Beyaz benek teşhis ve tedavisi
Gönderim Zamanı: 10 Şubat 2015 17:27
Fotoğraf:
Canlıdaki Belirtiler: Beyaz benekler
Akvaryum Kapasitesi (litre): 140 lt
Akvaryumdaki Diğer Canlılar: 4 sp, 4 demasoni, 2 ters yüzen çöpçü, 1 leopard vatoz
Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): ph: 8-8,5, sıcaklık:27-28 derece, amonyak: 0, nitrit: 0, nitrat: 10 mg
Filitrasyon: Eheim 350 dış filtre
İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: Kullanılmadı
Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) : 2 gün önce 20 lt su değişimi yapıldı
Canlıdaki Belirtiler: Beyaz benekler
Akvaryum Kapasitesi (litre): 140 lt
Akvaryumdaki Diğer Canlılar: 4 sp, 4 demasoni, 2 ters yüzen çöpçü, 1 leopard vatoz
Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): ph: 8-8,5, sıcaklık:27-28 derece, amonyak: 0, nitrit: 0, nitrat: 10 mg
Filitrasyon: Eheim 350 dış filtre
İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: Kullanılmadı
Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) : 2 gün önce 20 lt su değişimi yapıldı
Merhaba,
Öncelikle akvaryum konusunda yeniyim. Tankımı kuralı yaklaşık 3 hafta oluyor. Birkaç gün önce icemanlerimde bazı beyaz benekler gördüm ve beyaz benek hastalığı olduğunu düşünerek forumdaki yazılanlara bakarak ısıyı 30 dereceye kadar çıkardım ve 2 tatlı kaşığı kadar da kaya tuzu ekledim. Dün akşam itibariyle beneklerin neredeyse tamamen yok olduğunu görünce ısıyı tekrar aşağıya çekmeye başladım. (Şu an 27-28 derece civarı). Biraz önce beneklerin tekrar ortaya çıktığını farkettim. Önce hastalığı doğru teşhis edip etmediğim konusunda tecrübeli arkadaşların yardımını rica ediyorum. Fotoğrafta (doğru ekleyebildiysem tabi) balıkları görebilirsiniz.
Eğer gerçekten beyaz benek hastalığı ise tekrar ısıyı yukarı çekip bir süre daha böyle devam etmeyi düşünüyorum. Ayrıca yine tuz eklemeli miyim ? Bir de bir akvaryumcu eşime alttaki ilacı vermiş ancak hemen ilaç kullanımı konusunda hevesli değilim.
Bu ilacı kullanmamın akvaryum ve diğer balıklara bir zararı olur mu ? Daha sonrasında ilaçtan kaynaklı akvaryumda temizlik yapmam gerekir mi ? Bir de filtrenin kapatılması ile ilgili bazı yorumlar okudum ancak bu ilaç kullanılması durumunda mı yoksa her halukarda mı yapılmalıdır ?
Yorum ve yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Şubat 2015 17:39
Hastalığı doğru teşhis etmişsiniz fakat te3davi yönteminiz yanlış. Öncelikle Akvaryumdan bir günde Beyaz beneği uzaklaştıramazsınız. Tedaviyi 3 güne yaymalısınız. İlk aşamada ilaç kullanmayın tekrar ısıyı yükseltip Su değişimiyle bilikte az miktarda tuz kullanın
Bundan ziyade beyaz benek her daim tankınızda var olacaktır buna sebep olan nedenler üzerinde biraz durun. Balıklarınız stres altında olabilir mi? Mesela leopar vatoz ile ters yüzen çöpçü akvaryumunuz için tamamiyle yanlış seçim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Şubat 2015 18:45
Değerlendirmeniz için teşekkür ederim. Su değişimlerine devam edeceğim. Tedaviyi 3 güne yaymaktan kastınız yüksek sıcaklığın (30+) 3 gün boyunca korunması mıdır ? Tuz kullanımını her su değişiminden sonra mı yapmalıyım ?
Balıklarda su ısısını 30 dereceye çıkarttığım günün haricinde agresif tavırlar gözlemlemedim. Ters yüzenlere şu ana kadar sataşan hiç olmadı hatta spler ile aynı kovukları paylaşıyorlar (şansıma sakin balıklar almışım galiba), vatozu da bir tek icemanler dediğim gibi ısıyı yükselttiğim dönemde biraz taciz ettiler. Bunun haricinde herkes sakin duruyor akvaryum içerisinde. Az bitki, herkese yetecek kadar kovuk var. Zannedersem su değerlerim de normal sayılır (araştırdığım kadarıyla tabi). Bunun haricinde strese neden olabilecek başka ne vardır bilemiyorum açıkçası.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Şubat 2015 21:51
Eklediğiniz suyun sıcaklığının akvaryumla aynı sıcaklıkta olmasına dikkat ediniz soğuk su da beyaz benek yapar.Düzenli su değişimi ve dip çekimi düzenli yapıyorsanız,su sıcaklığınızda stabil ise azalarak kaybolacaktır.Şunu unutmayın ki beyaz benekler her zaman akvaryum dadır ve uygun zamanı kollarlar siz düzen sağlayarak ona fırsat vermiceksiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Şubat 2015 09:42
Barış bey Vatozunuz Dev boyutlara ulaşabilen, Fırsatını bulduğunda formdan düşmüş balığa da yapışabilen bir tür. çok insan tanıyorum 20-30 cm vatozu bedava vermesine rağmen alan bulamadığını. Vatoz ile Ters yüzen çöpçü diğer Türlerinizde strese neden olacaktır. Şimdi olmasa bile ileride mutlaka sorun yaşarsınız.
Isıyı 30 un üzerine çıkarmayın kaş yaparken göz çıkarmak olmasın. 29-30 derecede stabil tutun. Zamanla beyaz benekler dökülecek. Dökülen bakteri bu ısıda bölünemeyecek ve çoğalamayacaklar. Tavsiyem 3-4 gün. Tuzu da abartmadan su değişiminde ekleyeceğiniz suya azar azar katın. Bu dönemde çok sık su değişiminden kaçının ve ekleyeceğiniz suyun mutlaka akvaryum ısısına denk olmasına dikkat edin.
Geçmiş olsun şimdiden.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Şubat 2015 21:30
Aynı hastalıkla uğraşan arkadaşlara yardımcı olması açısından alttaki linki ekliyorum. Oldukça derli toplu bir çalışma olmuş.
http://www.cichlid-forum.com/articles/ich.php
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2015 14:56
Bu hastalığı çok defa yaşamış ve kayıpsız atlatmış biri olarak öncelikle geçmiş olsun. Size tavsiyem suyu birden değil günde bir derece artırın. Hastalığınız yeni başlama aşamasında. Otuz dereceye kadar arttırdığınız ısıyı iki gün sabit turu, bu hastalığa neden olan parazitlerin direncini kırıp üremelerini ve yayılmalarını engelleyecektir. Daha sonra ısıyı günde birer derece düşürerek ideal seviyeye getirin. Hastalık tekrarlarsa sera baktebur direct kullanmanızı tavsiye ederim kullanımı hakkında da bilgi verebilirim en kesin ve tüm bakteri ve parazit hastalıklarına kesin çözüm sunuyor
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2015 09:45
İhtiyaç duyabilecek arkadaşlar için son durumu paylaşmak istiyorum.bogutucu 2015-02-27 20:21:47
Büyük ölçüde yukarıda paylaşmış olduğum linkteki tedaviyi uyguluyorum. Elimden geldiğince yapmaya çalıştığım tercümesine de burada ulaşabilirsiniz (http://www.akvaryum.com/Forum/beyaz_benek_hastaligini_anlamak_ve_tedavi_etmek_k826670.asp) Öncelikle ısı ve tuz tedavilerinin her ikisi içinde tedavinin en az 10 gün sürdürülmesi tavsiye ediliyor.
Birçok beyaz benek paraziti 29.5 derecenin üzerinde üreyemiyormuş. Bu nedenle 1.gün ısıyı kademeli olarak 31 dereceye çıkardım (Bunu iki güne yaysam daha iyi olacaktı). Yüksek sıcaklıkta su daha az oksijen saldığı için filtrenin temiz su pompalayan kısmını suyun daha iyi havalanmasını sağlamak amacıyla yüzeyle aynı hizaya getirdim ve akvaryuma daha güçlü bir hava motoru koydum.
3.gün itibariyle balıkların üzerindeki benekler tamamen yok oldu.
4. gün dip çekimi ile %15-20 kadar su değişimi yaptım (Belki bu daha fazla yapılabilir ancak su diinlerdiğim damacanam bu kadardı.) Suyu eklemeden önce yukarıda diğer arkadaşların belirttiği üzere akvaryumdaki su ile aynı dereceye kadar ısıttım. Su değişiminin hemen ardından her 20 litreye 1 çorba kaşığı olacak şekilde kaya tuzu ekledim (Linkte bu oran 2-3 çorba kaşığı ancak bu forumda okuduklarımı da dikkate alınca belirtilen miktara cesaret edemedim). Balıkların üzerinde beneklerin dökülmesi sonrası bazı gri-beyaz lekeler kaldı. Parazitin mukozada yaptığı tahribat olduğunu düşünüyorum (http://www.akvaryum.com/Forum/beyaz_benek_sonrasi_lekeler_k826743.asp). Bu nedenle balıkların mukozasını güçlendirebilmek amacıyla tanka 1 ampül Bemiks Kompoze (B vitamini) de ekledim. Bu arada tuzu eklemeden önce tuza hassas olmalarından dolayı tanktaki çöpçü ve vatozları çıkardım. Bu arada maalesef balıkları yakalayana kadar diğer tank sakinlerini biraz rahatsız edip strese soktum.
6.gün zannedersem ısı, tuz, akvaryuma müdahelem sonucunda bir demasonimi kaybettim.
Bugün 8. gün balıkların hepsi oldukça canlı ve hareketliler, iştahları yerinde hatta aldığımdan beri ortaya pek çıkmayan demasoniler bile fıldır fıldır dolanıp yemlere saldırıyorlar.
Bu arada okuduğum bazı diğer makaleler sonucunda süreyi 2 haftaya çıkarmaya karar verdim.
10.gün 20 litrelik bir su değişimi daha yapıp tuz oranını da artırdım. Toplam da 20 litreye 1,25 yemek kaşığı kadar oldu.
11.gün balıklarda herhangi ters bir durum gözlemlemediğim için tuz oranını 20 litreye 2 yemek kaşığı oranına yükselttim
12.gün su değerlerim ph 8,5-9 civarı, amonyak 0, nitrit 0 fakat nitrat litrede 50 mg civarı çıkınca acil bir 30 litrelik su değişimi yaptım ancak 14.gün tedaviyi bitireceğim için artık tuz eklemedim.
13.gün herşey normal ısıyı 29 dereceye indirdim. Icemanler üzerindeki lekeler oldukça düzeldi. Lekeler için herhangi bir müdahelede bulunmadım.
14.gün ısıyı 27 dereceye çekip bir 30 litre daha su değiştirerek tuz oranını daha da aşağıya çekip tanktan ayırdığım balıkları geri koydum
15.gün ısıyı 26 dereceye indirdim.
20.gün bütün balıklar sağlıklı. Benekler yeniden oluşmadı. Icemanlerin üzerindeki lekeler tamamen geçti.
Beğenenler: [T]25058,ersin26[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir