6 Hazneli filtreye neler koyalım?


fatihsahinÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13710,1[/B]
Kayıt: 14/12/2008
İl: Antalya
Mesaj: 1385
fatihsahinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Ocak 2010 23:28
 
 
 
Filtre buradaki filtre. Fotoğrafta bir haznesi boş olduğundan çıkardım. Elimde
Zeolit, Karbon, elyaf, Bioball, Fish101 siyah sünger, Seramik halka filtre malzemeleri var. canlı doğuran balıklar besleyeceğim. Çiklit veya malawi türlerinden beslemeyi düşünmüyorum. Kafam iyice karıştı. Önce mekanik filtrasyon mu yapmak lazım, amonyak azaltmak mı lazım? Amonyak azalttık diyelim nitrit nitrat değişimlerine mi girmek lazım? Çeşme suyu kullandım, karbon filtreyi birkaç gün mü çalıştırayım devamlı dursun mu? Forum okudum ama bu soruları aydınlatamadım. Okuyan ve ilgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.  
 
İlgilenen olursa filtrenin yapım aşamaları burada;
 
 
fatihsahin2010-01-24 23:28:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinan m.dÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 1571
sinan m.dÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2010 00:23
Selamlar.
Önce mekanik filtrasyon yapan dış filtreler biliyorum. Bu doğrultuda bende size önce mekanik sonra biyolojik filtrasyon öneririm.
Çeşme suyundaki klor için suyu 2 gün havalandırmanız gerekiyor. Ayrıyeten extra maddeler için aktif karbon kullanabilirsiniz ama ben şu ana kadar kullanmadım ve sorun yaşamadım. Aktif karbonu bildiğim üzre genelde yeni akvaryum kurulumlarında 3-4 hafta kadar kullanıyorlar.
Anladığım kadarıyla zeolit ve biyolojik filtrasyon sırası sizi biraz şaşırtmış. İkisinin sıra önemi yok bence. Biraz fikir yormak gerekirse önce bioball amonyağın bir kısmını nitrata dönüştürdü, kalan amonyak kısmını da zeolit emer diyelim. Tam tersi bir önce zeolit emebildiği kadar amonyak emdi, kalan kısmıda biobal nitrata dönüştürdü. Pek fark yok bence. (tabi 2 kademeden geçen amonyak tamamen elemine olamayacak, yine bir kısmı akvaryuma geri dönüyor)
Bu fikrime dayanarak çok fark yok ama ben yine de önce mekanik, sonra biobal,sonra diğer kimyasal emicileri sıralardım.
Saygılar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihsahinÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13710,1[/B]
Kayıt: 14/12/2008
İl: Antalya
Mesaj: 1385
fatihsahinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2010 17:16

Suyu Cumartesi akşamı doldurdum, daha birkaç gün daha bekleyecek.  Uygun olup olmadığını deneyimim olmadığı için bilmiyorum ama ben şöyle bir filtreleme ve su dengeleme (kurulum) planı oluşturdum;

Öncelikle bu akşam evdeki eski su arıtıcımda bulunan karbon filtreyi dağıtarak içindeki karbonu kullanacağım. Ayrıca sipariş verdim gelecek, ama onu da değerlendirmek daha iyi tabi. Birde su yumuşatan filtresi var onun da içini açıp bakacağım, kullanılabilir bir malzeme ise onu da dış filtre ile birkaç gün çevireceğim.  
 
Yarın akşam akvaryuma ısıtıcı takacağım ve filtreyi normal çalışma şeklinde ki malzeme sırası ile sepetlerini dolduracağım.  Bu şekilde suyu hafiften hazırlamaya başlamış oluyorum. Balıklar ve dışkıları olmasa da bitkiler ve torf bakteri için gerekli zemini az da olsa oluşturur diye düşünüyorum. Benim de aklıma yatan malzeme sırası Elyaf>Sünger>Bioball>Seramik>Zeolit>Karbon şeklinde. Karbonu sonra çıkaracağım, sürekli filtrede kalmayacak. Bu şekilde de bir kaç gün çevireceğim.  Bitki siparişlerim gelene kadar bu şekilde kalacak. Bitkiler geldikten sonra dikim işlemlerini halledecek, biraz daha kum ve kaya mango ve mopani köklerini koyarak iç dekorasyonunu tamamlayacağım. Bir tane beta koyacağım. Balıkçı ile iade etmek üzere almakta anlaşırsam bir kaç tane de japon balığı koyacağım. Birkaç gün de böyle bekleyecek. Ölen olmazsa japonları çıkarıp istediğim balık türünden araştırara araştıra eklemeye başlayacağım.
 
Herhalde bir yanlışlık yoktur değil mi? Tavsiyeniz var ise memnuniyetle dinleyebilirim.  
 
 
fatihsahin2010-01-25 17:20:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir