iç filtre mi şelale filtre mi?
Bence uygun su seviyesinde şelale filtre problem çıkarmaz. Çoğu bitkili tankta dış filitre kullanılıyor, daha önceki açtığım başlığı incelerseniz (Bkz: Dış Filitre Çıkış Hortumu Konumu), verilen cevaplarda bitkili akvaryum uzmanlarının çoğu arka duvara vererek az da olsa bir dalgalanma oluşturuyorlar. Düz mantık gidersek bunun bir problem oluşturması olası değil. Ayrıca yurtdışında yaptığım bir gezi sırasında incelediğim bitkili tanklarda (CO2 verilen) su üstü filtre çıkışları sayesinde şelaleye nazaran daha fazla dalgalanma vardı ve bitkilerin gelişimi gayet güzeldi.
Şöyle ki; eğer CO2 yi tam çözemiyorsak zaten suyun yüzeyinde kaybolacaktır (Seramik difzörlerde olduğu gibi) fakat super vortex'imiz var sa zaten çözebileceğini vortex'in (girdap) içersinde çözecektir.
İç filtre kullanımını kişisel tercih olarak uygun görmüyorum. Bana tamamen görüntü kirliliği gibi geliyor. Bitkili tankımızda zamanla difüzör, filtre hortumları, ısıtıcı ve hatta termometre bile fazla gelecek ve bunları gizlemek için çeşitli yöntemler geliştirmeye çalışacağız.
Bunun sonunda tercih size kalmış. Az debili iç filtre de kullanabilirsiniz, şelale filtre de.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Şelale filtrede suyu max.tutunca(su çıkış seviyesine kadar) sonuç hüsran olur. Neden? Dalgalanma neredeyse hiç yokmuş gibi olur ve bu da su üstünde yağlanmaya sebebiyet verir ( tecrübeyle sabit). Bu sefer de yağlanma gitsin diye kısmen suyu azaltmak gerekir ki co2 açısından istenmeyen bir durum.
Şelale filtrede suyu max.tutunca(su çıkış seviyesine kadar) sonuç hüsran olur. Neden? Dalgalanma neredeyse hiç yokmuş gibi olur ve bu da su üstünde yağlanmaya sebebiyet verir ( tecrübeyle sabit). Bu sefer de yağlanma gitsin diye kısmen suyu azaltmak gerekir ki co2 açısından istenmeyen bir durum.
Akvaryumunuz kaç litre ve hangi model şelale filtre kullandınız acaba kaba pislik temizlemek için şelale filtre oldukça uygun ama boyutları küçük olması nedeniyle çok çabuk kirleniyor :(
[QUOTE=FTM_GL]
Şelale filtrede suyu max.tutunca(su çıkış seviyesine
kadar) sonuç hüsran olur. Neden? Dalgalanma neredeyse hiç yokmuş gibi
olur ve bu da su üstünde yağlanmaya sebebiyet verir ( tecrübeyle
sabit). Bu sefer de yağlanma gitsin diye kısmen suyu azaltmak gerekir
ki co2 açısından istenmeyen bir durum.[/QUOTE]
Yine dediğimiz gibi son tercih akvaryumsever'in.
Arkadaşlar hepten kafam karıştı.Ama ben söylenenlerden şu sonucu çıkardım(eğer yanlışsa düzeltin).Gerek görüntü gerek filtreleme açısından şelale filtre avantajlı.Ancak bitkili akvaryumlar için ise CO2 takviyesi bakımından iç filtreler daha avantajlı ki ben bitkili akvaryum kurmak istiyorum.Ancak bir arkadaşımız eğer kolay bitkiler seçilirse şelale filtrenin tercih edilebileceğini söylemiş.Bende şelale filtre kullanmak istiyorum ve bitki olarakta eledoa, java moss, çınar gibi bitkilere bakmak istiyorum.Çok kararsız kaldım yorumlarınızı bekliyorum.
Düşündüm taşındım ve en sonunda şelale filtre kullanmaya karar verdim.Ama tavsiyelerinize uyarak yinede evde küçük bir iç fitre bulundurucam nolur nolmaz.Şelale filtre konusunda önerilerinizide almak isterim(marka veya kullanım bakımından).Ben internetten birkaçtane buldum sizce bunlar nasıl?
Kuracağınız sistemi ben size şöyle açıklayayım.Önce küp şeklinde şelale filtrenin ağzı uzunluğunda bir sünger kesin.Hani şu ısıtıcıları tutturduğumuz vantuzlar var.Camı tam kavrıyor,işte onlardan bir tane edinip kestiğiniz süngerde o vantuzun kollarını sokacak şekilde kesikler açın.Sonra o vantuzu süngere sokun.Zaten içbükey bir kavis aldığından çıkması söz konusu olmaz.Bu hazırladığınız süngeri de şelalenin su dökülen kısmının önüne yapıştırın.Böylece tankı alt üst etmemiş olursunuz.
http://www.otuz.com/product_info.php?products_id=20407