Yeni Bir Sayfa
Gönderim Zamanı: 25 Kasım 2012 03:19
Merhabalar,
utkubayrakk 2012-11-25 03:21:35
Oldukça değişken geçen son akvaryum denemem, akvaryumu temelli boşaltmamla son buldu. Bir süre bekledim ve bu süre zarfında bir çok konu hakkında araştırma yapabildim. En sonunda güzel ve özenli bir bitkili akvaryumda karar kıldım.
Şu anda 60 ve 30 litre olmak üzere iki adet akvaryumum var. RS Electrical marka, içten filtreli ve ışıklandırmalı. Bitkili akvaryum düşündüğümü söylemiştim, bu yüzden Oliver Knott Natural Soil bitki kumu temin ettim. Sanırım en uygun kum bu, 10 kg iki akvaryum içinde yetecektir. Sera'nın tablet gübresini de varsayarsak tabanımız hazır. CO2 takviyesi olarak tüp işine girmeyi gerçekten istemiyorum, akvaryum boyutları da fazla olmadığı için diğer yollarla devam etmeye çalışacağım. Bu konuda bir çok kişiden Seachem Excel tavsiyesi aldım, sizler bu konuda ne dersiniz? Tavsiyelere hala açığım, ama dediğim gibi tüp kullanmayı düşünmüyorum. Bitkiler konusunda kötü tecrübeler yaşadım diyebilirim, aldıklarım ya cansız çıktılar ya da salyangoz yumurtalarıyla geldiler. Bu yüzden işi sıkı tutmak adına Tropica marka bitkileri tercih edeceğim, bunun için de Aqua Botanic'in ithalatını bekliyorum.
Şu anda herşey hazır, sadece bitkiler kaldı. Fakat bu konuda da sık sık düşünce değiştiriyorum, akvaryum nasıl olmalı? Bitkiye ağırlık vermişken biyotop akvaryumu düşünmek saçmalık mı olur? Yoksa 2-3 tür kısa boylu bitkilerle tabanı kaplamak en uygunu mudur? En yakın olduğum düşünce şu anda bu; Marsilea Hirsuta, Staurogyne Repens gibi bitkilerle tabanı donatmak. Özellikle Marsilea'yı tecrübe etmek için sabırsızlanıyorum. Sizler bu konuda ne dersiniz? Ne tarz bir şeyler uygulamalıyım, daha önce de dediğim gibi tavsiyelere açığım.
Tabii "at içine 3-4 tane tetra yeter yea" gibi fikirler yerine daha zorlayıcı, daha yapıcı fikirler bekliyorum :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Kasım 2012 16:22
Merhaba İbrahim abi bitki seçimi konusunda işine pek karışmak istemiyorum çünkü bu seçim göz zevkinede bağlı ancak co2 yi mayalı sistemle vermeni kesinlikle tavsiye ederim ben tüm bitkili akvaryumlarımda mayalı sistem kullanıyorum ve oldukça memnunum.Biyotop yapma konusunda ise tek diyeceğim;neden olmasın olur.Şöyle mango kökleriyle donatılmış bir karides biyotopu veya bol bitkili canlı doğuran akvaryumu çok güzel olabilir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Kasım 2012 21:49
[QUOTE=FıratAltun]Merhaba İbrahim abi bitki seçimi konusunda işine pek karışmak istemiyorum çünkü bu seçim göz zevkinede bağlı ancak co2 yi mayalı sistemle vermeni kesinlikle tavsiye ederim ben tüm bitkili akvaryumlarımda mayalı sistem kullanıyorum ve oldukça memnunum.Biyotop yapma konusunda ise tek diyeceğim;neden olmasın olur.Şöyle mango kökleriyle donatılmış bir karides biyotopu veya bol bitkili canlı doğuran akvaryumu çok güzel olabilir.[/QUOTE]
Fıratçım tavsiyen için teşekkür ederim, fakat dediğim gibi ne tüplü ne de mayalı sistem düşünmüyorum. Benim için şu anda ideal olan CO2 tabletleri veya Seachem Flourish Excel tarzı sıvı CO2 takviyeleri. Bu yüzden aşırı CO2 isteyen bitkilerden uzak durmaya çalışıyorum, Hemianthus Cuba gibi.
Biyotop konusunda karides veya canlı doğuran akvaryumlarından ziyade, bir akarsu ortamının neredeyse aynısını yaratmaktan bahsediyorum. Yani bitkisiyle, canlılarıyla ve diğer aksesuarlarıyla aynı ortamı akvaryumda canlandırmak. Buna örnek olarak Amazon biyotopu, güneydoğu Asya biyotopu gibi şeyler olabilir. Forumda bu tarz biyotopları başarıyla gerçekleştiren tecrübeli arkadaşlar var, Rio Negro ve Sulawesi diye aratırsan bunlara rastlayabilirsin kardeşim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2012 09:11
İbrahim bey dizayn konusunda yorum yapmak zor gerçekten en güzel fikirleri örnek tasarımlar veriyor insana. Örnek vermek gerekirse http://www.plantedtank.net/forums/forumdisplay.php?f=22 bu yabancı forumda sadece bitkili nano tanklara ayrılmış bir bölüm var.
Taban için olıver knott edinmeniz çok yerinde olmuş ama sera nın tablet gübreleri için forumda kötü yorumlar gördüm son zamanlarda tercih edende pek yok.
Sizinle hemen hemen aynı durumdayız bende co2 siz ama içinde özel bitkiler bakabileceğim bir tank planlıyorum. Bu noktada düşündüğüm bitkiler Staurogyne repens ve Hydrocotyle Sp. Japan. Marsilya hirsuta tecrübem hiç olmadı ama lowtech tanklarda görüyoruz genelde.
Zamanla hedeflenen tankları oluştururuz umarım. Özellikle Staurogyne repens ve Hydrocotyle Sp. Japan bitkilerinin olmazsa olmaz ihtiyaçlarını söyleyebilecek ve tecrübe etmiş kişilerin yorumları çok faydalı olurdu..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir