Tecrübe ve Görüş İhtiyacı


KaleydoskopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/12/2010
İl: Yalova
Mesaj: 796
KaleydoskopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Aralık 2012 22:00
Merhaba değerli dostlar...

Şu anki mevcut tankımda 15 adet Msobo Magunga, 15 adet Mbamba Luwino Yellow Head ve 10 Albino Gold Cüce Vatoz yavruları bulunuyor. 


Kısmetse yakında eklenecek olan 15 adet Membe Deep yavrularıyla beraber sayı 55'e ulaşacak. Balıklar yavru oldukları için şimdi ki süreçte herhangi bir sıkıntımız yok çok şükür. Fakat boyları büyüdükçe ileride sorun olmaya başlayacak ve tank dar gelecek. Bu yüzden bir yolunu bulup tankı büyütmeliyim. Bir yolunu derken tankı büyütmekte bir sıkıntı yok.Bulmamız gereken yol eşimi nasıl ikna edeceğim yönünde.O yüzden bu konuyla ilgili farklı düşüncelerim var.Oldu bittiye getirme yada hanım evde yokken bir şekilde akvaryumu eve getirtme gibi seçenekler var.Bu üzerinde durulması gereken öncelikli konulardan biri.Hobi uğruna yalan söyleme gibi bir niyetim yok ama aklımda "Fotoğraf Yarışmasına katıldım,kazandım ve bu tankı hediye ettiler" gibi tatlı bir yalan düşüncesi bile var.Bu konuyla ilgili fikirleri olan varsa lütfen benimle paylaşırsa sevinirim.Önceden söyleyeyim ; eşini al karşına oturup konuş seçeneğini lütfen unutalım : )

Yukarıda bahsettiğim neden arama kısmı bir kenara ben bu tankı kesinlikle yaptıracağım. Şimdi yeni düşündüğüm tank ile ilgili düşüncelerimi ve buna paralel olarak önerilerinizi almak istiyorum. Tank yaptırdınız ve bir süre sonra "keşke şunuda yaptırsaydım" dediğiniz bişeyler vardır elbet.Yaşayarak tecrübe edinmişsinizdir.Kısacası ince detaylar diyelim buna.Lütfen ufak bir detay olsa da yazmaktan çekinmeyiniz.

Düşündüğüm tank ölçüsü 130 x 50 x 60h ebatlarında. Çoğunuz hemen hesap makinesiyle kaç litre olduğunu hesaplamak istediniz hemen. Ben size söyleyeyim : 390 Litre.Fakat 390 litre olmadığını sizlere ufak bir hesapla anlatmak istiyorum.

Tankın en yani kenar camları ön/arka camların iç kısmına yapıştırıldığı için,hem sağdaki hemde soldaki kenar camın 1cm'lik kalınlığından boydan 2 cm kaybediyoruz.(cam kalınlığı her koşulda 10mm olacak) Kısacası hesaplamamızı 130 cm üzerinden değil kenar camlar yüzünden 128 cm olarak yapıyoruz. Bittimi ? Hayır.Şimdi yükseklik kısmına bakalım.Malumunuz alt kısımda kalın camlarla döşenmiş kuşaklarımız ve tabii ki minimum 2 cm kalınlığından Kumumuz var. Ve tabii ki tankın üst kısmında değerlendirilmek üzer yine 10mm kalınlığındaki kuşaktan ötürü 1 cm kaybımız var.Toplayacak olursak zeminden 2 üstten ise 1 cm kaybımız var.60 cm yüksekliğimiz bize 57 cm olarak geri dönüyor. 

Arkadaşlarım beni Arka Fon konusundaki takıntımı bilirler.


Yeni kurmayı düşündüğüm bu tankta yine aynı şekilde bu taşları kullanacağım.Bu taşların kalınlığı minimum 1 cm.O yüzdendir ki camın arkasına yapıştırdığımızda en'den yine 1 cm kaybediyoruz.Kısacası enimiz 50 cm değil : 49 cm olarak karşımıza çıkıyor.

Ve ölçüdeki son duruma bakalım : 128 x 49 x 57h = 357 Litre. Gördüğünüz gibi 1 yada 2 cm deyip geçmeyin.Litre bazında bu rakamlar çok değerli.Son olarak dekorasyonda Fosil Kaya kullanmayı düşünüyorum.Bu uzunluktaki tank için maksimum 50 kg kadar kaya kullansam işte karşınızda 390 litre dediğiniz tank size 300 litre olarak merhaba diyor : ) Hesaplamada yanlış bişey düşünüyorsam lütfen uyarınız...

Mobilya konusunda ; sağ ve sol başta birer çekmece ve onun altında kapak,yine orta bölümde 2'li kapak düşünüyorum.Çekmecelerin kullanılabilirliği hakkında önerisi olan varmı ? Sadece dolap ve onun içinde raf sistemi yeterlimidir ? Yine mobilyanın ön çıtasının yüksek olması bu sayede cam altına koyulacak olan straforun görünmesini engelleme gibi bir düşüncem var. Ve üst kapağın tam açılabilir pistonlu/stoperli olması ile dip çekimi yaparken sürekli kapağı çıkarma derdinden kurtulmak sanırım güzel bir fikir.Yine aynı şekilde kapak önüne ince bir çıta ile ışık sızmasını önleme fikri düşüncemin bir parçası.

Akvaryum konusunda ; Siyah silikon kullanarak yosunlaşma görüntüsünü engelleme fikrini sonuna kadar savunuyorum. Yine ince bir detay olarak kenar kuşaklardan bir tanesinin arka kısmına yakın olan yerde delik açıp ısıtıcı için gerekli açıklığı bırakma gibi bir düşüncem var.Bu sayede ısıtıcıyı suyun altına koyma derdinden de kurtulmuş oluyoruz.Buhar Cam,Kayıt-Kuşak mevzularından bahsetmeye gerek yok.Fakat arka fon için kullanacağım taşların ağırlığına paralel olarak (daha evvel 110 cm'de sıkıntı yaşamadım) 130 cm uzunluktaki tankın sadece arka camını kuvvetlendirmek adına 12mm yapmanın bir faydası olurmu dersiniz ?

Profil konusunda ; Çelik Konstrüksiyon düşünüyorum.Demir profile nazaran içi dolgulu olan bu profil resmen güven veriyor.Asıl soru şu ; Sizce gerek varmı yokmu ? Benim asıl kafamı kurcalayan konu Profil konusu.Hiç kimse profil için hayır gerek yok demez ama 3xx litre kapasiteli bir tankın uzun ömürlü olması açısından profilin yokluğu sorun teşkil edermi ?

Ve Ekipman konusu ; TetraTec 1200 Dış Filtre düşünüyorum. Böyle bir tank kurduktan sonra keşkelere maruz kalmamak için sessiz ve iyi bir performans gösteren ve yukarıda bahsettiğim gibi 390 litreden 300 litreye kadar düşmüş bir tank için uygun Filtre önerilerinizi sabırsızlıkla bekliyorum.Isıtıcı zaten 300Watt olacak,aydınlatma her zaman ki gibi LED ve diğer bildiğiniz ekipmanlar.Önemli olan Dış Filtre mevzusu...

Bahsettiğim tüm konularda yanlışım olduğunu düşünen varsa lütfen önerisini yazmakta gecikmesin. Bahsetmediğim ince detayların dışında farklı önerisi olan varsa lütfen yazmakta gecikmesin : )

Görüş ve düşünceleriniz için şimdiden teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2012 03:51
Merhaba,

:) "Fon" kelimesi "arka, arka plan, geri plan" anlamına gelir, yani Arka ve fon kelimelerini birlikte kullanmak yanlış bir uygulamadır. :) Yalnızca uyarayım dedim.

Hesaplamalarını hobiye yeni başlayacaklara ışık tutacak şekilde olmuş ellerinize sağlık.

Sevgiler saygılar

Eray

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir