Beta ciftlesme?


Fenerli32Çevrim Dışı

Kayıt: 02/03/2010
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9
Fenerli32Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2010 02:54
Merhaba arkadaslar ben yeni üye oldum. 1e 1d tül kuyruk beta besliyorum. Önce 120 litrelik karma akvaryumdaydilar disinin karninin sis oldugunu görünce arastirma yaparken bu siteye rastladim ve beta ciftlestirme hakkinda biraz bilgi alip denedim. nce 60 litrelik bos akvaryuma erkegi sonrada cam kavanoz icinde disiyi koydum. Bunlar kur falan yaptiktan sonra suyun üstüne yaprak koymustum erkek altina köpük yapti sonra disiyi yanina biraktim ve erkek ilkinde cok hirpalayinca tekrar disiyi kavanoza aldim. Ertesi gün tekrar disiyi saldim suanda köpük yuva hazir 4 gün oldu. 3 gündür erkek disiyi yuvaya cekmeye calisiyor ama disi sürekli kacip akvaryumun icine saklanmasi icin bitki koymustum onun arasina saklaniyor. Erkek sürekli kovaliyor diside kaciyor. Disinin karni okadar sistiki nerdeyse patlayacak.
Bu normalmi yada yumurtlamasi daha sürermi. Ilk denemem oldugu icin yanlis biseymi yaptim acaba.
Cevaplarsaniz sevinirim arkadaslar. Simdiden tesekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6980
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2010 08:04
Anlattıklarınızda herhangi bir sorun yok. Dişinin karnı yumurta dolu olduğunda (eğer bir hastalık nedeniyle değilse) aynı anlattığınız şekilde şiş olur. Karnının altında da minik beyaz bir nokta belirgin olarak görünür. Bu arada içiniz rahat olsun. Dişinin karnı patlamaz.
Dişi hazır ve erkek de köpük yuva yapmış bile olsa her zaman hemen çiftleşecekler diye bir kural yok. Ben bir hafta on gün bekletip yine de çiftleşmediklerini gördüm. Farklı kişilerde bu sürenin daha da uzun olduğuna şahit oldum.
Önerim balıkları ayırın ama birbirlerini görmelerini de sağlayın. Sıkı beslenme ile kondüsyonları iyi tutun. Bir iki hafta sonra tekrar deneyin. Olmazsa bir hafta daha ayırıp tekrar deneyin. Bir süre sonra mutlaka çiftleştiklerini görürsünüz. Alışma ve hazır olma kısmı zaman alabiliyor.
Biraz sabır ve hazırlıkla istediğiniz sonuçları hatta fazlasını elde edersiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Fenerli32Çevrim Dışı

Kayıt: 02/03/2010
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9
Fenerli32Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2010 08:13
Tesekkür kardesim. Bazi sorularim vardi. Akvaryumun icinde hava filtresi ve üzeride kapakli florasan isik var ve isigi ben geceleri falanda acik birakiyom isik acikmi yoksa kapalimi olsun? Filtre calismalimi? Su suanda biraz kirlenmis durumda degistirmeye kalksam yuva bozulabilir neyapmaliyim? Son olarak ne tür yemlerle besleyeyim tavsiyelerin neler olur? Bu sorularimi cevaplasan sevinirim.
Simdiden tesekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6980
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2010 08:39
Hava filtresi veya hava taşına ihtiyaç yok. Betalar labirentli balıktır ve sanki akciğeri varmış gibi havadan nefes alır. Hava filtresi ve hava taşı gibi sürekli suyun üzerini hareketlendiren aletler yuvayı bozar. Betalar durgun su balığıdır.
Bu ara nasılsa çiftleşmediklerini düşünürsek ve su gerçekten kirliyse, tavsiyem onları geri büyük akvaryuma almanız, suyu değiştirip, dinlendirip hazır hale getirmeniz, sonrasında erkeği eklemenizdir. Dişiyi de yine kavanozla bir iki gün sonra koyabilirsiniz. Hazır olduklarına kanaat getirince dişiyi yine eklersiniz. Bitki olarak su mercimeği, riccia, pistia gibi yüzeyde yer alan bitkilerden az miktarda olursa yuvayı destekler.
İç ve dış ısı mümkün olduğunca birbirine yakın olmalıdır. Işığa gelince yumurtlayana kadar gece ışığa gereksinim yoktur. Ancak yumurtladıktan sonra erkeği ayırana kadar geceleri loş da olsa ışık açık olmalıdır.
Akvaryumun üzerinde buhar camı var ve kapalıysa iyi bir durum ama değilse ucuzu çözüm olarak strafor ile kapatmak ısı dengesi için iyi olur. Ayrıca dışarıdan gelen hava akımının yuvayı etkilemesi de önlenmiş olur.
Kolay gelsin.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Özel mesaja aynı şekilde cevap yerine buradan yazma nedenim bilgileri sonradan herkesin okuyup görebilmesi, birikimlerin herkes tarafından elde edilebilmesi içindir. Özel mesaj sorun değil ama sadece bu mantıkla buradan devam edelim. Özel mesaja sadece kişisel konuları saklayalım.

Betalarla ilgili detayları Arama linki ile kolaylıkla bulabilirsin. Yem konusuna gelince betalar canlı yemlere daha iyi tepki verir. Su piresi, tubifex, mikro kurtlar, kan kurdu, vs iyidir. Ancak kuru yemler de yerler.
Bitki olarak büyük yapraklı bitkiler köpükleri iyi tutamaz. O yüzden yukarıdakileri önerdim. Önemli olan herhangi bir bitki olması değil köpükleri tutacak ufak bitkiler olmasıdır.
Biraz araştırma ve biraz da sabır... Gerisi gelir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir