20 Lt Beta Akvaryumu İçin Öneri


queenofdisasterÇevrim Dışı

Kayıt: 05/11/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 8
queenofdisasterÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2021 14:20
Öncelikle merhaba. Forumu bir süredir takip ediyorum çünkü insanların oluşturduğu akvaryumları görmek çok hoşuma gidiyordu ama daha önce balık beslememiştim. Kendi derdimi anlatmadan önce de şunu söylemek isterim çok başlık altında insanların kırıcı olabildiğini gördüm o yüzden lütfen yorum yaparken dikkat ederseniz sevinirim, aşağıda ilk akvaryumumdaki hatalarımı söyleyeceğim o yüzden üzülmek istemiyorum zaten çok üzüldüm.
1 hafta önce yaklaşık 20 lt olduğunu tahmin ettiğim bir akvaryum aldım belki daha küçüktür bilemiyorum. İçinde filtre ve ipek bitki vaedı çünkü canlı bitki almaya cesaret edemedim. 6 transgenetic tetram vardı içinde, çünkü akvaryumcu dayaanıklı ve kolay olduklarını söyledi. Hatta bana neden bilmiyorum daha küçük bir akvaryum satmak istedi ama 6 balık için fazla küçük olacağını düşündüğümden almadım. Biliyorum yapay bitkilerden hoşkanmıyosunuz ama plastiktense ipek daha iyi olur diye düşündüm çünkü balıkların saklanacak ve dinlenecek bir yere de ihtiyaçları vardı. Üzülerek söylğyorum ki 1 hafta bitmeden balıklarım hastalanarak öldüler zaten hastalar mıydı ben mi öldürdüm bilmiyorum. Tam kapanma olduğu için bayramda hiçbir yere de götüremedim. Şimdi bu akvaryumun içindeki kumu değiştirip (bu kum iyi değil sanırım ne kumu olduğunu bilmiyorum?) yapay bitkileri atıp bir beta akvaryumu oluşturmak istiyorum ama bu sefer elime yüzüme bulaştırmadan. Aynı akvaryumu kullanıcam ama iç filtre değil sanırım pipo filtre almam gerekiyor? Bir de vatozum var acaba betayla yaşar mı? Hangi kolay bakılan bitkileri ve hangi kumu almak gerekiyor. Minimum ekipman kurmak istiyorum filtre dışında sadece ısıtıcı mı almam lazım. Yazın sıcak oluyo benim evim yazın bile takmalı mıyım o ısıtıcıyı? Bir de bu akvaryuma nasıl ışık eklemem gerekiyor ve ışık ekleyeceksem yüzey bitkisi şart galiba betalar için doğru mudur? Son olarak fotolardan biri balığımın hasta hali sonra peşpeşe öldüler zaten diğeri de benim 2 yaşındaki kedim maalesef biraz meraklı akvaryumun kablalarına erişmeye çalışıyo acaba balıkları o mu hasta etti strese sokup? Kediyle balık beslememem mi lazım? Baya uzun bir yazı oldu okuyanlara teşekkürler şimdiden umarım düzgün bir akvaryum kurabilirim[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/227579/180520211414481.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/227579/180520211416291.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/227579/180520211416361.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/227579/180520211416411.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/227579/180520211417001.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/227579/180520211425131.jpg[/IMG]
Bu da kedim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lovtekÇevrim Dışı

Kayıt: 27/04/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 434
lovtekÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2021 15:41
Geçmiş olsun. Akvaryumu kurduğunuz gün içine balık koyduysanız suda zehirli azot birikmesinden dolayı hastalanıp ölmüş olabilirler. Akvaryuma bitki dışında canlı koymadan önce sudaki azot döngüsünün tamamlanarak canlıların suya verdiği atığı ayrıştırıp dönüştüren bakteri kültürünün oluşması gerekir. Bu konuda internetten yeterince kaynak bulabilirsiniz.
20 litre betta için iyi bir hacim olacaktır. Canlı bitki olarak cryptocryne, anubias ve yüzey bitkileri türlerine bakabilirsiniz. Bu gruplarda oldukça düşük seviye bakım isteyen bitkiler bulmak mümkün. Ayrıca moss türlerine de bakabilirsiniz. Betta için 25 26 derece su sıcaklığı gerekir. Genel olarak termometre, ısıtıcı, filtre ve çok da iyi olmasına gerek olmayan bir aydınlatma, su döngüsünün oturmuş olması şartıyla balığın ve yukarıdaki bitkilerin içeride hayatta kalması için yeterlidir. Bettalar meraklı ve kişilik sahibi balıklardır. Akvaryumda odunlar ve bitkilerle dekor, tasarım, mağara vb yapılması balık için daha ilgi çekici bir ortam ve sizin için daha yüksek bir sevir zevki oluşturur. [EDIT]lovtek,2021-05-18 15:43:36[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

queenofdisasterÇevrim Dışı

Kayıt: 05/11/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 8
queenofdisasterÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2021 16:13
Peki kedim hakkında ne düşünüyorsunuz strese girer mi balık? Akvaryum bitkili olacağı için saklanma yeri de olucak ama kedim strese sokup hastalanmalarına sebep oluyo hiç almayayım balığı

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lovtekÇevrim Dışı

Kayıt: 27/04/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 434
lovtekÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2021 17:03
Balıklarınız kediden değil amonyaktan hastalanıp öldüler muhtemelen. Kedinin akvaryuma balıkları ürkütecek kadar sert vurabileceğini sanmıyorum. Üst kapağı açamadığı ya da akvaryum malzemelerinin kablolarını çekiştirmediği sürece bir şey olmaz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeyzPlÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 8789
BeyzPlÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2021 21:26
Merhaba,
Mesajınızı okudum. Sorduğunuz sorulara teker teker cevap vermeye çalışacağım şimdi.

Öncelikle kumunuza uygun değil, kullanılamaz demek çok doğru olmaz. Bu kum ne diye satılıyor, ismi ne orasını ben de bilmiyorum. Yeni başlayan hobiciler dışında kullanan yok çünkü. Şu anda kalması problem olmaz. Ama yetişebilecek bitki türleri de sınırlı. Bu nedenle tavsiyem hazır yeni kurulum yapıyor gibiyken değiştirmeniz. Daha sonra isteyince daha zor olur. Kum olarak ben dere kumu veya 2-4 mm arası lav kırığı öneririm. (lav kırığının çok iri boyutları da var. Alırken dikkat etmek gerekiyor.)

Pipo şart değil. Akıntı yapmayan bir filtre olması lazım yalnızca. Bu da küçük hacimlerde dediğiniz gibi pipo filtre veya şelale filtre oluyor yine. Ama sizin kullandığınız iç filtre zaten akıntı yapıyor gibi durmuyor. Çalışırken bir videosunu verir misiniz.

Vatozu önermem. Hem 20 litrede vatoz beslemek doğru olmayacaktır hem de beta ile başka bir balığı 40 litreden düşük bir hacimde beslemek. Bu nedenle tetraları akvaryumdan çıkartırken vatozu da çıkartın.

Bitki olarak çok seçenek var. Sessiliflora, limon, bacopa, tütün, gül, çınar, zeytin, saz, eledoa, tilki kuyruğu, najas, anubias türleri, java fern, moss türleri, subulata, pigme zincir kılıç, pistia, salvania natans, limnobium, salvania cuculatta olabilir şu anda aklıma gelenler bunlar. Hepsinin bakımı zor değil, yaşaması kolaydır. Kum olarak tavsiye ettiğim iki tane var, üstte yazmıştım zaten.

Ekipman olarak filtre dişinde evet ısıtıcıya ihtiyaç var. Akvaryum suyunun sıcaklığı 26 derece olmalı betada. Bunun için ise yanılmıyorsam odanın sıcaklığı min 30 derece olmalı ki su 25 lerde 26 larda olsun. Bi de gece gündüz, camı pencereyi açtığınızda da bu min 30 derecelik sıcaklık sabit kalmalı. Bir derece bile oynamamalı. Bu şartları ev ortamında sağlamak zor. Bu nedenle yaz kış ısıtıcı kullanılır akvaryumlarda. Ha bazen dediğim gibi ortam çok sıcak oluyor. Türkiye'de sıcak iller var, yazları akvaryumlardaki su 30 dereceyi geçiyor. O zaman ısıtma değil bir fan yardımıyla soğutmak zorunda olunuyor. Ama galiba sizin yaşadığınız şehir o kadar sıcak değil. Bu nedenle ısıtıcı alın, suyun sıcaklığını takip etmek için de bir tane termometre de alın.
Ekipman olarak sayılabilecek bir diğer şey de bitkiler için aydınlatma olur. Onu en basitinden ama yine gayet iyi verim alacak şekilde bir ampul kullanabilirsiniz. 6500 kelvin olan tasarruflu ampuller işinizi görür. Yalnızca akvaryumun üstüne masa lambası tarzı ampulü takacak bir yer ayarlamanız lazım.

Yüzey bitkisi ışığı kırar, şiddetini azaltır. Çok aydınlık bir şey kullanmadığınız sürece betada ışığı kırmaya gerek yok. Zaten öyle şiddetli aydınlatma her balık türü için sağlıklı değil, akvaryumda yosun oluşumuna neden olur.
Yüzey bitkisi alırsanız çok daha güzel olur tabi. Hem görsel olarak hoş durur. Hem de balığın hoşuna gider.

Kedinin balıklara çok etkisi olmaz. Kedi tabi doğal olarak hem suya hem de suda balık olmasına ilgili olacaktır. Ama bu ilgi balıkları strese sokacak kadar fazla değil. 7 24 akvaryumun başından ayrılmaması lazım bunun için. Eğer suya patisini sokmuyorsa, ki kapak varsa sokamaz, bir problem oluşturmaz. Zaten betalar meraklı balıklar. Kediden strese gireceğinden ziyade merak edeceğini tahmin ediyorum ben.
Bu arada akvaryum kurulumu tam olarak yapmadan şu yazıyı okumanızı öneririm.
[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/humik_maddeler_ve_tanenin_onemi_k962356.asp[/URL]

Beğenenler: [T]231259,bilgievreni[/T][T]213398,ternapi[/T]
Teşekkür Edenler: [T]227579,queenofdisaster[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

queenofdisasterÇevrim Dışı

Kayıt: 05/11/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 8
queenofdisasterÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2021 00:29
Bugün bi akvaryuma uğradım hagen kum ve 2 tane de kütük(? adını unuttum özür:)) aldım. şimdilik sadece bunlar var şuan akvaryumda. vatozu petshopa vereyim o zaman ama beta gelene kadar kalır şimdilik. bir de ayrı konu mu açmalıyım bilmiyorum ama hagen kumu yıkanmış almama ve evdede yıkamama rağmen sanki suyu hafif siyah ve bulanık yaptı. suyu dökerken biraz fazla yukarıdan verdim ama normal midir bilmiyorum. akvaryumcu turuncu bir paketten verdi, hatta yıkanmış bir sudan geçirip yine de kullanırsınız dedi ama emin değilim dediğim gibi. iç filtrem ufaktı evet ama akıntı yapıyordu şimdi küçük bir pipo filtre aldım o da akvaryumda. haftaya bitkiler gelene kadar çalışıcak suda (bir anubias bir gül ve de bir de pistia siparişi verdim pazartesi gidip alıcam). balığı koymadan da %30 su değişimi yaparım sanırım doğrusu bu. pipo filtrenin motorunun fazla ses yapması dışında sıkıntım yok şimdilik tabi[x(]
hagen kum konusunda bilgi verirseniz sevinirim bu arada forumda çok fazla bilgi kirliliği/çeşitliliği var bu konuda ve sahtesinin satıldığı çok yerde yazılmış.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/227579/190520210033441.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/227579/190520210033541.jpg[/IMG][EDIT]queenofdisaster,2021-05-19 00:34:12[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeyzPlÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 8789
BeyzPlÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2021 00:33
Kumlar yıkanmış bile olsa illa ki tozu oluyor. Yine güzelce yıkamak gerekiyor. Suyu bulandıran o tozlar oluyor. Tam olarak yıkayamadıysanız bu nedenle su bulanmıştır. Birkaç gün sonra filtrenin çalışması ile su durulur, o konuda problem kalmaz.

Teşekkür Edenler: [T]227579,queenofdisaster[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

queenofdisasterÇevrim Dışı

Kayıt: 05/11/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 8
queenofdisasterÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2021 00:36
Tamamdır çooook teşekkürler. başka bir problemim olursa yine yazabilir miyim size çok oyaladım biliyorum ama

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeyzPlÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 8789
BeyzPlÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Mayıs 2021 00:37
Estağfurullah, rica ederim. Tabiki, yardımcı olmaya çalışırım elimden geldiğince.

Teşekkür Edenler: [T]227579,queenofdisaster[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir