Yarı Hi-tech artık Low-tech/Haydi Hayırlısı
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2010 17:27
Hakan Merhaba,
Low-tech sisteme alıştığın için şimdi biraz zorlanıyorsun ama bu da gayet normal.Eksik olan bir şeyler var ki zaten bu sorunlar ortaya çıkıyor.Gerekli testleri yapmadan bazı şeyler için kesin yargıda bulunmak mümkün olmasa da nacizane önerilerim şunlar olabilir.
* High-tech sistemlerde benim anladığım kadarıyla herşeyin başı CO2, senin co2 sistemin nasıl bilmiyorum ama co2 i tanka yeterli miktarda mutlaka vermelisin.Ayrıca düzenli olarak. (20-30 ppm)
Yosun sorunlarının büyük bir kısmı bence co2 eksikliği yüzünden kaynaklanıyor.
*İkincisi ise bitkilerin besin eksikliğine yol açmayacak miktarda yani yeterli oranda makro ve mikro gübreleme yapman.Seninle hemen hemen aynı ölçülere sahip tanklarımız, ben neredeyse senin 3 katı fazla gübreleme yapıyorum.Yapraklardaki büzüşmelerin,sararmaların nedeni de bence yetersiz gübreleme.
Yazdıklarından yola çıkarak benim nacizane değerlendirmem bu yönde.
Görüşürüz...
Not: Tanktaki Nitrat ve Fosfat dengesi artı CO2 bu ikisi bir çok sorunun çözümü.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2010 17:37
Ertuğrul abi valla co2 işine girdiğime bi pişmanım, bi değilim. Bitki gelşimlerine bakınca mutlu oluyorum ama sıkıntılarda olunca ya nerden girdim bu işe demeden de edemiyorum.
Mayalı sistemde co2 veriyorum Ertuğrul abi, fülüt ile çözüyorum ve şuanda hiç su yüzeyini hareketlendirmiyorum. Tavsiyelerin için teşekkür ederim ayrıca.
Anlaşılan bana tüplü co2 yolu gözüküyor. Böyle mayalı düzenle olmuyor, bi çok gaz çıkışı oluyor birde bakıyosun az gaz çıkışı, kontrol etme şansın "SIFIR"... Test kitlerimde olmadığı için ne ne kadar bilemiyorum. Kararlamaya gidiyoruz bakalım. Gübreleme konusunda tankım tam oturmadığı için sorun olur daha fazlası sanırım.
Görüşürüz...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
kazım_öcaldıÇevrim Dışı
Özel Üye
[C]2,1,51106[/C] [C]2,2,51106[/C]
Kayıt: 14/06/2008
İl: Adana
Mesaj: 1887
Özel Üye
[C]2,1,51106[/C] [C]2,2,51106[/C]
Kayıt: 14/06/2008
İl: Adana
Mesaj: 1887
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2010 18:18
Hakan Bey tankın en önemli sorunu co 2 deki düzensizlik.Benim tankta sürekli bir biçimde saniyede 3 kabarcık co 2 veriliyor sadece camlarda az miktarda nokta yosunu mevcut o da hanım pancereyi açık bırakıyormuş sürekli o nedenle güneş almış.Adanada olsan çok düşük bir maliyetle co 2 tüplü sisteme geçirirdim seni,ama senin orda da belki aynı durumlar olabilir istersen özelden yardımcı olmaya çalışayım fikir verme açısından.Burda konu kalabalıklaşmasın fazla.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2010 10:55
Arkadaşlar malesef Hi-tech işinin içine iyice girmeden Low-techime dönmeye karar verdim. Dün akşam Co2 yi çıkardım ve %40 su değişimi yaptım. Böylesi daha hayırlı olacak diye düşünüyorum.
Buradan her zamanki gibi desteğini esirgemeyen bütün abilerimize ve arkadaşlara teşekkür ederim. Özellikle her daim (telefonla bile) yardım eden İlker abi'ye ve Fatih abiye teşekkürü bir borç bilirim, keşke devam etseydim ama maddi manevi kayıplarım olacağı için en güzeli low-tech olacak benim için.
Saygılarımla....
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2010 11:08
Hakancığım;
Sevdiğimiz kardeşlerimize emeğimizi esirgemeyeceğimizi bilmeni isterim. Şahsım adına telefonumda akvaryumumda her zaman yardımına hazır vaziyette High techte verdiğin çabada işlerin yolunda gitmemesinden dolayı hobiden soğumanı istemem. En güzeli şimdilik Low tech ile devam edip zamanla High Tech içinde eksiklikleri giderip güzel bir tank ile tekrardan kaldığın yerden devam edeceğini biliyorum. Hem geçen süreç içinde High tech için yine istişare içerisinde oluruz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2010 11:40
Fatih abicim çok sağol Allah razı olsun, abi işin özünde ne ekersen onu biçersin var. Tanka hiç bişi vermezsen veya eksikliğin olursa Yosunu kucağında buluyorsun. Ben aslında hani senin tankına ve diğer abilerimizin tankına baktığımda tepeden tırnağa benzeyen bir yönü yok. Birde tanka ayıracağım vaktimi henüz 1. sınıfa giden kızıma ayırmam da gerek bu zaten işin diğer yönü. Hal böyleyken ya layıkıyla yapmak gerek yada hiç yapmamak. Kör topal iş gitmiyor açıkçası abi. Taban yok, düzenli Co2 yok, Işık desen yetersiz, gübreleme hadi bi parça iyi. Co2 düzensizliğinden canlılarda rahatsızlar ve vebali var birde bunun. Hani herşey tastamam olacak ve tanka emek katmak gerek. Birşeyler vereceksin ki, birşeyler bekleyesin. Ama Low-techte durum gerçekten böyle değil.
Geçen gün bilgisayarımda tankımın low-tech iken çektiğim resimleri ve aldığım notlarıma bakıyorum; şuanda tanka 2 günde verdiğim mikro gübreyi Low-teche 1 ayda vermişim, su değişimlerinden tut ayırdığım vakte kadar öyle. Dediğin gib abi, donanımı tamamlayıp ilerleyen zamanlarda nasipse.
Herkese sağlıklı akvaryumlar ve balıklar. Saygılarımla...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2010 12:00
Hakan, senelerce low-tech sistem le hobiyle ilgilenen biri olarak, bakım kolaylığını avantajlarını çok iyi biliyorum.Aslında low-tech veya high-tech sistem farketmiyor önemli olan hobiye gönül vermiş olmak.Kararın hayırlı olsun.
Başarılar diliyorum.....
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2010 14:26
Hakan hayırlı olsun. Low tech işinin üstadısın zaten. Hi-tech'te de iyi gidiyordun ama dediklerinde de haklısın. Hi-tech biraz profesyonel işi. Tabanın, aydınlatmanın, CO2'nin, gübrelemenin ve bakımın (su değişimi, temizlik vs.) sürekli, düzenli ve yeterli (hatta üst seviyede) olması gerekiyor. Her zaman yardıma hazır olduğumu tekrar bilmeni isterim. Görüşmek üzere...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2010 14:58
İlker abicim gerçekten canı gönülden teşekkür ediyorum, biz üstad olamayız abi ancak ustamızı taklit ederiz . Her daim dediğim gibi bu seviyelere gelmemde senin ve forumun çok büyük katkısı var. İleride inşallah hakkıyla yapabilmek dileğiyle, ama kim ne derse desin LOW-TECH 'in yeri bi başka abi.
Saygılarımla.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2010 22:55
Hakan sen bu işi biliyorsun ve tabi yapabilceğin neyse onu yapıyorsun,bu hobiye gönül vermiş insanlar olarak her iki türlüde (high-tech,low-tech)bu işin hakkını vererek yapacağını bildiğim için kararına şapka çıkarıyor,hayırlı olsun diyorum,saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2010 18:18
İlker abicim, akvaryumda gelişmeler iyi gidiyor.
24 Kasım 2010 -- Tilki kuyruklar budandı ve Zeytinlerin bir kısmı budandı, elma salyangozların tamamı tanktan çıkarıldı.
02 Kasım 2010 -- %40 su değişimi, fülütün çıkarılarak L dirsek ile filtre su çıkışının arka cama doğru verilmesiyle su yüzeyinin hafiften hareketlendirilmesi ve tankın içinde su sirkülasyonunun sağlaması.
11 Kasım 2010 -- 5 ppm potasyum sülfat + 0,5 ml seachem flourish, dip çekimi ve su değişimi yapılmadı. Bir arkadaşımdan gelen Emers sistemden budama 20 kök Rotola ve 10 kök zeytin ekildi + normal akvaryumdan alınan 7 kök spiral saz ekildi. Co2 li sistemden kalma yosunlar var idi.
21 Kasım 2010 -- 6,5 ppm potasyum sülfat + 0,5 ml. seachem flourish. Su değişimi yapılmadı eksilen su tamamlanıyor. Bitkiler ormanlaşmış durumladalar. Emers sistenden gelen zeytinler çabuk adapte oldular lakin rotalalar yavaş gelişiyor.
Bayram tatili sürecinde 7 gün akvaryumun yemleme işini atman yemleme makinası günde 2 kere 12 saat arayla yaptı, tatilden geldiğimde yerini değiştirip iyi ışık alan bir bölgeye aldığım Java Moss ta gözle görülür gelişme oldu. Tanktaki bitkilerin içinde sadece tabandaki Glossoların neşesi yok, malum onunda derdi belli hani öyle sararma ve çürümeler yok ama gelişimler hayli yavaş halde. 1 hafta sonrasında en çok beni sevindiren şey ise yosunlanmanın neredeyse yok denecek seviyeye gelmiş olması. Gölgeye aldığım Anubias'tada yosunlar kaybolmuş ve gelişim göstermiş.
Şu anda 20 gündür su değişimi olmadı tankta ve 12 ppm seviyelerinde potasyum + 1 ml. Seachem Flourish verildi. Budama ise nasipse Aralık ayının ilk yada 2. haftasına olacak. Arka planda hedeflediğim zeytin ile kaplamayı başardım. Arka fon neredeyse görünmüyor %80'i zeytin le kapanmış durumda. Gülleri çoğaltınca yarı yarıya kaplatmayı planlıyorum.
Unutmadan laminent parkelerin altlarına konan ince açık mavi straforu sprey mavi boya ile boyayıp arka fon yaptım güzel durdu. Masaya da mdf kaplama yaptırıyorum nasipse, yakında budama öncesi fotoğraflarını çekip yeni bir başlık altında paylaşmayı düşünüyorum.
Saygılar...
24 Kasım 2010 -- Tilki kuyruklar budandı ve Zeytinlerin bir kısmı budandı, elma salyangozların tamamı tanktan çıkarıldı.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2010 17:23
Hakan kardeşim; ne alemde akvaryum. Yosun sorununun azaldığını söylemiştin. Herşey normal düzenine oturuyormu? Benimde CO2 konusunda söylemek istediğim şey bu işin mayalıyla yada perşembe pazarından alınma regulatörle,çıkma tüple yürümeyeceği. Deneyerek gördük. En iyisi hi tech kuracaksak akvaryum için tasarlanmış profosyonel sistemlerden yararlanmak. En azından ben böyle düşünüyorum. Ama eksikleri tamamladıktan sonra neden olmasın. Bir kere tadını aldıkya... :)
Güncelleme yapmanın zamanı gelmiş...
Güncelleme yapmanın zamanı gelmiş...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2010 17:53
Aydın abi, tankta gelişmeler iyi gidiyor hatta şu anda orman gibi oldu tabi yerindeyse. Abi oldum olası CO2 işine ısınamadım, ha kötümü desen elbette bitki için iyi gelişimi hızlandırıyor amenna ama canlılar içinde çok iyi değil. Tank hi-tech iken bir bebek gibi ilgi istiyor, eee benim 2 tane var zaten 3.sü ağır geldi doğrusu diğer 2 si ile ilgilenmek en iyisi oldu. Hani işin sonunda bitkiler öyle ayda böyle yetiştiğine göre daha fazla emeğe gerek yok. Bana bu hali yeterli canlılara da yettiğine göre sorun yok ve o kadar maliyeti yapmaya değmez.
Yakın zamanda yeni bir konu başlığı altında fotoğrafları paylaşağım. Zaten budama öncesi halini paylaşmak istiyorum. Konunu takip ediyorum abi, düşük destekliye geçmen bencede iyi olmuş.
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir