Beyaz Benek Hastalığı


humarÇevrim Dışı

Kayıt: 30/03/2016
İl: Manisa
Mesaj: 15
humarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2016 10:36
Merhabalar,

Beyaz benek yüzünden 4 japonumu kaybettim.
Akvaryumum 60 litre. Bir süre metilen mavisi kullandım, fayda etmedi.
Şuan akvaryumda 2 çöpçü 2 vatoz kaldı. Sizce ne yapmam gerekli.

- Tüm suyu değiştireyim mi?
- Yeni japon balığı ne zaman almalıyım?

Teşekkürler.
[EDIT]Ebubekir ATAR,2016-04-07 10:44:27[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CHUCKYÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 280
CHUCKYÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2016 10:43
[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/beyaz_benek_hastaligi_tedavi_ve_korunmasi_k343304.asp[/URL]

Bu link size yardımcı olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

humarÇevrim Dışı

Kayıt: 30/03/2016
İl: Manisa
Mesaj: 15
humarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2016 10:45
Merhaba,

link gözükmüyor? benim yazdıklarımın yarısıda çıkmıyor?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ebubekir ATARÇevrimiçi

Yönetici
[C]4,1,122868[/C] [B]8424,2[/B] [B]8162,3[/B]
Kayıt: 23/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1133
Ebubekir ATARÇevrimiçi
Yönetici
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2016 10:47
Volkan Bey link görünüyor ve çalışıyor.
Yazdıklarınızın da tamamı görünüyor.
Lütfen ard arda aynı konuyu açmayın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

humarÇevrim Dışı

Kayıt: 30/03/2016
İl: Manisa
Mesaj: 15
humarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2016 10:49
Ebubekir Bey,

Benim bilgisayarımda gözükmüyor. Ayrıca telefonumdada göremiyorum. Ard arda konu açma sebebim budur. Rica etsem linki tekrar siz paylaşır mısınız?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ExedraÇevrim Dışı

Özel Üye
Site Gelistirme Grubu Üyesi
Kayıt: 16/09/2015
İl: Yurtdisi
Mesaj: 2806
ExedraÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2016 10:57
Konudan alıntı yaptım,yardımı dokunur umarım.

[QUOTE=ahmt54]
PÇoğu akvarist balıkların cildinde beyaz noktacıklar şeklinde beliren “Beyaz Benek” hastalığını tecrübe etmiştir. Bu hastalık bazen yalnızca birkaç günlüğüne belirip sonra yok olabilirken bazen de akvaryumdaki tüm balıklara yayılıp ölümcül bir hastalığa dönüşebilir. Bu yazımda da beyaz benek hastalığına nelerin sebep olduğu, nasıl engellenebileceği ve nasıl tedavi edilebileceğini anlatacağım.

Cryptocaryon irritans
Beyaz benek hastalığına Cryptocaryon irritans adı verilen bir tür kirpikli tek hücreli canlı sebep olur. Bir süre önceye kadar, tatlı su balıklarında görülen beyaz benek hastalığına sebep olan Ichthyophthirius marinus’un deniz balıklarındaki beyaz benek hastalığına sebep olan parazitle aynı olduğu sanılırdı fakat yapılan araştırmalar sonucu tuzlusu beyaz beneği ile tatlı su beyaz beneğine neden olan parazitlerin birbirinden tamamen farklı türler olduğu anlaşılmıştır
Cryptocaryon irritans balığın solungaçlarına ya da derisine yerleşerek balık üzerinden beslenir. Balıklar bu parazite karşı bir bağışıklık sistemine sahiptir fakat zayıf düşmüş balıkların bağışıklık sistemi de güçsüz düşer ve Cryptocaryon’a karşı korunmasız kalırlar. Parazitler zayıf balık üzerinden yedi güne kadar beslenebilirken, bu sürecin sonunda balığı bırakıp çoğalmak için uygun bir yüzey ararlar. Tek bir Cryptocaryon yüzlerce yeni birey üretebilir ve bu yeni doğan parazitler kendilerine yeni avlar ararlar.
Sanılanın aksine bu parazit her zaman gözle görünür değildir. Eğer balık hastalığa hala direniyorsa, Cryptocaryon irritans sadece balığın solungaçlarında bulunur ve vücuduna yayılmak için balığın zayıf düşmesini, direncinin tamamen yıkılmasını bekler. İthalatçılarda ve akvaryumcularda onlarca hatta yüzlerce balığın birlikte durduğunu ve balıkların stres altında olduğunu düşünürsek, yeni satın aldığımız tüm balıklar Cryptocaryon irritans /EMparazitini üzerinde taşır dersek çok da yanlış bir deyiş olmaz (köpekbalığı ve vatozlar hariç, kıkırdaklı balıklar beyaz benek hastalığına yakalanmamaktadır).
Balıkların bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan birçok farklı etken vardır. En sık görülen, balığın yakalanması ile akvaryumunuza girmesi arasında geçen süre boyunca balığın yaşadığı stres. Balık denizden yakalandıktan sonra günler hatta haftalar boyunca kötü koşullarda hayatta kalmaya çalışmış, ufak poşetlerde uzun seyahatler etmiş ve bu süre içerisinde büyük ihtimalle hiçbir şey yememiştir. Doğal olarak balık akvaryumcuya ulaştığında çok güçsüz ve stres içerisinde olmaktadır. Bu haldeyken parazitlere karşı savunmasızdır ve kolaylıkla beyaz beneğe yenik düşebilir. Bunun dışında diğer balıklar tarafından kovalanan, uzun süre yem almayan, sağlıksız beslenen, kötü su şartlarına maruz kalan balıkların da bağışıklık sistemi güçsüzleşir ve Cryptocaryon’un hedefi olabilir.

Mavi Cerrahbalığı (Paracanthurus hepatus) beyaz benek hastalığına en kolay yakalananBRbalıklardan biridir fakat iyi su değerleri, iyi bir beslenme ve stressiz bir ortam yaratarakBRbu beneklerden kısa sürede kurtulunabilir.

Beyaz Beneği Nasıl Akvaryumdan Uzak Tutabiliriz?
Önceki bölümde akvaryumcudan aldığımız neredeyse tüm balıkların siz gözle görmeseniz bile beyaz benek parazitini taşıdığından bahsetmiştim. Uzun süredir gözünüz gibi baktığınız sağlıklı balıklarınızın yanına Cryptocaryon irritans taşıdığını bilerek bir balık eklemek diğer balıklarınız için gerçekten büyük bir risktir. Eğer akvaryumunuzdaki balıklarınızda hiçbir zaman beyaz benek görmek istemiyorsanız bunun tek yolu beyaz beneğin akvaryuma girmesini engellemektir. Peki bunu nasıl engelleyeceğiz ?
Beyaz benek akvaryuma balık üzerinden girer ve diğer balıklara da bu şekilde yayılır. Eğer akvaryuma ekleyeceğiniz tüm balıkların Cryptocaryon taşımadığına emin olursanız, akvaryuma bu paraziti sokmamış oluruz. Bunu yapmanın tek yolu da aldığımız balıkları bir süre karantinada tutmaktır.Cryptocaryon irritans’ın yaşam süresi 15 – 20 gün arasındadır. Eğer yeni aldığımız balığı 4 ile 6 hafta arasında karantina akvaryumunda tutarsak ve bu süre içerisinde balık üzerinde beyaz benek gözlemlenmezse; bu, çok büyük ihtimalle, balığın beyaz benek taşımadığı anlamına gelir. Eğer bu süre içerisinde balığın vücudunda beyaz benek görürseniz karantina akvaryumunda tedaviye başlayabilirsiniz. Bu şekilde her yeni balığı önce karantinaya alıp beyaz benek taşımadığından emin olduktan sonra akvaryuma eklersek, akvaryuma Cryptocaryon irritans girme ihtimali neredeyse sıfırdır ve eski balıklarımızı da riske atmamış oluruz.
PKarantina akvaryumunun beyaz benek üzerindeki diğer bir etkisi de balığın stresini azaltmasıdır. Yeni aldığınız balığı direkt ana tanka attığınızda eski balıklarınız tarafından köşeye sıkıştırılabilir, parlak ışıktan rahatsız olabilir ve yeme alışması çok zor olabilir. Tüm bu faktörler balığın bağışıklık sisteminin çökmesine yardımcı olup, balığın çok daha kolay hastalanmasına neden olacaktır. Bu nedenle karantina akvaryumu yalnızca akvaryumdaki balıklarınızı hastalıklardan korumak için değil, aynı zamanda yeni aldığınız balığın yaşama ihtimalini yükseltmek için de çok önemlidir.

Tedavi
PBeyaz benek vücudunda gözle görülebilir şekilde artmış bir balık üzerinde tedaviye başlamak gerekir, aksi halde balık çok fazla zarar görebilir. İlk yapılması gereken, balığın neden zayıf düştüğünü bulmaktır. Balık yeni geldiği için mi? Yeteri kadar sağlıklı beslenmediği için mi? Diğer balıklar tarafından hırpalandığı için mi? Su değerleri kötü olduğu için mi? Bu sorular daha çoğaltılabilir ve uygulanacak ilk ve en etkili tedavi hastalığa neden olan sorunu çözmek olacaktır. Eğer balık yeni geldiği için strese girip beyaz beneğe yakalandıysa balığın akvaryuma alışma sürecinde balığı çok iyi bir şekilde besleyip, diğer balıkların rahatsız etmediğinden emin olmak gerekir. Balık yeteri kadar beslenemediği için bağışıklık sistemi zayıfladıysa, balığı doğru ve sık beslemeye başlamalısınız. Özellikle kelebekbalığı, Anthias gibi balıklar hem sağlıklı hem de sık beslenmeye ihtiyaç duyar ve günde birkaç kez besleme bir süre sonra yetersiz gelebilir. Ayrıca kuru yem de balıklar için sağlıksız bir yemdir ve balıkların bağışıklık sistemini güçlü olmamasının başlıca nedenlerindendir.
Sorun neden kaynaklanıyorsa kaynaklansın en etkili tedavi iyi beslenmedir. Balığın bağışıklık sisteminin zayıflamaması için doğada beslendiği tarzda beslenmesi gerekir. Kuru yemden kaçınıp taze deniz ürünlerine ağırlık vermek gerekir. Başlangıç seviyesindeki çoğu beyaz benek vakası iyi bir beslenmeyle birkaç gün içinde geçer.BR/P


Eğer beyaz benek iyi beslenme, stresi azaltma gibi yöntemleri denemenize rağmen geçmediyse ve artıyorsa balığı kaybetmemek için daha etkili tedavilere geçilebilir. Crytocaryon üzerinde en etkili tedavilerden biri bakır tedavisidir. Bakır etkili olduğu kadar riskli bir tedavidir, doz aşımı yapıldığında balıklarınızı kolayca öldürebilir. Bakır asla ana tankta kullanılmamalıdır, mutlaka bir karantina akvaryumunda kullanılmalıdır. Bakırın kullanıldığı akvaryumda mercan kırığı, canlı kaya, aragonit kum gibi kalsiyum karbonat tabanlı bir malzeme kesinlikle olmamalıdır çünkü kalsiyum karbonat içeren bu doğal malzemeler bakırı emerek tedaviyi etkisiz hale getirir ve ileride emdiği bakırı tekrar suya salabilir. Eğer bakır kullanılacaksa en ideali deniz akvaryumu balıkları için üretilmiş, bilindik firmaların bakır içeren ilaçlarını kullanmaktır. Bu ilaçların prospektüsündeki talimatlara tam olarak uyup doz aşımı ya da eksik doz uygulamamak gerekir.
PBakır yerine tercih edilebilecek daha risksiz bir tedavi yöntemi strongyoğunluk düşürme tedavisi/strongdir. Deniz balıklarının birçoğu çok düşük özgül ağırlıklarda yaşabilirken Cryptocaryon irritans belli bir seviyenin altında ölmeye başlar. Normalde 1,025 – 1,026 civarında tuttuğumuz özgül ağırlığı 1,009’a düşürdüğümüzde beyaz benek ölüyor ve balık hastalıktan kurtulmuş oluyor fakat bu tedavi yönteminin de bazı dezavantajları var. Öncelikle bakır gibi bu tedavi de mutlaka bir karantina akvaryumunda yapılmalıdır. İkinci olarak da özgül ağırlığı yavaşça düşürüp çıkarmamız gerekiyor ve bu da tedavinin uzun süreceği anlamına geliyor. Özgül ağırlık günde en fazla 0,001 ya da 0,002 düşürülmelidir. 1,025’ten 1,009’a düşürmek ve hastalık geçtikten sonra 1,025’e geri çıkartmak ortalama 25 gün sürecektir.
PDiğer bir tedavi yöntemi Formalin tedavisidir. Beyaz benek tedavisi için üretilmiş bazı ilaçlar bakır yerine formalin bazlıdır. Formalin de bakır gibi tehlikeli bir maddedir ve kullanırken çok dikkatli olmak gerekir. Zehirli olduğu için formalin ile uğraşırken mutlaka eldiven giymeniz gerekmektedir. Bazı firmalar formalini malahit yeşili ile karıştırıp kullanmaktadır. Ayrıca kimyasal malzeme satan dükkanlardan ya da eczanelerden %37’lik formalin çözeltisi de bulabilirsiniz. Direkt olarak karantina akvaryumunda kullanılabilir ya da balıklara banyo yaptırabilirsiniz. Omurgasızlar için ölümcül olduğu için karantina akvaryumunda herhangi bir omurgasız ya da canlı kaya olmamalıdır. Banyo yaptırmak için farklı öneriler olsa da beyaz benek gibi çok ağır olmayan bir hastalık için biraz düşük doz kullanılabilir. Bu nedenle benim önerim bir kap içerisine koyduğunuz 5 litre akvaryum suyuna 1 – 1,5 ml %37’lik formalin çözeltisi kullanmanız. Balığın kapta ne kadar duracağı hastalığın ne kadar ilerlediğine ve balığın ne kadar stresli olduğuna bağlıdır, 30 ile 60 dakika arasında durabilir. Bu süre boyunca kabın çok iyi havalandırılması gerekir. Banyonun beyaz beneğin yaşam süresi olan iki hafta boyunca iki günde bir tekrar edilmesi gerekir. Banyo sırasında balığı mutlaka gözlemleyin, eğer garip davranışlar sergilemeye başlarsa balığı akvaryuma geri koyun.
Yoğunluk düşürme tedavisine benzer bir mantıkla işleyen diğer bir tedavi de strongtatlı su banyosu/strongdur. Tatlı su banyosunda kullanacağımız suya gerçekten büyük önem vermemiz gerekmektedir aksi halde balık için ölümcül olabilir. Öncelikle kullanacağımız suyun RO olması gerekmektedir. Suyu büyükçe bir kaba koyduktan sonra bir süre hava motoruyla havalandırıp, bir ısıtıcıyla suyun sıcaklığını akvaryumla aynı sıcaklığa getirmemiz gerekir. Son olarak da suyun pH değerini akvaryumun pH değeri ile aynı seviyeye getirmemiz gerekir. Bu çok önemlidir çünkü belli bir seviyenin altındaki pH değeri balıklar için ölümcüldür. Balıklara 5 – 10 dakika arasında banyo yaptırabilirsiniz. Bu süre içerisinde balıkları iyi bir şekilde gözlemleyip herhangi bir terslik var mı diye kontrol etmek gerekir. Garip davranışlar sergileyen balıklar derhal akvaryuma geri konmalıdır.
PstrongBiber bazlı ilaç tedavisi /strongde akvaristler arasında sık kullanılan bir tedavi yöntemidir. Salifert StopParasite adlı ilaç da bu kategoriye girer. Bu tarz ilaçların öne sürdüğü teori, biber ya da benzer maddeler kullanarak balıkların çok fazla mukoza salgılamasını sağlamak ve bu şekilde benekten kurtulmaktır. Bu tarz ilaçların beyaz benek ya da diğer hastalıklar üzerindeki etkisi üzerine yapılmış bir deney ya da araştırma olmamakla birlikte kullanıcı yorumlarından gördüğüm kadarıyla ancak başlangıç aşamasındaki hastalıklarda etkili olabiliyor, ilerlemiş vakalarda pek etkili değil. Bunun yanında, mukoza tabakasının aşırı salgılanması mantığı üzerine kurulmuş bir tedavi yöntemi olduğu için palyaçobalığı, horozbina, lapin gibi kalın bir mukoza tabakasına sahip balıklarda işe yararken; cerrahbalığı, gobi gibi ince mukoza tabakasına sahip balıklarda etkili değildir.
Ozon ve ultra viole, doğru kullanıldığı taktirde içinden geçen tüm canlıları öldürecektir, elbette buna beyaz benek de dahil. Bu aletlerin elbette ki balığın üzerindeki parazitler üzerinde herhangi bir etkisi yoktur ve beyaz benek hastalığı için bir tedavi yöntemi değildir fakat suda yüzer halde bulunan parazitleri öldürerek hastalığın yayılmasını önleyici etkiye sahip olduklarını söyleyebiliriz.
PBilinen diğer bir yanlış kanı da  strongtemizlikçi canlılar/strongın beyaz benek üzerindeki etkisi üzerinedir. Doktor lapin (EMLabroides/EM türleri) ve temizlikçi karides (Lysmata türleri) gibi canlılar Cryptocaryon irritans ile beslenmezler. Beyaz beneği temizlemesi için eklediğiniz doktor lapin bir süre sonra yem kabul etmediği için (çünkü çok zor yem alan bir balıktır) zayıf düşüp kendisi de beyaz beneğe yakalanabilir ve diğer balıkları temizlemek için rahatsız ederken diğer balıkların daha fazla strese girmesine neden olabilir. Temizlikçi karidesler ise direkt olarak beyaz beneği temizlemeseler de balığın diğer parazitlerini ya da ölü derilerini temizleyerek balığı rahatlatırlar.


1: ısıyı 28 dereceye çıkardım
2: kaya tuzu ekledim
3: su değişimi yaptım
4: Işığı kapattım
5: metilen mavisi kullandın
6:iç filtreyi kapatıp sadece hava motorunu açtım

fakat bir ilerleme göremedim eğer sizde de böylese kesinlikle ilaç tedavisine gidilmelidir.[/QUOTE]


Alıntıdaki geçersiz kodları sildim. :)[EDIT]Exedra,2016-04-07 11:08:48[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

humarÇevrim Dışı

Kayıt: 30/03/2016
İl: Manisa
Mesaj: 15
humarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2016 11:07
Alıntı için çok teşekkürler. Bu ve bunun gibi bir çok konuyu defalarca okudum. Ve tedavi uyguladı malesef fayde etmediler. Şuan geldiğim noktada yardıma ihtiyacım var. Akvaryumda 2 çöpçü iki vatoz kaldı? suyu değiştirmeli miyim tamamen? yeni japon balığı nezaman alabilirim?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2016 11:21
Öncelikle resimdeki paraziler beyaz benek parazitidir sizin balıklardada bu parazitten olduğundan eminmisin?

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/72854/betta%20beyaz%20benek.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/72854/beyaz%20benek.jpg[/IMG]

Sonrasında tedavi için. 28 lerde ısı yeterli. Tedavi boyunca süngerli filtre kullanmayacaksınız, varsa sadece hava taşı ile suyu havalandırırken suyu açık mavi yapacak kadar metilen mavisinden damlatacaksınız. 3 gün o suda yüzecekler 4. gün bir su değişimi sonra yine suyun mavi tonunu damlatarak koruyacaksınız bir 3 gün daha yüzecekler o suda. Sonra yine su çekimi.

Tonlama rengi:
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/72854/1_metilen%20tonu.jpg[/IMG]

Bu linktende "Beyaz benek paraziti" başlığını bulup altındaki başarılı linklerden birini taklit edebilirsiniz.
[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/tedavi_edilebilmis_baliklar_ve_tedavi_yontemleri_k785798.asp[/URL]


Beğenenler: [T]177766,Exedra[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

humarÇevrim Dışı

Kayıt: 30/03/2016
İl: Manisa
Mesaj: 15
humarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2016 11:34
Mesut Bey,

Desteğiniz için teşekkürler. Aynı bu şekilde genelde kuyruk yoğunluklu benekler oluştu. Daha sonra etilen mavisi ile 4 gğn tedavi uyguladım. Bu süreçte filtreyi çıkardım yalnız havalandırma için motor çalıştı. Sıcaklığı 30°C yaptım. Ve hergün %20 dip çekimi yaptım. Akvaryum etrafını gazate ile kapattım. Fakat hiç bir sonucu olmadı. 4 japonum öldü. Şuan 2 vatoz 2 çöpçü var. Benim siz tectübeli ustalara sorum şuan ne yapmalıyım?

- akvaryum suyunu tamamen değiştireyim mi?
- Yeni japon balığı ne zaman alayım?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2016 11:40
Yanlış yapmışsın hergün su değişimi yapmayacaksın. Suyu açık mavi yapacaksın ilk gün su değişimi yapmadan o suda balkı 3 gün yüzecek. 4. gün su değişimi yapacaksın. Hadi birde böyle dene bakalım. ve 2 parti yap üstte yazdığım gibi.

Hergün su değişimi yaparsan sudaki ilacı inceltmiş olursun bir tam etki saglayamazsın. Sonuç olumsuz olur.

(bir metilen mavisi suyu mavi yapmıyorsa onun metileni çalınmıştır firma tarafından bu tür ürünleri kullanmayınız)
Diyelimki Contra markası kullanıyorsun.
1. gün her 10 litre akvaryum suyu için 2 damla.
2. gün her 10 litre akvaryum suyu için 1 damla.
3. gün her 10 litre akvaryum suyu için 1 damla.
4. gün su değişimi.

Azlamışta Geçmemişse. Suyun mavi tonu üstteki şekilde damlalarla bir parti daha tekrarlanır toplamda eder 7 gün tedavi.

İlla bu damlatma şart değil 3 gün maviliği koruyun gerektiğinde birakç damlayla tamamdır ilk gün mavileştirmek suyu önemli. Açık mavi tonu yakalamalı ilk gün sonra 2. 3. gün gerikirse bir iki damlayla desteklenebilir.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/72854/1_metilen%20tonu.jpg[/IMG][EDIT]mesutok,2016-04-07 13:54:31[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

humarÇevrim Dışı

Kayıt: 30/03/2016
İl: Manisa
Mesaj: 15
humarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2016 13:12
Yardım için çok sağol fakat yazdıklarının yarısı çıkmıyor. Her nekadar Ebubekir bey yazılanlar tam okunuyor desede ben Eksik görebiliyorum.

Byo Ichtyo marka so kullanma tarihi geçmemiş metilen mavisi kullandım. İlk döktüğümde suyu maviye çeviriyordu fakat 1 saate normal haline dönüyordu. Her su değişiminde metilen mavisi ilave ediyordum.

Şuan sorum akvaryum suyunu ne yapmalıyım? vatoz ve çöpçü var. suyu değiştireyim mi? Ne zaman yeni japon alabilirim?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2016 13:53
Yazdıklarımı görmemeniz tuhaf eger forumla ilgili birşeyse büyük eksiklik olur çünkü tedavi için çok önemli tüyolar yazıyorum tedavi edilsin diye balıklar bunu yöneticiler daha iyi bilirler. Sizdenmi kaynaklı forumdanmı onlar bilir.

Süngerli filtre kullanırsanız sünger ilacı emer rengi gider, sadece hava taşı kullanın, yahut süngersiz bir iç filtre. Birinci suyu açık mavi yapın eklediğim resimleri görebiliyorsanız öyle yapın sonra su değişimi yapmadan 3 gün bekleyin ilaçlı suda yüzsünler. 4. gün su değişimi. Geçmemişse bir parti daha böyle devam edin. Şimdi kısa yazdım uyarım mesajımı görürsünüz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yeknetÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 04/12/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 421
yeknetÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 07 Nisan 2016 15:07
Tedavi edilecek balık kalmamış galiba artık.
Şahsen beyaz benek için tek bir şey yaptım o da su değişiminde bir miktar tuz eklemekti. Balık 2 günde iyileşmişti.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

humarÇevrim Dışı

Kayıt: 30/03/2016
İl: Manisa
Mesaj: 15
humarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2016 12:17
Evet dün gece son japon balığımıda kaybettim:(

Şimdi 2 çöpçü 2 vatoz kaldı. Sizce mevcut akvaryum suyunu değiştireyim mi? parazitin yeni alacağım balıklara geçmesinden korkuyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir