ytong-ph
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Cemil bey, ''Donjuan_06'' nick li arkadaşın bundan 6-7 ay kadar önce yaptığı ytongdan fondan herhangi bir zarar görmediğini birkaç gün önce Ö.m' dan sorarak öğrendim. Bende bu konuya ilgiliyim.
Linki burada= http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=18566& KW=ytong
Hacminin %84’ü kuru hava dolu gözeneklerden oluşmuştur. YTONG kuvarsit, çimento, kireç ve su gibi doğal hammaddelerden üretilir.
Kireç= Kireçtaşlarına karbonat kayaçlarıda denir. Yapılarında 3 CaCO ve 3 3 CaCO MgCO - gibi minerallerin çogunlukla bulundugu kayaçlardır. Tabii kireçtaşının %90’ı kalker yani 3 CaCO ’tır. Dolomitik kireçtaşının bileşiminde ise %10 – 35 oranında 3 MgCO bulunur.Kireçler hem oksit hem de hidroksit formdafır. Kireçtaşlarının hepsi alkali olup pH = 8 – 9 arasında degişir. Kireçtaşı asit gazlarıyla ( 2 SO , 2 NO ) etkilenir. 2 SO ile C 95o ’de kalsiyum sülfat, 2 NO ile kalsiyum nitrat yapar. Isı yükseldiğinde 2 CO gazı vererek Ca ve Mg oksitler haline dönüşürler. Yani salınım yaparlar.
Suyun yumuşatılması işleminde kirecin rolü geçici (bikarbonat) sertliginin alınmasıdır. Genelde suda hem geçici hemde kalıcı sertlik mevcut oldugu için kireç-soda yöntemi kullanılır. Bazen soda yerine zeolit kullanılır. Bu prosese kireç-zeolit tretmanı denir. Fosfatı nötralize eder. Kanalizasyon atıklarının nehirlere, göllere ve derelere verilmesi yosunların hızlı büyümesine,
bitki besinlerini tüketmesine, sudan oksijen absorblayarak suyun durgunlaşmasına neden olmasına, su yaşamını bozmasına ve kirlenmeye neden olmaktadır. Kireç fosfatların
%90 – 95’ini çökeltir. Çözünen ve çözünmeyen organik bileşikleri %40 – 65 oranında absorbe ederek biyolojik oksijen ihtiyacını düşürür.
Kuvarsit= Genel olarak kuvars kumu tanelerinin, silisten meydana gelmiş bir çimento ile birbirlerine çok sağlam şekilde bağlanmalarıyla oluşmuş bir kayaçtır, Kuvarsitin kimyasal bileşimi, kuvars, kumtaşı ve kuvars kumu gibi SiO2 olup, ancak kuvarsit içerisinde çeşitli miktarlarda feldspat, mika, kil, manyetit, hematit, granat, rutil, kireçtaşı v.b. bulunabilir. Bileşiminde % 95'den fazla SiO2 bulunur. Alkalidir. Fosfatı yapısına bağlar. Benim anladığım kadarı ile suyu fazla miktarda yumşatmaktadır.
Çimento= Yaptığım araştırmada bu maddenin suda kaldığı takdirde suya yapacağı tek salınım ısı yükseldiğinde 100 'c üzerinde çinko bırakması imiş. Çinkonun etkilerini bilmiyorum ama asiditeyi yükseltecektir.
Yani ytongda kullanılan maddeler ve suyla olan özellikleri buşekilde. Ama birlikte tepkimeye girdikden sonra ( Ytong) nasıl bir etki yapacağını bilmiyorum. Buarada içindeki kuru hava deyimi basınçla sıkıştırılmış azotla tepkimeye girmesi sonucu oluyormuş. Kullanan arkadaş hiçbir sorun yaşamadığını iletdi! Karar sizlere ayit. Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Arkadaşlar Ytong firması genel müdürlüğü ile bu konu için yaptığım mektuplaşma konusunda aldığım cevabı altda iletiyorum.Ytongdan fon yapmak isteyenlere yeni bir duyuru; Gelen elektronik mektubu aynen iletiyorum. Bundan sonrası size kalmış. Saygılar Sn. Volkan Uras,
Ytong (gazbeton), su ile sürekli teması söz konusu olduğunda kolay çözülür tuzları serbest bırakacağından ve akvaryum suyunu bazik duruma getireceğinden, akvaryum içerisinde dekoratif malzeme olarak kullanılması önerilmemektedir. Ancak, bu durumun balıklara olan etkisini araştıran bilimsel bir çalışma bilgimiz dahilinde değildir.
İlginize teşekkür eder, iyi günler dileriz.
Levent Özdemir Proje ve Uygulama Türk YTONG Sanayi A.Ş |
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Aksi halde çözülme yapabilir.
Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir