ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
mrrm
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
08 Mayıs 2013 13:30
Son Ziyaret:
14 Şubat 2021 20:01
Toplam Mesaj:
44 [0.01 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Muharrem Bayramoğlu
Doğum Tarihi:
17 Kasım 1978
Yaş:
46
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Muharrem Bayramoğlu
150*50*60 Reef
50*50*60 Kararsız
170*70*70 Kararsız

SON 10 MESAJI

50x50x60 Bitkili Küp Güney Amerikana Giriş
Çaok güzel olmuş. Eline sağlık. gözüme takılan tek şey benim hiç hoşuma gitmemişti yaptığımda üstteki beyaz pimaş boru :) 
Diğer siyah borulardan bulamadığım için mecburen onu kullanmak zorunda kaldım. Görübtüyü bozan tek şey o. 
170*70*70 Akvaryum İçin Sump Tavsiyesi
Kısmetse yılbaşından sonra bu sump işini bir çözüme kavuşturacağım. Kafamda iki seçenek var ya akvartumun sol tarafına 15 cm genişliğinde 70*70 ölçülerinde bir sump yada akvaryumun tam orta kısmına 30*15*70h ölçülerinde bir sump yapmayı düşünüyorum. Aslında akvaryumun görüntüsünü bozmak istemiyorum ama yapacak başka bir şey yok.
Adim Adim Fotograflarla Power Led Aydinlatma.
İçimi okumuşsunuz. Bende mesajınızı okumadan önce karideslere bakıyordum. Bir arkadaşm bu akvaryumda tuzlu su karidesi üretebileceğimi söyledi.
Geçen hafta tanesini 40 lraya aldım :) Gerçekten üretebilirsem evdeki akvaryumların masrafını fazlasıyla çıkartır diye düşünüyorum. o akvaryumda şu anda yaklaşık 10-15 tane lepistes yavrusu var. Bir ara discus üretmeyi düşündüm. Ama bunlar hep düşünce aşamasında kalıyor. Bir türlü uygulamaya geçiremiyorum. Sanırım birazda aç gözlüyüm imkanım olsa evde her türden akvaryum kurucam. Bir ara gerçekten abartmıştım. 8-10 tane akvaryum vardı evde. Yer bulamadığım için mutfak tezgahının üstüne bile 90*50*30 akvaryum koymuştum :) Şimdilik 3 tane var. (70*50*60 h boşta) mrrm2013-12-27 20:53:21
Adim Adim Fotograflarla Power Led Aydinlatma.
[QUOTE=Gecko]Oncelikle sump sistemi harika filtrasyon saglar ve iyi bir iscilikle goze kotu gorunmez. Sump sistemiyle kurulan onlarca harika bitki akvaryumu gordum. Mutlaka co2 kacisina neden oluyordur fakat bu abartilacak boyutlarda degildir diye dusunuyorum.

Ayrica Atil Bey'in dedigi gibi bu armaturu alip ledlerini degistirebilirsiniz. Oldukca ince gorunuyor. Bunlardan herhalde 4-5 adet gerekecektir. Belki de daha fazla. Maliyet hesabi yapip deger mi degmez mi ona gore hareket etmek gerekir giye dusunuyorum. Fakat tek bir aluminyum bloktan olusan aydinlatma daha guzel duracaktir diye dusunuyorum.

Akinti konusunda, ozellikle akintili su isteyen baliklariniz olmadigi surece sadece olu nokta birakmayacak sekilde su ceviren bir pompa yetetli olacaktir. Yine bahsedildigi gibi sump kafa motoru bana yeterli gibi geliyor.[/QUOTE]

Tanesine 85 lira verip ledlerini değiştirmek maliyeti fazlasıyla arttıracaktır. Birde bundan 5-6 tane alırsak pekte uygun birşey olmayacaktır. Ona harcanacak parayla hazır led aydınlatma alınabilir sanırım. Ben içindeki ledlerle kullanabilirim diye düşünmüştüm. Ama Atıl Bey'in dediği gibi bu armatür aydınlatma amaçlı olduğundan istenilen ışık değerlerini vermeyebilir.

Balık konusunda hem göze hitap edecek hemde en azından akvaryumun giderleri karşılayacak şekilde üretim yapmayı düşünüyorum. Traopikal de olabilir cichlid türleri de olabilir.
Adim Adim Fotograflarla Power Led Aydinlatma.
[QUOTE=shimendifer][QUOTE=mrrm]
Benim aklımdakide iç sump yapmak. Fakat bir arkadaşım bitkili akvaryumda sump olmaz dedi. Karbondioksiti yok edermiş. Ne kadar doğru bilmiyorum.
[/QUOTE]

Doğrudur ama bizim yapacağımız şey tam bir sump sayılmaz daha doğrusu dış filtreyi akvaryumun içine yapıyoruz. Dış sump gibi suyun havalanması pek sözkonusu değil çünki bastığımız su yada filtre içinden geçen su dış sumptaki gibi havalanmayacaktır. Hatta dış sumplardaki su seside olmayacak ( Daha önce bir tankımda kullanmıştım. Sonra tankı genişletmek için söktüm zaten nano tanktı :) kazandığım 15 cm ekstra derinlik işime geldi. :)

Bakın bir örnek arkayı tamamen filtre yapmış sizin tankın boyu çok uzun oldugundan ben arkadan bir kısmı ayırmıştım ama tabi bu şekilde de yapılabilir 20 cm arkadan alarak :( Kullanabileceğiniz en 50 CM ye düşer 


[/QUOTE]

Akvaryumun sol tarafına böyle bir şey yapabilirim. 15-20 cm genişliğinde olabilir. ama bunu akvaryuma yapıştırmak yerine dışarıda yapıp akvaryumun içine koymayı tercih ederim. Daha sonrada çıkartmak gerektiğinde kolaylık olsun diye. Bunun tam karşısınada bir tane güçlü bir iç filtre koyarak sudaki sirkülasyonu sağlamak dahamı sağlıklı olur. Bitkiler için bir zararı olurmu.

Birde internette aydınlartmalara bakarken şunu gördüm.
Malzemeleri alıp uğraşmaktansa böyle hazır birşeyde aynı işi görürmü. Bundan iki tane alsam sanırım benim akvaryuma yeterli diye düşünüyorum. Ama ışık rengi seçeneği yok sanırım bunlarda. Kendi yapacağımda istediğim renkleri kullanabilirim.
Adim Adim Fotograflarla Power Led Aydinlatma.
[QUOTE=shimendifer]Merhaba Muharem bey sizin bu tank için bence en uygun filtre akvaryum içine sump yapmak gibi görünüyor. Anladığım kadarı ile akvaryum dışına elektrik tesisatı haricinde bir şey çıksın istemiyorsunuz zaten yerde yok görünüyor. Bu durumda akvaryuma arkaya köşe yada sol veya sağ tarafa bir iç sump yapılabilir gibi. Hem maliyet olarak da çok bişi tutmaz. tankı sadece boydan bir 30 cm kısaltacaktır. yada önden full göreyim diyorsanız arka köşelerden birine eklemeniz gerekecektir.[/QUOTE]

Benim aklımdakide iç sump yapmak. Fakat bir arkadaşım bitkili akvaryumda sump olmaz dedi. Karbondioksiti yok edermiş. Ne kadar doğru bilmiyorum.
Adim Adim Fotograflarla Power Led Aydinlatma.
[QUOTE=Gecko][QUOTE=mrrm][QUOTE=shimendifer]Evren bey cubalar çok güzel görünüyorlar umarım tesisatı biran önce düzeltirsiniz. Bende yarın bir budama yapacağım artık balıklar görünmez oldu :( birde tüm düzenleme yok oldu bitkilerin gelişmesi ile :(

Muharrem bey 2226 tankınıza yetersiz gelecektir düşüncesindeyim benim tank kapasite olarak nerdeyse yarısı sizinkinin bende bile anca yetiyor gibi. sizinki için debisi daha yüksek bir motor gerekeceği kanısındayım. Bu arada Akvaryumu tvnin altında olması gibi bir durum mu var ben mi yanlış anladım. 
[/QUOTE]

Evet 2226 yetersiz kalıyor biraz. Zaten akvaryumun dışında durduğu içinde kötü bir görüntü oluyor. Bir çözüm bulamadım henüz. Evet akvaryum tv nin altında. Geçici olarak üstünü camla kapattım ama dış filtrenin borularının geçtiği yerde biraz açıklık kaldı. Buda tv nin nemden zarar görmesi demek. Birde yemleme yada temizlik yaparken  camlar büyük olduğu için oynatmak sorun oluyor. Bunun içinde şöyle bir çözüm düşünüyorum. Akvaryumun iç kısmına kayıtların hemen alt tarafına ikişer sıra 1 cm genişliğinde cam silikonlayıp buhar camını sürgülü yapmayı düşünüyorum. Yada cam yerine şeffaf pleksi olabilir. pleksi daha hafif olduğu için hareket ettirmesi daha kolay olacaktır diye düşünüyorum. Bitkili yapacaksam birde co2 tüp sorunu çıkacak karşıma. Ben daha filtreyi gizleyecek yer bulamazken tüpü nereye koyacağım. Yada bitlikiden vazgeçip farklı bir türemi yönelsem. Karasız kaldım biraz. Ama bu tankıda bitkili düşünemiyorum. Aydınlatma için şerit led ve power led arasında kararsızım.

[/QUOTE]

Oncelikle Atil Bey ve Evren Bey'ecok tesekkur ederim. Bu baslik sanirim led ile ilgili sorulari olanlara kaynak niteligine donusmeye basladi. 

Muharrem Bey, mumkun oldugu kadar genis aciyla bir fotograf eklemniz mumkun mu acaba? olmadi bir sagdan bir de soldan iki kare de yeterli olur. Bekli bizim aklimiza co2 ve filtreyle ilbili baska bir cozum gelebilir. 

Filtre konusunda aslinda ben olsam kendim hazirlardim. :) su anda evimde 6 adet tank calisir durumda. Hamburg filtreler, kendi hazirladigim garip ama etkili dis filtreler ve pipo filtreler var. ozellikle bidonlardan hazirladigim dis filtrem inanilmaz verimli calisiyor. Maliyet cok cok dusuk ama goruntu tabi biraz cirkin. Aydinlatma konusuna gelince yine 6 adet tankimda kendi hazirladigim ledleri kullaniyorum. Muhtesem ornekler yukarida, baska soze gerek yok. Ben ne yazik ki o kadar sabrli olamadim. Yukaridaki orneklerdeki gibi tankim amazon ormanina donusunce bitkilerin %80 kadarini soktum. Bu arada Excell haricinde hic bir gubreleme yapmiyorum. Tabanin ada powersand ve amazonia olmasi bunda etkili tabi ama aydinlatma da kendini bana ispatladi diyebilirim. 

Maddi anlamda dar oldugunuz bir donem olmasi aslinda biraz daha iyi bence :) Siz en azindan tabaninizi kurun, tankinizi mevcut filtrenizle calistirin. hatta her ne kadar hacim devasa olsa da bir iki en buyuk boy pipo filtre ekleyip donguyu hizlandirabilirsiniz. pipolarin maliyeti en fazla motorla birlikte 20-25 tl tutar.  Birakin biyolojik dengemiz iyice otursun. Boylece ilk bir ay icinde olusan yosun sorunlarini en aza indirmis olursunuz, eklediginiz canlilar adaptasyon sorunu yasamaz (bitkiler dahil. Kendi deneyimlerime gore hazir tankta kendilerini daha cabuk toparlayip gelisme donemine cabuk giriyorlar) 1 ay, 2 ay 3 ay hic farketmez, ne kadar uzun olursa o kadar  iyi olur. Sonra yavas yavas co2 sisteminizi, aydinlatmanizi, filtrenizi, bitkilerinizi ve canlilarinizi eklersiniz. Hem bu sure zarfinda birlikte detaylari tartisabiliriz. 

Herkese selamlar.


[/QUOTE]

Fotoğrafları ekledim. Dilerim işinizi görür.



mrrm2013-12-22 19:31:14
Adim Adim Fotograflarla Power Led Aydinlatma.
[QUOTE=shimendifer]Evren bey cubalar çok güzel görünüyorlar umarım tesisatı biran önce düzeltirsiniz. Bende yarın bir budama yapacağım artık balıklar görünmez oldu :( birde tüm düzenleme yok oldu bitkilerin gelişmesi ile :(

Muharrem bey 2226 tankınıza yetersiz gelecektir düşüncesindeyim benim tank kapasite olarak nerdeyse yarısı sizinkinin bende bile anca yetiyor gibi. sizinki için debisi daha yüksek bir motor gerekeceği kanısındayım. Bu arada Akvaryumu tvnin altında olması gibi bir durum mu var ben mi yanlış anladım. 
[/QUOTE]

Evet 2226 yetersiz kalıyor biraz. Zaten akvaryumun dışında durduğu içinde kötü bir görüntü oluyor. Bir çözüm bulamadım henüz. Evet akvaryum tv nin altında. Geçici olarak üstünü camla kapattım ama dış filtrenin borularının geçtiği yerde biraz açıklık kaldı. Buda tv nin nemden zarar görmesi demek. Birde yemleme yada temizlik yaparken  camlar büyük olduğu için oynatmak sorun oluyor. Bunun içinde şöyle bir çözüm düşünüyorum. Akvaryumun iç kısmına kayıtların hemen alt tarafına ikişer sıra 1 cm genişliğinde cam silikonlayıp buhar camını sürgülü yapmayı düşünüyorum. Yada cam yerine şeffaf pleksi olabilir. pleksi daha hafif olduğu için hareket ettirmesi daha kolay olacaktır diye düşünüyorum. Bitkili yapacaksam birde co2 tüp sorunu çıkacak karşıma. Ben daha filtreyi gizleyecek yer bulamazken tüpü nereye koyacağım. Yada bitlikiden vazgeçip farklı bir türemi yönelsem. Karasız kaldım biraz. Ama bu tankıda bitkili düşünemiyorum. Aydınlatma için şerit led ve power led arasında kararsızım.
Adim Adim Fotograflarla Power Led Aydinlatma.
[QUOTE=shimendifer]Merhaba Muharrem Bey bende sıfır tecrübe ile başlamıştım sağolsun önce burdaki bitikili tank tutkunu üstadlardan kısmen bişiler öğrendim. Sonra da kapağımı bozmak istemediğimden ve akvaryum kapağının  onların bitki için olmazsa olmaz dediği aydınlatma miktarını monte etmeye uygun olmaması ile alternatif ararken led işine bulaştım...

Bence sizin tanka çubuk şeklinde en az sıralı 4 sıra led yeterli gelecektir. Şimdi bu konuda tam bir değer yok genelde deneyimleyerek çözüyoruz olayı. benim tanktan yola cıkarsak bende 72 led var lens yok ama taban bitkimde yok sizde tabana da ışık gelmesi lazım o yüzden lens kullanabilirsiniz diye düşünüyorum  70 cm genişlik benim genişliğimin 30 cm fazlası bende iki sıra var ama taban için bir sıra daha istiyor bu yüzden sizin kapağa 5 sıra daha uygun olacak gibi geliyor bana. 170 cm için 165 cm gibi aluminyum sogutuculardan kullanabiliriz. Resimler telefonumda varsa cevabımın sonuna eklerim. şimdi piyasada benim bulabildiğim PCB en uzunu 18 li idi 100 cm için 2 tane kullanıyorum her sırada düz mantıkla sizin tanka 3.5 tane gerekiyor yani 2 x18 ve 1x1  şeklinde sırada 45 led ve toplamda 225 led ile iş çözülür gibi geliyor. Ama unutmayın florasan lambalara göre ledin tek zorluğu ülkemizde proffesyonel anlamda bu işi yapan pek olmadığından, doğru par değerlerini bulmak biraz zor olabiliyor. Malum Florasan lambalar ( bitki için olanlar )özel olarak bu şekilde üretildiklerinden bu ayara gerek olmuyor.

Benim kendi tecrübelerim şu yönde yaklaşık 10 000  - 12 000 kelvin değerinde soğuk beyaz ledler le kullanılan 430 - 450 mavi ve 635-650 kırmızı ledler ile güzel sonuçlar alınabilmekte. sizin armatürde her cubukta  BBBMKMBBBMKVBBBMKMBBBMKMBBBMKMBBBMKMBBBMKMBBB şeklinde 2 çubuk ve 3 tane de 10 - 12 000 k lık ledlerden oluşan cubukla sanırım istediğimiz oranı yakalarız. 

İlk etapta 4 cubukla lenssiz denemek alacağımız sonuca göre bir sıra daha ekleyerek ve devamında lens kullanarak son haline getirebiliriz. Direk lensleri kullanarak da yapabiliriz ama maliyeti uygun tutmak adına önce llenssiz deneyelim sonuca göre lens eklenebilir. Benim resmini gördüğünüz tankta ledlerim lenssiz dir. Ama tank yüksekliğim sizinkinden az o yüzden denemek lazım. 

Sizin için evime yaknı olduğu için aluminyum profillerin fiyatını alır ve firma bilgilerini buradan paylaşırım  zaten daha önceki konularımda da mevcut Arma ltd. 

Bu işten elektrikten ciddi tasarruf edeceksiniz kanısındayım. Normal aydınlatmada tankınız 800 w gibi bir ışıklandırma gereksinimi duyuyor gibi ( Üstadlar lt başına 1 w desede bir çok yerde bu değerin reef tanklar için olduğu tatlı su tanklarında bu oranın hitech lerde 0.5 - 0.6 low techlerde 0.3-0.4 watt olduğunu okudum) Yani en iyi ihtimalle 400 w aydınlatma demek bunu 200-240 w gibi bir tüketimle çözülecek gibi. 

Profilleri de basit kasa fanları ile soğutabiliriz.

Sİze ölcekli bir ornek hazırlamaya çalıştım.

Küçük Fan 140 mm

Büyük Fan 300mm


Yaklaşık olarak bu şekilde oluyor profil ve yerleştirmeleri gercek ölçekli cizmeye çalıştım Profilin resimleri de şu şekilde



[/QUOTE]

Atıl Bey öncelikle bu detaylı anlatımınız ve emeğiniz için çok çok teşekkür ederim. Aslında geçen zamanda maliyeti biraz yüksek olacağından dolayı bitkili tanktan vazgeçme noktasındayım. Ama sizin bunun için zaman ayırmanız emeğiniz beni tekrar düşünme aşamasına getirdi. Şimdilik maddi olarak biraz sıkışığım. Ama en kısa zamanda söylemiş olduğunuz gibi bir aydınlatma işine bulaşacağım sanırım. Ama hala cevabını bulamadığım birkaç sorum var. İlk başta filtrasyon sorunu. Şuan eheim 2226 dış filtre takılı biraz yetersiz kalıyor. Birde akvaryumun konumu dolayısıyla koridorda duruyor. Pek hoşuma gitmiyor ama koyabilecek başka yerimde yok. akvaryum sehpası 20 cm daha yüksek olsaydı altına koyabilirdim. Bir diğer sorunumda bitkili yaparsam co2 tüp sorunu. Bunuda koyabileceğim bir yer yok maalesef. Akvaryumun üstünü komple kapak yapıyorum. Tv nin nem den etkilenmemesi için akvaryumun içine sürgülü buhar camı yapmam gerekiyor. İçerden karşılıklı 2 şer sıra kablo kanalı koyup buhar camı yapabilirim ama kablo kanalının camı taşıyamayacağını düşünüyorum. Yada seffaf pleksi den buhar camı yapabilirim. Kablo kanalı yerine 1 cm genişliğinde 165cm uzunluğunda cam kullanarak ta yapabilirim. Şu an ne yapacağım konusunda kararsızıım.
170*70*70 Akvaryum Kurulum
[QUOTE=Sawyer86]Abi benden fikir Sump'un tam tersi çalışan bir sistemi duvara montele derim. Dış motor tarzı akvaryumdan kafa motoru ile suyu yukarı al duvardaki bir hazneye sonrasını yer çekimi halletsin. sadece senin su seviyesi deliklerin akvaryumda değil sumpta olur tek fark bu. Ki yeterli yükseklikle çok sağlam debiler de yakalarsın.

Ve şöyle diyeyim zaten televizyon rutubetten dolayı belki uzun vadede akvaryum üstünde sana sorun çıkarabilir. 

Dar uzun birşey yap duvara göm derim. yani yerinde olsam ben öyle yapardım. Büyük bir hacmi filitrasyon için kullan ortada kalan bölüme de tablo gibi bir arka fon önüne iki japon. Duvarda da bir japon akvaryumun olmuş olur..

Üslubum için kusura bakmayın tam hayalimi yapmışsınız. Aynı sıkıntıyı ben yaşasam böyle çözümler üretirdim. İşe girmişken bir kere güzel olsun.

Hatta şu da olabilir akvaryumu paludaryum'a çevirin akvaryum hacmi kadar derz dolgusu ile bir şelale hem yukarıda kalan filtre amaçlı akvaryumunuzu da gizlemiş olursunuz. Duvara tırmanan güzel de sarmaşıklar yaparsınız. Kısacası şöyle olur tavana kadar bir paludaryum sahibi olmuş olursunuz. Bence de dekorasyonla muhteşem durur.

Bilmiyorum herhalde biraz fazla uçtum ;)
[/QUOTE]

Öncelikle teşekkürler. Kirada oturduğum için duvarı kırma delme gibi bir şansım yok maalesef. İç sump yapılabilir aslında ama oda akvaryumun görüntüsünü bozacağı için içime sinmiyor. Gerçekten bitkili bir halde düşünemiyorum bu akvaryumu. Ama gerek filtre gerekse co2 tüpü koyacak yer yok. Birde aydınlatma çok güçlü olması lazım. Gerek tankın hacmi gerek yüksekliği aydınlatma sarfiyatını artıacaktır. Plastik bitkilerle güzel bir tank yapılabilir :)

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.