400 litre canlı doğuran akvaryumu


ozgurceeÇevrim Dışı

Kayıt: 20/01/2014
İl: Mugla
Mesaj: 192
ozgurceeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2014 14:54
Boyut (cm): 125*50*65h

Kapasite (litre): 400 litre

Canlılar: 10 adet kiraz karides, 4 adet nerite, 2 adet elma salyangozu ve bitkiler

Malzemeler: Eheim jager 300w ısıtıcı, Resun air pump AC9602(hava motoru), Pipo filtre, Üzerinde gelen 4 adet 90 cm'lik t8 floresan(değişecek), 55 litre siyah hagen kum, Eheim 2228-02 dış filtre(yolda)

Akvaryum Bakımı: 10 günde bir %15-20 su değişimi planlıyorum.

Kullanılan Yemler: TetraMin, Sera Flora, Gemma Best Formüla Granül, JBL Nova Gupy, Sera Vipan, Tetra Gupy, TetraMin Baby, Sera Micron,Gemma Pro Baby Multi Color, Artemia

Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar: Azoo'nun su düzenleyicisi ile sera bakteri kültürü

Asıl niyetim diskustu aslında ama canlı doğuran sevgisi ağır bastı. Bu ebatta karışık canlı doğuran keyfi başka olacak diye düşünüyorum. Umarım yanılmam :)

Daha yolun çok başındayım ama yine de paylaşmak ve varsa fikirlerinizi almak istedim.

Ali Kuştepesi yapımı akvaryumum eve geldiği ilk gün. (01.10.2014)




Kumunu yıkayıp subulataları yerleştirdikten sonraki hali. (09.10.2014)




Öğretmen Ali'den aldığım bitkileri ekledikten sonraki hali. (14.10.2014)









15 gündür beklediğim dış filtrem de gelirse canlıları aramaya başlayacağım. Hepsini toptan almayı düşünüyorum, buradan bulabildiğim kadar. Uyarılarınız ve önerileriniz olursa seve seve dinlerim. Gelişmeler oldukça konuyu güncellemeye çalışacağım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mehmethakanÇevrim Dışı

Kayıt: 29/11/2006
İl: Hatay
Mesaj: 158
mehmethakanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2014 15:07
Şu aşamada canlı doğuran eklerseniz karideslere yazık olur. Bir süre bitkilerin yayılmasını ve karideslerin çoğalmasını beklemek daha mantıklı olur. Balıkları eklemeden önce karidesler için toprak borular avanos yuvalar yada hindistan cevizi kabuğu eklenebilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozgurceeÇevrim Dışı

Kayıt: 20/01/2014
İl: Mugla
Mesaj: 192
ozgurceeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2014 20:38
Uyarınız için teşekkürler Mehmet Hakan Bey ama hangi canlı doğuran rahatsız eder tam olarak? 

Ben velifera haricinde hemen hemen tüm canlı doğuranlarla karidesleri aynı ortamda besledim ve hiç sarkıntılık görmedim :) 

Hatta yem attığımda karideslerin bazıları suyun yüzeyine doğru yüzüp yemi dahi birlikte yiyorlardı. 

İlk başlarda 100-150 moskow blue ile  besledim. Son zamanlarda 10 kılıçkuyruk, 10 ember tetra, 10 neon, 10 sterbai vardı 1 metrelik akvaryumumda. Akvaryumu bozduğumda 250 tane karides sattım petshopa.

Birkaç parça kütüğüm var sarılmayı bekleyen. Onları da aradan çıkarsam iyi olacak gibi..



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertSoyumertÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/11/2012
İl: Ankara
Mesaj: 2875
MertSoyumertÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2014 01:36
Bu litrede canlı doğuran beslediğiniz için tebrik ederim. Bitkiler büyüdüğünde güzel bir görüntü olacağına eminim. 

Şu konuya bir göz atın derim:

http://www.akvaryum.com/Forum/dis_filtrelerin_yavru_cekmesine_son!_k697458.asp

Balıkların yemesinden daha fazla dış filtreye kaçan yavrum olmuştur. Filtreyi açtığınızda büyümüş ve orada hapsolmuş karidesler, elma salyangozları bulabilirsiniz. Henüz dış filtreden canlı doğuran çıkarmadım, anında öldüklerini düşünüyorum ve hemen bakteriler tarafından cesetleri de parçalanıyor. Bir yavru büyük balığa yem olduğunda çok takmıyorum, güçlüler hayatta kalıyor çünkü bir şekilde. Ancak filtreye çekilmeleri gerçekten bana çok kötü geliyor. Bunun dışında çöpçüsü, vatozu, canlı doğuranı, salyangozu karidesiyle bitkisiyle gerçekten dopdolu bir tank olabilir. 

Eğer başka tanktan bakteri aşılamayacaksanız veya başka bir müdahale yapmayacaksanız dış filtre geldikten sonra bir süre beklemenizi tavsiye ediyorum. Kumda ve filtrede bakteri popülasyonunun oturmasını bekleyin, hazır bakteri kültürü eklediyseniz bile popülasyonun artması ve dengenin oturması için beklemek çok yararlı olur, balıkların yeni tank sendromunu atlatmasına büyük katkısı olur. 
Ayrıca bu tanka velifera çok yakışır, daha önce de beslememişsiniz. Elbette kişisel zevk, ancak ben olsam moli cinsi olarak sadece genleri veliferaya yakın balık eklerdim.  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reco77Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 234
reco77Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2014 10:33
Arkadaki sazlar arka tarafı sarmaya başladığında, mosslar uzadığında kısacası akvaryum içinde bir keşmekeşlik başladığında tadından yenmeyecek bir akvaryum olacak diye düşünüyorum :) keşmekeşliği yanlış anlamayın,bitkili akvaryumda öyle herşeyin milimetrik işte heryer pırıl pırıl patikalar vsler bu tarz yerine herşey doğal birbirine hafiften girmiş doğayı tam olarak taklit eden bir akvaryumdan yanayım o açıdan bu şekilde bir kelime kullandım :)
Canlı doğuranlar doğurmaya başlamış, bitkilerin arasında saklanmaya çalışan yavruları görünce hatta biraz büyümeye başlamış artık cesurca ortalıkta dolanmaya başladığında popülasyon arttığında süper bir görüntü oluşacak diye düşünüyorum ! elinize sağlık :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lizuferumÇevrim Dışı

Kayıt: 22/10/2013
İl: Izmir
Mesaj: 575
lizuferumÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2014 10:48
Özgür Bey Merhaba,

Hacimlerimiz ve tür seçimlerimiz aynı. Kurulum ve sonrasında yardıma ihtiyacın olursa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

Yüksekliğimiz fazla olduğu için zemin bitkilerini yetiştirmeyi başaramadım. Şimdi su seviyesini düşürerek yeni bir deneme yapacağım. CO2'de zemin bitkisine fayda etmedi.

Başlığımı bu linkte bulabilirsin ;

lizuferum2014-10-24 10:48:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozgurceeÇevrim Dışı

Kayıt: 20/01/2014
İl: Mugla
Mesaj: 192
ozgurceeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2014 11:35
Saussure;
Uyarınız için teşekkür ederim Mert Bey. İş yerinde genelde bilgisayar başında oluyorum ve sık sık araştırma yapıyorum. Söylediğiniz gibi baştan önlemimi aldım ve sineklik tarzı, ince gözenekli bir elek bezi ile emiş hortumunu kapattım.

Ben akvaryuma su koyalı 15 günden fazla oldu. İlk koyduğumda azoonun su düzenleyicisini ekleyip 10 gün pipo filtre ile çalıştırdım. Pazartesi günü dış filtrem geldiğinde seranın bakteri kültüründen 150 ml kullandım.

Balık seçiminde istemediğim gelişmeler oldu. Şu an  kararsızım.

reco77;
Recep Bey, bundan önceki akvaryumum 150 litreydi ve dip balıkları hariç sadec moskow blue lepistes besledim. Söylediğiniz gibi bir ortam oluşmuştu akşama sattığım akvaryumun bir halini paylaşayım. İyi dilekleriniz için teşekkürler.

lizuferum;
Orçun Bey, akvaryum seçimlerimiz ve aldığımız yer aynı. Kurulum yaparken sizin konunuzu okumuş ve bazı noktaları referans almıştım. Kum miktarını özellikle sizinkiyle aynı miktarda almıştım. Ancak kumu koyunca sizinkinden daha alçak durdu. Tekrar okuduğumda 50 değil 75 litre aldığınızı gördüm :) Biraz yükseltsem iyi olacak ama şimdilik idare eder.

Önceki akvaryumumdan kalma subulatalarım vardı. Onları ekledim dibe ama erime ve çürüme başladı malesef.. Su seviyesini bende düşük kullanmaya başladım. Ben sizden farklı olarak akvaryumu floresanlı aldım. 4xt8 var ama hiç etkili değil. Sipariş ettiğim t5'ler bugün elime ulaştı ancak malesef hepsi kırık..

Bitkileri öğretmenali'den almıştım. Aldığımda çok iyi durumdaydılar ama permasollü suda biraz fazla beklettiğimden formları kötüleşti ilerde toparlarlar sanırım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lizuferumÇevrim Dışı

Kayıt: 22/10/2013
İl: Izmir
Mesaj: 575
lizuferumÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2014 16:07
Canlı doğuranlar çok hassas olduğu için ben sonradan tetralara yöneldim. Yine küçük akvaryumumda lepisteslerim var. Tetralarla devam ediyorum şuan. İleride ne olur bilemem. Akvaryumunuzu takipteyim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozgurceeÇevrim Dışı

Kayıt: 20/01/2014
İl: Mugla
Mesaj: 192
ozgurceeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ekim 2014 19:11
Orçun Bey bende sizin konunuzu keyifle takip ediyorum. Aynı akvaryumda farklı işlerin çıkması keyif veriyor :)

Canlı doğuranlar aslında çok aşırı hassas değil bence. Ortam iyi olduğunda hiç sorun olmuyor ama olur da ayarı kaçırırsak fazla toleransı olmuyor malesef. Benimde iki akvaryumum var canlı doğuran baktığım. Bozduğum akvaryumum da söylediğiniz gibi şifayı kaptılar, çorap söküğü gibi bir hastalık bitti diğeri başladı. Dirençleri düşünce herşeye açık oluyorlar. 

Ben her şeylerine razı olsamda işler pek planladığım gibi gitmedi. Konunun başlarında bahsettiğim gibi önce diskuslarla da ilgilenmiştim. Hatta alacağım olan birisine birkaç diskusunu vermesini teklif etmiştim. Aynı arkadaş üç gün kadar önce elinde bir poşetle geldi. İçinde dört tane diskus vardı. Başka planlarım olduğunu söylesemde konuşma ya alacağımdan vazgeçme ya da diskusları alma boyutuna gelince diskusları aldım. Birisi diğerlerine göre epey ufaktı, diğerleri hırpalayınca onu geri verdim. 

Şu an akvaryumumda üç orta boy diskus, altı adet sterbai oldu. Önce satmaya çalışacağım, satamazsam diskuslarla devam edip bu konuyu biraz erteleyeceğim malesef.

Dış filtreyi kurduğum sıralarda bir video çekmiştim. Bu ölçülerde akvaryum kurmak isteyenlere fikir vermesi açısından paylaşıyorum. (Su basışının görünmesi için suyu biraz yukardan verdirdim. Filtreden hiç ses gelmiyor, gelen tüm ses suyun düşmesinden gelen ses.)

[TUBE]http://youtu.be/Ilyi3OvkFsk[/TUBE]
ozgurcee2014-10-26 19:14:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir