TAIWAN BEE AKVARYUMU HK


ismailsevikÇevrim Dışı

Kayıt: 06/10/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 43
ismailsevikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2014 11:40
Merhabalar Arkadaşlar,
Günaydın

2 karides akvaryumumdan sonra  1 tane de Taiwan Bee akvaryumu kurmaya karar verdim. Fakat kullanacağım toprak konusunda kararsızım. Tecrübeli arkadaşlarımızın tanklarında gördüğüm kadarıyla hep Ada toprak mevcut. Fakat bu toprağında maliyeti yüksek. En azından internette görebildiğim fiyatlar 170-200 TL arası 9L'lik fiyatları. Bu fiyat normal midir ? Ada Toprak şart mıdır ? 

Hagen kum Ada toprağa göre maliyet olarak düşüktür. Taiwan bee akvaryumda Hagen kullanmak sakıncalı mıdır ?

40x40x40' lık şirin bir tank planlıyorum. Tahminen 5 kilo kadar kum yeter. Taban filtre + Pipo filtre ile filtreleme yapmayı düşünüyorum. Yatı kökü + birazda moss koysam diyorum.

Değerli görüşleriniz rica olunur.

Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2014 12:18
Merhaba İsmail bey. Taiwan bee'lerde en önemli değerler ph ve iletkenlik. ph'ı düşük tutmak için bu tarz topraklar şart. Özellikle taban filtresinde amaç taban içinden geçen suyun, Ada Amazonia'nın katyon değişim kapasitesinden (CEC) faydalanarak ph'ını düşürmek. Aktif olmayan Hagen gibi nötr kumlarda bu özellik yok. Dolayısı ile taban filtresi ve aktif olmayan kum ikilisi anlamsız oluyor. Zaten bir süre sonra katı atıklardan dolayı hagen içinden su geçişi de azalıyormuş.

Taiwan ve crystal karides akvaryumlarında taban filtreli kurulumlarda genellikle şöyle bir yol izleniyor. Tabanın özellikle arka tarafta kalan %60'lık kısmına taban filtresi konuyor. Üzerine az bir miktarda sera siporax bakteri yatağı olarak konuluyor ve üzerine de ince sineklik konularak ince toprak parçalarının taban filtresini doldurması engelleniyor. Ardından da Ada Amazonia, Ibaraki Akadama ya da Shirakura Red Bee Sand 5cm olacak şekilde seriliyor. Bunların arasında en etkilisi Ada Amazonia olarak geçiyor. 

40x40 tabana en az 5cm sermek için 8lt toprak gerekiyor. (1 desimetre küp 1 litreye eşittir yani hesabı 4*4*0,5=8lt)

Bir handikap da bu toprakların belli bir kapasitesi/ömrü olması. Normal su ile bu 1,5-2 sene olurken osmoz ile 3 yıla kadar dayanıyormuş. Uzun ömür için de ya düşük iletkenliğe sahip damacana su ya da osmoz su gerekiyor. Osmoz suyunda sertlik de çok düşük olduğu için gh+ katkıları ile iletkenlik ayarlanarak istenilen su elde ediliyor. Bu gh+ katkıları çok pahalı değil. Eklediğiniz suyun kh-gh değerleri ne kadar yüksekse ömürleri de o kadar kısa oluyor. Çeşme suları genellike 8ph ve 400ms ile geldiği için ne yazık ki uygun değiller.

Ozmos suyu genellikle 6,2-6,8 ph'da ve 15-20ms (mikrosiemens) iletkenlikte çıkıyor. (Burada not olarak içme suyu arıtan cihazlarda membrandan sonra alkali ve mineral filtreler olduğu için bu filtrelerden geçmemiş osmoz suyundan bahsediyoruz) 

Taiwanlar için ideal iletkenlik 200ms. Gh+ katkıları ile iletkenlik yükseltilerek istenilen suyu elde ediliyor. Bu değer zamanla yem, karideslerin biyolojik atıkları, taban malzemeleri ve buharlaşan su sebebi ile yükseliyor ve yeni suyu 150-180ms iletkenlik ile eklediğinizde canlıların ani değişime maruz kalmaması sağlanıyor.

Taiwanların üremesi meşakatli ve hassas. Bu konuda teorik bilgileri edindim ve birebir sizin aklınızdaki ölçülerde bir akvaryum kurmayı planlıyorum ancak hem kurulum maliyeti hem de canlılar pahalı olduğu için beklemedeyim. Akvaryum, filtreler, ışıklandırma, toprak ve canlılar ile yaklaşık 500tl civarı bir masraf yapmam gerekecek ve şu anda bu topa girmeye Maliye Bakanı izin vermiyor.

Ha bu arada, saydıklarım olmadan da yaşatılabiliyormuş ancak ideal koşullarda ömürleri 1,5-2 yıl olan canlılar sert sularda 1 yıl kadar yaşadığı için üreme olmayan akvaryum 6-8 ay sonra boş akvaryum oluyormuş. 

Bir diğer konu da sıcaklık ki taiwanlar 22-23 derece üzeri sıcaklıkları da sevmiyor ve yazın bu sıcaklığı korumak çok zor. Vantilatör ile serinletme aşırı buharlaşmaya ve ph-iletkenlik değişimlerine neden oluyor. Buna da çözüm bulmak gerekecek.

Amacım göz korkutmak değil ama zor olduğunu anlatmak. Ben muhtemelen Mart-Nisan gibi girişeceğim bu işe. Bu süreçte siz başlarsanız sizin de deneyimlerinizden faydalanmış olurum. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ismailsevikÇevrim Dışı

Kayıt: 06/10/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 43
ismailsevikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2014 12:59
Özgür Bey Merhabalar,

Öncelikle bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Benim gibi düşünen birçok arkadaşıma yol gösterici olacaktır. Öncelikle dinlendirmiş olduğum çeşme sularının ph,gh,kh ve iletkenliklerini ölçmekle başlayacağım.

Maddi açıdan evet baya zahmetli bir iş fakat benim tek hobim bu olduğu için ve sigara içtiğimi varsayıp bu harcamayı bir kenara ayırmayı seviyorum( günde 1 paket sigara içsem , fiyatlarıda bilmiyorum ama ortalama 8x 30 = 240 tl aylık masrafım olurdu).  Bu ay sonu ufaktan başlamayı düşünüyorum önce akvaryum,kum, filtreler vs. ile suyu 1-2 ay dinlendirebilmeyi , değerleri yakalamayı düşünüyorum. 

Eğer başlayabilirsem deneyimlerimi gün gün not edilmiş şekilde paylaşırım tabi ki.

Şu an Sakura- Karbon rili ve diğer karideslerimden çok memnunum. İş sonrası 1 saatimi onlara ayırıp izlemek hoş oluyor.

Şimdi amacım bir adım daha atarak hobiyi ilerletebilmekte :)

Tekrardan mesajınız için teşekkürler, Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2014 13:28
Benim de şu an iş yerinde 40*35*35'lik bir karbon rili akvaryumum var. Çok keyif alıyorum açıkçası. Yavrular da gelmeye başladı.

Zemin lav kırığı ve 70-80ms 6,5ph ozmos su kullanmama rağmen 400ms üzeri sertlik ve 7,8ph oluyor 

Evdeki akvaryumda içler acısı 600ms ve 8,0ph çeşme suyu kullanıyorum. Ölçüm aletlerini ilk aldığımda 1000ms ve 8,4ph çıkmıştı. 140lt'lik akvaryumun su değişimi için de damacana suyu kullanmaya içim el vermiyor.

Şu anda ilk hedefim bir osmoz cihazı edinmek ve bu cihazı hem içme suyu hem de akvaryum suyu için kullanmak. Standart arıtma cihazlarının membran çıkışlarına T aparat ve vana takılarak içme suyu için zenginleştirici filtrelere girmeden osmoz suyu alabiliyorsunuz aklınızda olsun. T'nin diğer ucuna da tatlandırıcı ve mineral filtre ekleyip 12lt'lik depo ile de içme suyu kullanacağım. Hem hazır su masrafından kurtulacağım hem de akvaryuma değerini bildiğim su koyabileceğim. 
pekozgur2014-11-04 13:28:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ismailsevikÇevrim Dışı

Kayıt: 06/10/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 43
ismailsevikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2014 14:28
Bugün ilk işim test cihazı edinip akvaryumlarımı ve dinlendirilmiş suları test etmek olacak. 

Çok merak ediyorum doğrusu çıkacak sonucu.

Sizlerlede paylaşacağım. :)

Benimde Sakuralarım ve Yaban İncilerim yumurta dolu 2 ay'da yumurta aldılar , şu an sulardan memnun duruyorlar.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pekozgurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/07/2014
İl: Izmir
Mesaj: 1375
pekozgurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2014 14:58
Taiwan ve crystal deneyimim olmadı ama gördüğüm ve okuduklarımdan anladığım kadarı ile çok başka bir alem. 

Size ÖM gönderdim. Orada da bir iki tavsiye var. İncelersiniz...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir