yeniyim ve yeni Akvaryum'um (son hali eklendi)


ienessÇevrim Dışı

Kayıt: 04/12/2013
İl: Sakarya
Mesaj: 45
ienessÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2013 18:49
Herkese merhabalar,
Sakaryadan 4 kişilik bir öğrenci evinden yazıyorum, malum öğrenci olduğumuz için kısıtlı imkanlar ile yaklaşık 7 ay önce cam fabrikasından aldığımız camlarla bir akvaryum kurduk 
ilk önce tahta kale hediyelik eşya süs malzemeleri satan yerlerin birinden kum taş vs aldık camları silikonladık yaklaşık 80 lt su koyduk vs plastik bitkiler vs sonra japon vardı 3 adet bikaç lepistes molly plati neon vs bi dünya balık geçti elimden saysam bitmez pek bilgimiz yoktu iç filte ile idare ediliyor diye düşünüyoduk, tabi tecrübe edindik bi süre balıklarımız öldü su değişimini hiç bilmeden yaptık hastalıklarla ilgilenmedik vs sonra daha çok araştırmaya başladık yaklaşık 1 aydır düzenimiz var lakin balık alma konusunda engelleyemiyoruz kendimizi, birde amonyak oranı nitrat nitrit muhabbetini kaçırıyoruz sanırsam
 neyse işleri değiştirme kararı aldık bitki siparişi verdik ve 2 gün önce suları damacanalara doldurup akvaryumu boşalttık, midye kırılkarı olan bi kum bulup aldık onu serdik dışardan taş ve kaya parçaları getirdik fırınladık kaynattık bi kaç kes yerleştirdik szemine bi şekil verdik ve bitkileri ektik. suyu doldurup balıkları koyduk şükür bi sıkıntımız yok şimdilik.
 2 adet melek,12 adet lepistes, 6 adet neon ,2 adet kılıçkuyruk plati, 2 adet rasbora , 2 adet zebra , 1 adet 10-12 cmlik vatos ve çöpçümüz var çöpçü ve vatosu bi süre akvaryuma koymamayı düşünüyorum, birde elodealardan yavru salyangozlar çıktı onlarda dolaşıyor. 
 tavsiye öneri almak istiyorum dış filtrem hala yok pahalı geliyor bize idare etme imkanımız var mıdır ? 
 şöyleki 60x45x43 akvaryum boyutları 90 lt su var içinde düzenleyicisi contrası atılmış şekilde , lakin bugün dikkat etmeden aldığım 5 adet neon balığının 1inde 3 adet beyaz benek 1inin ise kuyruğunun büyük bi kısmı kopmuş ama erime değil, bunların sıkıntısı olur mu akvaryuma,

 ek olarak ufak bi akvaryumda 10 adet kılıçkuyruk 20 adet lepistes ve aşağı yukarı 75 adet plati-verifera karışık yavrularım var 
 öneri ,tavsiye, gördüğünüz hata vs belirtirseniz sevnirim 
son hali eklenmiştir 








Yavrular





ieness2013-12-05 21:53:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TrophZeusÇevrim Dışı

Kayıt: 06/05/2012
İl: Ankara
Mesaj: 595
TrophZeusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2013 20:46
Neonların başına gelen olayın faili büyük ihtimalle meleklerdir,melekler neon ve benzeri ufak balıkları yutabilir veya zarar verebilir.
Hastalığa neden olan etken, bir tür parazittir. Bilimsel adı “Ichthyophthirius multifiliis”tir. Bu parazit, balıkların olduğu her ortamda vardır. Ama sağlıklı bir balığa kolay kolay saldıramaz. Çünkü sağlıklı bir balığın derisindeki salgılar kusursuzdur. Tabi ki normal koşullarda…
Koşullar zorlaştığında balık strese girer. Akvaryumdaki aşırı kalabalıklık, tank hacminin yetersizliği, suyun bozulması, uyumsuz türlerin bir arada bulunması, akvaryumun dengesini bozacaktır. Ve bu koşullarda balıklar da strese girecektir. Strese giren balığın derisindeki salgı (mukoza) zayıflar ve balık, bu parazitlerin saldırılarına karşı korunmasız hale gelir.
Bu hastalığa neden olan en önemli etkenlerden biri de ani ısı değişimleridir. Günlük 3–5 C ani ısı değişimleri, balığın derisindeki salgılara zarar verir. Bu durumda da balık, bu parazitin saldırılarına maruz kalacaktır. Ani ısı değişimleri, balıklarda başka rahatsızlıklara da neden olabilir.

Hastalığın belirtilerini aşama aşama anlatalım – Belirtileri Nelerdir?

İlk aşamada herhangi bir belirti gözlenmez. Balıklar, akvaryumdaki çeşitli nesnelere sertçe sürtünürler. Derilerindeki kaşıntıdan rahatsız olduklarından bunu yaparlar. Ama her sağa-sola sürtünme hareketi de beyaz benek hastalığı anlamına gelmemeli. Sudaki nitrat fazlalığı da balıkların bu hareketleri yapmalarına neden olur.
İkinci aşamada balıklar saklanmaya başlarlar. Bitkilerin arasına saklanırlar sürekli. Bu aşamanın sonlarına doğru yüzgeç ve kuyruklarını kısarlar. Bunu da hemen iştahsızlık takip edebilir.
Son aşamada ise ince, şeker kristali görünümünde beyaz-gri renkli benekler görülür. İlk önce birkaç tane olan benekler hızla balığı kaplar. Kısa sürede bütün vücuda (yüzgeçler ve kuyruk da dahil) yayılır. Burada şunu belirtmekte yarar vardır; bazı balık türlerinde pullar çok sık olduğundan beyaz renkli benekler gözlemlenemeyebilir.
Beyaz Benek Hastalığının Tedavisi nasıl olmalıdır?
Bu paraziti yok etmek, balığın vücudundayken mümkün değildir. Parazit, bir tür zırhla kaplıdır ve suya katılan herhangi bir kimyasal, bu durumda hiçbir işe yaramayacaktır. Bu durumda, bu parazitlerin bir şekilde balığın vücudundan ayrılmalarını sağlamak gerekir. Bunun da tek yolu ısı yükseltilmesidir. Isı yükselince bu parazitler üreme amacıyla balığın vücudundan ayrılırlar ve akvaryumun taban kısmında kistler oluştururlar.
Tedavi sırasında ısı yükseltme işlemi dikkatli yapılmalıdır. Ani bir şekilde yükseltmemek gerekir. Günde 2 C kadar ısı yükseltilmelidir. Birkaç gün sonra 29–30 C ısıya getirilir. Bu aşamada, birkaç gün içinde balıklarda benek kalmayacak veya fark edilir şekilde azalacaktır. Bu aşamada bir hortumla dipten su çekmek (%50 civarında) faydalı olur. Çekilen suyun yerine yenisini eklerken, eklenen suyun akvaryumdaki suyla aynı ısıda olmasına dikkat etmek gerekir. Ve bu işlemden sonra 100 lt. ye 1 ampul hesabı Bemiks vitamin kompleksi uygulamak faydalı olacaktır. Bu ilacı eczanelerde 3–5 YTL. ye bulabilirsiniz, B vitamini kompleksidir ve deriye iyi gelmektedir. Aslında normal koşullarda da ayda 1 kez 100 lt. suya 1 ampul Bemiks uygulamakta fayda vardır. Ek olarak vatoz varsa onu ayırıp tanka kaya tuzu eklemek faydalı olacaktır. Ayrıca metilen mavisi uygulamasına da başvurulmalıdır.
Isı 29–30 C’de 1–2 gün kaldıktan sonra, yine aynı şekilde günde 2 C kadar düşürerek birkaç gün içinde normal değerlere getirilir. Bu aşamada da dipten su çekmek ve dinlenmiş su (akvaryumdaki suyla aynı ısıda tabi) eklemek yeterli olacaktır.
Beyaz Benek Hastalığı Olan Bir Akvaryumda Yapılması Gerekenler?
1- Isı yükseldikte sudaki çözünmüş oksijen oranı düşer. Bundan dolayı bir hava pompası ve havataşı ile akvaryuma fazladan bir oksijen takviyesi yapmak gerekecektir.
2- Filtreyi kesinlikle kapatmamak gerekir. (Sadece hastalıkta değil, normal koşullarda da filtre sürekli çalışır halde olmalıdır)  (Alıntıdır)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ienessÇevrim Dışı

Kayıt: 04/12/2013
İl: Sakarya
Mesaj: 45
ienessÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2013 21:29
Serdar Abim teşekkür ederim lakin anlaşılmadı sanırsam akvaryumda bir sıkıntı yok, bugün petshoptan aldığım 5 adet neon'un 2 si sıkıntılı çıktı , yani yeni aldığım hayvanlar bunlar. beklemeden çıkartayım mı akvaryumdan yoksa bırakayım düzelme ihtimali olur mu ? ben suyumun temiz olduğunu düşünüyorum kirletmek istemiyorum bir daha, çünki düzeni sağlayana kadar çok sıkıntı çektik , tekrar teşekkür ederim. suyuma bir hafta önce tuz eklemiştim iyotsuz şekilde lakin dediğim gibi 2 gün önce akvaryumu canlı hale getirmek için bitki diktiğimden ötürü %35-40 su değişimi yaptım ve tuz bitkilere iyi gelmiyor diye biliyorum , su düzenleyicimi kullandım contra kullandım. vatos ve çöpcüm dışarda bitkileri sökerler diye koymayacağım bi süre ieness2013-12-04 21:32:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TrophZeusÇevrim Dışı

Kayıt: 06/05/2012
İl: Ankara
Mesaj: 595
TrophZeusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Aralık 2013 19:37
Hasta balıkları akvaryumdan çıkartın diğerlerine bulaşmadan,ayrıca karantina tankınız varsa ufak balıkları iyileşene kadar burada tutun,yukarıda belirtilen tedavi şeklini uygulayın bu şekilde kurtulurlarsa kurtulurlar,vatoz ve çöpçüyü ayırmanıza gerek yok bir sıkıntı olmaz ve evet tuz bitkilere yaramaz ama az miktarda koyabilirsiniz sadece su değişimlerinde.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GoksenÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1039
GoksenÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Aralık 2013 22:04
Hayırlı olsun, güzel görünüyor akvaryum dizaynı. Öncelikle şunu söylemeliyim, melek, rasbora ve tetra türü balıkları canlı doğuran balıklarla yani lepistes plati moli velifera gibi balıklarla birlikte yaşaması çok önerilen bir durum değil. Özellikle yavru almayı düşünüyorsanız melek tam bir yavru avcısıdır. Öncelikle buna dikkat edilmeli. Zemindeki yeşil renk ne tam anlayamadım, eğer taban bitkisiyle ışığınızın yeterli olmadığını düşünüyorum. Bitki değilse ne çok merak ettim :) Bunun dışında, akvaryumun üzerinde kapak yok sanırım, buda ısı olayında çok etkili olacaktır. Oda sıcaklığı tam olarak nedir bilmiyorum. Bende öğrenciyim halden anlıyorum :) ama bu şekilde sürekli ısıtıcının çalışmasına neden olur. Kapak olmasa bile sürgü cam yaptırsanız çok daha iyi olur, daha makul bi fiyata yaptırabilirsiniz, Bu şekil de ısı kaybınız olmaz ve elektrikten tasarruf etmiş olursunuz. Dış filtre olayına gelirsek, benim kendi fikrim kullandığınız ebatlarda bir akvaryumda dış filtre olsa güzel olur tabi, ama iç filtrede yeterli olacaktır bence. Hastalık olaylarında da, hasta gördüğünüz balığı hemen ayırıp tedavisini yapın, akvaryumda kalarak diğer canlılara da bulaşma olasılığı olabilir. Özellikle beyaz benek için. Ama kuyruk sorunlarında melek diğer balıkları yıpratabilir. Tekrardan hayırlı olsun diyorum. Sağlıklı balıklarınız olsun inş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ienessÇevrim Dışı

Kayıt: 04/12/2013
İl: Sakarya
Mesaj: 45
ienessÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Aralık 2013 00:20
abim teşekkür ettim , kapat yapacağım aslında bugün koçtaşa gidip dışcephe malzemesi strafor mudur nedir ondan aldım bi plaka+slikon+yapışkan desen ahşap görüntüsü vermek için lakin kasaya gittiğimde beni 10 dk beklettiler barkodundaki sayıları öğrenmek için sonra sinirlenip hepsini bıraktım almadan çıktım :) yavru akvaryumum var hamile hayvanlarımı yavruluğa alıyorum yavruluğuda en büyük boyundan aldım ki çok sıkışmasın balık diye, yeşil zemin için yakın bi foto atıyorum alttakiler taş kum artık nasıl söyleniyorsa :D Glossostigma elatinoides var zeminde ekeli 3-4 gün oldu ancak çok sökülüyo bunlar melekler ve kılıçlar zorluyolar şanslarını :) ilk deneyim elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz bitki işini hiç bilmiyoruz ektik ama hadi hayırlısı diyorum :) birde kuyruk erimesi vs contrayı kulak pamuğu yada normal bi pamukla hasarlı bölgelere sürdüğünüzde/yedirdiğinizde erime kesiliyo tabi bunu karantina akvaryumunda yapacaksınız ben 1 günde sonuç aldım ama erken teşhis gerekli düzelme durumuna göre 1-2 gün tedaviyi sürdürdüğünüzde düzeliyor, meleklerimin siyah olanı uysal lakin beyaz sarı çok haylaz :) rasbora ve neonlar için üretme gibi bi durum düşünmüyorum ürerlersede şansa artık, dediğim gibi hastalık olarak akvaryumdaki balıklarda sorunum yok , şöyle akvaryumcularla içli dışlı olduğumuz için ver dedim bakmadım bile oda kuyruğunun bi kısmı bi şekilde kopmuş ve beyz benekleri olan iki balık  vermiş eve gidince farkettim :) beyaz benekliyi ayırdım.
ışık yeterli değil mi diyosun abim şmdi  alttaki fotodan göründüğü gibi şu an çektim bunu 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir