Taban Kurulumu Nasıl Sizce?
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2012 18:03
Arkadaşlar bitkili akvaryum için basit bir taban kurulumu tasarladım kendi kafamca sizede sormak istedim sizce nasıl ? Önerilerinizi de bekliyorum.
MagandaAviva 2012-01-31 18:13:22
En alttan en üste doğru sıraladım
İnce quartz kum (en alt)
Lav taşı kırığı
Aqualcay bitki kumu
Süs için siyah turuncu kum (en üst)
NOT: dibine de misket gübre koymayı düşünüyorum
Bir sorum daha var bazı arkadaşlar sineklik koyuyor araya nedenini öğrenebilirmiyim birde koymak şartmı ??
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2012 20:01
Eğer alışverişinizi yaptıysanız en alt kısma lav kırığı üzerine sineklik sonra aquaclay ve üzerine sineklik daha sonrada siyah turuncu kumunuzu koyabilirsiniz. Sineklik kullanılmasının sebebi kumların birbirine minimum ölçüde karışmasını sağlamaktır. İleride yeni bir tasarıma yada yeni bir akvaryum kurmaya karar verirseniz aynı sistemi tekrar kurabilesiniz diye bu şekilde sineklik kullanılır. Son olarak ince quartz kum kesinlikle önermiyorum bütün kumlarınıza karışıyor ince taneli olması sebebiyle. Özellikle beyaz quartz kum japon balığı akvaryumlarında, (kökü kuma sokulmasına ihtiyaç duymayan bitkiler ile donatılmış) karides akvaryumlarında, kedi balıkları akvaryumlarında... vb. kullanılır. Fakat bitki akvaryumu kuracaksınız malum tavsiye etmem. Eğer alım yapmadıysanız sadece siyah hagen kum tavsiye ederim. Misket gübre ile yada bitkinizin beslenmesine göre sıvı gübre ile başarılı sonuçlar alabilirsiniz.
Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2012 22:11
[QUOTE=grayprince]Eğer alışverişinizi yaptıysanız en alt kısma lav kırığı üzerine sineklik sonra aquaclay ve üzerine sineklik daha sonrada siyah turuncu kumunuzu koyabilirsiniz. Sineklik kullanılmasının sebebi kumların birbirine minimum ölçüde karışmasını sağlamaktır. İleride yeni bir tasarıma yada yeni bir akvaryum kurmaya karar verirseniz aynı sistemi tekrar kurabilesiniz diye bu şekilde sineklik kullanılır. Son olarak ince quartz kum kesinlikle önermiyorum bütün kumlarınıza karışıyor ince taneli olması sebebiyle. Özellikle beyaz quartz kum japon balığı akvaryumlarında, (kökü kuma sokulmasına ihtiyaç duymayan bitkiler ile donatılmış) karides akvaryumlarında, kedi balıkları akvaryumlarında... vb. kullanılır. Fakat bitki akvaryumu kuracaksınız malum tavsiye etmem. Eğer alım yapmadıysanız sadece siyah hagen kum tavsiye ederim. Misket gübre ile yada bitkinizin beslenmesine göre sıvı gübre ile başarılı sonuçlar alabilirsiniz.
Saygılar
[/QUOTE]
Sinekliğin delikleri çok küçük oluyor bitki köklerininin uzamasında bir sorun olurmu ?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2012 22:50
Siz sineklik seçiminizi yaparken önce zemin tanelerinin geçemeyeceği kadar ince genişlikte fakat bitkilerinizin köklerinin geçebileceği kadar geniş olanını tercih etmelisiniz. Cryptocoryne, echinodorus yada Lotus Zenkeri gibi vb. bitkilerin besin depolama kökleri bulunur ve normal kök kalınlığından daha fazladır. Bu ve benzeri bitkiler haricinde ince köklü bitki yelpazesi geniş olup ihtiyaçlarınız doğrultusunda rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2012 13:42
Arkadaşlar quartz kum bitkilerin tutunması için lazımmıdır? Quartz kum olmadan da belirttiğiniz büyük taneli kumlara tutunabilirmi?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2012 23:22
En üst tabakada kullanacağınız kum bitkilerinizin gövdesini sabit tutmak ve görsel olarak gözünüze hoş gelecek niteliğe sahip olacaktır. Bununla birlikte suyu sertleştirmeyecek ve çok ince taneli olmayıp alt tabakalara besin sıvı gübre oksijen gibi elementlerin geçmesine imkan vermelidir. Bu bağlamda orta ve alt tabakalardaki kumlar hafif olmaları sebebiyle bitkilerin köklerinin tam olarak tutunabilmesi için uzun zamana ihtiyaç duyar. Fakat ince taneli kumlara nazaran çok daha hızlı şekilde kök salarlar. Bu sebepten bitki gövdelerini sabitlemek ve göze hoş gelmesi amacıyla hagen, dere kumu, ince taneli olmayan quartz kum ve benzeri kumlar lav kırığı ve aquaclay üzerine serilir.
Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2012 20:28
Aquaclay gerçekten iyi bir taban malzemesidir. Oldukça hafiftir. Suya salınım yapmaz. Bitki kökleri rahat ve hızlı gelişir. En önemlisi de lav kırığı ve aquaclay, yüzeylerinde iyi bakteri tutarlar. Ama bitki akvaryumlarında şahsen benimde şu an yaşadığım bir dezavantajları vardır; taban a kökleri bir hayli küçük olan zemin bitkilerini dikmek çok zordur, hatta imkânsıza yakindir diyebilirim. Bu yüzden en üste konmasını bende tavsiye etmiyorum. Şu an olmasa bile ilerde bu tür bitkileri tankınıza koymak isterseniz pişman olabilirsiniz. Bende en üstte hagen kullanmanızı tavsiye ederim. Parlak siyah rengi bitkilerin yeşili ile gayet güzel durur, taban bitkileri gayet kolay dikilir ve yerlerinden zorlanmadıkça çıkmaz. Adamı da deli etmez. Aquaclayda maalesef böyle bir durum var. Hele ki tankınızda vatoz türü balıklarınızda olursa vatozlarınıza da, aquaclayi en üste kullanan kendinize de bol bol kızarsınız. Bir başka konu en üste koyacağınız kumun rengi. Açık renkli olanlar, özellikle parlak beyaz rekli zemin, balıklarınızın çok tercih edeceği bir renk değildir. Özellikle siyah rengi ile yine hagen kum, balıklarınız için stres nedeni olmaz. Ve son olarak, Bitkili akvaryumlarda yapay süslerin, renkli kumların doğallığı bozan, güzel durmayan ögeler olduğunu düşünüyorum.
Kolay gelsin.
kutaykan 2012-02-02 20:37:48
Kolay gelsin.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir