Balıklarınızı kaç gün sonra eklediniz?
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2010 19:59
Arkadaşlar bitkili akvaryum kurulumunu tamamladıktan kaç gün sonra balık-omurgasız eklediniz? Erken ekleyen varsa ne gibi sorunlarla karşılaştı? 1 Ay ve üstü günlerde ekleyenler için olumlu sonuçlar ne oldu? Bunları öğrenmek istedim. Paylaşırsanırız sevinirim... Saygılar.
Adem TANIŞ 2010-03-30 17:54:27
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2010 12:46
Balıklar tank kurulumundan en az 1 ay, uygun olan 3 ay sonra eklenmesidir. Bakterilerin akvaryumda tam olarak oluşması uzun bir süreçtir. Bu süreç tamamlandığında balıklar eklenir. Bunun nedeni balıklara zararlı olması değildir, balıklara bişey olmaz. Fakat balıkların dışkıları ve atılan yemler bakteriler tarafından iyi parçalanamayacağından yosun sorunu başınıza dert olabilir bu nedenle tüm dünyada yapılan uygulamalarda balıklar çok geç eklenir. Makalelerde de bunlara değinmekteyiz kurulum ile ilgili bölümleri okuyabilirsiniz.
yasmut 2010-03-27 21:49:04
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2010 13:02
Bir kaç gün yeterli olucaktır. Balığınız discus ise en az 1 hafta olması lazım. Bir arkadaşımız 3 aydan bahsetmiş hiçbir hobicinin bu kadar bekleyeceğini sanmıyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2010 13:29
[QUOTE=yasmut]Balıklar tank kurulumundan en az 1 ay, uygun olan 3 ay sonra eklenmesidir. Bakterilerin akvaryumda tam olarak oluşması uzun bir süreçtir. Bu süreç tamamlanınca balıklar eklenir. Bunun nedeni balıklara zararlı olması değildir balıklara bişey olmaz. Fakat ballıkların dışkıları ve atılan yemler bakterilerce iyi parçalanamayacağından yosun sorunu başınıza dert olabilir bu nedenle tüm dünyada yapılan uygulamalarda balıklar çok geç eklenirler, Makalelerde de bunlara değinmekteyim kurulumle ilgili bölümleri okuyabilirsiniz. [/QUOTE]
Tunç Bey bitki akvaryumunda başarı konunuzu 2 kez okudum ve çok güzel bir yazı. Elinize sağlık. Benim akvaryumum 2 haftalık. Ben kesinlikle balık eklemeyi düşünmüyorum 1 aydan önce. Şimdilik(yarın)k.karides ve sae ekleyeceğim.
Adem TANIŞ 2010-03-30 17:56:30
Ben sadece bu konuda deneyimleri öğrenmek istemiştim. Bitkilerin ekiminin arkasından balık ekleyip başına gelenler-veya 3 ay bekleyipte ne gibi olumlu sonuçları oldu? Sadece bunları bu başlık altında toplamaya çalıştım. Tabi bu aradada kendimi daha iyi aydınlatmaya çalışmaktı amacım...
Sabırlıyım uygun zamanı bekleyeceğim :).. Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2010 13:31
[QUOTE=kaantaskir]
vuslat 2010-03-27 13:39:58
Bir kaç gün yeterli olucaktır. Balığınız discus ise en az 1 hafta olması lazım. Bir arkadaşımız 3 aydan bahsetmiş hiçbir hobicinin bu kadar bekleyeceğini sanmıyorum.
[/QUOTE]Bitki tankları hakkında muhtemelen bilgi sahibi değilsiniz. Sağlıklı bir bitki tankım olsun diyen hobicinin bu sürece dikkat etmesi gerekir. Bitki tanklarında en çok karşılaşılan yosun sorununun nedenlerinden birisi ise akvaryumlara kontrolsüzce balık eklemektir. Sudaki canlılar su değerlerini değiştiren etkenlerden birisidir. Yeni kurulan akvaryumda canlı sayısı ne kadar az ise o kadar suyun değerlerini stabil tutabilirsiniz.
Konuyu açan Selçuk Bey'in sorusuna gelince ben net 200 litre olan akvaryumumun kurulumun 1. ayında 20 adet karides ekledim. 2. ayında yavaşça oluşan yosunlanya karşı 2 adet moly 3.ayında 2 adet plati ekledim. Şuan tankım 4. ayında 4 adet balık var. Bitkilerimin gelişimi gayet güzel ve yosunlanma yok. 5.ayından başlamak üzere her ay 2 veya 3 adet olmak üzere 8-9 ayda tankımı tamamen oluşturmayı düşünüyorum. Saygılarımla.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2010 13:39
Fatih bey benim akvaryumumda 200 lt,tabi 200 lt altına baya bi düşmüştür,7sae-20 kiraz karides yarın ekliyorum(akvaryumun 2.haftası) belki biraz erken ama benim düşüncem bazı yapraklarda oluşan yosunlarla savaşımda bana yardımcı olmaları sizce 2 hafta erkenmi?,balık eklemeyi düşünmüyorum bile bunun için en az 1 ayı gözden çıkardım...saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2010 14:40
Selçuk Bey, hazır konu açılmışken bir iki cümleyle ben de katkıda bulunmak istiyorum.Maalesef arkadaşlarımız balık sevdasından vazgeçemiyorlar bir türlü.
Özellikle yazdığım mesajlarda bitki akvaryumu ifadesini kullanıyorum.Uzun senelerdir bu hobiyle ilgileniyorum,bir yılı aşkın süredir de bitki akvaryumu tarzında hobiyi devam ettiriyorum.Bitki akvaryumları bambaşka bir dünya ve bence bu hobinin görsel olarak en çok göze hitap eden tarzı.
Mantık çok farklı,10-15 kök bitki ve bir dolu balıkla kurulan tanklar bence bitki akvaryumu sınıfına girmiyor.Olsa olsa karma akvaryum diyebiliriz,her konuda genellikle yaptığımız gibi Türk işi oluyor. Yani bir şekilde kendi tarzımıza uyduruyoruz.
Yurt dışında imrenerek baktığımız o tanklar da balık ,sistem oturduktan (gerek biyolojik döngü ,gerek bitkilerin sağlıklı gelişimi gerekse peyzaj olarak) sonra ortaya çıkan güzel görüntüyü tamamlamak için ekleniyor.Amaç görsel bütünlüğü tamamlamak.Mutlaka görmüşsünüzdür forum da da mevcut Takashi Amano nun taban bitkileri ağırlıklı muhteşem bir dıscus tankı var.Acaba o discuslar tankın kurulumundan itibarenmi ordaydılar? Ben hiç sanmıyorum.
Sorunuza gelince, kendi tankımda 40 adetten fazla karides,5 adet Otocinclus affinis (otocat) yaklaşık bir ay sonra eklediğim canlılar.Şu anda son olarak ta geçen hafta eklediğim fotoğraf amaçlı 4 adet rasbora var.(bu arada tank 6 aylık nerdeyse).
Bu uygulama olumlumu oldu olumsuzmu derseniz..Tabi ki olumlu derim,yukarıda arkadaşlar zaten yazmış tekrar olmasın en önemli konu yosundan uzak kalabilmek.Bir makalede 5 gr lık pul yemin sudaki organik fosfat seviyesini 0.4 ppm arttırdığını okumuştum, hal böyle iken erken eklenen balıkların tankın gübreleme dengesini nasıl bozucağı daha iyi anlaşılır sanırım.
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2010 15:04
Ertuğrul hocam konuya dahil olduğunuz için teşekkürler,Ben bitkili akvaryumumun türk işi olmasını istemiyorum ozaman,Aslında bitkili akvaryumda sabretmek gerçekten çok basit(benim görüşüm)çünkü ben akvaryumu zaten misafir odasına koydum ve 2 haftalık olmasına rağmen çok hoş bir görüntü verdi hatta eşimdende tam puanı kaptım,malawi tankına pek ısınmamıştı,yani demek istediğim bitkili akvaryum balıksızda göze fazlasıyla hitap ediyor ve emek harcanan bir hobi,
Yarın ekleyeceğim karides ve sae leri sadece yoğun yosun oluşmasından korktuğum için ekliyorum,çokta tecrübeli olmadığımı varsayarak ekliyorum umarım kötü sonuçlarla karşılaşmam
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2010 15:19
Rica ederim Selçuk, yazdıklarım sadece şahsi görüşlerimdir.Bitki tanklarında balık tabi ki olucak ama sistem tamamen oturduktan sonra, yoksa güzel bir rasbora sürüsüne kim hayır diyebilir.Başarılar dilerim...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2010 15:36
Şu an için aklımdaki tek tür rasbora hengeli..teşekkürler ertuğrul abi...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2010 16:16
Mesajınıza cevap yazıyordum ki bu aralar bulunduğum cadde de yapılan çalışmalar neticesinde bağlantım kesildi dolayısıyla cevap veremedim. Sağolsun Ertuğrul hocam yazmak istediğim mesajı yazmış.
vuslat 2010-03-27 16:20:00
Kısaca yazacak olursam;
Eğerki bitki akvaryumuna ciddi anlamda yönelmek istiyorsanız ister istemez kendiliğinizden canlı ekleme konusunda aceleci davranmazsınız. Bitki akvaryumları diğer akvaryumlardan biraz daha farklı. ( Yani su, kayalık ve balık değil. Bu yüzden chiclid akvaryumuna sıcak bakmadım yıllardır. ) En başta sabır gerektiriyor. Bazen basite alınan bir yosun aylardır başınıza bela olabiliyor. Aceleci davranmak çoğu zaman sistemi bozuk sanki düzelecekmiş edasıyla geri bozup tekrar kurmakla son buluyor. Ama sonuç yine aynı hüsran oluyor.
Balık ekleme konusunun erkenliğine tekraradan gelirsek ( tamamen kendi görüşüm ); kurulum sürecinde olan ve canlı olmayan bir tanka eklenecek gübre ile eklenecek maddeler ( nitrat,fosfat vs. ) belirli oranda olacağından yosun oluşumunu engelleyebiliyor veya da duraklatabiliyoruz. Örneğin kurulumdan kısa sürede akvaryuma eklenen canlının suya ne kadar amonyak katacağını ve azot döngüsünün nasıl olacak bilemeyiz. Ertuğrul Hocamında belirttiği gibi yemler ile ne kadar fosfat katacağımızda aşıkardır. Bu eklentileri adaptasyon süreci boyunca kontrol altında tutmak için sürekli test yapmak ve değerleri stabil tutmak için belkide günlük su değişimlerine gitmemiz gerekecektir. Oturmuş tanka kontrollü olarak eklenen canlı bitki akvaryumunun kimyasını aman aman da değiştirmemektedir.
Ben akvaryumumu kurduğum dönemde eşim balık konusunda sabırsız davranıyordu ama zamanla tankım kendini toparlayıp sistem oturmaya başladığında şimdi balık koymamı istemiyor. Akvaryum böyle bitkiler ile daha güzel diyor.
Bitki akvaryumum olsun geçip karşısına keyif kahvemi içeyim diyorsanız sabır ile sistemin oturmasını beklemek gerekiyor. Ben 4. ayda sadece çay içiyorum. Kahveme de az kaldı. ( Buda işin latifesi olsun )
Saygılarımla.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2010 17:24
Fatih bey çok güzel özetlemişsiniz elinize sağlık,Her nekadar ciddi anlamda bu işe girmek istesekte bazı sorunlar kaçınılmaz oluyor malesef,ama akvaryumu bozmanın çözüm olmadığı gibi,sorunların çözülebileceğini bilmemiz gerekir,ilk etapta en tecrübeli arkadaşımızın bile başına gelceğini gelebileceğini düşünüyorum
Zaten çoğu insan evinde çiçek besler,bunu çok eskiden bende yapardım kendime ait bir çiçek mutlaka olurdu,bunun bakımı kolaydı:) Yalnız odanızda ve su içinde bitki beslemek insanı gerçekten etkiliyor.Benim görüşüm ve istediğim en azından ben böyle yapcam,akvaryumun bulunduğu odanın kapısından bakınca balıklar kum gibi görünmesin,kapıdan bakınca parmakla sayılabilsin,bunun öncesinde bitkilerimin gelişmesini istiyorum,beni bu işe sürükleyen o internet sayfalarındaki müthiş bitkiliakvaryumlar gibi olması gerek.İlk başlarda elimi sudan çıkarmak zor olsada istediğim dizayna mutlaka kavuşcam eminim:) saygılarÜye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Mart 2010 18:07
Selçuk Bey; başarı için en önemli olanını düşünmüşsünüz. Önce bitkiler daha sonra canlılar. Canlılar yeni girdikleri ortama adaptasyonunu kısa sürede gerçekleştirirken bitkiler maalesef öyle değiller. Kimi zaman bazı bitkilerin adaptasyonu aylar sürebiliyor. Aceleci davranılmaması gerekn konuda bu süreç.
Selçuk Bey, inanın o tür akvaryum kuranlar bizlerden üstün bir yeteceğe sahip değiller. Ve asla bir Türk kadarda ufukları geniş değildir. Tek artıları kurulumlarında üstün bir materyale sahip olduklarıdır. Bakmak istedikleri bitkilere kurulumda çabucak ulaşıp tanklarına eklerlerken, bizler düşündüğümüz bitkilere zar zor ulaşabiliyoruz. Belki ( emin olmamakle birlikte )Tropicanın bitkilerine 3-4 Euroya sahip olurlarken biz 10 Euro'ya yakın fiyatlarla karşılaşıyoruz. Tabi bunun bitki gibi kullanılan ekipmanlarda aynı. Bizde özellikle bitki akvaryumu hobisi malumunuz biraz pahalı.
Selçuk Bey, eğerki kurulumunuzu ve gelişmeleri bizlerle paylaşırsanız çok memnun oluruz. Saygılarımla.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir