyi calisan bit filtreniz varsa dediginiz gibi cama cam akvaryumlarda da balik beslenir. Cama cam akvaryum tabaninda kum vs olmayan akvaryumdur. Bircok discus akvaryumu gibi. Ha Eger tabanda kum varsa burada tabi ki bakteriler bol miktarda yasarlar. Dip cekimi sadece goze kotu gorunen diskilari almak icin yapilir. Baliklarin pislikleri kesinlikle suyu zehirlemez. Aksine bir sure sonra tortu tabakasi olusur ve bu tabakada cok faydali bakteriler yasar.

O kum karistirilarak yapilan dip cekimi sadece gorsel temizlik icindir. Kumdaki biyolojik yasami yok eden bir harekettir. Eger gercekten diskilar gozunuze kotu gorunuyorsa kumun yuzeyinden nazikce,kumu karistirmadan cekmelisiniz. bunu deneyebilirsiniz. Uzun sure dip cekimi yapilmamis, dongusu tam oturmus bir tankta bir defa bu kum karistirilarak yapilan dip cekimini bir yapin bakin neler olacak... Tabi ki baliklariniz olmeyebilir ama cok iyi calisan baska bir biyolojik filtrasyonunuz yoksa suyunuz inanilmaz bulanacak
Hatta ayran katilmis gibi beyazlasacaktir. İstediginiz kadar cok su degisimi yapin bu beyazligi gideremezsiniz. Sadece bir sure tanka mudehale etmeden filtrelerinizi calistirmaniz ve beklemeniz gerekir ki bakteriler tekrar kolonilessin ve suyun kalitesi yerine gelsin. Ayrica nitratin dipte toplandigi dusunulerek dip cekimi yapilir ama bu da yanlistir. Bir tankta butun kimyasallar neredeyse esit miktarda suyun her yerinde bulunur. Keske nitrat dipte toplansa da biz de kolayca kurtulabilsek. Ayrica belirtmek isterim hicbir mesajimda kimseye karsi kirici olmadim olmam da. Fakat kulaktan dolma bilgiler NASA deneyleriymis gibi anlatilinca bir de bunu yapanlar ilgili mesleklerde olduklarini belirtince komik oluyor. Led lambalarin florasanlardan cok elektrik harcadigini savunan bir elektrik teknikeri arkadasimiz var mesela :)

Neyse ben soyleyeceklerimi soyledim. Siz arastirmanizi yapip ona gorr karar verirsiniz.

Selamlar.

Gecko2013-12-24 00:46:15

Teşekkür Edenler: [T]117521,sinan__[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bayfreeÇevrim Dışı

Kayıt: 06/07/2012
İl: Denizli
Mesaj: 147
bayfreeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2013 17:15
cevap: Taban filtresi ":)biology :)özgür:)" Bey'in dedigi gibi zararli birsey degildir.
 
taban filtresi bitkili akvaryumlar ve duragan biyotoplar için zararlıdır.
cevap: Tum tabaninizi filtre haline getirir. Anaerob bakterilerin olmamasi 1 saat icinde amonyak sayinizi (!) iki katina cikarip pH seviyenizi 4 kat azaltip, oksijen seviyenizi de ayni oranda azaltsaydi (burada sesli guldum)
 
tüm tabaninizi filtre haline getirdiği için zaten bitkilerin besin almasını o2 siz bakterilerin tutunma alanlarını yok eder.ve bitkilerin kullanması gereken azot döngüsünü sağlayamaz[biyoloji dersi azot döngüsü...dogada birçok döngü var su döngüsü azot döngüsü co2 02 döngüsü gibi....]+ oranlar temsili verilmiştir. akvaryumun büyüklüğüne hacmine göre değişebilen bir olaydır.
 
cevap:cama cam denilen taban kumu olmayan tanklarda balik beslemek imkansiz olurdu.
 
cama cam akvaryumlarda balık besleniyor. bunlardan en önemli türler discuslardır. sudaki azot nitrat nitrit amonyak miktarından hemen etkilenirler. o yüzden kum kullanılmaz kumdaki ekoloji o2siz bakteriler bu döngüyü daha hızlı yapamazlar. onun yerine kumsuz cama cam akvaryumlar tercih edilir.
 
 cevap: Baliklar idrar yapmazlar, ayrica diskilarinda amonyak cok cok az vardir.
 
idrardan kastımız zaten amonyaktı.balıklar su ortamında yaşadıkları içinbol su ile birlikte direk azotlu artıkları amonyak halinde atarlar.bunu birçok yolla yapabilirler. insanların suya gereksinimleri daha fazla oldugu için amonyagı üre şeklinde  bir miktar su ile kurakçıl canlılarda daha da fazla suya ihtiyacı olan canlılar kuşlar gibi örnegin çok çok az su ile ürik asit şeklinde atarlar. sonuçta attıkları aynı farkı amonyak çok zehirli bir maddedir.bol su ile atılması gerekir üre ve ürik asit amonyagın değişik formudur.daha az suyla atılırlar.
 
+balıkların artıkları sadece azot ürünleri değil biyolojik hormonlarıda vardır.bunlarda ortamı etkiler.
 
cevap: Dipteki diski kalintilari bir sure sonra tortu olusturur.
 
dogrudur.bitkili akvaryumlar içinzaten bunu önerirler. normal biyotop içinde önerirler.bu tortunun faydaları anaerop bakterilerin varlıgı ile ortaya çıkar. o tortu o kadar faydalı olsaydı. insanlar akvaryumlara tortu koyarlardı. bu tortu dogal gübre ve azot döngüsü için yer tutmaktadır.
 
cevap: Eger bu tortu tabakasi goz zevkinizi bozmuyorsa dip cekimi yapmamaniz daha iyi olur. Cunku bu tabaka hem bitkiler icin hem de tankin geneli icin cok faydalidir.
 
bu dip çekimi göz zevkinden ziyade akvaryumdaki atık ürünlerin temizlenmesi amacıyla yapılmaktadır.öyle olsaydı. bitki akvaryumlarında bile dip çekimi yapılırdı. çogu bitki yetiştiren insan bilirki dip çekimi yapmamayı tercih eder.

Yani diskilar suya zehir atmazlar :)

cevap: O kadar cok "anaeroP" bakteri istiyorsaniz yarim tabana filtre kurarsiniz yarim taban yine anearob bolum olur.

anaerop bakteriler=oksijensiz(sülfür,kükürt,nitrat,nitrit kullanan bAkteriler) ortam bakterileridir=azot döngüsü=su kalitesi=OKSİJENLİ ORTAMLARDA YAŞAYAMAYAN BAKTERİLER.

aerop bakteri=oksijen kullanan bakteriler=oksijensiz ortamlarda YAŞAYAMAYAN bakteriler

CEVAP: Taban filtresi iyi uygulanirsa sorunsuz sekilde oldukca iyi bir filtreleme yontemidir. Iyi uygulanmadigi durumlarda tikanma yapabilir.
 
dogrudur amacınıza ve balıklarınaza göre değişen bir yöntemdir.tıkanma konusu ayrı bir konu dizaynla alakalı birsey.
cevap:Sizin anlattiginiz gibi tanka zarar vermez, baliklari oldurmez, vs. Vs.
 
böyle birşey zaten söylemedim.sadece dediğim kurdugunuz sisteme göre yaptıgınız en ufak yanlışta olacakları tarif ettim.
 
cevap: Siz hic cama cam tank gordunuz mu? Cama cam tankta bahsettiginiz anaerob (anaerop degil) bakteriler nerededir?
cama cam akvaryumlarda anaaerop bakteriler yoktur. yaşayacakları ortam yoktur.cama cam akvaryumlarda dip çekimi yapmayın filtrasyonunuz zayıf olsun o zaman demek istediğimi anlarsınız.

cevap: Baliklarin pislikleri kesinlikle suyu zehirlemez. Aksine bir sure sonra tortu tabakasi olusur ve bu tabakada cok faydali bakteriler yasar.
balıkların artıklarından olan azot ürünü olan amonyagın özelliklerini araştırmanızı tavsiye ederim.

cevap: O kum karistirilarak yapilan dip cekimi sadece gorsel temizlik icindir. Kumdaki biyolojik yasami yok eden bir harekettir. Eger gercekten diskilar gozunuze kotu gorunuyorsa kumun yuzeyinden nazikce,kumu karistirmadan cekmelisiniz. bunu deneyebilirsiniz. Uzun sure dip cekimi yapilmamis, dongusu tam oturmus bir tankta bir defa bu kum karistirilarak yapilan dip cekimini bir yapin bakin neler olacak... Tabi ki baliklariniz olmeyebilir ama cok iyi calisan baska bir biyolojik filtrasyonunuz yoksa suyunuz inanilmaz bulanacak
anaerop bakterilerin faaliyetleri ani değişebilir.lakin bu besini elde etmesine baglıdır.yani sizin dışkılarınıza dışkılar topraga karışmadıgı sürece çözünmeyecektir.am içierisindeki artıklar patojen bakteriler mantarlar için yuva görevi görecektir.her ne kadar göz zevki denilsede ayarı düzgün olmadıgı sürece fazlasıda azıda zararlıdır.+dışkının tamamını bakteriler kullanmaz yine bir tortu kalır. uzun süre dip çekimi yapılmayan akvaryum topragı karıştırıldıgında tüm su kirlenecektir.
cevap: Hatta ayran katilmis gibi beyazlasacaktir. İstediginiz kadar cok su degisimi yapin bu beyazligi gideremezsiniz. Sadece bir sure tanka mudehale etmeden filtrelerinizi calistirmaniz ve beklemeniz gerekir ki bakteriler tekrar kolonilessin ve suyun kalitesi yerine gelsin.
bu tortular akvaryumu ayran gibi yapmaz kirli bir hale sokar.yazının başında yok etmeye çalıştıgınız çok meraklı oldugumuz bakterileri şimdi neden tekrar kolonileştiriyorsun anlamadım:)[çok sesli güldüm.]
 
cevap:Ayrica nitratin dipte toplandigi dusunulerek dip cekimi yapilir ama bu da yanlistir. Bir tankta butun kimyasallar neredeyse esit miktarda suyun her yerinde bulunur. Keske nitrat dipte toplansa da biz de kolayca kurtulabilsek.
 
nitrat tabi ki suyun her alanında yayılış gösterecektir. ama onları faydalı hale getirecek olan bakteriler malesef ki sizin filtre ettiğiniz alanda yaşıyorlar.(ek bilgi dış filtrelerde biyolojik mekanik ve kimysal basamaklar vardır. biyolojik kısmını açıklamnızı okumanızı öneririm.)
 
cevap:Ayrica belirtmek isterim hicbir mesajimda kimseye karsi kirici olmadim olmam da. Fakat kulaktan dolma bilgiler NASA deneyleriymis gibi anlatilinca bir de bunu yapanlar ilgili mesleklerde olduklarini belirtince komik oluyor.
 
4 yıl biyoloj+3 yıl yüksek lisans+2 yıl laborant ve veriner saglık hekimliği+cyanobakteriler tez çalışması+parazitoloji tez çalışması+algler ile ilgili tez çalışması bu konuları bilmeme yeterde artar...+hiç kimse herşeyi bilecek diye birşey yok. eksiklerimiz olabilir.
 
bazı insanlar bunları yüzeysel düşünürken malesef benim gibi arkadaşlar öyle düşünemiyor.ya bu olursa ya bu olursa diye biyolojik dengeyi düşünüyor. ben bir çift balıktan 500 yumurta çıkarıp 400-450 tanesini büyütebiliyorsam. bakabiliyorsam. ilaç kullanmıyorsam. ağlıklı oluyorlarsa bu bilgiler bana yetiyor.ve işimi görüyor demektir.kimsenin beni dinlemesine ihtiyacı yok. isteyen insan önüne kitapları alıpda okuyabilir.
 
cevap:Led lambalarin florasanlardan cok elektrik harcadigini savunan bir elektrik teknikeri arkadasimiz var mesela :)
ledlerile ilgili birşey paşlaşmadım. zaten bu konuda bilgili oldugumu düşünmüyorum.ama ben akvaryumda adaptör aracılıgı ile 12 volt 7 amper diye bir şey ile led aydınlatma yapıyorum.sonuçta elektrik harcama gücünü watt belirler onu da bilmiyorum malesef bak bilmediğim birşey çıktı:)
 
 
ben kimseyi eleştirmiyorum. bildiklerimi paylaşıyorum. insanlarında paylaşmasını beklerim.
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ergin sarıÇevrim Dışı

Kayıt: 15/08/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 170
ergin sarıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2013 18:49
Size cok ama cok tesekkurlerimi sunuyorumverdiginiz bilgiler icin.dediklerinizi dikkate alicam.ben.bitkili tanka geçmeye karar verdim.bununla ilgili sizden yardım istiyebilirim.yardimlarunizi esirgemezsseniz sevinirim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2013 19:16

Oncelikle konuyu acan Engin Bey'den ozur diliyorum konu baya dagildi ama en azindan faydali bir tartisma diye dusunuyorum.

Ozgur Bey, zaman ayirip uzun uzun cevap yazdiginiz icin size de tesekkur ederim. Izninizle ben de bu yazdikalriniza her ne kadar lise mezunu olsam da cevap vermeye calisayim. 

cevap: Taban filtresi ":)biology :)özgür:)" Bey'in dedigi gibi zararli birsey degildir.
taban filtresi bitkili akvaryumlar ve duragan biyotoplar için zararlıdır.

Burada kismen de olsa bana katilmissiniz. Tum tanklarda degil ama bazi tanklarda kullanilabilir demissiniz.

cevap: Tum tabaninizi filtre haline getirir. Anaerob bakterilerin olmamasi 1 saat icinde amonyak sayinizi (!) iki katina cikarip pH seviyenizi 4 kat azaltip, oksijen seviyenizi de ayni oranda azaltsaydi (burada sesli guldum)
tüm tabaninizi filtre haline getirdiği için zaten bitkilerin besin almasını o2 siz bakterilerin tutunma alanlarını yok eder.ve bitkilerin kullanması gereken azot döngüsünü sağlayamaz[biyoloji dersi azot döngüsü...dogada birçok döngü var su döngüsü azot döngüsü co2 02 döngüsü gibi....]+ oranlar temsili verilmiştir. akvaryumun büyüklüğüne hacmine göre değişebilen bir olaydır.

Bu oranlari ciddi ciddi verdiginizi dusunerek gercekten de sesli guldum. Yanlis anlamisim. Yalniz oksijen seviyesinin azalmasini (baliklari oldurecek kadar) anlamadim. Bir de su ustu bitkileri, kokleri kuma (topraga) gomulmeyen bitkiler var. Bunlar azot cevirimine katilmiyorlar mi acaba? Yanlis anlamayin gercekten bilmedigimden soruyorum bunlari.

cevap:cama cam denilen taban kumu olmayan tanklarda balik beslemek imkansiz olurdu.
cama cam akvaryumlarda balık besleniyor. bunlardan en önemli türler discuslardır. sudaki azot nitrat nitrit amonyak miktarından hemen etkilenirler. o yüzden kum kullanılmaz kumdaki ekoloji o2siz bakteriler bu döngüyü daha hızlı yapamazlar. onun yerine kumsuz cama cam akvaryumlar tercih edilir.

Ilgili cumlem eksik alintilanmis. Ben cama cam tanklarda balik bakilmaz demedim. Aksine, sizin bahsettiginiz gibi anaerob bakteriler olazsa olmaz bir durum olsaydi cama cam tanklarda anaerob bakteri olmadigi icin balik beslenemezdi demeye calistim. Tam cumle su sekilde olacakti

Anaerob bakterilerin olmamasi 1 saat icinde amonyak sayinizi (!) iki katina cikarip pH seviyenizi 4 kat azaltip, oksijen seviyenizi de ayni oranda azaltsaydi (burada sesli guldum) cama cam denilen taban kumu olmayan tanklarda balik beslemek imkansiz olurdu.

Burada soylediklerimi aynen tekrarliyorum. Eger anaerob bakteriler olmadan canli beslenemezse camacam tanklarda nasil beslenebiliyor? Bunu da gercekten bilmedigimden soruyorum. yanlkis anlamanizi istemem.

cevap: Baliklar idrar yapmazlar, ayrica diskilarinda amonyak cok cok az vardir.
idrardan kastımız zaten amonyaktı.balıklar su ortamında yaşadıkları içinbol su ile birlikte direk azotlu artıkları amonyak halinde atarlar.bunu birçok yolla yapabilirler. insanların suya gereksinimleri daha fazla oldugu için amonyagı üre şeklinde bir miktar su ile kurakçıl canlılarda daha da fazla suya ihtiyacı olan canlılar kuşlar gibi örnegin çok çok az su ile ürik asit şeklinde atarlar. sonuçta attıkları aynı farkı amonyak çok zehirli bir maddedir.bol su ile atılması gerekir üre ve ürik asit amonyagın değişik formudur.daha az suyla .atılırlar
+balıkların artıkları sadece azot ürünleri değil biyolojik hormonlarıda vardır.bunlarda ortamı etkiler.

Bu konunun genelinde yani amonyagin buyuk oranda baligin solungaclarindan atildigi konusunda da hemfikiriz. Siz daha teknik ve detayli bilgiyle bu maddeyi zenginlestirmissiniz. 

cevap: Dipteki diski kalintilari bir sure sonra tortu olusturur.
dogrudur.bitkili akvaryumlar içinzaten bunu önerirler. normal biyotop içinde önerirler.bu tortunun faydaları anaerop bakterilerin varlıgı ile ortaya çıkar. o tortu o kadar faydalı olsaydı. insanlar akvaryumlara tortu koyarlardı. bu tortu dogal gübre ve azot döngüsü için yer tutmaktadır.

Burada da bir miktar bana katilmissiniz. Dip cekimi ile ilgili 15 sayfalik su linke bir goz atin. Ben hala dip cekiminin gorsel olarak rahatsizlik veren bir durum olmadigi surece yersiz oldugunu dusunuyorum. http://www.akvaryum.com/forum/yoksa_siz_halâ_dip_mi_cekiyorsunuz_k716738.asp 

Ayrica tortu faydali olsaydi insanlar tortu koyardi deyip arkasindan bu tortu dogal gubre ve azot dongusu icinde yer tutmaktadir demissiniz. Bu iki cumle birbirine zit gibi geldi bana.

cevap: Eger bu tortu tabakasi goz zevkinizi bozmuyorsa dip cekimi yapmamaniz daha iyi olur. Cunku bu tabaka hem bitkiler icin hem de tankin geneli icin cok faydalidir.

(1)bu dip çekimi göz zevkinden ziyade akvaryumdaki atık ürünlerin temizlenmesi amacıyla yapılmaktadır.(2)öyle olsaydı. bitki akvaryumlarında bile dip çekimi yapılırdı. çogu bitki yetiştiren insan bilirki dip çekimi yapmamayı tercih eder.

(3)Yani diskilar suya zehir atmazlar :)

Bu cumleleriniz de mi acaba birbiriyle celisiyor? 1 numarali cumlede atik urunler tanktan uzaklastirilir demissiniz, 2 numarali cumlede atik urunler uzaklastirilsaydi bitkili tankta dip cekimi yapilirdi, ama cogu bitkili de dip cekimi yapilmaz demissiniz... ayrica dip cekimi icin yine yukaridaki linki tekrar referans gostermek isterim. 3 numarali cevabiniz yine kendi cumlenizle celisiyor gibi geldi bana. Orjinal metin:

BU NEDENLE BALIKLARIN ÇIKARDIGI İDRARI DİYELİM AMONYAGI BALIKLARI ZEHİRLER YANİ BALIKLAR KENDİ PİSLİKLERİNDE BOGULURLAR

cevap: O kadar cok "anaeroP" bakteri istiyorsaniz yarim tabana filtre kurarsiniz yarim taban yine anearob bolum olur.
anaerop bakteriler=oksijensiz(sülfür,kükürt,nitrat,nitrit kullanan bAkteriler) ortam bakterileridir=azot döngüsü=su kalitesi=OKSİJENLİ ORTAMLARDA YAŞAYAMAYAN BAKTERİLER.

aerop bakteri=oksijen kullanan bakteriler=oksijensiz ortamlarda YAŞAYAMAYAN bakteriler

Burada da bir sorun yok. Aerob ve anaerob tanimlamasi ile konuyu detaylandirmissiniz. Benim bahsettigim tabanda anaerob bakteri isteniyorsa, tabanin soz gelimi sol yarisina taban filtresi kurulur, sag yariisnda yine oksijensiz ortam yaratilir. Bunu cizimle daha net anlatabilirim aslinda.


CEVAP: Taban filtresi iyi uygulanirsa sorunsuz sekilde oldukca iyi bir filtreleme yontemidir. Iyi uygulanmadigi durumlarda tikanma yapabilir.
dogrudur amacınıza ve balıklarınaza göre değişen bir yöntemdir.tıkanma konusu ayrı bir konu dizaynla alakalı birsey.

Burada da bana katilmissiniz. farkli cumlelerle ayni seyi soylemisiz.

cevap:Sizin anlattiginiz gibi tanka zarar vermez, baliklari oldurmez, vs. Vs.
böyle birşey zaten söylemedim.sadece dediğim kurdugunuz sisteme göre yaptıgınız en ufak yanlışta olacakları tarif ettim.

Oyle birsey demissiniz. orjinal metinden iki alinti;

BU NEDENLE BALIKLARIN ÇIKARDIGI İDRARI DİYELİM AMONYAGI BALIKLARI ZEHİRLER YANİ BALIKLAR KENDİ PİSLİKLERİNDE BOGULURLAR (bogulunca ölüyorlar sanırım)

EGER Kİ ANAAEROPLARIN OLMAZSA 1 SAAT İÇİNDE AMONYAK SAYIN 2 KATINA ÇIKAR PH 4 KAT AZALIR. OKSİJEN SEVİYESİ AYNI ORANDA AZALIR.BALIKLARIN ÖLÜR. BAZI YAZILARDA GÖRÜYORUZ. DİYORKİ BALIKLARIMLARIM ÇOK MUTLUYDU KOŞUP OYNUYORLARDI...EEE....ÖLDÜ...

cevap: Siz hic cama cam tank gordunuz mu? Cama cam tankta bahsettiginiz anaerob (anaerop degil) bakteriler nerededir?
cama cam akvaryumlarda anaaerop bakteriler yoktur. yaşayacakları ortam yoktur.cama cam akvaryumlarda dip çekimi yapmayın filtrasyonunuz zayıf olsun o zaman demek istediğimi anlarsınız.

Ben de ironik olarak zaten camacam tanklarda anaerob bakteri yoktur demisim. Siz de aynisini farkli cumleyle belirtmissiniz. Burada sanirim benim tam tersini soyledigimi dusundunuz. Neyse sonucta ayni seyden bahsediyoruz. 

cevap: Baliklarin pislikleri kesinlikle suyu zehirlemez. Aksine bir sure sonra tortu tabakasi olusur ve bu tabakada cok faydali bakteriler yasar.
balıkların artıklarından olan azot ürünü olan amonyagın özelliklerini araştırmanızı tavsiye ederim.

Burada da sanirim beni yanlis anladiniz. Acikca belli ki ben amonyak baliklari zehirlemez demedim. Balik pislikleri baliklari zehirlemez dedim. Baligin diskisindaki cok az miktardaki amonyak da azot dongusune giriyor diye dusunuyorum.

cevap: O kum karistirilarak yapilan dip cekimi sadece gorsel temizlik icindir. Kumdaki biyolojik yasami yok eden bir harekettir. Eger gercekten diskilar gozunuze kotu gorunuyorsa kumun yuzeyinden nazikce,kumu karistirmadan cekmelisiniz. bunu deneyebilirsiniz. Uzun sure dip cekimi yapilmamis, dongusu tam oturmus bir tankta bir defa bu kum karistirilarak yapilan dip cekimini bir yapin bakin neler olacak... Tabi ki baliklariniz olmeyebilir ama cok iyi calisan baska bir biyolojik filtrasyonunuz yoksa suyunuz inanilmaz bulanacak
anaerop bakterilerin faaliyetleri ani değişebilir.lakin bu besini elde etmesine baglıdır.yani sizin dışkılarınıza dışkılar topraga karışmadıgı sürece çözünmeyecektir.am içierisindeki artıklar patojen bakteriler mantarlar için yuva görevi görecektir.her ne kadar göz zevki denilsede ayarı düzgün olmadıgı sürece fazlasıda azıda zararlıdır.+dışkının tamamını bakteriler kullanmaz yine bir tortu kalır. uzun süre dip çekimi yapılmayan akvaryum topragı karıştırıldıgında tüm su kirlenecektir.

Dip cekimi ile ilgili yine yukaridaki konuyu referans gosterip detaya girmek istemiyorum. Ben zaten topragi karistirilarak yapilan temizligin topraktaki biyolojik yasama zarar verdigini belittim. Aerob ve/veya anaerob bakterilere zarar verir. Siz de beni alintiladigim son cumlenizle desteklemissiniz.

cevap: Hatta ayran katilmis gibi beyazlasacaktir. İstediginiz kadar cok su degisimi yapin bu beyazligi gideremezsiniz. Sadece bir sure tanka mudehale etmeden filtrelerinizi calistirmaniz ve beklemeniz gerekir ki bakteriler tekrar kolonilessin ve suyun kalitesi yerine gelsin.
bu tortular akvaryumu ayran gibi yapmaz kirli bir hale sokar.yazının başında yok etmeye çalıştıgınız çok meraklı oldugumuz bakterileri şimdi neden tekrar kolonileştiriyorsun anlamadım:)[çok sesli güldüm.] 

Sizin de daha once belirttiginiz gibi taban kumunda bol miktarda aerob ve anaerob bakteri vardir. siz bu bakterileri kumu ciddi anlamda karistirarak yok ederseniz suyunuz bulanir. Burada bana katilmadiginiz bir durum yoktur sanirim. Bu biyolojik ortamin bozulmasinda yapilacak dogru mudehale bu ortamin tekrar olusmasini saglamaktir. Burada da hemfikiriz sanirim. Ayrica sesli gulmek insana iyi gelir. Siz muhtemelen bunu da beyindeki hormonsal dengelerle aciklarsinz.

cevap:Ayrica nitratin dipte toplandigi dusunulerek dip cekimi yapilir ama bu da yanlistir. Bir tankta butun kimyasallar neredeyse esit miktarda suyun her yerinde bulunur. Keske nitrat dipte toplansa da biz de kolayca kurtulabilsek.

nitrat tabi ki suyun her alanında yayılış gösterecektir. ama onları faydalı hale getirecek olan bakteriler malesef ki sizin filtre ettiğiniz alanda yaşıyorlar.(ek bilgi dış filtrelerde biyolojik mekanik ve kimysal basamaklar vardır. biyolojik kısmını açıklamnızı okumanızı öneririm.)

Ilk cumleniz yine beni destekler sekilde, devaminda ise biraz filtre bakterilerimizin yani aerob bakterilerimizin gorevini hice saymis oluyorsunuz gibi geldi bana. Azot dongusu sadece ve sadece tabandaki anaerob bakteriler tarafindan mi yapilir? (bunu da gercekten bilmedigim icin sordum)

Su anda kurulu 6 adet tankimda da kendi hazirladigim cesitli filtreleri kullaniyorum. Dip cekimi yapmiyorum, kumu karistirmiyorum. Su degerlerim de, canlilarim da gayet iyi durumda. Nacizane ciddi anlamda hassas olan ss grade kristal karides uretim tankim da buna dahildir. Yani okullu degil alayliyim ama biyolojik filtrasyon hakkinda birseyler bildigimi soyleyebilirim. 

cevap:Ayrica belirtmek isterim hicbir mesajimda kimseye karsi kirici olmadim olmam da. Fakat kulaktan dolma bilgiler NASA deneyleriymis gibi anlatilinca bir de bunu yapanlar ilgili mesleklerde olduklarini belirtince komik oluyor.

4 yıl biyoloj+3 yıl yüksek lisans+2 yıl laborant ve veriner saglık hekimliği+cyanobakteriler tez çalışması+parazitoloji tez çalışması+algler ile ilgili tez çalışması bu konuları bilmeme yeterde artar...+hiç kimse herşeyi bilecek diye birşey yok. eksiklerimiz olabilir.

Oncelikle akademik kariyerinizden gercekten cok etkilendigimi belirtmek isterim. Keske benim de bu kadar parlak bir egitim hayatim olsaydi. Eksiginiz var demek tabi benim haddime degil ama belki anlatim tarzinizdan dolayi yanlis anlamis olabilirim. Ayrica sizden gercekten ozur dilerim, butun mesajlarimi inceleyebilirsiniz. gercekten mumkun oldugunca kibar olmaya gayret gosteren biriyimdir. Bu komik oluyor diyerek hafiften taslama yapmak istedigim cumlem biraz agir olmus.

bazı insanlar bunları yüzeysel düşünürken malesef benim gibi arkadaşlar öyle düşünemiyor.ya bu olursa ya bu olursa diye biyolojik dengeyi düşünüyor. ben bir çift balıktan 500 yumurta çıkarıp 400-450 tanesini büyütebiliyorsam. bakabiliyorsam. ilaç kullanmıyorsam. ağlıklı oluyorlarsa bu bilgiler bana yetiyor.ve işimi görüyor demektir.kimsenin beni dinlemesine ihtiyacı yok. isteyen insan önüne kitapları alıpda okuyabilir.

Burada da ben size sonuna kadar katiliyorum. Kliselesmis bilgileri bilimsel cikarimlarla deigtirmemiz gerkiyor. Ayrica bahsettigim gibi ben de az cok uretim yapan ve bunun buyuk keyfini cikaran bir akvaristim.

cevap:Led lambalarin florasanlardan cok elektrik harcadigini savunan bir elektrik teknikeri arkadasimiz var mesela :)
ledlerile ilgili birşey paşlaşmadım. zaten bu konuda bilgili oldugumu düşünmüyorum.ama ben akvaryumda adaptör aracılıgı ile 12 volt 7 amper diye bir şey ile led aydınlatma yapıyorum.sonuçta elektrik harcama gücünü watt belirler onu da bilmiyorum malesef bak bilmediğim birşey çıktı:)

 Burada bahsettigim siz degildiniz tabi. Bu arada o bahseetiginiz guc kaynagiyla 84watt'a kadar sorunsuz aydinlatma yapabilirsiniz :) hesaplama formulu cok basit watt = volt . amper

Sizi kirdiysam tekrar ozur dilerim. 

Selamlar.

Gecko2013-12-24 19:18:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tuncer DemirciÇevrim Dışı

Kayıt: 25/12/2013
İl: Ankara
Mesaj: 30
Tuncer DemirciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2014 19:17
[QUOTE=Gecko] [QUOTE=bayfree] [QUOTE=Gecko]

.....

[/QUOTE]
 
bu oranlar temsili oranlardır. durumu nasıl anlatmam gerekiyse o şekilde anlattım diğer şeyler için cevap yazma geregi hissetmiyorum arkadaşım. benden daha iyi bilen arkadaşlara havale ediyorum.
[/QUOTE]

Beni birilerine havale etme hakkini size kim verdi bilmiyorum ama bahsettiginiz sizden faha iyi bilen arkadaslarla da by konuyu tartisabiliriz.

Tekrar soyluyorum. Taban filtresi diger filtreler gibi iyidir. Artilari eksileri vardir. Sizin anlattiginiz gibi tanka zarar vermez, baliklari oldurmez, vs. Vs. Hala bunlarin uzerine diyecek birseyiniz varsa onlari da tartisabiliriz. Siz hic cama cam tank gordunuz mu? Cama cam tankta bahsettiginiz anaerob (anaerop degil) bakteriler nerededir?

Neyse bilimsel verilerle konusacaksaniz konuyu tartisabiliriz yoksa cevap yazmaya gerek gormuyorum.
[/QUOTE]

[QUOTE=Tuncer Demirci][QUOTE=Gecko] [QUOTE=bayfree] [QUOTE=Gecko]

.....

[/QUOTE]
 
bu oranlar temsili oranlardır. durumu nasıl anlatmam gerekiyse o şekilde anlattım diğer şeyler için cevap yazma geregi hissetmiyorum arkadaşım. benden daha iyi bilen arkadaşlara havale ediyorum.
[/QUOTE]

Beni birilerine havale etme hakkini size kim verdi bilmiyorum ama bahsettiginiz sizden faha iyi bilen arkadaslarla da by konuyu tartisabiliriz.

Tekrar soyluyorum. Taban filtresi diger filtreler gibi iyidir. Artilari eksileri vardir. Sizin anlattiginiz gibi tanka zarar vermez, baliklari oldurmez, vs. Vs. Hala bunlarin uzerine diyecek birseyiniz varsa onlari da tartisabiliriz. Siz hic cama cam tank gordunuz mu? Cama cam tankta bahsettiginiz anaerob (anaerop degil) bakteriler nerededir?

Neyse bilimsel verilerle konusacaksaniz konuyu tartisabiliriz yoksa cevap yazmaya gerek gormuyorum.
[/QUOTE] [/QUOTE]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ocak 2014 12:24
Tuncer Bey ne demek istediniz? Sadece alinti yapmissiniz ama sanirim mesaj yazmamissiniz. Yanlislik oldu sanirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

saltunÇevrim Dışı

Kayıt: 11/01/2015
İl: Ankara
Mesaj: 208
saltunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2018 14:31
[QUOTE=Gecko]pTaban filtresi ":)biology :)özgür:)" Bey'in dedigi gibi zararli birsey degildir. Tum tabaninizi filtre haline getirir. Anaerob bakterilerin olmamasi 1 saat icinde amonyak sayinizi (!) iki katina cikarip pH seviyenizi 4 kat azaltip, oksijen seviyenizi de ayni oranda azaltsaydi (burada sesli guldum) cama cam denilen taban kumu olmayan tanklarda balik beslemek imkansiz olurdu. Baliklar idrar yapmazlar, ayrica diskilarinda amonyak cok cok az vardir.  Dipteki diski kalintilari bir sure sonra tortu olusturur. Eger bu tortu tabakasi goz zevkinizi bozmuyorsa dip cekimi yapmamaniz daha iyi olur. Cunku bu tabaka hem bitkiler icin hem de tankin geneli icin cok faydalidir. 
/ppYani diskilar suya zehir atmazlar :) /ppO kadar cok "anaeroP" bakteri istiyorsaniz yarim tabana filtre kurarsiniz yarim taban yine anearob bolum olur. /ppTaban filtresi iyi uygulanirsa sorunsuz sekilde oldukca iyi bir filtreleme yontemidir. Iyi uygulanmadigi durumlarda tikanma yapabilir. Bu durum da iki yonlu calisabilen kafa moturlayirla bir nebze asilabilir ama yine de can sikici bir durumdur. Youtube'a undergravel filter yazarak yapilan uygulamalari inceleyebilirsiniz. /ppSelamlarimla./p[/QUOTE]

Konuyu hortlatmış oluyorum ama bu filtreleme sistemi hakkında fikirlerinizde bir değişme oldu mu Emre bey,
Yurtdışında yaşadığınızı gördüm. bazı yurtdışı sayfalarda bu sistemin faydalı,, bazı sayfalarda faydasız olduğuna denk geldim. Sizin ordaki forumlarda yada birebir karşılaştığınız durumlar oluştu mu bu zaman zarfında.[EDIT]saltun,2018-02-15 14:31:46[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir