üst sump yapımı (deneme)
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2009 10:53
Evet arkadaşlar yine ben
Son iki gündür yaptığım denemelerde genel olarak problemleri çözdüm fakat bir tek seyi çözemiyorum yardımcı olursanız sevinirim aşağıda yaptığım çizime gör kafa motorundan so akıntısı verildiğinde sistem normal olarak çalışıyor fakat örneğin elektrik fişinin çekilmesi veya elektrik kesintisinde kafa motoru seviyesinde bulunan su akvaryum su seviyesine kadar geriliyor ve kafa motoruna genel hortumda hava oluşuyor ve tekrar elektrik verildiğinde motor akvaryum suyunu aşağıdançekemiyor buna bir çözümü olan varsa lütfen bilgi beklbayağı canımı sıktı bu olay iki gündür düşünmekten kafama ağrılar girdi hersey tamam bir eksik bu yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2009 13:37
Yılmaz Bey,
Akvaryumdan su alan hortuma check-valf (çekvalf) koyabilirsiniz. Suyun geri akmasını engelleyecektir.
Sağlıklı günler...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2009 13:47
check-valf (çekvalf) 'i dalgıç pompa vs. satan hırdavatçılarda bulabilirsin ama küçük çaplısı olmayabilir. Kafa motorunu akvaryuma koyarsan sorunun kalmaz.
Elinize sağlık;
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2009 14:06
İnvariant....
Teşekkür ederim. Ama kafa motorunu akvaryumun içine koyma gibi bir şansım yok galiba. Kapak tam olarak akvaryum ebatında 64*20 üstünü kapatıyo. Sadece sırt tarafında duvar tarafında kenarlarında bulunan yanak yok oda kapağı kendinize doğru çektiğinizde arkada 5cm civarında bir boşluk oluşuyor oradan sadece yemleme işlemi yapılabilir. Bu durumda akvaryumun içersindeki motorun uç tarafını üst sump altına nasıl sabitlersiniz?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2009 12:52
Yılmaz Bey,
Check-valf tesisat malzemeleri satan yerlerde bulunabilir. Güneş enerjisi sistemleri satan yerlerde de bulunabilir. Ama Recep bey'in belirttiği gibi, sizin hortum çapınıza uygun olanını bulabilir misiniz bilmiyorum. En kötü ihtimalle çapları birbirine uydurmak için, çap çevirme parçaları (redüksiyon) kullanabilirsiniz.
Sağlıklı günler...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2009 13:03
Tüm arkadaşlarıma ilgi ve alakalarından dolayı verdikleri bilgilerden dolayı teşekkür ederim. Şuan genel olarak problemleri çözdüm gibi gibi. İnsallah Pazartesi günü tamamının bitmiş haliyle fotoğraflarını yine bu konu başlığı altında eklerim.
*****************
Tüm arkadaşlarıma selamlar.....
Üzülerek belirtmek isterimki yapmış olduğumuz bu proje en son olarak 27/08/2009 akşamında tamamen kurulumu gerçekleştirilmiş çalışır faal halde iken cam kırılması sebebiyle maalesef fotoğraflanamamıştır. Ama bu projede edindiğimiz tecrübe ve bilgiler ışığında bu işi yapacak arkadaşlara nacizane birkaç uyarım olarcaktır. Bu uyarı ve birebir yaşanmış durumlar kendileri için önceden edinilmiş tecrübe ışığında bizim yaptığım hatalar ile işe başlamamalarıdır.
1* Yapılan üst sump'da bölmelerin arasında bulunan cam ayıraçların ara boşlukları en azından 1 cm den fazla olması gerekmektedir.
Neneni: Su bölmeye veya hazneye dolduğu zaman aralardaki boş alan ne kadar az olursa o kadar as sürüklenmekte ve diğer hazneye geçişi yavaş olmaktadır. buda başlangıç haznesinin kapasitesinden fazlaca su alarak taşmasına sebep olmaktadır.
2*sump cam kalınlığı taban camı haricinde 4 mm olabilir. Taban camının mümkün mertebe 5 mm veya 6 mm olması gerekmektedir.
Neneni: Yapılan sump akvaryum üzerine belli bir ağırlık vereceğinden ve içersine konulan malzemeler ile alınan su ile ağırlığı dahada fazlalaşacağından bizim yaşadığımız gibi taban camının kırılması olayı yaşanmaz. (Ayrıca ağırlık hesaplaması yapılmalıdır.)
3*Camların kesimlerine dikkat edilmeli mümkün mertebe milimetrik olarak hesaplanmalı ve daha düzgün kesim yapılmalıdır.
Nedeni : Camların eksik milimlerde kesilmesi yaşadığımız olaylardan biridir. İşinin ehli olarak gözüküpte elle cam kesen cetvel veya herhangi bir nesne kullanmadan kesim yapan camcılardan uzak durum. Bizim gibi 2 gün boyunca cam kenarlarını zımparalarayarak yerine oturtmak zorunda kalırsınız.
4*Sump tabanına mümkün mertebe geniş delik açtırım.
Neneni: Açılan delikler genel olarak kafa motoru girişleri veya hortum girişleri için büyük olması küçük olmasından iyidir.
5*Kafa motorundan akvaryuma suyu kaçmaması için yukarıda arkadaşların önermiş olduğu cekvalf araştırmalar sonucunda çalışma prensibine göre 2 adet kola kapağı ve arasına yapıştırılan 25 kuruş büyüklüğünde plastik bir parça yardımıyla çözülmüştür.
Yapılan sump çalışmasında çalışmamızın %100 sorunsuz çalışmasını görmek ayrı bir mutluluk olmuştur. Yapılan çalışmada yukarıda yazıdığımız bilgiler ışığında çalışma yapılırsa bizim yaşadığımız sonuç ile kaşılaşılmayacağına eminim.
"Ayrıca bu bilgiler ışığında aynı sump dan yeniden yapılmaktadır. "
Bilgi, birikim ve tecrübelerini bizlerle paylaşan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.
Saygılarımla
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir