Yeni Kurulan Bitki Tankımdaki Sorunlar-Sorular


ak_fırtınaÇevrim Dışı

Kayıt: 24/11/2013
İl: Konya
Mesaj: 106
ak_fırtınaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2013 19:02
Değerli akvarist dostlar. 2 hafta önce 250 litre bitki tankımı kurdum ancak birtakım sorunlar oluşmaya başladı.Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Şu an akvaryumda zeminde cuba var ,rotala red , sessiflora ve bacopa var.Fazla bitki yükü yok.Biraz daha ekleme yapıcam zamanla.Şuan tankta balık yok.
Işıklandırma toplamda 216 watt T5. 4-3-4 şeklinde günde 8 saat .Tabanda en altta sera floredepot üstünde lav kırıgı en üstte 4-5 cm hagen var. Misket gübre ve sıvı gübre takviyesi yapıyorum.Tüplü Co2 sistemi ile saniye de 2 damla gaz veriyorum tanka.Günde toplam 10 saat.Geceleri kapatıyorum gazı.
Sorularım/Sorunlarım ise şunlar:

1-Cubalarım boyuna büyüyorlar.Yüksekliğim 60 cm.Acaba ışığım az mı geliyor?
2-Bitkilerin hemen hepsinde yoğun şekilde gövdeden kök salma başladı.birkaç cm uzunlukları var.Forumdan okuduğum kadarıyla kökten yeterli besin alamayınca oluşuyor deniliyor.Ancak misket gübre de var tabanda.
3-Yapraklarda sakal yosunu oluşmaya başladı.Sadece yapraklarda değil tankın diğer bölgelerinde de.Can sıkıcı olmaya başladı yosunlar.Işığı azaltmak istemiyorum cuba için.Gübre mi fazla kaçıyor acaba.Ne yapılabilir?Cüce vatoz eklemeyi düşünüyorum. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MavilerÇevrim Dışı

Kayıt: 24/03/2013
İl: Konya
Mesaj: 53
MavilerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2013 22:58
Cubaların boyuna büyümesinin sebebi ışığı yeteri kadar alamaması. Su yüksekliğinizin 60 cm olduğunu belirtmişsiniz. Bitki akvaryumlarında su yüksekliği 50 cm'in üzerindeyse florasanla birlikte metal halide kullanımı tavsiye ediliyor.

Sakal yosununu tüketecek canlı bildiğim kadarıyla yok. Elinizle temizleyebilirsiniz, dozunu çok iyi ayarlamak şartıyla ExcelPro kullanabilirsiniz.

Önelikli olarak otçul salyangozlar, karidesler ve balıklardan oluşan yosun temizlik ekibi kurabilirsiniz. Yosunla mücadelenin olmazsa olmazı budur. Vatoz almak istiyorsanız cüce vatoz türlerini tavsiye edeceğim.

Bitkilerinizin gövdeden kök salması konusunda sabırlı olunuz. Kum içersinde kök oluşumu tamamlanıncaya kadar gövdeden kök oluşumu gözlemlemeye devam edeceksiniz.

Sıvı gübre takviyesi konusunda da çok aceleci olmayın. Nitrat ve fostat takviyesine henüz başlamayın. Yosun oluşumunun öncelikli sebebi erken dönemde yapılan nitrat ve fosfat takviyesidir. Çünkü bitkileriniz akvaryuma eklediğiniz nitrat ve fosfatın tamamını şu anda tüketemiyor. Eklediğiniz nitrat fosfat da yosunlar tarafından kullanılıyor.

Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ak_fırtınaÇevrim Dışı

Kayıt: 24/11/2013
İl: Konya
Mesaj: 106
ak_fırtınaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2013 23:37
Can bey yorumlarınız için teşekkürler.Söylediklerinizi dikkate alıcam.Sistemim yavaş yavaş oturdukça bu tip sorunlar azalmaya başlar umarım.En azından öyle umuyorum :-)
Başka fikirleri olan üstatlardan yorum bekliyoruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir