Deniz akvaryumlarında Cyano problemi
Deniz Akvaryumlarında Cyano Problemi
Cyano deniz akvaryumlarında istenmeyen yosun/bakteri oluşumudur. Ufak oluşumlarla başlasada önlem ve tedbirleri alınmadığı sürece, ilerleyen ve devamlılığını sağladığı sürede akvaryumda "problem" niteliği taşıyabilir.
Cyano nasıl anlaşılır?
Özellikle deniz akvaryumuna yeni başlayanlar tarafından cyano ve coraline algae karıştırılır. Cyano, coraline a göre daha yumuşak bir yapıya sahip ve üzerine parmağınızla baskı yaptığınızda dağılmaya elverişlidir.
Akvaryumda cyano yu tetikliyen etkenler nelerdir?
Akvaryum suyunda nitrat ve fosfat değerleri artış eğiliminde ise, kullandığınız lambaların kelvin değerleri yetersiz ve süreleri geçmiş ise, akvaryumunuzda yeteri miktarda akıntı yok ise ve kh seviyeniz olması gerekenin altında ise cyano oluşumu gözlemlenebilir. Bunlar birbirini tetikleyen unsurlardır.
Cyano oluşan bir akvaryumda neler yapılmalıdır?
Akvaryumda su değerlerinde problem var ise, önerilen değerlere çekilmeli (su değişimleri, fosfat emiciler, kh artıırma gibi yöntemler kullanımı), aydınlatma ekipmanlarının değişim süresi ve kalitesi gözden geçirilmeli, akıntı miktarının az olması durumunda akıntı miktarını arttıracak ek ekipman ilavesi yapılmalıdır. Akvaryumda ışığa ihtiyaç duyan canlılar yok ise ışıklandırma süreleri minimuma indirilebilir. Mercan ve balıklarınıza aşırı yem vermekte, fosfata neden olacağından cyano oluşumunu tetikler.
Cyano akvaryumunuzda birşeylerin kötü gittiğinin habercisidir.Kısa dönemde akvaryum içerisindeki cyano oluşan bölümde sifonlama işlemi yaparak oluşum yok edilmeye çalışılsada, kalıcı ve yeterli bir çözüm şekli değildir. Temzilik ekibi içinde yer alan snail ve conch gibi canlılar, cyanonun bölgesel gelişiminin önüne geçebilir. Bitkisel ağırlıklı canlılarda bu bakteri türünü besin olarak kullanabilir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bu arada bir bilgi daha ekleyeyim. Herşeyi yaptınız ve kurtulamadıysanız bütün eczanelerde bulabileceğiniz eritromisin etken maddeli eritro isimli antibiyotiki kullanabilirsiniz. Bir çok yerde tartışılmış bir konudur. Ama her cyanoda bunun kullanılmasını pek önermem. Çünkü öncelikle su değerlerini düzeltip ışıklandırmayıda uygun hale getirdiğinizde cyano sorunu pek yaşamazsınız. Ama tüm bunları düzeltip yinede bu sorunla uğraşıyorsanız kullanabilirsiniz. Dozaja gelince 100 litreye 100 mg olarak geçiyor. Birinci gün uygun dozajda akvaryuma ekledikten sonra aynı işlemi dördüncü gün yapıyorsunuz. Bir hafta içinde tamamen yok olması gerekiyor. Eğer yok olmazsa dozajı çok az artırarak 3 er gün arayla kullanmaya devam ediyorsunuz. Kullanırken ps ve varsa ozon cihazını kapatıyorsunuz(Min. 3 saat süreyle). Birde aktif karbon kullanılmaması gerekiyor. Kullandıktan sonra ise her ihtimale karşı bakteri kültürü bulundurmakta fayda vardır.
Aklınıza takılan bir şey olursa sorabilirsiniz.Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
http://img215.imageshack.us/i/02112009049.jpg/
http://img215.imageshack.us/i/02112009048.jpg/
daha öncede yoktu yaklaşık 3-4 ay önce
kiremit rengi olanlar sanki jelimsi gibi...
saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir