Balıklar Su İçer Mi ?
Bu bazı insanlara ilginç bazı insanlara komik gelebilir ama balıklar su içer mi acaba?
Merak ettim.Cevaplarınızı bekliyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Denizde ise durum tam tersidir. Tuzlu deniz suyu, deniz balıklarının vücut sıvılarına kıyasla daha konsantredir. Burada, içeriden dışarıya doğru yönlenmiş basınç, balığın sürekli sıvı kaybetmesine neden olur. Eğer eksilen suyu tamamlamanın bir yolunu bulamamış olsalardı, koskoca denizde susuzluktan ölürlerdi.
Deniz balıkları, sürekli su içmek zorundadır. İçtikleri suyun, içtikleri suyun, vücutlarındaki elektrolit dengeyi bozabilecek fazla tuzunu solunaç bölgelerindeki özel bezlerden dışarı atarlar. Fazla tuzu atma işlemi de, tatlı su balıklarının fazla suyu atmaları gibi balığa yüklüce bir enerjiye malolur. Deniz balıkları, su kaybını asgariye indirebilmek için böbreklerden atılan su miktarını en aza indirmişler. Tatlı su türlerine göre, 10-100 kat daha az idrar bırakırlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Hakan Bey'in gayet güzel izah etmiş; anlattığı olaya bilimsel olarak Ozmozis veya Osmoregulation ismi veriliyor. Balıklar solunumu yalnızca solungaçları vasıtasıyla değil aynı zamanda ozmozisle yaparlar. Deri geçirgenliği ile bulunduğu ortamdaki suyu tatlı/tuzlu suyu absorbe ederler. Ozmozis tatlı ve tuzlu su balıkları için birbirinin zıttıdır. Bu konu balığın vücudu içindeki sıvı yoğunluğunun dışarıdaki suyun yoğunluğuna oranıyla ilgilidir. Bir tatlı su balığının tuzlu suya konması veya tam tersi olduğunda ölmesinin sebebi ozmozis'in bozulmasından kaynaklanır ki balık boğularak ölür.
Dolayısı ile balıkların vücudunda sürekli bir su sirkülasyonu olmaktadır. Ancak eğer sorulan soru bir ihtiyaç olarak "susamak fiili"nin karşılığı ise ,balıklar susamazlar.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir