Bazı bitkiler birbirinin gelişimi engelle
Alleopati dediğimiz bitkilerin birbirine nötr veya negatif yönde etkileri mevcut.Alleopati, bitkilerin salgıladığı kimyasallarla ortamda sadece kendini var etmek istemesi ve akabinde daha çok alan işgal ederek yayılması ilkesi üzerine kuruludur.En azından şimdiki bulgularla bitkilerin bunu hedeflediği sanılıyor.Mesela Ceviz ağacının civarına domates ekildiği takdirde,yağmur yağdığında cevizin yapraklarındaki sıvılarla birleşip aşağı dökülen su domatese oldukça zarar verir.Bu bir alleopati örneğidir.Bu ve benzer durumlar su bitkilei için de geçerlidir.Ancak hangisinin hangisini ne ölçüde etkileyip etkilemediğini bulmak için detaylı bir bilimsel çalışma gerekir.
Fotoğrafı açtım.Limnophyla ve Crypto cinsi bitkilerinizin olduğunu görüyorum.Ama şu da dikkatimi çekti.Işık yoğunluğu az ve tanka karbondioksit veriyor musunuz acaba?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
4 x 36 Watt 120 cm lik florasan lamba mevcut
Fermante sistemi kurmak için çeşitli yöntemler mevcut. Ben şu şekilde yapıyorum.
*Bakkaldan ya da marketten temin edilen kuru maya.
*1,5 bardak şeker
*oda sıcaklığında 1,5 lt kadar su (pet şişenizi 2,5 lt varsayıyorum)
*kabartma tozu
İlk önce kuru mayadan 2-3 çay kaşığı alıp su bardağının içine koyuyoruz. Ardından bardağı su il doldurup karıştırmaya başlıyoruz. 5dk karıştırdıktan sonra bir paketin yarısı kadar kabartma tozunu bardağa boşaltıyoruz. İyice karıştırdıktan sonra beklemeye bırakıyoruz. Karışım beklerken diğer tarafta 1,5 lt oda sıcaklığındaki suyu şişenin içine boşaltıyoruz, Ardından 1,5-2 bardak şekeri içine döküp iyice erimesini sağlıyoruz. Şekeri iyice erittikten sonra bardaktaki karışımı şişeye döküp iyice çalkalıyoruz. Sonunda şişeyi sisteme takıp yaklaşık 1-1,5 saat sonra CO2 lerin çıkışını zevkle seyrediyoruz. işte pasif difüzör;