Taiwandaki 100Litrem yorum ve onerileriniz
Gönderim Zamanı: 11 Nisan 2008 19:33
Butun akvarist arkadaslara selamlar
israfil 2008-04-12 10:16:12
Bu forumu taiwandan takip ediyorum:yaklasik bir haftadir kurdugum ve sistemin oturmasi icin bekledigim donemde degerli arkadaslarin bilgi ve tecrubelerini benimle paylasmalarini istiyorum.
Konudada belirttigim gibi tankimin kapasitesi 100Litre sistem 6 gundur aktif durumda ancak siparis ettigim Protein skimmer(PS) henuz gelmedigi icin henuz balik koymadim.taiwan cok sicak bir ulke oldugu icin su sicakligi normal sartlarda 35gibi resimdde gordugunuz vantilator sayesinde 27ye kadar dusurebildim,goruntu olarak vantilatoru sevmeyen arkadaslara ogrenci oldugumu hatirlatmak istiyorum.Baliklari almadan baska neler yapabilirim?
-Protein skimmer(PS)
-en idealinden dis filtre
-sogutucu vantilator
-zemine argonit kum
-florasanimin uygun oldugunu dusunuyorum
-gerek yok ama elimde fazladan birde selale filtre var onuda ekledim.
-son olarak suan itibariyle olcum degerlerim ideale yakin
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Nisan 2008 22:39
Selamlar...
Akvaryumunuz hayırlı olsun, izninizle bir kaç konuya deyineceğim...
1. ısı 35 dereceyi görüyor ve vantilatör yardımı ile 27 dereceye çekebiliyorum demişsiniz.... Isıyı düşürmekten daha çok sabit tutmayı tercih edin. 30 derece ısı bir balığı öldürmez ama 27-35 derece arasında oynayan bir ısı canlıya zarar verebilir.
2. Eğer ilerde akvaryuma kaya eklemeyi düşünüyorsanız... Eklenen kayalarla beraber su değerleriniz alt üst olucaktır. Sıralamayı ps-balık-kaya şeklinde değilde... kaya-ps-balık şeklinde yapmanız sizin yararınıza olucaktır.
3. Gerek yok dediğiniz şelale filitreyi bence dış filitreye tercih edin.
4. Sehpanın durumunu bilmiyorum ama 100 lt için bana biraz riskli geldi.
Bunlar şahsi düşüncelerim. Umarım güzel bir akvaryum sahibi olursunuz. Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2008 06:03
Aydınlatma bana uygun gibi gelmedi. Sanırım grolux florasan var. Denz akvaryumlarında 10.000 kelvin ve üzeri florasanları kullanıyorz. Şu an kullandığınız flo düşük kelvinli ve ileride çok yosun yapar. Ayrıca actinic ( mavi - mor ) florasanla 10.000 kelvin beyaz 2 adet flo kullanmanızı öneririm.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2008 10:38
Degerlendirmeleriniz icin tesekkurler onerilerinizi dikkate alacagim.
israfil 2008-04-12 10:45:25
-sogutucu surekli kisik ayarda calisinca su sicakligi 26-27 oluyor bence ideal.
-isiklandirma sorununuda en kisa zamanda cozecegim insallah.
-taiwanda oldugum icin biraz sansliyim sanirim burada balik fiyatlari gercekten turkiyeye gore ucuz.
ornek: palyacolar 3$
Monodactylus argenteus (Mono):2-3$ ucuz oldugundan almak istiyorum gosterisli baliklar balik aci su baligiymis benim akvaryumda yasarlarmi ?
Acanthurus leucosternon (Toz Mavisi Tang):20$ bunlardanda bircift almak istiyorum yanliz bu saydigim 3 tur birlikte yasarlarmi bilmiyorum bilgi verirseniz sevinirim...
palyaco:
Acanthurus leucosternon (Toz Mavisi Tang):
Monodactylus argenteus:
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2008 10:55
Merhabalar.
Sizi yanlış yönlendirmek istemem ama,bildiğim kadarı ile ;
1) Mono tuzlusuda yaşamaz,
2) Toz mavisi dediğiniz " powder blue tang " nanoda veya küçük hacimli akvaryumlarda olmaz. Su hacmi en az 400 lt olmalıdır ve sumplu + ps li bir sistem olmalıdır." Şuda bir gerçek çok tatlı hayvanlardır "
Bu arada bu grup tang lerin beyaz beneğe yakalanma olasılıkları çok yüksektir.
Akvaryumunuzda gördüğüm kadarı ile dalga motoruda ve canlı kaya yok. Bence 2000-3000 l/h bir motor almalısınız." bu bulunduğunuz ülkede bence hiç sorun olmayacak bir malzeme maddi açıdan" 10-15 kğ arası canlı kaya eklerseniz daha iyi olur diye düşünüyorum.
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2008 11:44
Hocam cennet gibi ülkedesin bütün malzemeler ve balıklar orada buraya göre çok çok ucuz neden daha büyük güzel sumplı falan bir tank kurmuyorsun yada hazır deniz akvaryumlarından almıyorsun?Tabiki oradaki maddi durumunuzu bilmiyorum fakat yinede böyle bir tank kurmaktansa acele etmeden biraz para biriktirerek daha büyük güzel ve sorunsuz bir tank kurabileceğini düşünüyorum.Hem istediğin balığı beslersin hem su değerlerin oynamaz hem sen hem balıklar rahat eder.Tabi benim yazdıklarımı sen de daha düşünmüşsündür biliyorum ama yinede söylemek istedim.Çünkü bu tankla başarılı bir tuzlu su akvaryumu kurman zor gibi.Ben tuzlu akvaryumu konusunda çok tecrübeli değilim fakat ilk bakıldığında ışık çok yetersiz gözüküyor, akvaryum sağlam durmuyor gibi sanki altındaki sehpa kırılıcakmış gibi duruyor.Vantilatör ile sıcaklığı aşşağı çekmişsin fakat sürekli olarak ısıdaki değişmeler balıklara çok zarar verir diye düşünüyorum,ayrıca balık olarak dayanıklı ve küçük boyutlu balıklı tercih etmeye özen göstermelisin.Ayrıca balık eklemek için en az 1 ay beklemem gerekiyor tankın oturması açısından.Üstatlar daha iyi cevap verecektir ama bence en önemli sorun ısı sorunu...Bu sorunu daha iyi bir yöntemle ısıyı sabit tutacak şekilde çözmelisin.Flo, dalga motoru vs nası olsa eklersin ama ilk önce ısı sorununa çözüm bul derim.Yada hazır yolun başındayken kendine bir sun sun yada başka bir marka hazır deniz akvaryumu al.Çok daha rahat edersin.Bu hazır deniz akvaryumlarında da soğutma fanlar ile yapılıyor fakat kompakt ve ve tamamen kapalı bir sistem olduğundan dışarıyla ısı alışverişi fazla olmuyor.Senin akvaryumunun üstü açık, hadi camla kapatsan bile yinede bir kısmı açık kalacak böyle oluncada dışarısı ile çok fazla ısı alışverişi olur ve ısıyı sabit tutmak zor olur.Ayrıca o vantilatör ile çok fazla su buharlaşır ve fazla su buharlaşması deniz akvaryumlarında çok büyük bir sorundur.Su buharlaşınca tuzluluk oranı çok fazla artar ve su değerleri çok fazla değişir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2008 11:55
Selamlar... Mono tuzlu suda yaşar fakat daha ufak balıklara yönelin örneğim palyaçolardan harem kurabilirsiniz. Tangları aklınızdan bile geçirmeyin :P
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2008 12:35
Selam Volkan. Daha önce mono besledim problem yaşamadım. Yanlız tatlı sudan direk deniz akvaryumuna koymak sakıncalı. Tuzlusuya adapte etmen yada daha önce tuzlu suda olan balığı tercih etmen gerekiyor. Zevk kavramı görecelidir ama fazlası ile canlı alternatifi olan tuzlu su akvaryumunda bence olmamalı.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2008 12:54
[QUOTE=dumspirospero].Çünkü bu tankla başarılı bir tuzlu su akvaryumu kurman zor gibi. [/QUOTE]
Neden acaba?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2008 13:01
Foruma hoş geldiniz,Tuzlu su cennetindesiniz öncelikle fiji canlı kaya alın ve o ölü mercan iskeletleri akvaryumdan çıkartın pek yakında kararacak ve bir işe yaramaz zaten,PS ve akıntı motoru edinin,o hacimde bir akvaryumda 5-6 küçük balık besleyin monos ve powder blue sizin akvaryuma uymaz goby küçük wrasseler ve palyaçoları tercih edin,ışığınızı bilmiyorum ama uygunsa su şartları yerine geldiğinde dayanıklı soft mercanlarla başlaya bilirsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2008 13:08
Davut abi bende kendimi tuzlu su cennetinde gibi hissediyorum. Denizden toplar gibi ne varsa alıyoruz senden
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2008 14:34
öncelikle merhaba ve yeni kurduğun sistemin umarım başarılı olur diyeyim ve naçizane bir kaç fikrimş söyliyeyim.
-tankın 100 litre imiş yani yaklaşık 91 kilo+kum,kaya ve cam ağırlığını falan da eklersek 150 kilo civarı olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. sehpaya dikkat!
-soğutma konusunda tüm yazılanlara aynen katılıyorum ama gene de oranın hava şartlarını ve başetme yollarını bizden çok daha iyi bildiğini,canlılar için değişken sıcaklık değerlerinin nelere malolabileceğini de çok iyi bilerek hareket edeceğini düşünüyorum.
-beğendiğin balıklar özellikle toz mavi tang muhteşem bir seçim ancak tankın için alabileceğin maksimum boy xxs (juve.) ki onu da en fazla 6 ay bakarsın hayvan büyüdüğü zaman çıkartman gerekir.mono ise afrika kökenli 7,5-8,2 pH aralığında ve acı-tuzlu suda yaşayabilen nispeten güçlü ve güzel bir delta balığıdır. hatta argus-mono tankları oldum olası hoşuma gitmiştir.biraz denizden kopartır ama hoş bir tercih olabilir.
-illa deniz diyorsan damsel,cromis,clown tipinde balıklar ve dayanılı anemonlarla güzel bir tank ta yapabilirsin.
aydınlatma için kesinlikle ve kesinlikle 1 10000K + 2 actinic hatta high-out t5 kurabilirsen düşünme bile.
-filtreleme içinse dış filtreni matrix-bioball-seramik vs. gibi malzemelerle kesinlikle elyaf koymadan medya reactor gibi çalıştırabilirsin+mutlaka p.s. ve mutlaka mutlaka u.v. deniz için olmazsa olmaz bence. ayrıca benim inancım biyolojik filtrelemeden tarafa yani kapıcılar yani konç,snail gibi canlıların barındırılması ve ilgilenebilinecekse bir refugium kurulması olmuyosa da tank içine makro alg yerleştirilmesi bence en doğru tercih.ne de olsa kızıldenize bağlı bir p.s.yok.
doğadan kopmadan örnek alarak kopyalayalım.
çok uzun oldu kusura bakmayın ilk mesajım ondandır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir