Tropheus Diyeti


y.aksit42Çevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2018
İl: Konya
Mesaj: 44
y.aksit42Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2019 09:28
Herkese günaydın 4-5 cm ikola kaizer besliyeceğim haftalık diyet nasıl olmalı acaba yardımcı olursanız sevinirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cem ÖcalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2340
Cem ÖcalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2019 11:59
Bitkisel ve Spirulina ağırlıklı Yemler Verilmeli;

Beslenme tarzı olarak HERBIVOROUS(otçul) olan gruba dahil balıklardan olduğu için dietlerini her zaman bitkisel yemler ile hazırlamanız gerekir. Sebze içerikli besinler yüksek oranda fiber (lif) içerir ve cichlidlerin dietleri arasında önemli yer teşkil eder. Bu sadece bitki ile beslenen cichlidler için değil tüm cichlidler için geçerlidir. Bazı kuru yem tipleri yüksek oranda bitkisel katkılar içermektedir. Aşağıdaki resimlerde görüldüğü gibi. Bu kadar kesin ifadelerle belirtmek doğru görünmesede, hatta kimi aquaristler bitkisel olmayan yemler ile beslediklerini ve hiçbir sorunun olmadığını söyleselerde lif yüzdesi düşük yemlerde bloat'a yakalanma risk'i çok yüksektir. Otçul bir bir tür olan Tropheus'lar protein yüzdesi yüksek yemler, lif yüzdesi düşük yemler ile beslenmemeli. Bu kuralı hangi koşulda bulunursanız bulunun ama bozmayın. Ispanak,marul,kıvıcık salata,salatalık,kırmızı biber,bezelye, yosun gibi yemler verin. Alg/Aufwucks(Aufwucks olarak ifade edilen; yosunların arasında bulunan küçük canlılarında menüye dahil olması) yiyici olarak anılan bu balıklar için yapacağınız en iyi beslenme yöntemi; akvaryumun bir köşesinin yosun tutmasını sağlamak bu Tropheus'lar için ziyafet sofrası anlamına gelecektir, yosunlaşma hem balıkların istedikleri besini almasını hem de yem maliyetinizi düşürecektir. Bu genelde bir çok akvaryumda istenmeyen olaydır. Yeşil yosun oluşması; akvaryumda güneş ışığının geldiği tarafın karşısındaki camda açık yeşil tortu halinde birikirler, akvaryuma faydalı yosunlardır bol O2 sağlarlar, bu yosunların olduğu yerde infusua barınır ve çoğalır bu da tropheus'lar için zengin bir menudür. Akvaryum içini bol bitki yapma gibi bir düşünceniz olmasın eğer bitkide ısrar ederseniz, saz,anibuas gibi sert yaparaklı bitkiler seçilmeli. Aksi halde diktiğiniz bitkiler Tropheus'lara öğün olmaktan öteye gidemeyecektir aslında iyi de olacaktır. Temelde bölgeci bir yapıda olmalarına rağmen yiyecek bulamadıklarında başka bölgelere yiyecek bulmak için gidebilmektedirler. Akvaryumda tutulduklarında sınırlı bir alanda yaşamak zorunda kaldıklarından beslenme açısından zengin bir ortamda bulunduklarından buna kolayca adapte olabilmektedirler.

Tropheus'lar doğada çok yerler fakat yedikleri besinler(alg) kalori açısından çok düşük ve hazmı kolay yiyceklerdir. Bağırsak sistemleri uzun bir yapıda olduğundan, yedikleri maddeleri mide özsuları sayesinde yiyecekleri diğer maddelerden daha kolay hazmedebilmektedir. Tropheus'lar sindirimi kolay yiyecekler ile beslenirken oburluk edip kısa zamanda yiyebildiği kadar yemeye çalışacaktır, tabi yiyecekler arasında bulunan diğer maddeleri de yiyeceği için besinlerin yumuşak ve sindirimi basit olanların sindirilip dışkı olarak atılması kolay olurken, bağırsağın sümükümsü (çamurumsu) bir tabakaya sahip olan ilk bölgesinde diğer maddeler toplanacaktır. Bu da Tropheus ve yosun kazıyıcılar için dışkı olarak dışarıya atmanın ne kadar zor olduğunu gösterir. Böylece sindirim sistemi altüst olmak birlikte, sindirimi kolay hiçbir şeyi sindirememek anlamına gelir. Balığın karnının şişmesi, iştahsızlık ve sonuç :BLOAT. Tropheus'ları asla Tubifex, hiç bir çeşit kurt(beyaz veya kan kurdu), sivrisinek larvası, sığır ciğeri ile beslemeyin. Canlı yem olarak kullanılabilecek canlılar az miktarda CYCLOP, DAPHNIA, MYSIS olabilir ama bunlarda canlı olarak değil dondurulmuş olanları vermek gerekir. Pellet olarak isimlendirilen yemleri verirseniz önce mutlaka suya batırıp yumuşamalarını sağlayıp daha sonra balıklarınıza vermeniz doğru olacaktır aksi halde balıklarınız bloat'a yakalanabilir. Bu tip yemleri kullanmak yerine bitki ağırlık ve spirulina özlü pul yemler ile de başarılı ve sağlıklı şekilde Tropheus'ları yetiştirebiliriz.

Beslenmede dikkat etmeniz gereken konulardan biride fazla yemleme yapmak, fazla yemlemeyi hem su yapısını bozması hemde balığın yağlanmasına yol açması gibi iki olumsuz sonucu var. Birinci sonucun üzerinde durmayacağım çünkü düzgün su kimyası için buna her hobicinin dikkat etmesi gerekiyor. Asıl önemli olan yenmeyen değil, fazla yenen yemlerin ileride sorun yaratması. Başımıza gelecek olan olay balığın fazla yem yüzünden yağlanması, şişmanlaması. Birçok hobicinin dediği gibi Tropheus'lar çok agresif, birbirlerini öldürüyorlar ifadelerinin bence temelinde balığın yağlanıp şişmanlaması yatıyor. Balıklar şişmanladıklarından üreme faliyetini dişi yada erkek olsun tam anlamı ile yapamadıği için agresif hale geliyor ve koloni içinde ölümcül saldırılara yol açıyor. Akvaryumunuzda yosunlar oluşmuş ise gün içersinde kayaların üzerinde otlanacakları için az yemlemek her zaman için balığın üremesinde ve barışcıl yaşamasında önemli rol oynayacaktır.

Tropheus'lara yem verirken seyredin, aralarında yem yemeyenlerin olup olmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz. Otomatik yem makinası veya ev halkından birine yemlemeyi yapmasını söylemeniz Tropheus'ları gözlemlemede yapılacak hatalardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Aksi halde geç kaldığınızda BLOAT yüzünden balıklarınızı kaybetme riskiniz olacaktır, her yemlemede 10dakikanızı ayırtmanız belki de koloninin hepsini kurtaracak değerli 600 saniye olduğunu unutmayın.

Yavrular günde 3 kez beslenmeli, imkan var ise 6 öğüne kadar çıkabilir;
Sabah-pul yem(bitki veya yosun özlü),
Öğle-dondurulmuş yemler veya canlı olarak su piresi, artemia az, cyclops,
Akşamları-spirulina verilebilir ve yavru tankında eğer hergün %50 su değişikliği yapılabilirse 10-12 haftada 3-4cm'ye kadar büyüyebiliyorlar.

Trohpeus�ları Beslemede Dikkat Edilecek Noktalar;

- FAZLA YEMLEME YAPMAYIN..
- Farklı tip yem ile besleyin, Flora, Phyll, Siprulina, marul, kırmızı biber, salatalık, ıspanak gibi sebze veya yosun özlü olmak kaydıyla.
- Yavru balıklara gözünden büyük yem parçaları vermeyin.
- Erişkin balıkları günde 1 veya 2 kere besleyin.
- Yavruları ise günde 4 kere besleyin. Sık beslemek hızlı ve normal oranda gelişimin temelidir.
- Balıkların 2 dakikada tüketebildikleri miktarda yem verin.
- Haftanın 1 günü balıkları aç bırakın, bağırsaklarının komple temizlenmesi açısından faydalı olacaktır. Merak etmeyin balıklar açlıkdan değil fazla yemden zarar görür.
- Karanlıkta yemleme yapmayın, balıklar göremeyeceği için yemin çoğu artık haline dönüşecektir.
- En son yemi akvaryumun ışıklarının kapanmasından 1 saat önce verin.
- Yemleme sırasında filtreyi 5 dakika kapatabilirsiniz(yemlerin dağılıp artık olmaması için) 5 dakikalık duraklama biyolojik dengeye zarar vermez.
- Eğer Brine Shrimp veya Shrimp Mix(Karides Karışımı) verirseniz küçük porsiyonlar halinde ve haftada 2-3 kez verin.
- Yemleme sırasında balıkları gözlemleyin.
- FAZLA YEMLEME YAPMAYIN.

NOT: Öncelikle belirtmem gereken nokta yapacağınız uygulamalardaki tüm risk ve sorumluluk size aittir.
Yazan: Tamer Ballıcalı

ALINTIDIR.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ukilavuzÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/12/2009
İl: Antalya
Mesaj: 3890
ukilavuzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Kasım 2019 18:17
Haftada 1 kere protein ağırlıklı vermel gelişimlerini etkiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir