Tecrübe sahibi sahibi arkadaslar içeri


alifındıkÇevrim Dışı

Kayıt: 12/09/2011
İl: Kahramanmaras
Mesaj: 24
alifındıkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Haziran 2012 23:03
 ACIKLAMA ALTTA

Benim yaklaşık 2 senelik tecrübelerim aşağıdaki değişik Grup balıkların Lepisteslerle bir arada beslenebileceği yönündedir.

GRUP 1 : Tetra balık türleri
Ember, Neon, Cardinal Neon, Black Neon, Glowlight, Rummynose, Redfin
Not: Erişkinler bir arada sorunsuz bir şekilde yaşayabilirler. Lepistes yavruları için ise, bol bitkilendirilmiş ve yavrulara saklanma olanaklarının sağlandığı akvaryumlarda yaşama ve gelişme şansı tanıyabilirsiniz. daha büyük tetra türleri (Black Skirt, Colombian, White tetra) erişkinlere olmasa da genç yavrular için tehdit oluşturmaktadır o yüzden bakılmalarını tavsiye etmiyorum. büyük bir tankta örneğin benimki gibi 450 litre olan bir tankta az birey sayısı ile bakılabilinirler ama dar hacimli akvaryumlarda tavsiye etmiyorum

GRUP 2 : Corydoras türleri
Panda, Sterbai, Bronz, Albino, Komando ve diğerleri
Not: Corydoraslar kendi hallerinde akvaryum zemininde artık yemler ile beslenirler, zeminde bulabilecekleri balık yumurta ve yavrularını yiyebilirler, fakat genel manada Lepistesler ve Tetralar için hiç bir tehlike yaratmazlar.

Grup 3 : Kuhli türleri
Black, Myersi ve pangio
Not: Tıpkı yukarıda belirttiğim Corydoraslar gibi Kuhliler de zemin balıklarıdır. Diğer balıkların yumurta ve tabana düşmüş zayıf yavrularını yiyebilirler fakat genel manada Lepistesler ve Tetralar için bir tehlike yaratmazlar.

Grup 4 : Vantuz Vatoz türleri
Cüce vatoz, (diğer vatos türlerini beslemedim fakat bir tehlike oluşturacakları kanaatinde değilim, sadece zemine ve cama yumurta döken balıkların yumurtalarını affetmeyeceklerdir.

Grup 5 : Diğer canlı doğuran türleri
Moli, Plati, Kılıç kuyruk
Bu balıklar da tıpkı lepistesler gibi canlı doğurarak ürerler. Çok dar bir ortamda olmamak kaydıyla Lepistesler ve diğer sayfığım balıklarla bir arada bakılmalarında bir sıkıntı olmaz. Yalnız, yavrular için akvaryumda iyi korunaklı bitkili alanlar olması durumunda yavrular da gelişimlerini tamamlayıp erişkin boyutuna gelebilirler.

Grup 6 : Dario türleri (Tül zebra, Danio, v.b.)
Bu balıklar da aynı tetra balıklarında anlattığım üzere Lepisteslerle aynı ortamda bakılabilirler. Çok hareketli olduklarından dar ve hacmi küçük akvaryumlarda bakılmamalarında fayda var, geniş 200 litre ve üzeri tanklarda birey sayıları da makul sayıda tutlacak şekilde bakılırlarsa bir sıkıntı doğurmaz.

Grup 7 : Barb türleri
Kiraz , Altın, barbuslar
Bu iki türü akvaryumumda Lepisteslele beraber besledim, gayet uyumlu balıklar. Tetra türlerinde anlattıklarım Barblar için de geçerlidir.

Diğer gruplar (Küçük tanklarda tavsiye etmeyeceğim balıklar)

Grup 1 : Betta
Bettalar dar alanlarda Lepisteslerle beraber tutulmaya müsait değillerdir, hem lepistesler Bettanın kuyruklarını tırtıklarlar hem de Bettalar erkek lepisteslerin kuyruklarını tırtıklayabilirler. Ben 450 litrelik tankımda 1 sene boyunca 2 erkek 1 dişi beta ile yukarıda sıraladığım balık türlerini bir arada besledim. Hala daha karışık avaryumumda 2 Betta erkeğim mevcut.
Not: Betta türleri erkek veya dişi farketmez kendi türleri arasında alancı ve kavgacı türlerdir. Bu nedenle dar alanda bir arada tutulmaları uygun değildir. en az 300 litrelik akvaryumda birbirleriyle de kavga etmeden rahatça yaşayabilirler.

Grup 2 : Melek türleri
Melek balıkları da Betta balıkları hakkında yazdığım gibi büyük hacimli tankta sorunsuz olarak sayısı az (1 çift) olarak bakılabilirler fakat yavrular için çok büyük tehlike yaratırlar. Bu nedenle tavsiye etmiyorum.

Grup 3 : Killi fish
Bu türün sadece Yellow-Panchax türünü besledim ve bu balıkların diğer balıklara bir saldırganlığını görmedim , fakat diğer killi fish türlerini denemediğim için onlar için aynı yorumu yapamayacağım.

Diğer canlı Türleri

Grup 1 : Salyangozlar
Elma, Ramshorn, Minare, (salyangoz katili salyangoz)
Sıraladığım ilk 3 tür sıkıntısız yukarıda sıraladığım tüm balıklarla bir arada yaşarlar. Salyangoz katili olarak adlandırılan salyangoz da balıklarla uyum içinde yaşar fakat diğer salayngozları yaşatmazlar :)

Grup 2 : Karides türleri
Kiraz, Sakura, Yeşil, Bamboo (ağaç karidesi)
Bu sıraladığım türleri lepisteslerle bir arada besledim. Karideslerin yavruları için çok iyi korunaklı bitkisel alanlar olması durumnda yavrular gelişimlerini tamamlayabilirler.

Grup 3 : Yengeç türleri
Kırmızı cüce yengeç
Şu an yaklaşık 6 aydır balıklarımla bir arada duruyorlar. Bu yengeçlerin de salyangoz türleri ve de bitkilere karşı zaafı var :) bitki köklerini sökebiliyor, dallarından kopartabiliyorlar. Bitkili tanka pek uygun değiller. az bitkili ve çakıl veya kum tabanlı, ve arada sırada su yüzeyine çıkmalarına müsade edecek kaya veya ağaç kökü bulunması onların hayatlarından son derece memnun olmalarını sağlayacaklardır. Aynı zamanda akvaryumda ölen balıklarla da beslendiklerinde bir tür taban çöpçüsü olarak adlandırabilirsiniz.

Grup 4 : Kerevit türleri
Mexica cüce kereviti, Kırmızı kerevit
Mexica cüce kerevitinin ne karideslere ne de balıklara en ufak bir tehditi söz konusu değilir. Ölü balıkları yerler, bitkilere de bir zararları yoktur, üremeleri için bol moss ve bitki bulunan akvaryumlar idealdir. Ben yavru alamadım ama yeni parti alacağım Mexica kerevitlerinden yavru almayı umuyorum.
Kırmızı kerevite gelecek olursak, çok ağır kanlı ve de hastalıklı olan dibe çökmüş balıklar için tehdittir, hatta gece uykuya yatan balıklar için de tehdit oluştururlar. Bitkilerle iyi geçinemedikleri için bitkili tanklarda pek uyumlu değilllerdir. Kendi aralarında da yamyamlık gösterdiklerinden dar alana 2'den fazla kerevit konulmamalı. Konulacaksa da kendilerini güvene alacakları testi veya kayalardan onlara kovuklar oluşturulmalı, yoksa kabuk değişimlerinde diğer bireylere yem olmaları kaçınılmaz. Öte yandan uzuvlarını kaybeden kerevitler düzenli vitamin ve kalsiyumca zengin besinlerle beslendiklerinde kabuk değişimlerinde kaybettikleri uzuvlarını tekrar çıkartabilme özelliklerine sahptir. Bir keresinde vücudunun sol tarafındaki 4 bacağı ve de kıskacı tamamen kopan bir kerevitim 1 ay içinde yeni kabuk değişiminde kaybolan uzuvlarını tekrar çıkartmıştı. Mucizevi bir canlıdır. Karma bir tanka koymasanız bile evinizde bir tankta mutlaka bulundurmanızı öneririm. Çiftleşmelerini de videoya ladığım kerevitler akvaryumlarda hoş görüntülere sebep olabilirler.
Önemli not: Kuhli türü zemin balıkları kesinlikle yengeç ve kerevit türleriyle bir arada tutulmamalı, çünkü yem olmaları işten bile değil.


Benim yaklaşık 1,5 senelik akvarymumda edindiğim tecrübeleri size yukarıda aktarmaya çalıştım umarım sizlere faydası dokunur.

Ban bu konu hakkında soru sormak isteyenlere seve seve cevap verebilirim.

Sevgiler saygılar


 
BUNU BİR ARKADASIM PAYLASMIS  DOGRU MUDUR???

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dodobaÇevrim Dışı

Kayıt: 23/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 95
dodobaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2012 13:36
Bence en uygun balıklar şunlar
Plati
Moli
Cüce cikletler
 küçük olmayan vatozlar
Zebra(ciklet olan değil)
salyangozlar
büyük olmayan tetralar
barb
 
dodoba2012-06-30 13:36:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

grk1903@Çevrim Dışı

Kayıt: 03/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 207
grk1903@Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2012 21:59
Sadece biraz şaşırdım acaba melek ve lepistes nasıl beslenebilir ?
lepistes yavrusu melek için lokma gibi görünür diye biliyorum ve tecrube ettim :)
melek ve lepistes türleri bir arada enterasan
paylaşım için teşekkurler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir