145x60x60 akvaryum 8 mm olurmu


orhan1789Çevrim Dışı

Kayıt: 09/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 130
orhan1789Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mart 2012 11:04
Bencede 10 mm den asagısı kurtarmaz

orhan17892012-03-18 11:04:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2012 00:19
[QUOTE=YagmurFF] [QUOTE=Serkan Çetin] [QUOTE=onuruygun] [QUOTE=Serkan Çetin] [QUOTE=ColorTR]Boş akvaryum 100 litre su alıyorsa bolca kum ve kaya olan bir akvaryum 50 litre su alıyor diyelim, su basıncı daha az olmayacakmıdır? Tarışmalı bir konuya benziyor ama merak ettim, teknik açıdan bilgisi olan arkadaşlar bilgi verebilirse sevinirim bende merak ettim :) [/QUOTE]

Bildiğim kadarıyla su basıncı artıyor, ama tam emin değilim :D Bende sizin gibi düşünüyodum başta ama öyle değilmiş heralde ;) Neyse bakalım bilen biri yorum yapsın öğrenelim.Benim demek istediğim sadece yüksekliği düşürmek içindi.Çünkü yükseklik artıkca cam kalınlığı artar.
[/QUOTE]

Kum konulduğunda arasındaki boşluklara sızan su yine aynı basıncı yapar. Diyelim ki 60 cm yükseklik var, 30 cm'i kum ve ağzına kadar su dolu. Su basıncı yine aynen devam eder. Buna kumun tabanda oluşturacağı basınç ve yan camlara yapacağı basınç eklenir. Yani güvenli hale getirmez, daha beter yapar.
[/QUOTE]

Arkadaşım heralde 30cm kum koyarsan daha berbat olur, sen yarısını kumla doldurmakdan bahsediyorsun.5cm de basınç yapacaktır ama 5cm nerde 30cm nerde.
[/QUOTE]
 
 Açılın mühendis geldi İşin şakasıydı tabi
Şimdi o durum şöyle oluyor; Sıvılarda basınç yükseklik arttıkça artmaktadır, burada hacmin bir önemi yoktur. Sıvılar içine dolduruldukları kabın dokundukları tüm yüzeylere basınç uygularlar (yatay ve dikey basınç söz konusudur), katı da ise tabana iletilen bir kuvvet söz konusudur. Katıdan kastım akvaryum olunca kayalar va taşlardır (yani kum değil). Akvaryumda kum su geçirdiğinden, toplam yükseklik= saf suyun yüksekliği + sulu kumun yüksekliği olacaktır. Akvaryumu kumla doldurursan suyun basıncı azalır diyen arkadaşımızın lafının doğru olmadığını burada söyleyebiliriz. Bunun yanında sulu kumun da kendi ağırlığı olacaktır.
Akvaryuma 5 cm yükseklikte kum koyulduğu düşünülürse tepeleme açısı devreye girer. Kuru kumu tepe yaparak yığdığınızda tepenin açısı yatayla 35 derece yapar. Sulu kumda bu açı tahminim kaba bir rakamla 10 derece olacaktır. Yani siz bir akvaryuma kum doldurduğunuzda kum suyun içinde 10 dereceyle yükselebilen bir tepe yapacaktır. E bu durumda kumun akvaryumda 90 derece camda yükselmesi gerekecek yani cama yine, kabaca 5 cm kum dolduracaksanız kumun ağırlığının 5 te 3ü yan camlara yüklenecektir (tabi bu oranı verirken akvaryumun eninin ve boyunun ölçüleri de önemlidir, sonuçta kumun yığılacağı alan buradan hesaplanır). Kumun yüksekliği arttıkça oran doğrusal değil parabolik olarak artacaktır mesela 10 cm kum doldurursanız beklendiği gibi 6 değil kaba bir hesapla 7cm kum basıncı yan camlara yüklenecektir/eklenecektir. Ayrıca kumun tabana uyguladığı basıncı da göz ardı edemeyiz. Sonuçta akvaryumun zemini düz bir yere oturtulsa da üzerindeki basınç yüzünden daha kırılgan bir hale gelir.
Onur uygun arkadaşımızın söyledikleri doğrudur.
 
Teorik bir konuşma oldu Bunun dışında 8mm cam kullandığını söyleyen arkadaşlarımız abilerimiz var. Umarım akvaryumunuzla sorun yaşamazsınız.
Saygılar...
 
[/QUOTE]
 
 
Yağmur hanım, güzel bilgiler vermişsiniz.
Kumun 35 derece açıyla, ıslak kumun 45 derece, su içindeki kumun ise 15-30 derece açıyla yükseldiğini bir yerlerde okumuştum. Tabi kumun tanecik büyüklüğü ve şekilsel yapısının da büyük önemi olsa gerek. Genelde akvaryumlarda kullanılan kumlar daha çakılımsı kumlar olduğunundan bahsedilen açılara düşmesi de zor gibi.
Açı önemli çünkü yan ve ön camlardaki basınç bu açıya da bağlı, açı düştükçe basınç artıyor.
Basınç hesabı yaparken verdiğiniz 3/5 lik oran biraz yanıltıcı olmuş. Gerçi bunun akvaryumun boyutlarına ve yüksekliğe bağlı olduğunu da yazmışsınız ama mesela 40 cm genişliğinde olan ve 5 cm yükseklikte kum dolu bir akvaryumda bu oran açıyı 10 derece kabul etsek dahi yaklaşık 1/3 gibi oluyor. Açıyı 30 derece kabul edersek göz kararı yazıyorum 1/10 gbi oluyor. Tabi bu oran ön ve arka camdaki oran oluyor uzun bir akvaryumda yan camlarda bu oran çok çok daha az olmuş oluyor. Kısacası oran hesabı biraz yanıltıcı olmuş.
Bir de kumun yığılacağı alan buradan hesaplanır şeklinde bir tabirde bulunmuşsunuz. Akvaryumunuzda sadece kum varken ön camı kaldırdığınızda akvaryumunuz yüksekte ise boşalacak kum ile, akvaryumunuz yüzeyle hemzemin vaziyette iken camı kaldırdığınızda dolduracağı alan arasında 1/3 gibi bir oran farkı vardır. Herhalde basıncı yapacak olan kum boşalacak olan kumdur. En azından ben böyle hesapladım. Yanlışım varsa düzeltin.
Saygılar.
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PasiFFÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/02/2012
İl: Izmir
Mesaj: 1236
PasiFFÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2012 11:40
İlgiyle okuduğunuz için teşekkür ederim İlyas Bey.
İfademde "kabaca 5 cm kum dolduracaksanız kumun ağırlığının 5 te 3ü yan camlara yüklenecektir" demişim. Akvaryumla olan deneyimlerimden su içindeki kumun (bahsettiğim sulu kumdur, ıslak kum değil) tepeleme açısının 10 dereceden fazla olmadığını gördüm, bahsettiğiniz gibi 30 dereceye çıkabilmek için genelde kaya ve ya yan camlar kullanılıyor.
 
Tek tek cümleler değil bağlantılı cümleler göz önüne alınırsa "kumun akvaryumda 90 derece camda yükselmesi gerekecek yani cama yine, kabaca 5 cm kum dolduracaksanız kumun ağırlığının 5 te 3ü yan camlara yüklenecektir" ifadesini kullanmışım. Cümlenin anlamını tam olarak çıkarabilmek için burada geometrik şekiller üzerinden düşünmek lazım. Akvaryum tabanının alanı ve akvaryum camındaki yükseklik sulu kumun içini doldurduğu bir dikdörtgen hacim oluşturmakta. BUnun yanında taban alanı ne kadar geniş olursa yan cama binen yük o kadar az olacaktır. Bu yüzden "kabaca ... 5te 3ü" gibi bir ifade kullandım. Onun dışında "tabi bu oranı verirken akvaryumun eninin ve boyunun ölçüleri de önemlidir, sonuçta kumun yığılacağı alan buradan hesaplanır" ifademde bahsettiğim aslında taban alanının boyutlarıdır. Kumun akvaryum içine birikeceği "yığılacağı" alandır söylemek istediğim. İfademdeki bu hatadan dolayı yaptığınız açıklama için teşekkür ederim. Yığılmak ve birikmek burada büyük bir anlam farkına neden olmuş
 
Elbetteki kumun su içinde oluşturacağı tepeleme açısı kumun cinsine, boyuna, yuvarlaklığına ve küreselliğine göre değişecektir. Yinede akvaryumda kullandığımız kumların tepeleme açısının 30 dereceye çıkacağını sanmıyorum. 
 
İfadenizde " Genelde akvaryumlarda kullanılan kumlar daha çakılımsı kumlar olduğunundan bahsedilen açılara düşmesi de zor gibi." cümlesini kullanmışsınız. Evet akvaryumda kullanılan kumlar 0 numara silis kum değilse genelde ince çakıl boyutundadır ve biz yine de akvaryumdan bahsederken ince çakıl değil de "kum" olarak ifade ediyoruz. Aynı paragrafda üç sefer kaba veya kabaca kelimelerini kullanmamın nedenlerinden biri de bu belirsizliktir. Camın taşıma kapasitesi, camın  yan basınca olan dayanıklılığı, kumun özgül ağırlığı, kumun su içince oluşturacağı tepeleme açısı, suyun basıncı gibi belirsizlikler dolayısıyla forumdaki ilgili arkadaşlarımızın bunların dışında bilgi karmaşasına bir anda girmeden bir fikir oluşturabilmeleri ve düşünüp fikirlerini geliştirebilmeleri bakımından bunları kabaca youmlamış olabilirim.
 
Yine bir diğer ifadenizde "Akvaryumunuzda sadece kum varken ön camı kaldırdığınızda akvaryumunuz yüksekte ise boşalacak kum ile, akvaryumunuz yüzeyle hemzemin vaziyette iken camı kaldırdığınızda dolduracağı alan arasında 1/3 gibi bir oran farkı vardır" cümlesini kullanmışsınız.  Ben 3/5 oranını verirken akvaryumun hemzeminde olduğunu düşünerek hesaplamalar yapmıştım. Akvaryum yüksekte ise, akvaryumda 5cm kum varsa elbette 5 cm kumun tamamı akarak uzaklaşacaktır. Yine ön arka ve yan camlar işin içine dahil edilmelidir. Cümlenizin devamında söylediğiniz gibi tabi yan camlara basıncı yapacak olan kum cam olmadığında ortamdan akarak uzaklaşacak olan kumun ağırlığıdır. Düzelttiğiniz için teşekkür ederim. 
 
Saygılarımı sunarım.
Bunun dışında İlyas Bey mesleğiniz nedir merak ettim
YagmurFF2012-03-28 11:49:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ringoÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]9364,1[/B] [B]8772,2[/B]
Kayıt: 25/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1288
ringoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2012 19:20
Fotoğrafı internette buldum. Akvaryumun içindeki kum ince bir kuma benziyor.
Balıklar yüzgeç hareketleriyle açtıkları çukurları bir nebzede dolduruyor ve tepeleri köreltiyor olmalarına rağmen kumdaki açıya bir bakın. İyi görülsün diye oraya bir üçgen çizdim. Bana 30 derece gibi geldi.
Dediğim gibi 15-30 olayını bir yerde okumuştum. Islak kum için ise 45 yazıyordu ama plajlarda neredeyse 90 derecede kumdan kaleler falan da yapılabiliyor. Ama demekki ıslak kumu rastgele üst üste atınca yaklaşık 45 oluyor.
 
Tabii burda açı falan bir yana hobicilerin akvaryuma koydukları kumun özellikle ön ve arka camlara ciddi olarak yük bindirdiğinin bilincinde olmaları önemli. Bir kaç yerde yazmıştım, akvaryumun içine tabandan koyulan kayıtın asıl görevinin silikonun açılmaması olduğunu. O cümleyi yazarken tüm bunları düşünmüştüm aslında. Hem su basıncı derin yerlerde daha fazla hem de buna kumdan extra bir basınç ekleniyor.
 
Siz ilk mesajınızda zaten gerekli bilgileri vererek önemli bir katkı yaptınız. Yazınlar sizi düzeltmekten ziyade konunun eksik yönlerinin tamamlanmasından ibaretti. Mesleğimi sormuşsunuz, ne alaka diyeceksiniz ama aslen hukukçuyum ancak asıl mesleğim dışında birden fazla iş yaptığımdan ve bazı fakültelere de girip çıkmışlığımdan olsa gerek ara sıra böyle çok bilmişlik yapabiliyoruz.  
 
Saygılar.
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PasiFFÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/02/2012
İl: Izmir
Mesaj: 1236
PasiFFÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Mart 2012 22:19
 "bahsettiğiniz gibi 30 dereceye çıkabilmek için genelde kaya ve ya yan camlar kullanılıyor" demişim, fotoğrafta da onu görüyoruz aslında İlyas Bey :)
Ben böyle bir beyin jimnastiği yapabildiğimiz için çok mutlu oldum, umarım yanlış anlaşılmamışımdır sürç-i lisan ettiysem affola:)
YagmurFF2012-03-29 22:19:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2012 12:38
Öncelikle Yağmur Hanım'a verdiği bilgilerden dolayı teşekkür etmek isterim. Gerçekten faydalı bilgiler vermişsiniz.

İlyas Bey; ıslak kumun su dışında gösterdiği davranış biraz farklıdır. İnce taneli ıslak kum yığınının altını oysanız tünel de yapabilirsiniz. Bunun sebebi suyun kum taneleri üzerindeki adhezyon etkisidir. Yani su az miktarda olunca su yapıştırıcı etki gösterir. Yalnız bu sadece su dışında mümkündür. Su içerisinde bahsettiğiniz yatayla 90 derece açılı yüzeyler oluşturamazsınız. Çünkü kum su içine girince bahsettiğim adhezyon etkisi ortadan kalkar. Kumun miktarı tanecik boyutlarından çok büyük olunca; yani kumun tanelerinin teker teker hareketi önemsiz olacak kadar çok kum varken su-kum karışımı akışkan özelliğini gösterir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PasiFFÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/02/2012
İl: Izmir
Mesaj: 1236
PasiFFÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2012 15:09
Bu kumun daha ne olayları var da işte burada konuyu çok dağıtacağımız için anlatamıyoruz :) Mesela kuru kum daha iyi sıkışır sanırsınız ama içine belli bir oranda su konulduğunda maksimum sıkışmayı elde edersiniz :) İçine su koyduk karışımın (kum+su) hacmini artırdık dersiniz ama öyle değil işte :) Su ile kohezyon ve adhezyon kuvvetleri işin içine girer gibi... Kumdan kale kuru kumla yapılmıyor :)
Bu arada bir de Onur Bey'in mesleğini öğrenelim :) YagmurFF2012-03-30 15:10:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2012 20:25
Meslek profesyonel öğrenci; alan fizik. 

Bu sıkışma olayında kasıt tam nedir? Katının kapladığı toplam hacmin azaltılması mı? Bu durumda maksimum sıkışmanın sağlandığı kum sadece yüzeyleri sıvı kaplı olan ıslak kum mudur yoksa boşlukları da su ile kaplanmış kum mudur?

Valla kum deyip geçiyoruz, akvaryumda da kritik önemi var. En önemli özelliği de filtre özelliği göstermesi ve oksijensiz bölgeli yarıgeçirgen bir ortam sağlaması. Bunlar da akvaryumdaki biyolojik süreçler için ciddi öneme sahip. Büyük filtreli kumsuz akvaryumdansa küçük filtreli kumlu akvaryum genelde daha sağlıklıdır, hatta kumun sağladığı ortamı başka bir şeyle de taklit edemiyoruz maalesef.
onuruygun2012-03-30 20:27:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DR.TROPHEUSÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/06/2011
İl: Diyarbakir
Mesaj: 673
DR.TROPHEUSÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2012 20:28
Bomba gibi patlar diye düşünüyorum en az 10mm hesaplama aracını kullanın...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PasiFFÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/02/2012
İl: Izmir
Mesaj: 1236
PasiFFÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2012 21:58
[QUOTE=onuruygun] Meslek profesyonel öğrenci; alan fizik. 

Bu sıkışma olayında kasıt tam nedir? Katının kapladığı toplam hacmin azaltılması mı? Bu durumda maksimum sıkışmanın sağlandığı kum sadece yüzeyleri sıvı kaplı olan ıslak kum mudur yoksa boşlukları da su ile kaplanmış kum mudur?

Valla kum deyip geçiyoruz, akvaryumda da kritik önemi var. En önemli özelliği de filtre özelliği göstermesi ve oksijensiz bölgeli yarıgeçirgen bir ortam sağlaması. Bunlar da akvaryumdaki biyolojik süreçler için ciddi öneme sahip. Büyük filtreli kumsuz akvaryumdansa küçük filtreli kumlu akvaryum genelde daha sağlıklıdır, hatta kumun sağladığı ortamı başka bir şeyle de taklit edemiyoruz maalesef.
[/QUOTE]
Merak ettiniz madem :
Oksijensiz kelimenizi kınadım :) Tankda balık yaşıyorsa su oksijensiz olamaz bu da kumun içindeki suyun oksijensiz olmayacağı anlamına gelir ki oksijen yoksa çürüme (çürümeden kastım burada oksitlenmedir, yoksa kükürt bakterisi diye bir canlı da var oksijensiz ortamda yaşayan) olmayacağı gibi canlılar için zehirli bir ortam oluşturur. Karadenizde bile 200m den fazla derinliklerde oksijen yoktur ki henüz 200 metre derinliği olan bir akvaryum kimse kurabilmiş değil :)
YagmurFF2012-03-30 22:00:22

 
 
 Akif Bey'den ses çıkmadı. Tankı kullanıyor mu acaba?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sorceresÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,108164[/C] [C]2,2,108164[/C] [B]13373,3[/B]
Kayıt: 05/03/2011
İl: Ankara
Mesaj: 4097
sorceresÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2012 23:34
Onur Bey , Yağmur Hanım çok bilimsel yazıyorsunuz  hiç bir şey anlayamıyorum :) Bende iktisat politikalarından bahsetsem hoş olur mu :)) 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PasiFFÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/02/2012
İl: Izmir
Mesaj: 1236
PasiFFÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2012 00:17
[QUOTE=sorceres]Onur Bey , Yağmur Hanım çok bilimsel yazıyorsunuz  hiç bir şey anlayamıyorum :) Bende iktisat politikalarından bahsetsem hoş olur mu :)) [/QUOTE]
Vallahi konu başlığı 27 şubatta açılmış bir ay oldu, akif beyden de ses çıkmayınca açıkcası biz de meydanı boş bulduk konuşuyoruz İlyas beyi de unutmayalım teknik bilgi açısından :)YagmurFF2012-03-31 00:21:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sorceresÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,108164[/C] [C]2,2,108164[/C] [B]13373,3[/B]
Kayıt: 05/03/2011
İl: Ankara
Mesaj: 4097
sorceresÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2012 00:24
[QUOTE=YagmurFF][QUOTE=sorceres]Onur Bey , Yağmur Hanım çok bilimsel yazıyorsunuz  hiç bir şey anlayamıyorum :) Bende iktisat politikalarından bahsetsem hoş olur mu :)) [/QUOTE]
Vallahi konu başlığı 27 şubatta açılmış bir ay oldu, akif beyden de ses çıkmayınca açıkcası biz de meydanı boş bulduk konuşuyoruz İlyas beyi de unutmayalım teknik bilgi açısından :)[/QUOTE]

İlyas Bey'in teknik bilgisinin yanında teknik resimide kuvvetli gözüküyor :) Onur Bey'in yazılarını gördükçe okurum faydalı bilgiler veriyor(anladığım kısımları kar kalıyor :D). Sizinde birkaç yazınızı gördüm onlarda bilimsel o yüzden topu sizlere attım :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PasiFFÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/02/2012
İl: Izmir
Mesaj: 1236
PasiFFÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2012 01:39
Tabi İlyas beyin çiziminde görünür açıyı da işin içine katmak gerekirdi :) Öyle yaparsak açının aslında bu fotoğrafta göründüğünden biraz daha fazla olduğunu da söyleyebiliriz... Bende biliyorum sizi evet yorumlarınıza hep hak veriyorum abimi şikayet etmemim çocukça olduğunu söylemenizi de unutmadım :)) YagmurFF2012-03-31 01:39:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir