yeni aldığım cüce vatozum öldü
Gönderim Zamanı: 10 Haziran 2009 15:31
Slm arkadaşlar,dün akşam akvaryumcuda aldığım yavru cüce vatozu sabah kalktığımda ölmüş olarak buldum nedeni ne olabilir.Şu andaki akvaryumum 25 lt. canlı doğuran besliyorum,yalnız akvaryum suyu biraz bulanık bu hafta sunu yetiştirebilirsem yeni yaptığım akvaryuma ( 65*25*40h) geçiş yapacağım ve dolayısıyla suda yenilenmiş olacak, yeniden cüce vatoz alacağım ve bunuda kaybetmek istemiyorum ne yapmam gerekiyor?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2009 09:34
Ümit Bey, cüce vatoslar hakkında fazla bilgim yok ama otocinclus değildi,forumdaki vatos resimlerine bakarak parotocinclus türüne daha çok benziyordu.aldığım yere sorduğum zaman onlarda cüce vatos olarak bildiklerini ama hangi tür olduğunu bilmediklerini söylediler. aşkın3301 2009-06-11 09:35:42
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2009 09:36
Yavru aldıysanız ölmesi normal ama 4 -5 cm lik bir balık alıyorsanız su değerlerinize bir bakın derim..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2009 09:41
Aşkın bey akvaryumdaki diğer balıklarınızda sorun yoksa şanssızlık yaşamışsınız.Başka bir akvaryumcudan alıp mümkünse birkaç gün karantinada bekletin.Sorun yoksa akvaryumunuza eklersiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2009 10:01
Mertcan Bey,evet yavru aldım.Yavru vatosun ölmesi neden normal bunu anlamadım.
Fatih Bey,akvaryumdaki diğer balıklarımda herhangi bir sorun yok,cüce vatosla birlikte aldığım 1e,1d lepistes ve çöpçü balığında da herhangi bir proplem yok gayet sağlıklı görünüyorlar. İlgilerinize ve önerilerinize çok teşekkür ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2009 10:04
Yavru vatozlar çok hassas oluyorlar hemde aşırı o yüzden sudaki değişiklik yada bi süre havasız kalmaları hemen ölümüne yol açıyor ...
Saygılar ;
Saygılar ;
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Haziran 2009 10:06
1 cm lik cüce vatoz yavrusu aldımıştım zamanında ki o zamanlar ne su değeri ne su ısısı bilirdim fakat şimdi maşallah 5-6 cm boyuna geldi.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Haziran 2009 15:02
dün akvaryumu temizledim ve suyunu komple değişirdim.Yarın yavru bir cüce vatos alacağım,vatosu akvaryuma almadan önce ve akvaryuma koyarken diğer balıklarda olduğu gibi balığın geldiği suya akvaryum suyunu ekleyim alıştırma mı yapmak gerekiyor veya başka bir işlemmi yapmak gerekiyor bu konuda önerilerinizi bekliyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2009 02:59
Aşkın bey büyük ve yaygın bir hata yapmışsınız ne yazıkki. Ne olursa olsun asla akvaryumdaki suyun tümünü değiştirmeyin .
EFENDİ 2009-06-13 03:02:20
Bunun yanı sıra benim bilmediğim özel bir tür varsa beni uyarabilirsiniz ancak her balık önce akvaryuma alıştırılmalı. Akvaryum suyuna alıştırma sürecini kısaca anlatayım, Öncelikle balığı poşetiyle suya koyun 10 dk kadar ısı değerleri eşitlensin, sonra çok azar azar ve uzun sürede mesela 20-30 dk gibi (bu süre ne kadar uzarsa o kadar iyi) azar azar, akvaryum suyu eklenmeli. Poşetin içndeki su düzeyi yaklaşık 2-2,5 katına ulaşınca balığınızı balık kepçesi yardımıyla alıp tanka bırakabilirsiniz, En önemli noktalar, ısının eşitlenmesi ve yavaş yavaş, azar azar su ilavesi. Sakın unutmayın, asla akvaryumcunuzdan gelen suyu akvaryumunuza katmayın.
Asıl bunun yanı sıra yapmanız gereken öncelikle akvaryumunuzun suyunun oturmasını beklemek, suyun oturması derken açayım biraz, yararlı bakteriler bulunur akvaryum suyunda, bunlar suyun dengesini sağlar ve Kabaca ,bulantı ve benzeri sorunları çözerler. Bu bakteriler oluşmadan çok sayıda balık koyulursa akvaryuma, bir süre sonra akvaryumunuzda bir ( nitrit nitrat karıştırıyorum kusura bakmayın ) nitrit yükselmesi olur ki bu balıklarınızı zehirleyerek öldürür. Bu sebeple bence acele etmeyin, önce bekleyin bakteri kültürü oluşsun. Bunun en kolay ve hozlı yolu ise dışarıdan bakteri kültürü eklemektir, bunu en ucuz tanıdık ve güvendiğiniz bir yakınınızda akvaryum varsa onun filtresinin suyunu süzün, kahverengi pis görünümlü bir sıvı çıkar, onu tanka katın, bu pis görünen sıvı bakteri yoğunluğu fazla ve tank için yararlı bir sıvı olucaktır. Eğer bunu yapamazsanız hazır satılan bakteri kültürleri var, onlardan edinebilirsiniz. Mesela Sera nitrivec marka. Bundan sonra tankınız oturacaktır ve hem su bulanıklığı yok olacaktır, hemde düzenli su değişimi yapıldığı taktirde balıklarınız zehirlenmeyecektir .
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Haziran 2009 09:30
Ümit Bey,verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Akvaryum işine başlayalı üç,dört ay kadar bir zaman oldu yani anlayacağınız henüz acemilik var ama bu site ve forumu sürekli takip ediyorum ve inceliyorum.Akvaryumum gerçekten (bana göre) çok kötü bir görüntü oluştu,su çok bulanık oldu ,dekor ve bitkiler üzerinde ayrıca camda ne dendiğini bilmiyorum ama yosunlanma gibi bir durum oluştu ve iç filtre hergün tıkanmaya başladı,günlük filtre temizliği yapıyordum ve balıklarım sürekli su yüzeyinde duruyorlardı ve balıklarımdan birtenesini kaybettim,bu yüzden suyu komple değiştirme gereği duydum.Bundan sonra iki haftada bir dörtte bir oranında su değişimi yapacağım.
Yeni aldığım balıkları akvaryumcudan aldığım su ile birlikte bir kaba koyup üzerinede akvaryumdan aldığım suyu ilave edip bir saat kadar bekledikten sonra sadece balıkları akvaryuma ekliyordum,bundan sonra sizin tavsiye ettiğiniz yöntemi kullanacağım
Akvaryum suyunu üç günlük dinlenmiş suya akvaryumdan çıkarıp balıkları koyduğum suyun yarısını ekledim ayrıca filtreyi akvaryumdan cıkan su ile temizledim ve akvaryumu iki saat kadar boş çalıştırdıktan sonra balıkları akvaryuma ekledim.Şu anda balıklarım gayet iyi durumda görünüyorlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Temmuz 2009 14:48
Balık aldığınız yerde hastadır ölmüş olabilir, aç kalmıştır aldığınız yerde iyi beslenmemiştir ölebilir, akvaryumunuza hemen alıp salmışsınızdır bundan dolayı yeni tank sendromundan ölebilir, Akvaryumun suyunu tamamen değiştirmeklede en büyük hatayı yaptınız, yeni tankın suyunun oturması 3 hafta sürer faydalı bakterilerin oluşması falan. Yeni balığı aldığınızda poşetinden akvaryuma salmadan önce akvaryumun üzerine suya koyun, akvaryumun ısısıyla onun suyun ısısı aynı dereceye gelsin 20 dakikada gelir, sonra akvaryumun suyundan bir miktar alın, balığın poşetinin içindeki suya katın 5-10 dakikada böyle dursun, sonra kepçeyle balığı alın kendi akvaryumunuza salın, akvaryumcunun suyunu kendi akvaryumunuzun suyuna katmayın, büyük ihtimalle virüsler olur akvaryumcuların suyunda, çok balık sirkülasyonu olduğu için. Dibede bir salatalık ortadan kesilmiş (hıyar) yani çökertin, açsa bunu yer ölmez.
mesutok 2009-07-06 14:51:27
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir