Türkiye göllerinde yaşayan balıklar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Burası artık mesaj ve konu silinmeleri le ünlü bir forum haline gelmeye başladı. Bu kadar tahammülsüz ve adeta rastgele ve zaman zaman keyfi, çoğu zaman kişisel nedenlerle mesaj ve başlık silen bir yönetim ekibi görmedim.
Bu sebepten sevdiğim birçok arkadaşım forumdan soğuyup uzaklaştı. Artık son zamanlarda ben de bu forumun ne kadar sağlıklı bir bilgi paylaşım ve tartışma ortamı olduğunu sorgulamaya başladım. Sanırım forum artık benim için de ömrünü dolduruyor. Elbette benim forumdan soğumam, uzaklaşmam forum için bir şey ifade etmeyecektir. Ancak, umarım bu durumun devamı uzun sürede forum için sorun oluşturmaz.
Çok güzel bilgi paylaşımlarında bulunan eski arkadaşlardan artık kimseyi göremez oldum. Forum genelinde yazılan mesajlara baktığımda kullanıcılarının çoğunun yeni üyeler olduğunu görüyorum. Görünen o ki bu anlayış devam ettiği sürece, bu forum, birkaç aylık geçici üyeliklerin, ve satış ilanlarının yaşattığı, sürekli kendini tekrarlayan bir platforma dönüşecek.
Muhtemelen bu mesaj da konu dışı olduğundan silinecek. Ancak, silen yönetici arkadaşa, ve fırsat olur da okuyabilirlerse diğer yönetici arkadaşlara söylemek istediğim tek bir şey var: Umarım birgün sadece kendi kendinizi yönetecek duruma gelmezsiniz. Bu konudaki şikayetimi uygun bölümde başlık açarak dile getirmem gerektiğini biliyorum. Ancak hiçbir sonuç alamayacağımı da bildiğim için böyle birşeye gerek görmüyorum.
Saygılarımla...
[/QUOTE]haklısınız çoğumuz bu konudan müzdaribiz haksız yere kapılan konularmın haddi hesabı yok malesef
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Aphanius Mento. Yağsız peynirle besleyeni de ilk defa duyuyorum...Şu balıkların dili olsa :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Çok renkli olan gelinbalığının erkek ve dişilerinin renkleri farklıdır. Erkek balıkların vücutları sırtta yeşil, karında ise beyaza doğru döner. Vücudunun yanlarında zikzak biçiminde kuyruğa kadar uzanan kırmızımsı bir şerit vardır. Bu şeridin bir bölümünde koyu bir leke vardır. Dişilerin ise sırtı koyu kahverengi, karnı beyazdır. Dişiler erkeklere oranla biraz daha soluk renklere sahiptir.
Gelinbalığının en temel besin maddeleri kabuklular, yumuşakçalar, derisi dikenliler, deniz kurtları ve solucanlarıdır. Ege Denizi'nde mart-eylül ayları arasında çiftleşip yumurta bırakırlar.
Eti yenmez. Bu nedenle de ekonomik değeri olmadığından avcılığı yapılmaz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Başlığa şöyle bir baştan sona bakınca en çok ilgi çeken balığın A. Mento olduğunu görmek ne güzel :) Çok eskiden beri tanıdığım ve dönem dönem ürettiğim bir balık. Geçen yaz küçük bir gruptan 50-100 kadar yavru alıp nüfus patlamasıyla daha fazla uğraşamayınca Mersin'deki dereye geri bırakmıştım.
Bu benim genç erkeklerimden biriydi,
Zor bir balık değil arkadaşlar; ancak akvaryumunuzda bunun gibi mavi/lacivert/siyah balıkların gezeceğini zannetmeyin. Mentoların sadece erkekleri renklidir; onların da dominant olanları renklerini belli eder. Diğerlerinin rengi soluktur, dominant erkeklerden korunmak için dişilerle gezerler. Dolayısıyla akvaryumunuzun büyüklüğüne göre orda olacak renkli balık sayısı belli olur. Küçük bir akvaryumunuz varsa muhtemelen 1-2 balık renkli olacak ve diğerlerine terör estireceklerdir.
Birçok killide olduğu gibi erkekleri agresiftir ve dişiyi zorlar. Üretim için 1E 3D gibi küçük gruplar faydalı olur ancak diğer dişilerin yumurtaları yememesine dikkat etmelisiniz.
Diğer killifishlerin aksine Mento sert ve alkali suları sever. İhtiyacınız olan tek şey (çoğu balıkta olduğu gibi) bol bitkili bir akvaryum ve canlı yem. Kısa sürede dağıtamayacağınız kadar çok yavru sahibi olursunuz.
Mavi olanları Antalya ve Elbistan'da sık bulunuyor; Adana, Mersin, Hatay gibi kıyı kesiminde koyu lacivert/siyah renklerini bulabilirsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bu balıklar istilacı olduğu için akvaryumda beslememde sorun olmıcağını düşünüyorum tabi bulursam.
Türü: Percidae
Adı: Perca Fluviatilis / Tatlısu Levreği
Azami boyutları: 51cm
Yaşadığı su değerleri: Ph: 7,0 – 7,5 / Dh: 8 – 12 / Sıcaklık: 10 – 22°C
Beslenmesi: Gençler, planktonlar, omurgasızlar ve balık yavrularıyla beslenirler. Yetişkinler ise omurgasızlar ve balıklarla beslenirler.
Üremesi: Baharda yumurtlarlar. Yumurtalarını suyun dibinde 1 metrelik bir alana dağıtırlar. Yumurtaları lezzetli olmadığından diğer balıkların menüsünde yoktur. Bu sebeple güvencede kalırlar. Yumurtaların kuluçka süresi 1 - 3 haftadır. Çıkan yavrular koloni halinde görülebildikleri gibi yalnız da yaşayabilirler.
Diğer özellikleri: Yetişkinler yavaş akan nehirlerde ve derin göllerde bulunurlar. Soğuktan ve hızlı akan nehirlerden uzak dururlar. Zamanlarının çoğunu kayaların arasında, oyuklarda yatarak geçirirler. Su bitkilerinin bol olduğu bölgelerde bulunurlar. Başka bölgelere taşınması halinde yerel türlerin nesillerini tehlike altına sokabilecek kadar tehlikelidirler.
Latince Adı: Tilapia rendalli (Boulenger, 1897)
Türkçe Adı: Kırmızı Gerdanlı Tilapia
Habitat ve Hayat Hikayesi: Sakin, bol vejetasyonlu suları, nehir kıyılarını, taşkın alanlarını ve bataklıkları tercih eder, geniş bir sıcaklık aralığına ( 8-41ºC) ve binde 19 a kadar tuzluluğa toleranslıdır. Tatlı ve acı sularda yaşarlar. Sürüler oluşturabilir, gençler planktonla erginler su bitkileri, algler, böcekler ve krusteselerle beslenirler. 45 cm kadar boy 2.500 g ağırlığa ulaşabilirler. Bentopelajik bir türdür ( Anon 2006).
Doğal Yayılış Alanı: Orta ve Batı Afrika, tür su bitkileri ile beslendiğinden su bitkilerinin kontrolü ve yetiştiricilik amacıyla aşılanmaktadır. Doğal ortamda kendi kendine üreyebilen populasyonlar oluşmuştur.
Etkiler ve Değerlendirme: Türün aşılamaları farklı reaksiyonlar ortaya çıkarmaktadır. Bazı bölgelerde ticari değeri olan avlanabilir populasyonlar, yerel balıkçılık oluşurken bazı yerlerde aşırı üreme ve yoğun populasyonlar türe zararlı/parazit olarak bakılmasına yol açmaktadır( Welcomme 1988). Türün Türkiye sularına aşılanmasına dair DIAS kaydı yoktur(DIAS 2006). Çukurova bölgesi sularından, Seyhan nehrinden bildirilmiştir (Tekelioğlu ve ark. 1999, Gökçe ve ark. 2003, Çelik ve Gökçe 2003).
Latince Adı: Oreochromis niloticus ( L. 1758) CICHLIDAE
Sinonim Adı: Tilapia nilotica
Türkçe Adı: Nil Tilapiası, Tilapia
Habitat ve hayat Hikayesi: Nehirler, göller, evsel atık sular, sulama kanalları gibi tropik ve suptropik bölgelerin tatlısu habitatlarında, bazen acı sularda bulunur. Bentoplelajik ve potamodromdur. Fitoplankton ve bentik alglerle beslenir. Döllenen yumurtalar dişiler tarafından ağızda kuluçkalanır, 60 cm boy, 4.300 g ağırlığa ulaşabilir (Anon 2006).
Doğal Yayılış Alanı: Nil Nehri, Chart havzası, Filistin, Güney İsrail Doğal olarak en geniş yayılım alanına sahip olan tilapia türüdür, yetiştiricilik ve baraj göllerine stoklama açısından çok popülerdir. Dünya çapında taşıma ve stoklamalara konu olmuştur, global bir yayılış gösterir.
Etkiler ve Değerlendirme: Subtropikal bir balık türü olarak, orta kuşak bölgelerinde bulunan bir çok ülkede doğal üreme göstermez (Welcomme 1988). Yoğun ancak kötü büyüyen populasyonlar oluşturma eğilimi daha zayıf olduğundan bir çok yerde O. mosambicus a tercih edilir. Büyüme karakteristikleri ve tadı iyidir.. Aşırı üreme potansiyeli nedeniyle potansiyel olarak zararlı bir türdür. O. mossabicus ile olan hibritleri (kırmızı tilapia) Tayvan da yetiştiricilikte kullanılmaktadır. Hibritleri dünyanın çeşitli yerlerine yetiştiricilik ve bilimsel amaçlarla götürülmektedir. (Welcomme 1988). Türkiye’de hibritlerinin olup olmadığı bilinmemektedir.
DIAS türün Türkiye sularına ne zaman ve kim tarafından aşılandığına dair kesin bilgiler yoktur, muhtemelen kaza ile yetiştiricilik ve bilimsel amaçlı olarak getirildiğini, doğal stok oluşmadığı bildirmiştir (Coad 1996, DIAS 2006). Ancak bu tür Türkiye’ye DSİ tarafından 1975 li yıllarda getirilmiştir. Halen Hırla gölünde, Çukurova sularında, Asi nehri, Köyceğiz gölünde üreyebilen populasyonlar oluştuğu, Köyceğiz gölünde baskın hale gelerek diğer türleri tehdit ettiği bildirilmektedir (Sarıhan ve Toral 1982, Sarıhan ve ark. 1990, Başusta ve ark. 1996, Tekelioğlu ve ark. 1999, Çelik ve Gökçe 2003, Akın et. al. 2005). Bu tür halen doğal ortamlarda, yetiştiricilik ve bilimsel amaçlı olarak çeşitli kurumlarda bulunmaktadır.
Latince Adı: Oreochromis aureus (Steindachner 1864) CICHLIDAE
Sinonim Adı: Tilapia aurea
Türkçe Adı: Mavi tilapia, İsrail çipurası
Habitat ve Hayat Hikayesi: Göl, baraj gölleri, gölet ve havuzları, nehirleri içine alan, sıcaklığı 8 - 30°C arasında değişen tatlı ve acı su kaynaklarında yaşar ve üreyebilir. Bir mevsim içinde bir kaç defa yumurta bırakır. Yüksek tuzluluklara dayanıklıdırlar ve acısu şartlarında da iyi büyürler. Su sıcaklığı 22°C yi geçtiğinde koloniler halinde ürerler, erkekler yuva yapar, dişiler döllenen yumurtaları ağızlarında kuluçkalar. 6-7°C nin altındaki su sıcaklığına dayanamazlar.
Doğal Yayılış Alanı: Afrika ve Orta Doğunun tropikal ve subtropikal suları, Senegal - Nijer arası bölgeler, Afrika ve Orta Doğudaki drenaj kanalları ve Göller. Doğal yayılış alanı dışındaki çok sayıda bölgeye götürülmüştür.
Etkileri ve Değerlendirme: Mavi Tilapia aşılandığı su kaynaklarında yerli balıklarla üreme alanı, besin ve yaşama alanı bakımından rekabet oluşturur. O. aureus ‘un baskın hale geldiği bazı akarsularda mevcut vejetasyon ve yerli türlerin neredeyse yok olduğu rapor
edilmektedir. Ayrıca unionid midye türleri üzerinde de olumsuz etki yaptıkları belirlenmiştir (Welcomme 1988, USGS 2004). Türün Türkiye sularına aşılanmasına dair DIAS kaydı yoktur (DIAS 2006). Türkiye’den Çukurova ve Köyceğiz gölünden bildirilmekte, yetiştiricilik ve bilimsel amaçlı olarak çeşitli kurumlarda bulunmaktadır (Tekelioğlu ve ark. 1999, Çelik ve Gökçe 2003, Akın et. al. 2005). Üreme ve beslenmesi için yüksek sıcaklık gerektiği için Türkiye’de çok az sayıda su kaynağında üreyebilir populasyon oluşturma şansı olabilir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bu balık yakınlarda var mı antalya çevresinde? Çift halinde bulursan süper.
Burda da istilacı türler var.
http://www.akvaryumkulubu.org/vbulletin/showthread.php?t=78601
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir