ZEBRA(brachydanio Rerio) hakkında yardım!
Mehaba Arkadaşım;
100 LT. karma canlı doğuran besliyorum. Aralarına 2 adet zabra koydum. (1 ay önce) Çok hareketli ve keyifli balıklar fakat biri diğerini sürekli kovalıyor. Hatta kovalıyan kaçanın kuyruğunu yemiş. Acaba ikisi de erkek mi? ya da sebebi nedir? diğer balıklarımla hiç bir sorunları yok. Bu zebraların dişi ve erkekleri nasıl ayırt ediliyor? Çoğalmaları için ne tavsiye edersiniz?
İlginize şimdiden teşekkürler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Dişilerin alt yüzgeçleri daha yuvarlağımsıyken erkeklerin anüs bölgesindeki yüzgeçleri daha keskin köşeli.Ayrıca sayılarını artırırsanız bi sorun kalmayacağını düşünüyorum.Akvaryumumda 7 tane zebra+leopar danio var ve gayette barışcıllar(Gerçi benimkilerde birbirlerini kovalayıp duruyorlar ama hiç zarar vermiolar birbirlerine)Sizede tavsiyem balık sayısını artırın.
Çoğalmaları için iki erkek ve bir dişiye ihtiyaç var.Üreme dönemlerinde dişilerin karınları şişiyor.Bu dönemdeyken önce erkek balıkları alıp altına misket yada ağ gerilmiş akvaryuma(su derinliği 10-15 cm) koyun.En az iki gün sonrada dişiyi yanlarına koyun.Tabi bu dönemde balıkları canlı yemle beslemeniz daha iyi olacaktır.(kondüsyon açısından)Eğer dişi yumurtlamaya hazırsa erkekler dişilere sarılarak yumurta döktürürler.
Bu işlemin bitişinden hemen sonra balıkları çıkarın ve akvaryuma az miktarda hava verin.Sakın ışıklarını falanda açmayın.Bi gün içinde yavrularınız çıkacaktır.Başta yumurta sarılarını tüketeceklerdir.Sonra artemia vb yemlerle yavrularınızı büyütebilirsiniz.Kolay gelsin.Umarım faydalı olmuşumdur.Anlamadığınız noktalardada yardımcı olabilirim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Halit bey öncelikle ilginiz ve yardımınız için teşekkür ederim.
Dün bu konuyu yazıdıktan sonra çok bekledim ama yardım alamayınca zebralarımı alıp akvaryumcuya gittim. Her ikisi de erkekmiş, dediğiniz gibi ayırt edilebilyormuş. Yanlarına bir dişi aldım. Erkekler adeta insan gibi sevincinden ne yapacaklarını şaşırdılar. Şimdi üçü de neşeli bir şekilde oynuyorlar. Erkeklerin birbirini kovalaması devam ediyor ama eskisi gibi sık ve şiddetli değil.
Ayrıca, yavru almak için sizden anladığım kadarıyla dişinin karnı şişmiş iken, erkekleri alıp ayrı bir boş akvaryuma koyuyorum. Bu akvaryumda 10-15 cm su olacak ve zeminine misket döşenecek. 2 gün sonra dişiyi alıp erkeklerin aynına koyacağım. Yumurta döküldükten sonra üçünüde ana tanka geri koyacağım. Yumurta dökülmüş akvaryumda ışık açmayacağım.
Ben bunları uygulamaya başlayayım, hem de bu arada balıkları daha yakından takip edip daha iyi tanıyayım.
Tekrar teşekkür ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Güzelll.Umarım başarılı olursunuz.Zebraların birbirlerine kur yapmalarını izlemekte çok zevkli oluyor.O tül kuyruklarını ve yüzgeçlerini öyle bi açıp birbirlerinin etrafında dönüyorlarki gerçekten görülmeye değer bir dans.
Birde bikaç şey daha demek istiyorum.Üretim akvaryumu tenha bir yerde olmalı balıkların rahatsız olmamaları için.Birazda karanlık bi ortam olması dahada iyi olur.Akvaryumda bi pipo(sünger) filtre olmasıda gayet iyi olur.Çünkü zebra yavruları gerçekten ufak oluyorlar.Beslenmeleri için pipo filtrede oluşan canlılarda uygun olabilir.(Tabi bunun için üretim akvaryumumunda suyu oturmuş olmalı.Buna dikkat edin çünkü zebraları yumurtlatmak o kadar zor değil.Önemli olan yavruları yaşatabilmektir.)Akvaryum sıcaklığı 25-27 derece arası olması uygundur.Üretmeyi düşündüğünüz balıkları bi hafta önce ayırırmanız dahada verimli olabilir.Erkeklerin daha kızışmış olmaları bakımından.Böylece döl verimide artacaktır.Daha çok yumurta döllenecektir.
Balıklarınızı canlı yemlerle besleyerek yumurtlama sürecini hızlandırabileceğinizi düşünüyorum.Haydi size kolay gelsin.Umarım bi gün karşılaştırırız kimin yavrusu daha çok die
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir