Yeni Kurulum Hazırlıkları - Tavsiye Ricası


Mr_OceanÇevrim Dışı

Kayıt: 11/12/2022
İl: Mugla
Mesaj: 111
Mr_OceanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Haziran 2024 16:52
Değerli arkadaşlar merhaba,

Bu hobiye yaklaşık 1,5 yıl evvel, oğlumun zorlamasıyla başlamıştım. Okumuş olanlar şu linkten hikayemi hatırlayabilirler: [URL]https://www.akvaryum.com/Forum/baboky_ekibinin_low_tech_karides_akvaryumu_guncesi_k987876.asp[/URL]

Mevcut, aşırı küçük karides akvaryumumu biraz daha büyütmek için gerekli hazırlıklara başladım. Bu sefer yavaş ama emin adımlar atmak istiyorum. Bu yolda bana yardımcı olursanız çok memnun olurum.

Şu ana kadar aldığım yol ve planlarım:
1- İlhami Kul (Tepe Akvaryum) hocama 45x45x45, altında kendi dolabı olan bir akvaryum siparişi verdim. Akvaryum kendinden (arkadan) sumplı olacak. Bu ölçülerde yaklaşık 90 litre su hacmim var. 8cm sump kaybı ile akvaryumda yaşayanların alanı 75 litre gibi olacak.
2- Mevcutta yaklaşık 100 karidesim ve 2 tavşan salyangozum var. Kurulum sonrasında hepsini yeni akvaryuma taşıyacağım.
3- Akvaryuma [B]chili rasbora, neon green rasbora ve belki birkaç tetra[/B] koymayı planlıyorum. Karideslerle uyumlu yaşayacak birkaç tür daha olabilir belki. Bu konuda tavsiyelerinize açığım.

Evet, şu ana kadar geldiğim yol aslında bu kadar. Buradan sonrası sorular, sorular [:D] Tavsiyelerinize ihtiyacım var, bütçe sıkıntım yok.
4- Bitkili bir akvaryum kuracağım. Tercihim low-tech bitkilerden yana, zira CO2'den çekiniyorum bir şekilde. Yapamam, ayarlayamam, hayvanları zehirlerim gibi geliyor. Tüpü bitince buralarda dolduramam diye korkuyorum.... Çok seyahat ediyorum, evden uzun süreler uzak kalıyorum. Karbondioksitin yaratabileceği komplikasyonlardan çekiniyorum açıkçası. Ne dersiniz, ne tavsiye edersiniz?

5- Işıklandırmayı da daha almadım. Co2 kullanmazsam Power LED gibi yüksek aydınlatmalardan tarafa değil daha basit ürünlere yönelmeyi düşünüyorum. Zira yüksek ışık, CO2 desteği olmadan alg patlaması yapar diye okudum. Bu konuda kelam eder misiniz?

6- Türlerden yana yardıma ihtiyacım var, 3 numaralı maddede belirttiğim gibi. Karideslerle uyumlu ve seyir zevki olan tür tavsiyelerine açığım. Özellikle chili rasboralar çok hoşuma gitti ama.

7- Aquascape için hayaller de kuruyorum tabi. Bu kısım da aslında bitki seçimi ve co2 konusuyla kesişiyor. Alta siyah kum koymayı tasarlıyorum ama kumun altına ilave bir malzeme eklemek gerekir mi gerekmez mi kestiremedim.
Yati kökleri, birkaç kaya ve basit bitkilerle; sade ve yüzme alanı malzemeyle boğulmamış bir akvaryum hayal ediyorum. İwagumi stili bu yönden hoşuma gidiyor mesela ama hem taban bitkilerinin yetiştirme zorlukları, hem de gövdeli bitkilerin eksikliği sebebiyle uzak durduğum bir stil.

Bilgisayarda şöyle 2 çizim yaptım. Fena olmadılar ama eeeeeh işte... Çok vakit geçirince de sıkılıyorum, kararsızlığa düşüyorum. Basit bir şey yapıp geçeyim diyorum falan. Öyle.
Bana yardımcı olursanız sevinirim.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237540/290620241649461.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir