ÖZELLİKLER
BİLGİLER
İMZA
SON 1 MESAJI
Bu 4 balığın ilk sahibi ve en çok emek vermiş kişi olarak bu konuda hiçbir şey yazmamış kalmak beni rahatsız etti. Bilgisayarımın defalarca formatlanmış olması yüzünden maalesef kayıtlı birçok resmi kaybetmiştim. Hatta hepsini kaybettiğimi düşünüyordum, video kameranın kasetlerini kurcalamayı akıl edene kadar . Biraz görsellik te olunca bir şeyler yazmak için epey heveslendim. Bolca görüntü çıktı karşıma 3. video hariç tüm video ve resimleri kasetten çıkardım.
Bu türe ilgi duyan ya da besleyen kişilere biraz genel bilgi vermek gerekirse; p.acei ngara hepimizin malumu şımarık, obur, kolay ve hızlı büyüyen, mbuna standartlarının üzerinde boylara ulaşabilen, barışçıl ve tankın her seviyesini kullanabilen bir tür. Doğalarında ağaç gövdelerinin suyun altında kalan kısımlarında oluşan algleri yiyerek besleniyorlar. Bu da onların sık sık kayalık bölgelerden ayrılıp, daha fazla besin olanağı sağlayan kumluk kesimlerde dolaşmalarını sağlıyor. Belki bazılarımızın aklına şöyle bir soru takılmış olabilir:
‘’Bu balık tankın her seviyesini kullanabiliyor. Dipte duran kayalara diğer mbunalar gibi 1.derecede bağımlı değil. Bölgeci ve agresif davranışları yok. O zaman bu nasıl bir mbuna?’’ İşte bu sorunun cevabı belki de doğalarındaki beslenme alışkanlığı sebebiyle kayalık alanlara diğer mbunalar kadar bağımlı olmamalarıdır.
Gelelim bizim yaramazlara. 2006 başlarında eşimle keyfi bir şekilde akvaryumcuları gezerken karşımıza çıkıvermişlerdi. İlginç bulduk ve 1 erkek 3 dişi satın aldık, yanlış hatırlamıyorsam o zaman kabaca 4-
http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=15899&PN=1
Kasette ise bu karelerin de yer aldığı bazı video kayıtları buldum.
http://www.youtube.com/watch?v=0xXhlq811KU
http://www.youtube.com/watch?v=fn_9kQz_zhw
Hal böyleyken aşağıdaki tipten görüntüler tankın çok sıradan görüntüleri oluveriyor.
http://www.youtube.com/watch?v=eZvcD3FvwoM
Bu 4 balığı o kadar çok sevmiştik ki, iş yerimdeki 390 litrelik bir tankta ilk doğan yavrulardan 1 aile oluşturup büyütme kararı aldık. O tank o zamana kadar her türden doğan yavrular için adeta depo olarak kullandığım bir tanktı. İlk batın Ngaralardan bir miktar başka bir tanka ayırıp kalan tüm yavruları sattım. Yavruların sürekli arkası geldi. Ama herhalde bu kadar ilgi çok az akvariste nasip olmuştur. Doğmamış batınlar bile ayrılıyordu, ilginçti gerçekten.
Bir taraftan da hazırlayacağım tank için benzerini hiçbir yerde görmediğim (bir daha ben de hayatta yapmam) değişik bir fon çalışması yapmaya başladım. Anlatması epey uzun ve biraz karışık. Resimlerden belli olduğu gibi tabakaları dikey değil yatay çalıştım. Tabakaları silikonlamadan elle tutarak şekil vererek yükselttim. Bittiğinde ise her tabakanın içinde geniş oyuklar açtım öyle ki strafor şekli düzensiz bir simit gibi içi boş kaldı. Bu şekilde üst üste yapıştırdığım zaman içinde kocaman boşluk olan bir strafor kütlesi oluştu. Bu boşluğa beton döktüm. Bu şekilde fonun akvaryuma yapıştırılmadan suda batacak yoğunluğa ulaşmasını sağladım. Aynı metodu yerdeki kayalar için de kullandım. Tek sorun inanılmaz ağır olması, 2 parçadan oluşan arka fonun her bir parçasını 2 kişi çok zorlanarak taşıyabiliyorduk. Hem çok ağırdı hem de çok dikkatli taşınması gerekiyordu. Çok fazla vaktimi aldı ama sonunda bitti tabi. Beton dökülmeden önceki hali:
Her türlü detayı düşünmüştüm, hiçbir ekipman görünmeyecekti. Mesela fonun arka köşesinde filtre çekiş kısmı için yukardan aşağıya kadar inen, ve dipte kıvrılarak bir mağaranın içinde açılan kabaca hortum çapında bir boşluk ayarlamıştım.
Diğer tarafta da diğer şeyler gizleniyordu. Teorik olarak her şey yolunda gibiydi. Beton dökme ve kaplama işlemi de bitince uygulamaya hazır hale geldi.
Buhar kapağına monte edilebilen bir sarkıt bile düşünmüştüm.
Kısa süre içinde bu junior aileden yavru almaya başladım. Zaten artık juniorluk halleri de kalmamıştı. Yavru erkek, Şaban’a yakın bir boya ulaşmıştı, dişiler ise annelerine kıyasla biraz daha mütevazı görünüyorlardı. Çok sevimliydiler ama ne yalan söyleyim kalbimizde Şaban, Kybele, Esmeralda ve Safinaz’ın yerine yaklaşamadılar bile. Hatta bu junior ailenin varlığından sadece beni işyerimde ziyarete gelen akvarist arkadaşların haberi oluyordu.
Çınar hatırlarsın sana en son yavruları verirken ‘’Bunlar asıl balıklarımın yavrularının yavruları’’ demiştim. İşte evdeki ilk jenerasyonla sendeki 3üncü jenerasyonun arası, yani seninkilerin anne-babası aşağıdaki balıklar Oğlum neredeyse babası kadar ihtişamlı olmuştu. Fonu imalat aşamasında görmüştün yanılmıyorsam.
http://www.youtube.com/watch?v=GHqR__WIo8E
2 ufak karantina ve yavru tankı hariç orta ve büyük boyda 4 tankın düzenli bakımı epey yorucu olmaya başladı. Nisan ayında oğlumun doğmasıyla fiziksel olarak akvaryumların yükünü kaldıramayacağımı düşünerek radikal bir kararla hobiyi bırakma kararı aldım. Kendimce duygusal olarak çok bağlı olduğum bazı balıkları sona bırakıp (Şaban ve melekleri tabi ki bu gruptaydı) diğer tüm balıklar için satış ilanları açtım. Junior ngaraları (o boyda nasıl isimlendirilirse artık) üretim yapmayı düşünen bir arkadaş aldı. Çok kısa bir süre sonra dişilerden birinin yumurta aldığı haberi geldi, yani bende kaldıkları yerden orda devam etmeye başlamışlar, sonrasını bilmiyorum. Fonun imalatı için harcadığım vakitten çok daha az bir süre kullanmış oldum. O zaman verdiğim ilanı dikkatli okumamış olan insanlar değişik iddialarda bulunup kalp kırsalar da olsun. Demek yüzeysel bir bakışla birçok nokta atlanabiliyormuş.
Şaban ve dişiler ise hobi hayatım boyunca en zor ayrıldığım balıklar oldular. Tanka girdikleri ilk günden itibaren hiç çıkmamışlardı kolay olmadı tabi. Tank koşulları uygun olan, ve iyi bakabilecek birine gitmeliydiler, gerisi zaten önemli değildi. En azından o zaman bu kadarının yeterli olduğunu düşünüyordum. Acele etmedim ve uygun gördüğüm bir kişiye teslim ettim. Sezer’cim balıkların senin eline geçtiğini duyduğum zaman yaşadığım panik seni tanımamamdandır. O balıklar benim ve eşim için gerçekten çok önemli. Beni artık anlıyorsundur.
Bugün artık hobiyle aktif olarak ilgilenmiyorum. Ama yine de ngaralar ara ara sürpriz yapıyorlar. Çarşamba günü daha önce benden yavru ngara alan sevgili Erhan’ın evine anne adayı bir ngarayı kusturmak için gittik Oldukça keyifli oldu tabi, verdiğimde küçücük olan balıklar büyümüş, yavru vermeye başlamışlar. Bunu görmek ne kadar güzeldi. Şaban ve meleklerinin genleri geometrik hızla yayılıyor İnşAllah sağlıkla büyürler.
Saygılar…
Ediz Demirel
‘‘Karşındakini dinlemeden kendince yorumladığın bir olay için çok iddialı konuşma, gerçek başka türlü çıkarsa özür dilemek ağır gelir’’
SON MESAJLAR
- Betalar Shapox, 16:38
Yeni Üye Forumu - Yeni Kurulan Tank Dip Çekimi bendeniztayfun, 16:38
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Beta Tank Arkadaşı Hasan usta, 16:29
Yeni Üye Forumu - Yeni Başlayan Biri İçin 40 Litre Akvaryum Taha Yanık, 16:27
Yeni Üye Forumu - Planarya İçin İlginç Bir İlaç Muratakdag, 16:24
Hastalıklar ve İlaçlar - Lepisteslerim Ölüyor Sizce Neden ? Ehtiyar, 16:16
Hastalıklar ve İlaçlar - Akvaryum Suyunun Sararması Hasan usta, 16:09
Bitki Akvaryumları Genel - 50cm Akvaryuma Tür Tavsiyesi bendeniztayfun, 15:42
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 60 Litreye Kaç Nerite Salyangozu? Goldfish2000, 14:44
Omurgasızlar - 200lt Bitkili Tür Tavsiye quatro, 14:40
Yeni Üye Forumu - Ofis İçin Akvaryum Ölçü Tavsiyesi... GhostKoi, 14:32
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Sumplu Pipo Ne İşe Yarar? Ahmetaydin16, 14:30
Filtreleme Seçenekleri - Japon İçin Dış Filtre Mi Pipo Filtremi Daha Uygun Hidro Dinamik, 14:27
Filtreleme Seçenekleri - Hiç Betanız Böyle Davranırmıydı? Taha Yanık, 14:21
Labirentliler - Bitkili Tankda Led Kullanımı darkaura, 14:17
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Hava Motoru Kaannn455, 13:49
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Delta Tail Betta (the Taci) Mirza Adar, 13:45
Labirentliler Tanıtımı - Caridina Karidesler İçin Su Değerleri bendeniztayfun, 13:42
Omurgasızlar - Filtre Önerisi Lepistes.., 13:41
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - En güzel fotoğraflarınızı gösterin Mirza Adar, 13:39
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - İzmirde Mikrokurt darkLightning0, 12:29
Malzemeler ve Yemler Forumu - Nano Bloody Mary twinsoul, 11:25
Akvaryum Tanıtımı - Tropheus Dişi Erkek aliburak11, 10:11
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Dry Start Parvula Denemem vahitender, 09:39
Akvaryum Tanıtımı - Balığım Dışkılamıyor Jester, 09:02
Yeni Üye Forumu - Eheim Compact 2100 Kafa Motoru Ses Problemi VuralSemih, 08:37
Filtreleme Seçenekleri - Dolu Akvaryumu Kaldırmak smetdman, 01:37
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Ankara Penguen Akvaryum Hakkında DrNano, 01:22
Akvaryum Dünyasından Haberler - Cüce vatoz yetiştiriciliği ve L144 Longfinlerim :)Güncel foto 1.syf Kerems, 00:48
Kedi Balıkları Forumu - Beta Pamuk Hastalığı Taha Yanık, 00:40
Hastalıklar ve İlaçlar - Betta Akvaryumunu Geliştirmek… Taha Yanık, 00:26
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Su Isısı Laterthanbefore, 00:16
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Yangın Tüpü Limon Tuzu+karbonat Sistemi Güvenlimi Laterthanbefore, 00:14
Yeni Üye Forumu - Düşük Bütçe İle Nasıl Akvaryum Kurarım? Hidro Dinamik, 23:54
Yeni Üye Forumu - Balığım Isıtıcının Işığı Yüzünden Uyumuyor HOPPALA, 23:51
Yeni Üye Forumu - Anubiasta 2-3 Tane Yeşil Nokta Yosunu Var Hidro Dinamik, 23:41
Yosun - Hobiye Yeni Başlayacağım CrownBetta, 22:56
Yeni Üye Forumu - Su Üzeri Hareketi-walstad Aqua Discovery, 22:53
Bitki Akvaryumları Genel - Bu Kayanın İsmi Nedir? Dexter85321, 22:29
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Akvaryum Armatürü Kaannn455, 22:20
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Low-tech Gariban+ Beta Akvaryumum Dexter85321, 22:12
Akvaryum Tanıtımı - Trans Genetik Tetra Ve Lepistes bendeniztayfun, 21:34
Yeni Üye Forumu - Armatürk 1040l Armatür Keremeker, 21:30
Yeni Üye Forumu - Dry Start Başlangıç onur_0606, 20:52
Akvaryum Tanıtımı - Lepistesimin Eklem Yerleri Bozuk VICTUS, 20:33
Yeni Üye Forumu - 30cm Küp Akvaryum Bitki Kumu Öneri? smetdman, 20:28
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Beta Çiftleştirme Taha Yanık, 19:00
Labirentliler - Akvaryum İçin Balık Ve Dekorasyon Tavsiyesi kaancevik, 17:08
Yeni Üye Forumu - Tropheus Duboisi Akv (5. Sf Güncel foto bol video) Mehmet. Uzun, 17:02
Tropheus Tanıtımı - Şelale Filtre Berkayv, 16:56
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Malzeme propecia 15:15
- Set Akvaryum propecia 15:15
- Ful Red Lepistes , Yerli Lepistes , Zebra Dan Cucevatozcu 15:09
- Siyah Cüce Vatoz Çift Ve Yavru Cucevatozcu 15:09
- Nerite Salyangoz Ve Hava Motorları, Yemler Cucevatozcu 15:09
- Hazır Kurulu Zahmetsiz Masrafsız Akvaryum ozan_1903 14:49
- Coralazarus Calcium Media - 800 Gr Kadar ozan_1903 14:49
- ❗️🔹️ N P K ➕️ Fe ➕️ Excel ➕️ Yosun Giderici 🔹️❗️ F13K 14:43
- 🌲🌳 Christmas Moss, Subulata, Mikra, Saz 🌳🌲 F13K 14:43
- 💥🌱 Toptan Subulata, Saz 🌾💥 F13K 14:43
- Eheim2215 Dış Filtre HakanYurdaer 14:27
- Bitki , Sıvı Gübre , Akadama Toprak , Ramshorn CevdetSERBEST 14:19
- Su Piresi 200 - 300 Adet 50 Tl CevdetSERBEST 14:19
- Moli Plati Gold Barbus Neon Blue Lepistes CevdetSERBEST 14:19
- Moss -pelia Moss -amazon Hançeri Bitkisi mightymurat 13:44
- Bitki Büyütme Lambası Full Spectrum mightymurat 13:44
- Afrika Cichlidleri devito 13:30
- Bio Sünger Brdk64 13:29
- Lepistes Otu Najas Guadalupensis Brdk64 13:29
- Mangrov Tohumu/fidesi heydu 13:27
- Otocinclus Arıyorum heydu 13:27
- Komple Set heydu 13:27
- Mobilyalı Cama Cam Akvaryum Arıyorum Bysam 13:27
- Tetra Ex 800plus Dış Filtre Bysam 13:27
- Akvaryum Malzemeleri Best Fish 13:21
- Atman 3337 Dış Filtre emree06 13:18
- Kriza Gold emree06 13:18
- Aquael 200 Watt Elektronik İsitici Gursoyhasan 13:15
- Sobo Tepe Filtre Firefighter 13:10
- Leptosoma Kitumba Firefighter 13:10
- Albino Nigripinnis Firefighter 13:10
- Toplu Alımda Uyguna Verilecektir. Denizhann 13:04
- Akvaryum/bitki Işığı/lifetech 838 Filtre/kum neontetras 12:51
- Premium Siyah Paslanmaz Çelik Aquascaping Set vahitender 12:45
- Saz Bitkisi selfish 12:33
- Fluval 206 Dış Filtre MysticArts 12:26
- Apistogramma Türleri, Panda Ribbon Lepistes yamansengonca 12:25
- 40x40x40 Ultra Clear Küp Akvaryumlar Sıfır yamansengonca 12:25
- Akvaryum Malzemeleri Blackpearl34 12:19
- Diy Gübreler Kargo Bedava Bitkiler, Balıklar reano 12:17
- Özel Tür Lepistes, Karidesler, Vatoz, Bitkiler reano 12:17
- Bursa İçi Ücretsiz Canlı Yem Kültürleri Rafayel 12:00
- Albino Cennet Balığı Arıyorum Rafayel 12:00
- Prl Karides - Güncel Fotoğraflar AlpayFerdiNAR 11:46
- Sarı Neon Ateş Karides - Güncel Fotoğraflar💛 AlpayFerdiNAR 11:46
- Galaxy Fishbone Boa Kan 9 Adet AlpayFerdiNAR 11:46
- Kova Dolusu Moss AlpayFerdiNAR 11:46
- Lav Taşı Üstü Anubias, Java Windelov nikon_ 11:35
- Beyaz Ve Mikro Kurt, Kızılağaç Kozalağı, Mineralle nikon_ 11:35
- Eheim Twin Feeder Ve Sera Otomatik Yemleme Makine nikon_ 11:35
KULLANICILAR
- 116 Online Kullanıcı, 63 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.