Yemlerin Protein Oranları


gonzialezÇevrim Dışı

Kayıt: 15/03/2005
İl: Izmir
Mesaj: 5
gonzialezÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2006 09:45

Sayyn Arkada?lar,

Bildi?imiz üzere ülkemiz piyasasynda dy? ülkelerde üretilen ve kullanylan hemen hemen tüm yem markalary mevcut.Biz akvaristler de yem alyrken haliyle hangi markayy seçece?imiz konusunda tereddütler ya?yyoruz.Yem ambalajy üzerindeki de?erlere bakarak yemin iyi ya da kötü oldu?u üzerinde tahmin yürütmeye çaly?yyoruz.Bunu yaparkende en çok protein oranlaryny dikkate alyyoruz.Ancak yemlerde kullanylan protein oranlaryndan ziyade yemlerin içeri?indeki proteinin ne cins protein oldu?unu maalesef firmalar ço?u kez belirtmiyorlar.

Esas olarak balyklaryn proteine ihtiayçlary yoktur. Balyklaryn ihtiyacy olan esas olarak aminoasitlerdir.Ancak bu aminoasitleri baly?a saf olarak vermek çok pahaly oldu?undan proteinlerin içeri?inde bulunan aminoasitleri vermek tercih sebebi olmaktadyr. Burada da iki kavram kar?ymyza çykar

1- Sindirilebilir protein

2- Sindirilemeyen protein.

 

Yem kutusunun üzeindeki protein miktarlaryna bakarak baly?a verebilece?iniz protein miktary ziyadesiyle yanyltycy olacaktyr.Nedeni ise do?ada bulunan çe?itli protein kaynaklarynyn balyklar için sindirilemeyen protein içermeleridir. Bu?day unundan yapylan bir yemi ele alacak olursak protein orany çok yüksek olacaktyr.Ancak bu yemi baly?a vedi?inizde baly?yn yemi almasyyla birlikte bunu sindiremeyerek dy?kylama yolu ile proteinin hemen hemen hepsini atacaktyr. Bu da baly?a yarary olmady?y gibi suyun kalitesini de bozacaktyr.

Peki sindirilebilir protein nelerden elde edilir?

 

Genelde balyk unundan imal edilir. Ancak burada da un haline getirilecek baly?yn:

a) Cinsi

b) Tutuldu?u bölge

c) Tutulmasy ile i?lenmesi arasynda geçen süre önem ta?yyacaktyr

Denizlerimizdeki hamsi protein olarak dünyadaki en zengin kaynaktyr.Ancak bazy yerli yem firmalary ço?u kez yskarta diye tabir edilen atylacak cinsteki balyklary kullanmaktadyrlar.Yurt dy?ynda ise bu i?lem için seçilen balyklaryn tutulmasy ile fabrikaya teslimi arasynda geçen sürenin bile bir standartynyn oldu?u dü?ünülürse yerli ve ithal balyk yemleri arasynda nasyl bir farkyn oldu?u daha iyi anla?ylacaktyr.

 

Ancak yem firmalary ço?u kez kullandyklary  proteinin kayna?yny yazmadyklaryndan dolayy protein miktarlary kafamyzy kary?tyrmaya devam edecektir.

 

Saygylarymla,

Mustafa MERCAN

 

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2006 10:31
Mustafa Bey bilgileriniz için te?ekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 20 Mayıs 2006 09:51
Verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim.Bu konu benim ve birçok arkadaşımın kafasını karıştırıyordu yem alırken. Böyle açıklamalar biz acemi  arkadaşların işini kolaylaştırıyor. Tekrar teşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 20 Mayıs 2006 13:45
Teşekkürler Mustafa bey.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

izmir1903Çevrim Dışı

Kayıt: 27/04/2006
İl: Izmir
Mesaj: 79
izmir1903Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2006 00:51
Mustafa bey açıklamanız için teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir