Yeni bitkili akvaryum kurmak istiyorum


mumin88Çevrim Dışı

Kayıt: 20/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 66
mumin88Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2008 05:54
Merhaba;
 
2 yıldan beri malawi türlerini besliyorum.Artık ek olarak bitki akvaryumlarınada ilgi duymaktayım.
70*30*40 boyutlarında bitkili akvaryum kurmak ve 15li grup halinde neon tetra bakmak istiyorum fakat kurulum konusunda hiçbirşey bilmiyorum.Bana sıfırdan anlatabilecek bir hayırsever varsa rica ediyorum ve çok minnet duyacağım.
Şimdiden ilgilenen herkese teşekkürlerimi iletiyorum
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SuskunvesuskunÇevrim Dışı

Kayıt: 21/04/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 363
SuskunvesuskunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2008 09:03
Merhaba Mümin Bey umarım gönderdiğim bu bilgiler size yardımcı olur.Saygılarımla.

AKVARYUM BITKILERI

Bitkili akvaryum düşünen arkadaşlarım için faydalı olacağını düşünüyorum.Saygılarımla.
 
 
Akvaryum bitkileri akvaryumların doğal görünmelerine büyük ölçüde katkıda bulunurlar. Aynı tuttuğumuz balıklar gibi onlarda dünyanın çesitli yerlerinden gelirler. Kimi soğuk suyu tercih eder kimi sıcak, kimi çok ışık ister kimi az. Bu nedenlerden dolayı aldığınız ve almayı düşündüğünüz bitkileri iyi tanımanız gerekir. Yoksa benim eskiden yaptığım gibi bir iki ayda bir durmadan yeni bitki almanız icap edebilir.

Bu sayfada size birkaç başlık altında yararlı olabileceğini sandığım bilgileri sunacağım:
Bitkileri Tanıyalım
Işıklandırma: Aşağıdaki bölumde anlattığım gibi ışık bitkilerin fotosentesis yapabilmesi için gereklidir. Böylece bitkilerin sağlıklı yaşaması, gelişmesi ve hatta coğalması/uremesi sağlanabilir. Gerci coğu bitkinin degişik ışık gereksinimi olduğu halde genel olarak sıkca bitkilendirilmis akvaryumlarda ne kadar çok ışık olursa bitki gelisimi o kadar iyi olur.
Karbondioksit: Fotosentesis sırasında bitkiler günes/ısık enerjisini kullanarak Karbondioksit yakalarlar. Bu Karbondioksit bitkinin bütün hücrelerini insaa eden temel karbon parçacıklarını yapar. Yetersiz ışıklandırılmis bir akvaryumda bitki gelismesini sınırlandıran ısıkdır. Balık ve bakterilerin yaptığı Karbondioksit bu kosullar altında yeterlidir. Fakat cok iyi ışıklandırılmıs bir akvaryumda bitkilerin gelismesini Karbondioksit yetersizliği sınırlar. Bitkiler büyümezmi? Tabii ki büyürler fakat bitkiler istedikleri (veya maksimum) gelişme hızına ulaşamazlar. Suya Karbondioksit eklemek bitkilerin gelişmelerini büyük ölçüde hızlandırır ve akvaryumlarınızdaki bitki gelişmesi kitaplardaki fotoğraflara taş çıkaracak şekilde olur.

Peki akvaryuma Karbondioksit nasıl eklenir? Ilk önce şunu belirteyim. Suda Oksijen ve Karbondioksit birbirinden bagımsız iki sistemdir. Yani suya Karbondioksit eklemek Oksijen oranını azaltmaz. Bu lafı biraz daha açalım. Aynı akvaryuma hava pompalama gibi co2 damlacıklarida daha iyice suya karışmadan yüzeye çıkar ve havaya karışırlar. Bu yüzden akvaryuma çok fazla co2 ekleme gibi bir durum söz konusu zaten olamaz.

Piyasada birçok, akvaryuma Karbondioksit eklemek için gelistirilmis alet edevatlar vardır. Eger bunlardan birini alacak gücünüz varsa çok iyi. Bu aletler ölçülü bir şekilde akvaryuma Karbondioksit damlacıkları bırakırlar, aynı hava pompasının akvaryuma hava bıraktığı gibi. Eger benim gibi paranızı bu çeşit aletlere harcamak istemiyorsanız evde kendinizde basit bir Karbondioksit yapan bir alet yapabilirsiniz.

Bu aleti yapmak için lazım olan şeyler:
1 adet 2 lirelik pet kola şişesi
1 su bardagi toz şeker
1 çorba kaşığı maya (bira mayası vb.)
akvaryum hava borusu

Pet kola şişesini kullanma nedenimiz bu siselerin basınca dayanıklı olmalarıdır. Ilk önce sisenin kapağının üstünü çakmak vs ile ısıtın. Kapağın ustu kafif yumuşayınca bir kalem ile üstünden içine dogru bir delik açın. Daha kapak soğumadan hava borusunun bir ucunu bu delikten sokun, eger deliği darca yapmışsanız hava borusunun etrafından hava kaçmıyacak bir şekilde bir bağlantı sağlanmış olur.(***Hortum sadece kapaktan bir iki santim aşağı insin, hicbir sekilde hava borusu hazırlanmıs sıvıya yakın olmamalı - nitekim akvaryuma Co2 gazı eklemek istiyoruz sıvı degil**) Simdi esas co2 üreten kısma geçelim. Sişenin içine 1 su bardağı toz şekeri boşaltın ve şişenin yarısına kadar sicak su ile doldurun. Karıştırarak/sallayarak bütün şekeri eritin. Seker eridikten sonra soğumaya bırakın. Su oda sıcaklığına geldikten sonra 1 çorba kaşığı mayayı ekleyin ve şişeye kapaktan dört parmak mesafe kalana kadar su ile doldurun. Yine karıştırarak mayanın yayılmasını sağlayın. Maya karıştıktan sonra hava borusunu eklediğiniz şişenin kapağını şişeye geçirin, hava borusunun diğer ucunu akvaryumunuza daldırın. Işte hazır. Bu alet yavaş yavaş akvaryumunuza co2 ekleyecektir. Her iki ayda bir (veya co2 uretimi azaldıgında) şişeyi tazelemeniz yararlı olacaktır.

Ayrıca co2 sisteminizin daha yararlı olması için co2 damlacıklarının hemen su yüzüne çıkmasını önlemeniz gerekir.

Eğer akvaryumunuz iyi ışıklandırılmamıssa - buna florasan tüpünüz 4-5 aydır yanıyorsa dahil - akvaryuma fazladan co2 eklemek çok fazla işe yaramaz.
Çakıl tasi (dere kumu), kum ve toprak

Genelde ben koyu renk kum ve çakıl tercih ediyorum. Bu balıkların renklerinin daha guzel gözükmesini sağlıyor


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

darkruseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/05/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 513
darkruseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2008 14:00
Merhabalar,

En baştan başlamak gerekirse bitkili akvaryumda zemin çok önemlidir. Besinlerin alınması ve bitkilerimizin tutunması için özel bir zemin hazırlanmalıdır. sizin yeni başlayan bir hobici olduğunuzu varsayarsak bir katmanlı zemin yeterli olacaktır. Bunun için imkanınız var ise dere kumu yok ise akvaryumculardan temin edebileceğiniz ufak çakıllar işinizi görecektir. Zemini yaparken önden arkaya doğru eğim vermeyi ihmal etmeyin.

Zemininizi yerleştirirken ara katmanına forumdan temin edebileceğiniz misket gübrelerden yerleştiriniz.

Neon besleyeceğiniz için bana kalırsa sağ ve sol köşelere güzel saz türlerinden yerleştirirseniz güzel duracaktır. Arkaplan bence siyah olmalı siyah ve yeşil ki balıklarımızda kırmızı parlak mavi karşıtlık gerçekten hoş olacaktır. Orta kısma ise bana kalırsa orta boy bir kök yerleştirip uçlarına java moss bağlayabilirsin. Eğer sınırları zorlayabiliyorsan 20-24 adet neon almanı öneririm. daha güzel bir sürü göüntüsü elde edebilirsin.

örn.


Şimdilik bu kadar,

Saygılarımla.

Not:Herhangi bir poblemde özel mesaj kullanabilirsin, eğer ÖM den bana mail adresini atarsan Takashi Amano nun neon tankının ayrıntılarını PDF olarak gönderebilirim. Tabii isteyen herkeseSmile
darkruse2008-07-24 14:04:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

_ albatros _Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/03/2008
İl: Çanakkale
Mesaj: 506
_ albatros _Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2008 14:08
Bu başlığa bakın.

http://www.akvaryum.com/forum/bitki_akvaryumunda_basari_k162934.asp?PN=1

Sitede o kadar çok bilgi var ki kurulumla ilgili, sıfırdan anlatmaya gerek yok.


Bitkiler ve Bitki Akvaryumları

bu başlık altındaki sabit konulara göz atın.

Kolay gelsin. ;)








_ albatros _2008-07-24 14:10:11

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enginkoc34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/11/2007
İl: Gaziantep
Mesaj: 4780
enginkoc34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2008 14:11
http://www.akvaryum.com/forum/bitki_akvaryumunda_basari_k162934.asp?PN=1
Taban ve bitkilerin bakımı ile ilgili tüm detaylar linkte var.Tavsiye olarak kabul ederseniz size tek diyeceğim zor değil,acele etmeyin ve tüm detayları oluşturmaya çalışın. (Not: Mertcan beyde aynı linki vermiş aynı anda yazdık sanırım)
 
Saygılar
enginkoc342008-07-24 14:12:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mumin88Çevrim Dışı

Kayıt: 20/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 66
mumin88Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2008 19:16
Herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum.Elimden geldiğince yapmaya çalışacağım.Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir