sarımsak yagı
Arkadaslar sarımsak yağı veya suyunun balık yemlerıne katılarak verıldıgını okumustum.Bunu yapmanın hastalıkları engelleme veya ortadan kaldırma gıbı fonksıyonu olur mu?Deneyen arkadaşlar bılgilerınızı paylaşırsanız sevinirim:)
İmlaya dikkat lütfen!
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Engin bey,
6-7 ay ev bir makale hazırlamıştım.Bu size yardımcı olabilir veya bir fikir verebilir.
Dr. Joseph Mercola'ya göre sarımsak kullanımında dikkat edilmesi gereken yegane unsurun kesinlikle taze çiğ sarımsak kullanımı olması gerektiği belirtilmektedir.
Allicin olarak adlandırılan madde; bir diş sarımsağın ezilmesi ile ortaya çıkan thiosulphanatlardaki en baskın olanıdır.Thiosulphanatların %70-80 Allicin dir.
Allicin ağırlıklı thiosulphanatlardaki antimikrobiyal ajan olarak konuşulmasına rağmen, thiosulphanatların diğer içerikleri de antimikrobiyaldir.Ama Allicine oranla daha az oranda etkileri bulunmaktadır.
Eğer bir diş sarımsağı dikkatlice soyup kokladığınızda çok hafif bir koku alınmaktadır.Ama ne zaman ki sarımsak dişini döversiniz burada tipik sarımsak koku patlaması olur.
Bunun nedeni eğer sarımsak dişi dövülmez ise Allicin tek başına bulunamamasının nedenidir.Sarımsak dişi dövülmediği zaman; Precursor molekül olan Alliin.Alliin diş sarımsağın mesophyl hücrelerinde bulunmaktadır.Aynı zamanda sarımsak dişindeki hücre içinde Alliinase adı ile adlandırılan enzim mevcuttur.Bu ikisi hücre içinde fiziksel olarak ayrılmıştır.Ancak nezaman sarımsak dişi dövülür, Alliin ve enzim olan Alliinase karışır, bu durumda Allicin ve diğer Thiosulphanatlar ortaya çıkar.
Thiosulphanat içeriğindeki grup Antimikrobiyaller olarak adlandırılır.
Allicin %70-80 oranında thiosulphanatların içerisinde antimikrobiyal aktivite sağlamaktadır.Sarımsak dişinin ihtiva ettiği Alliin oranı ve enzim olan Alliinase oranı eşittir.Sarımsak dişini dövüldükten 20 saniye sonra karışan Alliin ve enzim olan Allinase Allicine dönüşür.Allicin protozoa, bacteri ve virüsler üzerinde etkili bir antimikrobiyaldir.
Allicin taze diş sarımsağın dövülmesinden 20 saniye sonra ortaya çıkmasına rağmen, birkaç gün içinde de kaybolma özelliği taşımakta.Onun için yazar piyasadaki sarımsak içerikli ürünlerde Allicin olmadığını belirtmekte.
Allicinin etki alanları:
1- E. coli.
2-Staphylococcus aureus
3-Clostridium perfringens
4-Salmonella spp.
Buna karşın sarımsağın vücuttaki yararlı bakterilere ve organizmalara zararının olmadığını belirtiyor.Bu durumda antibiyotiklerden sarımsaktaki Allicin maddesini ayıran en büyük özellik olarak görülüyor.
Sarımsak zararlı bakterilerin yok olmasını sağlaması yanında aynı zamanda diareye neden olan parasitlere de etkilidir.Aynı zamanda daha yüksek oranları memeli hücrelerini viral patojenlere saldırarak korumaktadır.
Aynı zamanda protozoa enfeksiyonlarından Cryptosporidium parvum gibi protozoların yok olmasına yardımcı olur.
Sarımsak nasıl bakteri hücrelerini öldürüyor?
Buna macroeffect (makroetki) adı verilmekte.Allicin bakteri hücre zarının biosenthesini bozmaktadır.Böylelikle üremesini ve belli bir zamanda yok olmasını sağlamaktadır.
Allicin aynı zamanda protein içindeki SH gruplarını yok etmektedir.Bu kükürtler inthiol enzimlerde bulunmakta ve bakteri, virus ve protozoa canlı fizyolojisini yavaşlatmaktadır.
Bakterilerin mutasyona uğrayarak A formundan B formuna değişim gösterdikleri bilinmektedir.İlgili antibiyotiğin belli bir bakteriye etki ederken mutasyona uğramış bakteriye etki edememektedir.Ancak Allicin bu durumdaki birçok bakteriyi yoketme özelliği vardır.
Allicine değişim göstererek direnç gösteren bir patojen bulunmamıştır.Aynı zamanda zararlı patogen hücrelerine zarar veren Allicin yararlı bakterilere ve hücre yapılarına zarar vermemektedir.
Akvaryum balıklarında uygulamasında yukardan ben şu sonucu çıkarıyorum:
1-Allicin ile bakteri, virüs ve protozoalara karşı geniş spectrumlu bir aktivite sağlanmaktadır.
2-Hiçbir yan etkisi olmadığı için kullanımı güvenlidir.
3-Memeli hücre yapısına ve yararlı bakterilere hiçbir zararı yoktur.(Dondurulmuş balıkyemlerinde de uzun zamandan beri kullanılmış ve hiçbir zararı görülmemiş)
4-Mutlaka taze sarımsak dişlerinin dövülmesi ile Allicin oluşması sonucu antimikrobiyel özelliği olmaktadır.Dondurulduğu zaman bu etkisi azalmaktadır.O zaman taze sarımsak dişi dövüldükten sonra hazır yem karışımına ilavesi ile dondurulmadan kullanılmalıdır.Ya da dövülmeden çok küçük partüküller halinde dondurulmuş yemlere konarak bu durumda Alliin ve enzim olan Alliinase in karışımının balık bağırsak florasında karışarak Allicine dönmesi sağlanabilir görüşündeyim.
Not:Bu yazıda ağırlıklı olarak Dr.Joseph Mercola'nın makalesinden yararlanılmıştır.Anlatım birebir bir çeviri değildir.
http://www.mercola.com/2001/mar/17/g...infections.htm
Saygılarımla;
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Paylaşımınız için teşekkürler.Bende 2 tane yem yemeyen içi parazit teşhisi koyduğum Tropheus'larıma birkaç diş sarımsağı havanda dövüp çok az su ile karıştırıp akvaryuma yaymıştım.Hergün 1 kez yapmak şartıyla 3-4 gün devam ettim.Sonuç olarak Tropheus'larımı kurtardım.Şu an maşallah gayet sağlıklılar.
Sağlıklı balıklar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bora bey yazınız harika olmuş bilgiler için teşekkürler.Ben sarımsaktaki maddenin karanfilde de oldugunu bir yerde okumustum.Bunun kullanımı ile de ilgili bir arastırmanız olacakmı? Ayrıca çok önceleri de benim şöyle bir tecrübem olmuştu.Agız fungusuna yakalanan ay molilerimi karantinaya alıp,sarımsak yagını yeme ve bır mıktar suya deneme amaçlı dökmüştüm.(Bunu sadece duyumlarımla yaptım).Döktügüm anda agız funkusuna neden olan tüycük seklindeki parazitlerin agızdan düştügünü gördüm.Böylece balıgımda bu hastalıgın ne kadar ilerlediğini dördüm.Üst çene oldugu gibi yoktu.Balıklarım oldugu gibi birkaç gün sonra yemlenemedikleri için öldüler.
Bora bey bir soru daha sormak isterim.Sarımsağı,dış hastalıklar da da kullanabilirmiyiz.ayrıca suya koruma amaclı dogal bir katkı maddesi olurmu (kaya tuzu misali).
şimdiden teşekkürler.
saglıklı balıklar..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Engin ve Ulvi Bey;
Yazıdan da anlaşılacağı gibi suya karışımdan değil, yeme karıştırılarak kullanılması önerilmektedir.Benim uygulamalarım tamamen yemlere emdirilerek uygulanıyor.Ben yalnızca sarımsağı değil aynı zamanda vitamin ve ilaçların da suya karışımını en son cağre olarak uygulayan birisiyim.Çünkü balık mukoza ve gastema yoluyla sudaki ilaç, vitamin gibi(ki vitaminlerden hele hele yağda çözünenleri ise hiç alamaz) editivleri çok az oranda alır.Asıl etkili ilaçlama oral yolla olmalıdır.Ancak balık yem yemiyor ve hastalık ilerlemiş ise son çare ya suya ya da en çok tercih ettiğim şırınga ile ağızdan ilaçlama yoluna gidiyorum.
Sarımsağın kesinlikle direk suya karıştırılması önerilmiyor.Dondurulmuş yemlere ve sarımsağı dövdükten heme sonra pul ve bitse emdirilerek kullanımını ben yapıyorum.Dondurulmuş yemlerde sarımsak gücü düşse de 3 ay etkisi var.Ben dondurulmuş yemlerimde yemin oranına bağlı olarak yarım baş veya tam baş sarımsak kullanırım.Dondurulmuş yemlerimde olmazsa olmaz sarımsak ve spirulinadır.Sarımsak yukardaki makalede okuduğunuz özelliklerinden yani hem antimikrobiyal hem de antioksidant özelliklerinden dolayı, spirulinayı ise gram negatif bakterilere karşın etkin bir koruma ve bitkisel bazlı yüksek protein içerikli bir besin maddesi olduğu için kullanıyorum.
Oran isterseniz 1-1,5 kiloya yarım baş sarımsak ben kullanıyorum.Spirulina ise 2-3 çay kaşığı.
Birçok yabancı literatürde yararlı bakterilere zarar vermediğini okumuştum.Ancak elbette suya karışımda değil, yeme karışıp yemleme ile suya karışırsa ben hiçbir etkisinin yararlı bakteri kolonisene olacağını sanmam.Yaklaşık 20 sendir dondurulmuş yemlerimde kullanırım
Eğer kafanıza takılan sorular olursa lütfen çekinmeyin işlerimden zaman buldukça cevaplamaya çalışırım.
Hepinize sevgilerimle;
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bora bey bilgileriniz için teşekkür ediyorum.Sürekli uygulayacağım bir püf noktayı,sayenizde bulmuş oldum.
Sağlıklı balıklar diler,saygılarımı sunarım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Ulvi bey biraz alışmaları lazım.Zaman ile başlarda seçici olabiliyorlar.Her yeni yem çeşidinde olduğu gibi.Ama size bendeki resimli örneği verirsem daha açıklayıcı olacağını düşündüm.
Sarımsak dişlerini bu alet ile(heryerde bulabilrsiniz.hanımınıza bir danışın ) ezerek suyunu alıyorum.(Dr.Mercola nın makalesini hatırlayın.Allicin!!!!!)
Ayrı bir kaba biraz bits yem koyuyorum
İki diş soyulmuş taze sarımsak dişi kullanıyorum
Sarımsağın suyunu(allicin) alarak posasını yeme karıştırmamaya çalışıyorum.Karışırsa benim discuslarım alışık onlarıda yiyorlar.Ama ilk başlarda seçiyorlardı.
İlgi büyük
Afiyet olsun
Haftada 2 kere bu şekilde yemliyorum.İlk başlarda seçici olabiliyorlar.Onun için açkarnına vermenizi öneririm.Alıştılar mı afiyetle yiyorlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir