"TRAPPED" **VIDEO sf 6.**(Guncelleme 21.07.2013)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Uzun bir mesguliyet doneminden sonra tankla ilgilenemememin sonucu olarak ne yazik ki sac yosunuyla da tanismis oluyorum. Su degisimlerini oldukca aksattigimdan midir, mayali sistemi degistirmedigimden midir, Excell'i aksattigimdan midir bilinmez, su anda sac yosunuyla basbasayiz. (Biliyorum bunlarin hepsi birden etken)
Neyse, olanlari biraz daha detayli aciklayayim.
Once diyatom tankimi ziyaret etti ve baya da bir kalma niyetindeydi. Ben de Octosinculus ekleyerek diyatomu giderdim. Kayalar, kokler, bitkiler piril piril olmustu ki sac yosunu sarmaya basladi. Ozellikle cubalarda basladi, mekanik temizlik yaparken cubalar da koklerinden cikiyor ya da yerinden oynuyor. Bu da cubalarin gelismesine cok buyuk zarar veriyor bildiginiz gibi. Karideslerim olmeye devam ediyor. Bunu hydralara mi baglasam yoksa yuksek nitrata mi baglasam bilemedim. Ama hydralar su anda yok oldular. Nasil oldu bilmiyorum ama 3-4 defa hava hortumuyla su sifonlayarak, tek tek hydralari temizledim. Umarim bir daha gorunmezler.
Bu arada filtremin tamamen diyatomla kapli oldugunu gordum. Tanktan temizlenen diyatom filtreyi tamamen sarmis. Hemen filtredeki biyolojik yasami sifirlama riskini goze alarak cok ciddi bir filter temizligi yaptim. Elyaflari yeniledim, geniz gozenekli sungerleri basincli suyla yikadim (bakteri falan kalmadi ne yazik ki) Seramik halkalari da akvaryum suyu ile biraz fazlaca calkalayarak uzerindeki tortuyu temizledim.
Hortumlari ve kafa motorunu en ince datayina kadar temizleyip filtemi kurup calistirdim. Yaklasik bir gun sonra hic gormedigim kadar temiz, Kristal berrakliginda bir suyla karsilastim.
Tanktaki nitratin fazla cikma nedeni filtredeki diyatom olabilir mi acaba?
Neyse, son durumu asagida siralayabilirim. Onerilerinizi de bekliyorum.
- Sakura karidesleri yavas yavas kaybediyorum.
- Octosincluslar gayet mutlu gibiler. (sakuralarin yasayamadigi bir ortamda nasil yasiyolar acaba? )
- Sac yosunu cubalarimi sardi. Tamamen cubalari sokmek bile gecti aklimdan.
- Diger bitkilerim cok saglikli sekilde hizlica buyumelerine devam ediyorlar.
- Fotograf cekilebilecek bir tank oldugunda mutlaka fotograflari da ekleyecegim :)
Bu uzun yaziyi sonuna kadar okuyan arkadaslarin Sabrina da tesekkur ederim...
Ergun Bey cok tesekkurler. Biraz daha deneyimliyim tabi bu tankta. Su bir iki ayi daha gecirebilsem sanirim cok daha oturmus bir sistemle daha fazla keyif surme sansina sahip olabilirim.
Selamlar.
Evren Bey Tesekkur ederim.
Sizin ledler iki yanda bacaklari oanlardan sanirim. CREE ledler gibi komple isitma islemine gerek kalmadan yapilabiliyor, Altina mutlaka termal macun surmeyi ihmal etmeyin.
Bu arada LED aydinlatma ile ilgili bir problem yok gibi geliyor bana. Benim yasadigim yosun sorunu tamamen digger bahsettigim durumlarla alakali diye dusunuyorum. Diger bitkilerim gayet guzel gelisiyorlar. Yalniz power ledleri uygun lenslerle kullanmak cok onemli. Bendeki lenlerin biraz dar acili olduklarini farkettim. Isigi bekledigimden kucuk bir alanda topluyorlar. 60 derece yerine 90 derece benim icin uygun olurmus sanirim.
Umarim kisa surede bitirirsiniz ve tankta denersiniz.
Selamlarimla.
Merhaba arkadaslar,
Yine bir sure ara verdikten sonra tankin %80 yosundan kurtulmus halini paylasmaya karar verdim.
Bitkiler karartma doneminden dolayi tam formunda degiller yer yer de sararmalar var ama endise edilecek kadar da kotu degiller. Oncelikle 3 gunde bir %40 civari su degisimi yaptim. Baya zahmetli olmasina ragmen etkisini gercekten gordum. Fakat yosunlarin tuketilmesinde basro oyuncum sadece iki adet SAE. Aslinda 4 adet almistim ama bir baligi tanka ekledikten yaklasik yarim saat sonra kaybettim. Damlama yontemiyle 40 dk civarinda tanka alistirma suresi gecirmelerine ragmen bir baligin hemen olmesi, baligin zaten hasta ya da herhangi bir sorunu oldugunu aklima getirdi. Nedenini tam bilemiyorum ama diger 3'u cok saglikli bir sekilde hemen yosun tuketimine baslamislardi. Ertesi sabah da ne yazik ki bir SAE tanktan yaklasik 1,5 metre uzakta, yerde olu ve kurumus olarak yatiyordu. Ikisine de cok uzuldum ama ne yazik ki boyle durumlarla karsilasmayan hobici yoktur sanirim.
Uzun lafin kisasi, 4 adet otocinclus ve 2 adet SAE inanilmaz bir sekilde isbirligi yaparak yosunlarin %80 gibi bir bolumunu tukettiler. Su degisimleri ve 3+3+3 isiklandirma devam ediyor. Sanirim 10 gun icinde yosun sorunundan kurtulacagim. Bu arada forograflarda da goreceginiz gibi neon tetralar tankima nese katmak icin tesrif ettiler :)
Burada hazir paketli olarak satildigi icin sayisini tam bilemiyordum. Saticiya kac tane var burda diye sordugumda, ingilizcesi de pek olmadigi icin "o kadar var iste" diye cevap verince ben de fazla zorlamadim. 20 civari yavru neon aldigimi dusunurken eve gelip (alistisma doneminden sonra) tanka ekledigimde sayilarinin 20'den biraz fazla oldugunu farkettim. Sonradan keske tanka eklerken saysaydim dedim ama cok gec olmustu tabi. Esimle birlikte tahmini olarak 40-50 arasi balik oldugunda karar kildik. (fazla bile olabilir) Hic beklemedigim bir rakamdi aslinda. 85 litre tanka cok tabi bu rakam ama bu saatten sonra ne yaparim bilemiyorum. Zaten neredeyse bedava olan bir baligi saticilar musteriye guvenip de geri almazlar sanirim. Yaklasik 500ml su olan posetten cok daha rahat bir ortamda olduklari kesin ama her ne kadar bitki yogunlugum fazla olsa da ilerde fazla biyolojik yuk olur mu, ya da bu kadar fazla sayidaki baliga alan dar geldigi icin baliklarda saglik sorunu olur mu diye dusunuyorum.
Neyse simdi fotograflari ekliorum, yakinda genel bir video koymayi dusunuyorum.
Onerileriniz ve dusuncelerinizi paylasmaniz benim icin onemlidir.
Selamlarimla.
Oncelikle bu sartlara ragmen hic bozulmadan buyumeye devam edip 15 civari yaprak veren lotus.
Glossolarin yayilmalari
Glossoar kayaydi, koktu, hicbirsey dinlemeden yollarina devam ediyorlar :)
Cubalarin sararmalarina ragmen tutunma cabalari
Saksi bitkim ve yildiz yosunu (star moss) kolonim
Yosunlari mekanik olarak temizlemeye calisirken Cuba'lara baya zarar verdim. Kimi grubu tamamen soktum, kimilerini de boyle yari sokulmus hale getirdim ne yazik ki.
Glossolarla Cubalar kucaklasacaklar. Aralarina bolme mi koysam acaba?
Yanlardan ve karsidan genel gorunum
Akvaryum kosemin genel gorunumu, Solda 20lt, yaninda 8lt dogal nano ve bastacim 85'lik
[QUOTE=Umut Başar]Abi muhteşemsin sen yaa.. Valla!!...[/QUOTE]
Umut Kardesim tesekkur ederim. Senin hunerlerini de biliyoruz ;) Bu arada Ozel uyelik hayirli olsun :)
Dediğim gibi ledler benim nazarimda kesinlikle gecer not aldi. Ama belgeli fotoğraflı sekilde resmi olarak akvaryum dunyasina aciklamak icin biraz daha zaman var sanirim
Saka bir yana cubalarim iyice yayildiktan sobra hic bir supheye yer birakmamis olacagiz. Ama sanirim 1-2 ay daha gecmesi lazim.
Selamlarimla.
[/QUOTE]
Evren Bey merhaba,
Dediginiz gibi aslinda ledler gecer not oldilar ama yine de soyle kurulum asamasi tamamen bitmis, bitkiler ilk budama zamanina gelmis, dengeler oturmus osun o zaman rahat rahat herkese tavsiye edebilirim.
Glossolar arka taraflara dogru da ilerliyorlar. oradaki arka plan bitkilerini de bogabilirler mi acaba? Ben yine de dediginiz gibi seperator yapayim topragin icine. Ilk defa glosso yetistirdigim icin acemiligme geldi :) Simdilik tankta hersey yolunda. Dayanamadim neonlarin yanina rasbora da ekledim. Trigonostigma heteromorpha sanirim. Govdesinin arka kisminda siyah ucgen leke olan, turuncu balik :) 6 adet hicbir sekilde ayrilmiyorlar. Bazi forumlarda suru halinde yuzmez diye okudum ama bendekiler sanirim etraflarinda ucusan onlarca neon yavrusu, iki adet SAE, ve kipir kipir ottosincluslardan dolayi askeri nizamla yuzuyorlar :) Yakinda onlarin da fotograflarini eklerim.
Desteginizden dolayi cok tesekkur ederim. Umarim sizin ledleriniz de basarili olur.
(Lehimleme vs bitti sanirim?)
Bu arada pcb'lerin uzerindeki yollari kaziyarak biraz daha uzagindan lehim yapabilirsiniz. Boylece daha rahat bir alan kazanmis olursunuz. Tabi kucuk bir miktar sadece lehimlenecek yer kadar kazisaniz yeterli olur. Ayrica nazik davranmalisiniz. Ben bu sekilde elimde 3'erli paralel baglanmis pcb'yi hepsi seri bagli hale getirdim. Hic olmadi direk ledin bacagina baglayin. Yazarken aklima geldi :)
20 lt tankimda bulunan 6 adet kardinal tetrayi da ekleyerek canli populasyonunu son noktaya getirddim. 20 litrelik icin yeni bir kurulum yapiyorum.
Kucuk bir video cektim. Detayli fotograflari yakinda ekleyecegim. Selamlarimla.
[VID]https://www.youtube.com/watch?v=kuFcmbxM5Pg&feature=youtube_gdata_player[/VID]