Bedava Bitki Gübresi
Arkadaşlar başka değişik fikri olan arkadaş varmı? yakında suya yağ,salça,mayonez önereceğiz. Lütfen bilgisi olmayan arkadaşlar yorum yapmasın özellikle bu hobiye yeni başlayan arkadaşların yanlış bilgilenmesine ve zarar görmesine neden olmaktadır. Biraz daha dikkat edersek formumuz harika olur. Fakat yanıltıcı ve zarar verici bilgiler veririsek buradan bilgi alan ve zarar uğrayan arkadaşlarımıza, dostlarımıza karşı herhangi bir savunacağımız bir şey kalmaz. Doğru bilgileri bile okudukları zaman inanmazlar, yapmak istemezler. sizden ricam eğer yanıt yazmak istiyorsanız ve bilginiz yoksa halimi hatrımı sorun yeter. Onada kabulum. şimdi içinimizden birkaç arkadaşımız kardeşimiz diyecekler ''sen niye soda ile ilgili konu açtın diye'' ben hobimi ucuzlatmaya ve ilaçtır suni gübrelerdir vb. Konularda alternatifler ararken bulmuş olduğum bir konudur. Sizlerle paylaştım ve ben denedim. Şuan akvaryumumu kuralı 2 hafta olcak bitkilere daha önce co2 ve gübre vermedim sadece soda döktüm. 1-2 hafta içinde yararı/veya zararı hakkında benden bilgi vereceğim. Deneyen ve bilgisi olan arkadaşlar sağ olsun yorumlarını ve bilgilerini bizlerle paylaştılar. Bende şu an deneme aşamasındayım. İnşallah faydalı bir konu üzerinde vakit geçiriyoruzdur. herkese saygılar. .
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Durdu Bey; öneriniz bir bakımdan doğru, bir bakımdan hatalı gibi görünüyor. Benim deneyimlerime göre uzun süre maden suyu kullanımı bitkilerde sararmaya sebep oldu. Nedenini halen bilmiyorum, kesin bir sebebe ulaşamadım. Fakat uzun süre yoğun kullanımında hem benim tecrübelerime hem de sitemizdeki poek çok kişilerin tecrübelerine göre bitkilerde sararma oluştu.
Maden suyunda yoğun olarak bulunan maddeler
Anyonlar: Florür, fosfat, bikarbonat, klorür, nitrat, silisyum dioksit, sülfat
Katyonlar: Demir, alüminyum, kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum, demir
Fosfat, sülfat zaten balık bulunan akvaryumda genel olarak ihtiyacın fazlasıyla mevcuttur.
Magnezyum bikarbonat ve kalsiyum bikarbonat ise musluğumuzdan akan suda bolca mevcuttur. Malum, ülkemizdeki suların genel olarak sert olmasını sağlayan maddeler bunlardır. Bunlar için maden suyu kullanılacaksa zaten su değişimi ile çok daha ucuza bu iş halledilebilir.
Klorür, sodyum iyonları ise bildiğimiz rafine tuz, yani sodyum klorürden kaynaklı olabilir. Sodyum kaynağı maden suyunun içindeki sodyum bikarbonat da olabilir ki bu zaten bakkalda satılan karbonattır. Yani bu maddelerin eklenmesi gerekirse yine maden suyu gereksiz maliyet oluşturur. 10 şişe maden suyu ile eklenecek sodyum bikarbonatı parmağınızın ucu ile aldığınız bir tutam sodyum bikarbonat ile halledebilirsiniz.
Potasyuma gelince; zaten bitkili bir akvaryumda organik taban malzemesi kullanılıyorsa veya balık varsa bu madde de bolca mevcuttur.
Demir: Demirin kullanılabilir formda olması önemlidir. Basınçlı şişelerdeki maden suları(doğal) veya mineralli sular(yapay) genelde çok düşük pH'a sahip olduğundan demir okside olmamış olabilir. Fakat siz suya döktükten sonra çok kısa süre içinde iyonik halden çıkıp okside olacaktır. Bu durumda bitki tarafından kullanılması olası değildir. Bitki tarafından kullanılabilir olması için hümik asit, EDTA gibi maddelere bağlı olması veya iyonik halde bulunması şarttır.
Son olarak:
Demir oksit(pas) bitkiler tarafından kullanılamadığı gibi ziraatte herbisit olarak kullanılmaktadır. Yani zararlı otların imhasında kullanılan ilaçların yapısında sık olarak bulunur. Benim aklıma bitkilerin sararma sebebi olarak maden suyundaki demirin akvaryumda okside olması ve buna bağlı sorunlar aklıma geliyor.
Teşekkür Edenler: [T]113363,Scherwin[/T]
Beğenenler: [T]167786,Ahesya[/T]
Ben Semih Beyin,uyguladigi taktigi uygulamaya karar verdim.
Sadece suypraydin ve maden suyu hic eklememistim,ama sivi gubre eklemistim,sivi gubrede bitkiler ozellikle sazlar cosuyor.Ama onemli olan sivi gubreyide periyodik olarak devamli kullanmak lazim.