SUMP - Bitki - NH4/NH3
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Kıdemli Akvarist
[C]2,2,4700[/C]
İl: Istanbul
Moderatorlerin bilgisine saygım sonsuz.. Ama lutfen soruları soran insanlarında bir parça araştırdığını farz edebilir misiniz, biz bu işe yeni başlayanların motivasyonları açısından..
Tuzlu su, bitkilere zararlı.. Evet.. Ama gel-git'ler, aşırı yeraltı suyu tüketimi sonucu tuzla kirlenen karalarda, okyanusla çevrili ülkelerde bahsettiğim konu SUMP'tan öte bir yaşam savaşı. Bu nedenle ekteki linkte görüldüğü üzere TUZLU SUYA DAYANIKLI bitkiler üretiliyor. Mangrove gibi bitkilerin nasıl tuzlu suda yaşadığı araştırılıyor. Hindiztancevizi ağaçları nasıl okyanusa eğilip, tohumlarını bıraktığı ve denizde tomurcuklandığı araştırılıyor.
Örnek: Kanada Toronto Üniversitesinde geliştirilen tuzlu suda büyüyen domatesler;
www.news.utoronto.ca/bin2/010730a.asp
iki mesajınız arasında dahi çelişkiler var.. Önce "imkansız" diyor, ardından Kanada da yapılan araştırmaları eklediğim mesajımı doğruluyor ama "Biz akvaryumda domates yetiştirmiyoruz" diye olayı çarpıtıyorsunuz.. Ben kimseye böyle birşey tavsiye ettiğimi hatırlamıyorum. Yanlışsam düzeltin.. Ben bu işi bilmediğimi ama araştırdığımı açıkca söylüyorum.
Elbetteki kimse yoğun emekle kurduğu deniz akvaryumunu bu tür bir deneme yapmak için riske atmayacaktır. Fakat imkanı olanlar neden bir deneme akvaryumu kurmasın?
Önerilebilecek bitkilerin tamamen su altında yaşaması şart değil. Mangrove gibi kısmi şekilde tuzlu su içinde olması ve bu suyu kullanabilmesi yeterli bence. Gerekirse sump dışı bir ortam da hazırlanabilir.
Yanlış anlaşılmasın, Ozan Bey'in önerisi için kesin olur demiyorum. Olabilir ve araştırmaya değer diyorum. Kesinlikle olmaz deyip kestirip atmak bu sitenin ruhuna aykırı bence.
Haluk Bey, vizyonunuzdan ve üslubunuzdan dolayı teşekkürler..
Haklısınız. Zaten hemen her soruya özveriyle yanıt vermeye çalışan Davut Bey'i kırmayı kimse istemez.
Ozan Bey, eğer fikrinizi dener de başarılı olursanız bayağı ses getirirsiniz.
Pek çok uygulama yapılabilir ama her zaman maliyet ve fayda analizi uygulanmalıdır. Elinizde yüklü bir fon varsa, gerekli ekipman ve know-how desteği ile sump'ta yaşayacak ve filtrasyona yarar sağlayacak bitkiler yaratabilirsiniz.
Kimse kimseyi kırmak istemiyor, bence sorunuz gayet güzel. Ama 3 senedir sitedeyim ne tarz sorular görüyoruz bir bilseniz. Artık üye / bilgili hobici oranı arttığı için tatlı suda aktif değilim eskisi kadar ama Tuzlu suda Davut Bey, gayet bilgili ve olumludur. Ayrıca elinen geldiğince cevap yazıyor, yönlendiriyor...
Konuyu daha germeden kapatalım. Hafiften soğuk bir rüzgar esmiş bile. :)