Tetrazon (Barbus Tetrazona)
TETRAZON
(Barbus Tetrazona)
Üzerinde enine 4 adet siyah hat bulunan,hareketli ve çok sevilen bir balıktır.Çok hızlı ve neşeli bir halde yüzerek akvaryuma renk katarlar.Ülkemizde de çok popülerdirler.Yavaş yüzen balıkların kuyruklarını didikleyerek zarar verebilirler.Özellikle beta gibi uzun kuyruklu balıkların bulunduğu akvaryuma konulmamalıdırlar.Bu balıklar 8-10 cm.ye kadar büyüyebilirler.Çok büyükleri pek sevilmez,genellikle akvaryumlarda 4-6 cm. dolaylarında olanları bulunur ve bunlardan yavru sağlanır.Oldukça iştahlıdırlar.Bitkisel ve hayvansal orijinli her türlü yemi alırlar.Ayrıca akvaryum içerisinde bulunan her türlü çöp olabilecek çürümeye yüz tutmuş artıkları da yerler.Bu yararlı bir yönleridir.Çünkü bir çok balık bu tür yemleri pek yemek istemezler.Yemlenmelerinde dikkat edilmesi ve devamlı bir yemleme yapılması yararlı olur.İyi yemlenmezler ise döl almak zorlaşır.
İyi bir akvaryum balığıdırlar.Oldukça dayanıklıdırlar.Renklerinin güzelliği ile her zaman akvaryuma bir canlılık verirler.Sırt yüzgeçleri siyah renklidir.Erkekler özellikle üreme döneminde kırmızı yüzgeçlere sahip olurlar.Erkeklerde pembe olan burun özellikle üreme zamanında kızıl bir renk alır.
50-60 litrelik akvaryumlarda iyi yaşarlar.Tabanın siyah ve karanlık olması ve akvaryumda bol bitki bulunması hallerinde çok rahat bir yaşam bulurlar.Akvaryumlara bir miktar güneş ışığın her gün az bir süre için gelir ise akvaryumda yosunlar oluşur ve balıklar bunu yiyerek iyi bir yaşama gösterirler.Ayrıca balıkların bu algleri yemesi onların renklerinin parlak ve göz alıcı olmasını sağlar.Akvaryumlar iyi havalandırılmalıdır,yalnız bu havalandırma akvaryumu bulandırmamalıdır.Çünkü bu balıklar kirliliğe ve bulanıklığa çok hassastırlar.
Suyun çok az asit olması iyi olur.Bu balıklar için ideal sıcaklık 25-26 derecedir.Üreme için ısının 26-27 dereceye çıkarılması gerekir.
Yetiştirilmesi gerekli koşullar sağlanır ise kolay olur.Kullanılan suyun dinlendirilmiş(3-4 gün)olması esastır.Balıklar yumurtaya yatırılmadan önce bol olarak yemlenmelidir.Erkek ve dişiler kolayca ayırt edilebilir.Erkekler üreme döneminde,kızıl bir burna sahip olurlar,dişiler ise daha ağır,koyuca ve ence daha iridirler.Karında şişkince olur.
Yumurtlatmak için erkek ve dişi akşam üzeri akvaryuma alınır.Akvaryum içerisinde bol bitki olması yararlı olur.Söğüt kökü de dezenfekte edildikten sonra kullanılabilir.Bitkiler arasında balıkların girip çıkabilecekleri yerler bulunması yararlıdır.Bunun için söğüt kökleri birkaç çakıl ile gölge yapacak yuvalar haline getirilebilir.Sıcaklık 27 derece dolaylarında ise gelecek sabah balığın yumurtlamış olduğu görülebilir.Bazen yumurtlamanın 1-2 gün geciktiği olur.Yumurtlama döneminde dişiyi erkek balık kovalar.Erkek dişi balığın karnına doğru darbeler vurur.Bu darbelerin dişi balığı ölüme kadar sürüklediği görülebilir.Erkeğin kovalamaları sonucu dişi yorulmuş gibi durur ve erkeğin başı ile dokunmasını bekler.Erkek ve dişi yan yana dururlar ve bu sırada dişi yumurtlar,İlk bırakılan yumurtaların sayısı azdır.Bu yumurtalar erkek tarafından hemen döllenir.Bu aralar devam eder.İlk önceleri az olan aralar uzamaya başlar ve bir süre sonra son bulur.Balıkalr yumurtlar yumurtlamaz hemen akvaryumdan uzaklaştırılmalıdır.Çünkü yumurtlamayı bitiren balıklar bir süre sonra yumurtalarını arayarak bulurlar ve yemeye başlarlar.
Su sıcaklığı 27 derecede tutulduğunda 48 saatte yumurtalardan yavrular çıkar.Yumurtadan çıkan yavrular cam kenarlarına,bitkilere ve çakıllara asılı dururlar.İlk günleri çok küçük olan yavrular eğer yerleri geniş ve yem durumları iyi ise süratle gelişirler.Eğer akvaryum çok küçük ise gelişmeleri pek iyi olmaz ve ilerde de iyi gelişmezler.
Başlangıçta infusaria ideal bir yemdir.Çok az yumurta sarısı da verilebilir.Bir haftalık olunca Artemia salina larvası verilmelidir.Daha sonra bilinen diğer yemlere geçilebilir.
Yayın: Akvaryum Balıkları Ansiklopedisi ve Üretimleri.
Sayfa:97,98,99.
Beğenenler: [T]185970,msert26[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Açıklığa kavuşturulması gereken bence birkaç konu var ;
1.yumurta alınması planlanan balıklar iyi beslenmeli deniyor makalede,bu iyi beslenme nasıl olmalı? neyle olmalı? gunde 5 kez beslersek iyi beslemiş mi oluruz? ya da 10 kez?
2. ayrılacak çiftler ayrıldıktan sonramı iyi beslenmeli yoksa ayrılmadan önce mi?
3.çiftlerin alınacağı akvaryum en az ne kadar büyük olmalı?
4.hangi çift alınmalı? birbirine kur yapan çiftler mi? yoksa aynı renkten herhangi bir çift mi? bu balıklarda kimin kime kur yaptığı pek belli olmuyor o yuzden bu sorum.
5.çiftlerin alınacağı akvaryumda bitki olması elzem midir? bitki olmasa da yumurta alınabilir mi?
6.renkleri farklı erkekler ve dişiler birbirleriyle çiftleşebilir mi? yani green albinoyla yada tiger greenlerle çiftleşirmi?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Barbus tetrazona balığına hangi sebzeleri verilebilir ve sebzeleri çiğ halinde yoksa, haşlanmış olsun?
=Önceden teşekkür ediyorum.
[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/126022/barbus-mutant.jpg[/IMG][EDIT]Habil Adem,2015-12-16 09:03:46[/EDIT]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir