ışık ihtiacı
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Eğer bakımı zor bitkiler barındırıyorsanız grolüx veya bitkili tanklar için özel üretilen ışıklandırma sistemlerini kullanabilirsiniz.
hmm teşekur ederim tam tafsiyenız neler msl bitkilerim va r zaten çok iyiken çürümeye başladılar yosunda oluyor co2 de veriyorum ama onune geçemedim bunun gidip day light tarzı bişey alcam 2 tane fılan yeterli olurmu sence kardeş
Şu bilgilerin ne kadar çoğunu verirseniz size o kadar rahat yardımcı olabilirim:
Bitki sayınızı, türünü
Akvaryumunuzun boyutlarını (enxboyxderinlik şeklinde)
Taban malzemenizi (Midye kırığı vb. Bir de taneciklerin tahmini ortalama boyutu. Mesela 1-2 mm gibi.)
Gübre kullanıyor musunuz?
Filtre sisteminiz, su sıcaklığınız, pH gibi değerleriniz nelerdir?
Bitkilerinizi dikmeden önce köklerinin ucunu kestiniz mi?
Balık sayınız, türleri nelerdir?
Bu bilgileri verdiğiniz taktirde size daha rahat yardımcı olabilirim. Belki kalan bitkileriniz kurtulmakla kalmaz, bir süre sonra çoğalıp kaybınızı telafi ederler.
hmm encort bey ben verim umarım yardıcı olabilirm akvaryum uzunluğu 100*60*60
içinde 3 tane 18 watlık sıradan florasanlar var
bitki sayım ortalama 7-8 çeşit kök olarak toplam 20 yakın kök var co2 takviesi yapiyorum ama bir faydasını gormedim pek eskiden olsa
belediğim turler 2 tane makrakanta orta boy 10 tane neon 3 tane cocuk eli kadar melek 4 tane göküşağı ve başka küçük tetralar
Gübre kulanmıyorum zemın olarak beyaz ufak çakılar var onları kulanıyorum midye 2-3 tane fılan var sadece
diş filtre kulanıyorum ph bilemicem ama
bitkilerin köklerin ucunu kesmedim
bugun gidip kaliteli bir floreasan alcam day light 30 watlık alimmi birde mavi almayaı düşünuyorum ne dersınız
Mavi ışık çok uzun süre yakıldığında yosunlanmayı tetikleyebilir. O yüzden günde 4-6 saat'in üzerinde yakmayınız. Hatta yosunlanmanın önüne geçinceye kadar bir süre yakmayınız.
CO2'nin pek fark yaratmaması doğaldır kanımca. Çünkü yeterli bitkiler zaten yeterli ışığı alamıyorlar. Bence siz önce ışığı değiştirin, ardından bitkileri 1 hafta 10 gün arası gözlemleyin. Bakalım gelişmelerinde ne kadar bir etk olacak. Ondan sonra isterseniz CO2 denersiniz.
Balıklarınız bitkili bir akvaryuma çok uygun. Bitkilere problem oluşturacak türden değiller. Akvaryumunuzda su değşimlerini düzenli yapıyorsanız 360 litre için balık sayınız nitrat veya amonyak patlaması oluşturacak durumda değil. Bu sebeple yosunlanmanın bundan kaynaklandığını düşünmüyorum. Fakat fazla yemleme yapıyorsanız ve dibe çöken yem artıkları orada kalıyorsa bu da yosunlanma yapabilir. Yani tek bir sebep aramaktan çok tüm ihtimalleri gözden geçirdiğimizde bence yosunlanma probleminizin ana kaynağı ışıklandırmadır. Eğer düzenli dip çekimi yapmıyorsanız ve/veya yemlemeyi çok yapıyorsanız bunlar da yosunları coşturacak diğer etmenlerdir.
Işıklandırma güçlenince bitkilerin büyüme hızı artacak, yosunların ihtiyacı olan besinleri bitkileriniz tüketmeye başlayacak, bu da yosunlanmanın bir nebze önüne geçmenizde yardımcı olacaktır. Fakat eğer cabomba ve elodea gibi çok hızlı büyüyen bitkileriniz varsa ortamdaki gerekli mineralleri çok hızlı tüketecek, ileride gübre takviyesini gerekli kılabileceklerdir. O yüzden bence elinizdeki bitki çeşitlerini şimdiden tespit edip ileride neler olacağını önceden tahmin etmelisiniz. Mesela bitkilerinizin türlerini tespit ettikten sonra ne hızla büyüdüklerine bakmanız ileride CO2 veya mineral gübresi kullanıp kullanmamanız gerekeceği konusunda size şimdiden bir fikir verecektir.
Bu arada konunun başında akvaryumum 160 litre demişsiniz. Verdiğiniz ölçüleri hesaplayınca 360 litre çıkıyor. Bilginize.
[QUOTE=fermjj31]slm arkaşlar ben akvaryumumda 3 tane floresan var ucuza almiştim 2.5 ytl fılan teki hepsi yanılmıyorsam toplam 40 watt ediyor akvaryum boyutum 160 litre toplam sizce kaliteli bir flresan almalımıyım birde inanılmaz bir yosun var .....[/QUOTE] [QUOTE=fermjj31]hmm encort bey ben verim umarım yardıcı olabilirm akvaryum uzunluğu 100*60*60 .....[/QUOTE]
nası yani