Bitkilerde Makro Besinler
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Teşekkürler Tunç Bey.
Ben de hormonlar ile ilgili denemeler yaptım ama sonra en güzeli bitkinin hormon dengesini bozmamak diye düşündüm. Mesela anubiasın 40-50 cm kök saldığını görünce insan bir şeylerin yolunda olmadığını anlıyor.
Ben potasyum nitratı halen kimi yerlerden az da olsa bulabiliyorum. Genellikle gerektiğinde üre veya amonyum nitrat kullanıyorum ama malum; kimseye tavsiye edilecek şey değil. Özellikle ortamda balık varsa kontrolsüz kullanımı yıkıcı etki gösterebiliyor. (Gerçi amonyum nitratın da satışının sınırlı olması lazım. Potasyum nitrata göre patlayıcı yapımında kullanılma ihtimli daha yüksek. Potasyumla pomba yapan kötü niyetli, amonyum nitratla yapan iyi niyetli durumu varsa başka.)
Ben de pek çok bitkiyi dediğiniz gibi emers koşullarda yetiştirdim. Buna hemianthus callitrichoides, glosso, criptolar, anubiaslar, rotalalar ve echinodouslar dahil. Hakikaten su dışında yetiştirmek kolay da sonra suya adapte ederken çok kayıp veriliyor. Ancak büyük üretimde kullanılabilecek bir yöntem. O zaman da yine kimi eser elementlerin kullanılması gerekiyor. Fakat bu tip büyük üretim yöntemlerinde zaten akvaryumda kullanılan bileşik eser element gübreleri değil de ihtiyaca göre ayrı ayrı element takviyesi şeklinde katkılama makul görünüyor.
Çok teşekkür ederim, kimyasal ihtiyacım bu yaz olabilir. Yardımcı olursanız gerçekten çok güzel olur. Malum; atıyorum gidip 50 gram kobalt bromid almaya kalksam çuvalı dayamaya kalkıyorlar.
Excel konusunda ben de çok çekinceliyim. İlk çıktığında araştırmadan birkaç kişiye tavsiye etmiştim ama sonra araştırınca insanlara kullan da diyemedim kullanma da diyemedim. Sorana ben kullanmıyorum deyip işten sıyrılmaya çalışıyorum. Az miktarda kullanınca balıklarda kısa vadeli sorun görmüyoruz da acaba görmediğimiz sorunlar da çıkabilir mi diye düşünüyorum. İçindeki kimi kimyasalların mikroskobik canlılar üzerindeki etkisi ile ilgili net bilgiler de mevcut değil.
Benim de size herhangi bir yardımım dokunabilecek konu olursa her zaman yardıma hazırım, söylemeniz yeterli. Son zamanlarda biyofizik üzerine kaynaklara kafamı daldırdım, içlerinden çıkmaz oldum. Gerek hücrede madde transferleri olsun, difüzyon koşulları ve elementlerin membran potansiyelleri olsun epey uğraşıyorum. Bu tip konularda bilgi gerekirse elimden geldiğince yardıma açığım.
Mutlu Hocam inanın bu sözünüze kanaat kullanmışsınız gibi sevindim.
İlk 4 yıl yat sporuyla uğraşınca(yan yatış) her şey birikti. İnşallah önümüzdeki yıla kalan birkaç dersi de verip bitireceğim. Sonra salim kafayla bitki deneylerime devam edeceğim.
200 litrelik bitkili tankım 1 yıldan fazla zamandır kurulu ve epeyce oturdu. ilk kurulumda 3-5 santim hindistan cevizi torfu ve taban gübresi koyup üstünü 7-8 cm kalınlıkta hagen kumla kapatmıştım. tüpten co2 veriyordum, sonra başbakanın nükleer reaktör ve mutfak tüpü aforizmasından ilham alarak tüpü balkona koydum ve mayalı sisteme geçtim. bir kaç kere misket gübresi versem de ciddi bir gübreleme yapmadım. mayalı sisteme geçmeden evvel tank birkaç ay co2 siz kaldı ve bitkiler bozulmaya yüz tuttu. mayalı sistem ile co2 vermeye başladıktan sonra eser ve genel element takviyesi yapmamın da hoş olacağına karar verdim. akvaryumun arka köşelerinden birine kuma saplanan ve diğer ucu su yüzeyine kadar çıkan bir plastik su tesisatı borusu sapladım. borunun kuma saplanan kısmına filtre şeklinde pek çok delik açtım. su üstüne çıkan kısmına da bir huni taktım. eser elementler için arada bir iki supradyn tableti ezip buradan döküyorum. boru içinde çözünüp kum altından yavaşça akvaryuma karışıyor. benzer şekilde benexol tablet, demir tabletleri, kaya tuzu, karbonat, magnezyum şase,KNP gübresi gibi eklemelerimi direkt buradan huninin içinden yapıyorum. şimdilik durum iyi gibi ve ciddi bir toparlanma var.
Bitkiler için;
Soda?
Çay?
Yumurta suyu?
Soda ve çay ben arada bir akvaryuma ekliyorum. Yumurta suyunu ise daha yeni duydum ve anlamadım da nasıl ne olduğunu.
Ve bu tip baharat yada içeceklerden akvaryuma bitkiler için eklenebilecek neler var?
- 61 g (11 teaspoons) Potassium nitrate (KNO3) - "Stump remover" (Source of "N", and "K")
- 5.2 g (1 teaspoons) Potassium monophosphate (KP04) - "Fleet enema" (Source of "K" and "P")
- 10.8 g (2 teaspoons) Magnesium sulphate - (MgSO4) - "Epsom salts" (Source of "Mg")
- 1.8 g (0.3 or 1/3 teaspoon) Potassium sulphate (KSO4) - (Source of "K")
- 61 g (11 teaspoons) Potassium nitrate (KNO3) - "Stump remover" (Source of "N", and "K")
- 5.2 g (1 teaspoons) Potassium monophosphate (KP04) - "Fleet enema" (Source of "K" and "P")
- 10.8 g (2 teaspoons) Magnesium sulphate - (MgSO4) - "Epsom salts" (Source of "Mg")
- 1.8 g (0.3 or 1/3 teaspoon) Potassium sulphate (KSO4) - (Source of "K")
4. madde de sozunu ettigimiz toz karisima alternatif olan bir baska karisim bilgileri (Ispanyadan):
Abono para acuarios plantados 50 gramos de Kelamix complext.El Kelamix complex es un complejo de microelementos quelatados por EDTA, totalmente solubles al agua, formulado para prevenir y corregir los principales estados carenciales de hierro, manganeso, zinc, cobre, boro. Se puede aplicar disuelto en agua y después al acuario. Composición Riquezas garantizadas: Hierro (Fe) EDTA............7,8% Manganeso (Mn)EDTA.........3,9% Zinc (Zn) EDTA..............0,6% Cobre (Cu) EDTA.............0,3% Boro (B) mineral............0,7% Molibdeno (Mo) mineral......0,2% Bu karisim isimi gorur mu pekala? |
4. madde de sozunu ettigimiz toz karisima alternatif olan bir baska karisim bilgileri (Ispanyadan):
Abono para acuarios plantados 50 gramos de Kelamix complext.El Kelamix complex es un complejo de microelementos quelatados por EDTA, totalmente solubles al agua, formulado para prevenir y corregir los principales estados carenciales de hierro, manganeso, zinc, cobre, boro. Se puede aplicar disuelto en agua y después al acuario. Composición Riquezas garantizadas: Hierro (Fe) EDTA............7,8% Manganeso (Mn)EDTA.........3,9% Zinc (Zn) EDTA..............0,6% Cobre (Cu) EDTA.............0,3% Boro (B) mineral............0,7% Molibdeno (Mo) mineral......0,2% Bu karisim isimi gorur mu pekala? |
Composición Riquezas garantizadas:
Hierro (Fe) EDTA............7,8%
Manganeso (Mn)EDTA.........3,9%
Zinc (Zn) EDTA..............0,6%
Cobre (Cu) EDTA.............0,3%
Boro (B) mineral............0,7%
Molibdeno (Mo) mineral......0,2%
Bu karisimi direkt ispanyadan getirticem. Fiyat olarakta beni fazla zorlamayacak.
Edta ile selatlanmis olmasinin bir sakincasimi var, eger yoksa siparisi okeylemeyi dusunuyorum.
Composición Riquezas garantizadas:
Bu karisimi direkt ispanyadan getirticem. Fiyat olarakta beni fazla zorlamayacak.
Edta ile selatlanmis olmasinin bir sakincasimi var, eger yoksa siparisi okeylemeyi dusunuyorum.
Umarim bu son sorum olur. Forumda Makro gubrelerin ne kadar su da ne kadar miktar karistirilmasi gerektini buldum. Fakat elumde toz halde bulunan mikro gubreyi ne kadar suda karistirmam gerektigini bilmiyorum. Bu konuda fikri olan kims varmi?