Yem Denemesi


Duman HanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10848,3[/B]
Kayıt: 23/10/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1089
Duman HanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2014 16:35
İlk denemem olduğu için ve kendimce güçlü bir içeriğe sahip yem hazırlama amacıyla balıkların yememesi ihtimaline karşı çok küçük oranlarda karışımlarla yayınca pek fazla cm kare alanı kaplamayacak kadar deneme sürümü bir yem hazırladım.

Malzemeler
(Çok ufak denilebilecek nitelikte)
Tavuk ciğeri
Dana yüreği
Somon balığı parçası
Dana ciğeri Bu dörtlüyü sinir, yağ zar ve kılçık dokusundan kurtardıktan sonra saf etli yumuşak kısımlarını aldım.

(Yine çok ufak miktarlarda)
Havuç
Tatlı kırmızı biber
Tatlı yeşil biber
Marul yaprağı
ıspanak yaprağı
1 diş sarımsak
(Doğal kızıştırıcı olarak tarçın önerileri vardı ancak boylandırmaya çalışıyorum)
Salatalığın iç kısmı
(Muhtelif sebze grubunu ufak bir kapta 2.5-3 dk kadar haşladım..Kaynayan suya bıraktım süzdüm.)

Tetra discuss
Sera pul yem
Nls chiclid
(Bu yemlerden azar azar zaten elimde yem kıtlığı yaşandığı için bu tür arayışlara girdim.Ayrıca sürekli okuyordum ancak üşengeçlikten yanaşmıyordum.Dilerim yerler ve fayda sağlar...)

Karışım robota koyulamayacak kadar az yaptım.Güzel malzemeleri tek tek versem yerler karıştırınca yemezlerse diye...Ziyan olmasın diyerek...El blendır ı ile işe koyuldum zor olsada neredeyse koyu bir sıvı diyebileceğimiz  hafif hareketli bir forma büründü.

Karışıma ekelenebilecek bir çok malzeme olduğunun farkındayım ancak elimde bulunanları bir araya getirdim.(Babama kasap arkadaşından küçük birer parça aldırdım) Zaten çoğu evde dolabı açınca bulunabilecek malzemeler...

Pasta spatulası yardımıyla alüminyum folyoya serdim ince olmasına özen göstererek yaydım yine üstüne de bir parça folyo ile kapatarak oklavayla hafifçe daha yayılmasını sağladım.Bu kadar uğraşmamın sebebi küçük parçalar halinde alabileyim derdidir.Bende ki canlıların yeyip yemeyeceğini merak ediyorum.Olumlu sonuçlar halinde Daha detaylı (vitaminler vb. eklenerek) güzel bir yem tasarlanabilir.Buzlukta donma aşamasında...Tutturmam halinde haftada iki gün arayla olacak şekilde 2 gün uygulamayı düşünüyorum.1 gün direkt olarak marul yaprağı ve-veya salatalık sabitliyorum 1 günde aç bırakıyorum zaten.Yani toplam 1 gün aç  2 gün ev yapımı yem 3 gün kuru yemler-1 gün marul falan.

Metnin uzunluğundan ötürü affınıza sığınır, keyifli ve sağlıklı hobiler dilerim....


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KribKrabÇevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2013
İl: Tekirdag
Mesaj: 321
KribKrabÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2014 16:47
Evdeki ve eldeki imkanlarla kaliteli yem arayışında olanlar için güzel bir paylaşım olmuş. Kendi adıma çok yararlı buldum. Planlayıp hayata geçiremediğim bir konuydu. Birileri yapıp anlatınca yapması daha kolay hale geliyor :) Kendi adıma çok teşekkür ederim. Balıkların yeme karşı tutumlarını da paylaşırsan sevinirim. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TPLÇevrim Dışı

Kayıt: 21/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 819
TPLÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2014 16:57
Yem konusunda kıtlık yaşayanlar için çok güzel bir konu. Maşallah balıkta herşeyi yiyormuş mübarekler benden daha iyi yemekler yiyorlar  ne zaman vermeyi düşünüyorsunuz yemi acaba ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Duman HanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10848,3[/B]
Kayıt: 23/10/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1089
Duman HanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2014 17:13
Arkadaşlar yemin miktarı az olduğu için çok çabuk bir şekilde donmuş..İnce güzel bir formata kavuşmuş.Yalnız kıvam sorununu çözmemiz gerek.Yani daha doğrusu bir arada kalma süresini arttırmam gerek.İnce güzel 1 mm kalınlığı civarında bir kalınlıkta 1 cm eninde bir parça aldım.Suya bırakmamla balıkların saldırırcasına (ciklet zaten iştahla yer ancak bu başkaydı) tavırları parçalamalarına ve biraz suya dağılmasına yol açtı ancak hala dipte sürekli arayış halinde olduklarından tek bir parça bıraktıklarına inanmıyorum.Yem ileri derecede sarımsak kokuyordu.Boylandıklarında tarçın eklenmesi halinde güzel bir kokuya sahip olacaktır.Seri bir şekilde suya bırakmam gerekti tek bir parçanın etrafına toplanınca parçaçıklara ayrılıyordu ancak ufak olanlar parçacıklardan nasiplendiler..Hala deli gibi dolanıyorlar..Karınlarının gözle görülebilirlik açısından bir şişkinliğe sahip olduğunu söyleyebilirim.

Ben yemi proteinsel olarak katkı sağlaması ve kuru yem standartından balıkları biraz uzaklaştırmak ve yem kıtlığı esnasında alternatif olarak hazırladım.Proteinsel ürünleri az tutarak hatta hiç katmayarak baklagiller sınıfına sebze sınıfına bitkisel her tür sınıfa bulaşılarak güzel bir canlı doğuran yemi de hazırlanabilir diye düşünüyorum.Nitekim hali hazırda hazırlamışlar var.

Bu konuda benden deneyimli nice insan var.Özellikle onlardan kıvam +lar -leri doğrularım ve varsa yanlışlarım konusunda yoğun tavsiyeler yardımlar öneriler yorumlar bekliyorum...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yunusadamÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2013
İl: Ankara
Mesaj: 655
yunusadamÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2014 17:38
Güzel bir paylaşım olmuş tebrikler. Bu tarz yemleri tercih etmememin tek sebebi yemin dağılmasıyla akvaryumun göz gözü görmeyecek hale gelmesidir. Daha önce ocean nutrition un yemlerinden kullandım. Haftada 1-2 sefer veriyordum. Kan kurdu olan iri parçalı olduğundan problem yoktu ancak kan kurdu kalmadığından farklı bir yem almış bulundum ve uzun zamandır dolapta olmasına rağmen kullanmıyorum. Robotta çekilen malzemelerde çok küçük parçalar haline geldiğinden aynı şekilde suyu kirletiyor. Yemin dağılmasına bir çözüm bulunabilse ev yapımı yemlerin popülaritesi ciddi derecede artar diye düşünüyorum. Malzemeleri bıçakla ince şekilde kıymak belki bir çözüm olabilir ama onun da zahmeti ne derecede olur denemek lazım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tlgtckÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2367
tlgtckÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2014 17:47
Yumurta akı,balık unu karışımıyla dagılma sorunu biraz çözülebilir.. Forumda bukonuda başlıklar vardı..
Yurtdışında dagılmayan,çok güzel ev yapımı yemler yapıyorlar..


http://www.akvaryum.com/Forum/ev_yapimi_yem_tarifleri_k71137_sn5.asp

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SimaoÇevrim Dışı

Kayıt: 11/11/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 118
SimaoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2014 18:08
Çok güzel olmuş elinize sağlık :) Molly lerime dün ilk defa sarımsak suyuna "bandırılmış" yem verdim :) Sonuç pozitif hiç yadırgamadılar. Bir dahakine ıspanak, havuç, bezelye, sarımsak ve Tetra Phyll karışımı yapmayı planlıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Duman HanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10848,3[/B]
Kayıt: 23/10/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1089
Duman HanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2014 18:43
Evet yumurta akı ve balık unu harç yapılabilir ve kıvam arttırılarak bir arada kalma seviyesi yükseltilebilir...Spirulina yani toz halindeki yosun da hem yeme katkı yapacak hemde kıvamı dengeleyecektir diye düşündüm.Ayrıca faydalarına rast gelmiştim insanlar bile kullanıyorlarmış...Sima Hanım dediğim maddeden mollylerine kesin bakınız...:) Ayrıca yorumun birinde bahsettim baklagiller dahi kullanabilirsiniz molly yeminize...Değerli yorum ve tavsiyeleriniz için teşekkür et butonunu kullanıyorum ancak hazır yazmışken yorum olarak da ekleyeyim...Ben protein desteğini arttırmak istiyorum..Balıklara renk olarak koyuluk katsa da 1 gün sırf yeşillik 1 gün de aç bırakacağım için dengeleyecektir..Havuç karoten katkısı rengi canlandırsa da turuncuya çekiyor.Ben limon sarısı bir renk tutturabilme uğraşındayım...Renk ve yemler konusunda makalaler var ancak oldukça karışık net makale bulan arkadaşlar paylaşabilirse oda güzel olur...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TUTKUNÇevrim Dışı

Kayıt: 19/07/2011
İl: Çanakkale
Mesaj: 270
TUTKUNÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2014 20:22
Ev yapımı yemlere hazır yemin karıştırılmaması gerektiğini biryerlerde okumuştum. Ayrıca karidesin dağılmayı önleyici bir özelliği varmış. Spirulina bence olmazsa olmazlardan. Bu ara benim de niyetim var . Balık unu ya da soya unu katarak kıvamı ayarlayabilirsiniz. Geçen gün bu un çeşitlerine kipaya gittiğimde baktım ancak bulamadım. Nerede satılır bilgisi olan var mı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tlgtckÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2367
tlgtckÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2014 20:32
Galete unu,kurutulmuş ekmek parçaları da olabilir
Yemi fırında,güneş de kurutma yemin biraz suyunu alma yöntemleri de denenebilir


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Duman HanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10848,3[/B]
Kayıt: 23/10/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1089
Duman HanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2014 22:08
Güneş için açık havada bırakmak gerek.Yem için olumsuz etkiler doğurabilir.Normal unda kullanılabilir aslında ama spirulina olmazsa olmazlardan demeyelim de olursa fark yaratacağını kabul ederim.Ancak protein için düşündüğüm hayvansal gıdaların dışında evde bulunabilen yiyecekleri kullandım.Ekstra vitaminler daha çeşitli bir yiyecek yelpazesi ile gerçekleştirmek harika olur ancak deneme yaptığım için miktarı elimden geldiğince az tutmuştum.Nitekim ciğeri-yüreği-somonu ilk başta çiğ olarak denedim.Yine kapışılıyor...Diğerini yemezler ise sade olarak veririm diye malzemeyi kısık tutup miktarın al olmasını sağladım.Ancak vereceğim programa baktıysanız bu programla 1 ay yeter o yem. :)

Tolga Abi başka başka sitelerden yabancı kaynaklardan gerek bu forumdan bir çok tarife baktım...Ve genelde kuru yemleri kullanmış idiler...Yemi yapmaya başladığımda kuru yemleri kullanma niyetinde değildim...Ancak yapım aşamasında ortaya çıkan cıvıklık endişelendirdi.Sarımsak ıspanak havuç hayvansal gıdalar oldukça su çıkarttı ve cıvık bir hal almasına neden oldu.Sarımsak dövecinde un ufak ettiğim kuru yemleri biraz kıvamlayıcı olarak kullanmayı denedim.Karıştırma esnasında içine ekledim az miktar.

Annem köfte yapmak için bayat ekmeklerin içini bir araya getiri kuru ekmek içlerini toz haline getirir ve kullanır.Köfteyi bir arada tutar...Karışımıza eklenebilecek bir tutucu mudur?Denemekte fayda var aslında...Ayrıca ısıtılmış fırına koyup 1 dk bekletilip çıkarıp suyunun buharını uçurup 2. defa konulabilir..Sürekli çıkarmalıyız ki pişme etkisi gerçekleşmesin...Ama ekmek içi hatta bol miktarda kullanıp sıfır su haline getirip fırınlayıp kurutup ufalanıp kuru yem gibi kullanılabilir?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SimaoÇevrim Dışı

Kayıt: 11/11/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 118
SimaoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2014 22:50
Burada kıvamı arttırmak için soya unu ve bitkisel jelatin kullanımından bahsetmiş yönetici :) http://www.akvaryum.com/forum/forum_posts.asp?TID=71137
Ben de köfteye kurumuş ekmek ya da galeta unu koyarım :)) Emeği fırınlamakla uğraşmaya gerek yok bir gün dışarıda kalsa kuruyor zaten. Büyük ihtimalle bir şey olmaz deneyen birini bulamadım forumda, ama risk almak yerine soya unu daha mantıklı sanki.
Bu arada planaria problemim var, ilaç kullanmadan çözmeye çalışıyorum. Bu nedenle kendi yaptığım yemde yumurta vs kullanamam. 1 tanecik lepistes yavrusu alacağım bir ara fırsat bulursam, planariaları yiyip bitirince geri vereceğim :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Duman HanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10848,3[/B]
Kayıt: 23/10/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1089
Duman HanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2014 23:01
Ekmeği değil abla yaptığımız yem fırınlamayı konuştuk biraz kurutabilmek adına.Yani yapım itibariyle ben bu işe giriştim en güzel sonuçları alana değin durmam...Ki bu hazırladığımız yem ev yapımı yem yapan bazı forum arkadaşlarımızınkilerin yanında atıştırmalık.Sadece balıklarım üzerinde deneyeceğim yerler mi sorusuyla giriştim ancak elde ettiğim şahit olduğum görüntü üzerine bu iş geliştirilmeli diye düşündüm.Aynı canlıların kuru yem yemesinide biliyorum az evvel ki yemi yemesinide biliyorum...Maşallah doğduğunuzdan bu yana aç mıydınız dedim yani o derece...Size planaria lanetiyle savaşta zafer dilerim...Hiç başıma gelmedi şükür...Adi salyongoz dışında bişey bulaştıramamıştım dikkatsiz davranmama rağmen...Geçmiş olsun.Bir bayan olarak elinizin mutfağa yatkınlığını düşünecek olursak yeminizi dört gözle bekliyorum :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tlgtckÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2367
tlgtckÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2014 23:11
Agar Agar    tozu denilen bir toz kullanımı yaygın.. Google'a  AGAR AGAR TOZU YAZIN ÇIKIYOR.. JEL KIVAMINA GETİRİYOR..

http://www.youtube.com/watch?v=GhekuHZ0uVw

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir