Balıklarım Ölüyor...


KaanEÇevrimiçi

Kayıt: 06/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2071
KaanEÇevrimiçi
Gönderim Zamanı: 6 Saat 44 Dakika önce
[QUOTE=UmitKazanbey]

Oksijen olmazsa çürüme veya azot döngüsü durur. Sebebi burada aktif rol oynayan bakterilerin oksijenle yaşamasıdır.

[/QUOTE]



Yine yalan yanlış bilgilere devam ediyorsun. Asıl oksijensiz alanlar olmazsa azot döngüsü durur. Bunu biz "manuel" olarak devam ettirmek için su değişimi yaparız.

Oksijensiz bakteri dediği denitrifikasyon bakterileri. Bunlar olmadan tankta döngü tamamlanmaz ve bunlar oksijensiz ortamda ancak yaşayabilirler. (anaerobik)

Yeterli miktarda oluşan tanklar kendi kendilerini çevirebilir su değişimi yapmadan ya da çok az yaparak.

"Umarım öğretici olabilmişimdir." [:)][EDIT]KaanE,2025-07-17 06:19:23[/EDIT]

Beğenenler: [T]123966,ali[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/02/2012
İl: Konya
Mesaj: 1549
aliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 5 Saat 32 Dakika önce
[QUOTE=UmitKazanbey]

Açıklamalarda birçok yanlış var, ancak defaten açıklamak yorucu oldu. Amonyağın temel kaynağını açıklamanın buradaki tartışmaya bir faydası yok. Evet herkes ne bildiğini bir şekilde buraya aktarmaya çalışıyor ancak temel konu amonyak kaynakları değil. Arkadaşımızın balıklarının dipteki birikmeye bağlı olarak ölmüş olabileceği veya olmayacağı.

Balık dışkısının amonyak yüküne katkısı tek seferde çok değildir. Ancak malumdur ki dışkılama tek sefer olan bir olay değil. Gün içinde defalarca her balık tarafından ayrı ayrı üretiliyor. Biriken dışkılar parçalanana kadar zamanla daha fazla amonyak salgılarken sürekli yenileri de ekleniyor.

Yeterli azot döngüsü dediğiniz şey öyle kolay olacak bir şey değil. Suda bir oksijen döngüsü ister ve temel olarak oksijenin bol olduğu yerlerde gerçekleşir. Kumun yüzeyinde bir hava akışı yoksa öyle nitrifikasyon bakterisi falan kolay üremez. Ürerse de oradaki kıt oksijenin yetebileceği kadar ürer. Böyle bir miktar da tüm amonyağı azot döngüsüyle yok edecek kadar asla değildir. Dediğinizin tam aksine oksijensiz değil, oksijenli bölgede ürerler. Oksijen olmazsa çürüme veya azot döngüsü durur. Sebebi burada aktif rol oynayan bakterilerin oksijenle yaşamasıdır.

Ben de tankımda hiçbir zaman dip çekip yapmıyorum. Keza filtre yeterlidir, azot döngüsü amonyağı tüketiyordur yapılmaz da zaten. Ancak söz konusu dip çekiminin gerekli olduğu iddia edilen durum filtrenin yetersiz, azot döngüsünün amonyak miktarının hepsini tüketemediği durumdur.

Söylediğinizden adi salyangoz dışkıyı tüketiyor geriye de amonyak bırakmıyor gibi bir şey anlaşılıyor. Bu ifade tamamen yanlıştır. Adi salyangozlar da dışkılarlar ve bu dışkının diğerlerinden daha temiz, sağlıklı olduğunu düşünmek gerçeğe son derece aykırı. Burada da limit aşılırsa zararlıdır. Zira dışkıyı amonyağa çeviren şey, onu da nitrite çeviren şey protein veya besinler değil, ürik asit ve üredir.

Umarım öğretici olabilmişimdir. Olamadıysam daha detaylı bir anlatımı kimya kitaplarında ve makale metinlerinde bulabilirsiniz.

Keyifli hobiler.



[/QUOTE]
1. Azot döngüsünün tam olarak ne olduğunu bilmiyorsunuz. Önce onu araştırın.
2. Salyangozlar dışkıyı tüketir geride amonyak bırakmaz demedim. Balık dışkısında amonyağa dönüşecek daha fazla içerik varken, onu tekrar sindirme tabi tutmuş salyangozun dışkısında daha az vardır diyorum.
3. "Zira dışkıyı amonyağa çeviren şey, onu da nitrite çeviren şey protein veya besinler değil, ürik asit ve üredir." yazmışsınız. Ne alaka?
Üre, memelilerde, ürik asit ise kuşlar ve sürüngenlerde amonyağın yan ürünüdür. Bazı istisnalar dışında balıklarda (su kaybı gibi bir sorunları olmadığı için) amonyağı işleyerek üre ya da ürik asite dönüştürecek mekanizmalar yoktur. Solungaçlarından atarlar amonyağı.[EDIT]ali,2025-07-17 07:42:21[/EDIT]

Beğenenler: [T]70376,KaanE[/T]
+1: [T]70376,KaanE[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

neomeoÇevrim Dışı

Kayıt: 17/03/2007
İl: Rize
Mesaj: 346
neomeoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 4 Saat 17 Dakika önce
[QUOTE=UmitKazanbey]

Tek balık üzerinden değerlendirme yanlış olur. Cümleniz beni değil kendini EKARTE etmiş oluyor. Egale demeyelim. Oluşan bakterinin adı nitrifikasyon değil nitrosomonas diyelim. Kumda üreyebilen bir bakteri değildir. Bilgi eksikliğiyle "egale" etmek zor iştir. Biraz daha okuyalım.[/QUOTE]

Valla Yapay Zeka sizin kumda üreyemez dediğiniz nitrosomonos için, doğru koşullar sağlandığında ürerler diyor.

"[U]Nemli ortam[/U] Kum kuruysa bakteriler yaşayamaz. Nitrosomonas nemli veya ıslak ortamlarda yaşar.
[U]Amonyak kaynağı [/U] Kumda hayvansal atık, gübre, idrar gibi amonyak içeren kaynaklar olmalı.
[U]Oksijen[/U] Bu bakteriler aerobiktir, oksijen gerekli. Kapalı, havasız ortamlarda çoğalamazlar.
[U]Uygun sıcaklık[/U] Genelde 25–30 °C arası idealdir. Çok sıcak veya çok soğukta aktivite düşer.
[U]Yüzeye tutunma alanı[/U] Nitrosomonas, kum tanelerinin yüzeyine tutunarak koloni oluşturabilir."

Bu durumda kumda üreyebilir olmuş oluyorlar, üreyemezler demeyelim [;)]


[EDIT]Hoppala,2025-07-17 10:33:41[/EDIT]

Beğenenler: [T]70376,KaanE[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir